شنبه ۲۰ آبان ۱۳۹۱ - ۱۰:۲۶
کد خبر: 60143

سلامت نیوز : هفته گذشته وزارت بهداشت اعلام کرد که تولید و توزیع قرص متادون به لحاظ کمی دچار کاهش شدید می‌شود به طوری که از این پس تولید و توزیع متادون در کشور به‌صورت 80 درصد شربت و 20 درصد قرص خواهد بود. پس از آن که اعتراض مراکز متادون درمانی درباره این تصمیم در روزنامه آرمان منتشر شد، ستاد مبارزه با مواد مخدر به عنوان یک نهاد بالادستی اعلام کرد که در تولید و توزیع متادون(چه شربت و چه قرص) هیچ‌گونه تغییری به وجود نیامده و این داروی ترک اعتیاد همچون قبل توزیع می‌شود. اما روز گذشته یکی دیگر از اعضای وزارت بهداشت بر همان تصمیم قبلی وزارتخانه متبوعش تاکید کرد و ضمن اعلام اخباری در حوزه اعتیاد کشور گفت که تصمیم برای کاهش تولید و توزیع قرص متادون با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر بوده است. به گفته دکتر ناصحی، مدیرکل دفتر سلامت اجتماعی، اعتیاد و روان وزارت بهداشت «در جلسه اخیر کمیته درمان ستاد مبارزه با مواد مخدر مقرر شد درمان اعتیاد با داروی متادون عمدتا به‌صورت تجویز شربت متادون باشد. بر این اساس تولید و توزیع داروی متادون به‌صورت 80‌درصد شربت و 20درصد قرص خواهد بود.»

به گزارش سلامت نیوز به نقل از آرمان ؛ اگرچه پیش از این وزارت بهداشت دلیل روشنی برای کاهش تولید و توزیع قرص ذکر نکرده بود اما این بار ناصحی دلیل این امر را «تقویت کنترل‌ها و نظارت‌ها» دانسته تا به این روش مانع از قاچاق قرص‌های متادون باشد. هفته گذشته آرمان برای نخستین بار اعلام کرد که قرص‌های متادون تقلبی در بازار آزاد خرید و فروش می‌شود. این موضوع را البته حالا حتی مدیرکل دفتر سلامت اجتماعی، اعتیاد و روان وزارت بهداشت هم آن را تایید کرده است. ناصحی نسبت به قرص‌های متادون تقلبی در بازار آزاد هشدار داده و به بیماران معتاد توصیه کرده است که برای درمان اعتیاد به مراکز درمان اعتیاد مراجعه کنند: «با وجود اقدامات کنترلی، متاسفانه یک سری از قرص‌های متادون در بازار آزاد فروخته می‌شوند. این قرص‌ها از دو منشاء ناشی می‌شوند؛ مراکز درمان اعتیاد که سهمیه دولتی دریافت می‌کنند و قرص‌های با منشاء خارجی.» به گفته وی مصرف قرص‌های متادون با منشاء خارجی (قاچاق) خطرناک است چرا که «این قرص‌ها اغلب تقلبی هستند و هیچ ماده موثره متادون ندارند.» اگرچه که ناصحی به نیازمندان درمان اعتیاد توصیه کرده که برای درمان حتما به مراکز درمان اعتیاد مراجعه کنند و از قرص‌های موجود در بازار استفاده نکنند اما این موضوعی است که به نظر می‌رسد با شرایط واقعی کلینیک‌های ترک اعتیاد مغایرت دارد.

دکتر ع - قاسمی از پزشکان یکی از کلینیک‌های متادون درمانی در تهران به آرمان می‌گوید:«چند ماهی است که سهمیه قرص کلینیک‌ها را به دلیل مسائلی که ممکن است بعضی از کلینیک‌های بی‌مجوز ایجاد کرده باشند، قطع شده و اگر این روند ادامه پیدا کند نمی‌شود جلوی ورود معتادان به بازار سیاه قرص متادون را گرفت.» قاسمی با اشاره به این که عوارض این قرص‌ها را در کلینیکش مورد بررسی قرار داده می‌گوید: «ما نمی‌توانیم مشتری مان را مجبور کنیم که شربت متادون مصرف کند، همه معتادان هم نمی‌توانند این کار را انجام دهند و برای همین خیلی‌ها رو می‌آورند به قرص‌هایی که به اسم متادون در بازار وجود دارد و با این کار هم نظارت پزشکی بر روند ترک اعتیادشان از بین می‌رود و هم عوارض این قرص‌ها به مرور دوباره آنها را به سمت اعتیادشان باز می‌گرداند.» ناصحی گفته است که درمان اعتیاد اگر قرار است تاثیرگذار باشد؛ باید موارد استاندارد در آن رعایت شود و بعد درمان استاندارد را درمانی توصیف کرده که «خدمات دارویی، روانی درمانی و مشاوره به‌صورت توام ارائه شود.»

به نظر می‌رسد که کلینیک‌های متادون درمانی نیز جز این چیزی از نهادهای بالادستی خود نمی‌خواهند اما در چند ماه اخیر با تغییرات عمده‌ای که در عرضه متادون به این مراکز اتفاق افتاده مشکلاتی در زمینه درمان اعتیاد به وجود آمده که بیش از هر چیز دامن معتادانی را گرفته که پیش از این قرص متادون را برای ترک اعتیاد خود انتخاب کرده بودند. اگر ناهماهنگی وزارت بهداشت و ستاد مبارزه با مواد مخدر در نهایت به نفع درمان معتادان پایان نگیرد این نگرانی روز به روز گسترده‌تر خواهد شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha