دوشنبه ۱۵ آبان ۱۳۹۱ - ۱۱:۵۰
کد خبر: 59817

در میان آمار مرگ‌و‌میر ناشی از مسمومیت تنها یکی را «مرگ خاموش» نام نهاده‌اند؛ مسمومیت ناشی از استنشاق گاز بی‌رنگ و بوی منوکسید کربن که به گواه آمار، در هر 126 فرد مسموم شده، ده تن را به آغوش مرگی می‌کشد.

فصل سرما؛ فصل مرگ خاموش از راه رسید

سلامت نیوز : در میان آمار مرگ‌و‌میر ناشی از مسمومیت تنها یکی را «مرگ خاموش» نام نهاده‌اند؛ مسمومیت ناشی از استنشاق گاز بی‌رنگ و بوی منوکسید کربن که به گواه آمار، در هر 126 فرد مسموم شده، ده تن را به آغوش مرگی می‌کشد که در حقیقت شبیه تاوان سنگینی است که فرد برای یک بی احتیاطی بسیار ساده پرداخت کرده. باران‌های پاییزی مدتی است که در بسیاری از نقاط کشورمان آغاز شده و دمای هوای اغلب شهرها به اندازه‌ای کاهش یافته که بسیاری از مردم از هم اکنون بخاری‌هایشان را آماده استفاده کرده‌اند و حتی در برخی مناطق، مدتی است که از وسایل گرمایشی بهره می‌برند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از مردم سالاری ؛ اما این داستانِ هرساله زمانی روی ناخوشایندی در معرض دید قرار می‌دهد که پای بی احتیاطی‌های ساده در نصب وسایل گرمایشی گاز سوز به ماجرا باز شده و آمار تلخ مرگ‌های خاموش به شدت افزایش می‌یابد. بر پایه آمار سازمان پزشکی قانونی کشور، طی هفت سال گذشته (حد فاصل سالهای 84 تا 90) بیش از شش هزار نفر از هموطنانمان بر اثر گازگرفتگی جان باخته‌اند؛ یعنی به طور میانگین، هر ساله حدود 890 نفر از هم وطنانمان بر اثر بی‌توجهی به موارد ایمنی در نصب لوله بخاری و سیستم دودکش منازل، به خواب ابدی فرو می‌روند.

این در حالی است که به نگاهی به آمار در خواهیم یافت که میزان گازگرفتگی در نیمه دوم هر سال به مقدار چشمگیری افزایش یافته و در ماه‌ پایانی پاییز و دو ماه ابتدایی زمستان (آذر، دی و بهمن) به بیشترین تعداد مرگ خاموش منجر می‌شود. مرگ ناشی از مسمومیت با گاز منوکسیدکربن در سال گذشته، 23 درصد رشد نشان داده و از 782 مرگ ثبت شده در سال 89 به 965 نفر در سال 90 رسیده است. این در حالی است که قیاس آمار جان باختگان مسمومیت ناشی از منوکسیدکربن در شش ماهه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، کاهش 22 درصدی نشان داده و از این رو امید آن می‌رود که آمار این نوع مسمومیت در انتهای سال به مراتب کمتر از سالهای گذشته گزارش شود.

نقش سیستم‌های گرمایشی در آمار مرگ خاموش تاثیر به سزایی دارد، چراکه هر ساله با پایان یافتن ماه فروردین و آغاز فصل گرما، از تعداد مرگ و میر ناشی از مسمومیت با منوکسید کربن کاسته شده و این روند نزولی تا شهریورماه ادامه می یابد و به مرور در فصل پاییز نمودار شیب بیشتری یافته و در اواسط زمستان به اوج می رسد.

اینجاست که تغییرات نمودار ارتباط مستقیمی با ایام بکارگیری انواع بخاری گاز سوز داشته و میزان حوادث تلخ رخ داده، نشانگر بی‌احتیاطی‌ها در استفاده از این دست وسایل خواهد بود؛ از نصب غیرایمن دودکش گرفته تا بستن تمامی منافذ ورود هوا در ماه‌های سردتر که گاه به معنی انباشت گاز سمی منوکسیدکربن تولید شده توسط سایر لوازم گاز سوز مانند آبگرمکن خواهد بود؛ به عبارتی بهتر، ممکن است نقیصه‌ای که مدتها در مسیر دودکش آبگرمن وجود داشته، با پوشاندن تمامی منافذ تهویه هوا در ماه‌های سرد، منجر به انباشت گازی سمی شود که میزان بسیار اندکی از آن (3000ppm یا به عبارتی ساده‌تر، سه هزار واحد از آن در یک میلیون واحد) هم می‌تواند مرگ آفرین باشد.این در حالی است که به گفته معاون پیشگیری سازمان آتش‌نشانی تهران، 70 درصد حوادث گازگرفتگی ناشی از نصب غلط دودکش و لوله‌های بخاری بوده و رعایت برخی نکات ساده ایمنی می‌تواند در حفظ جان بسیاری از هموطنانمان تاثیر گذار باشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha