سلامت نیوز :محمدمهدی آخوندی در گفت‌وگو با  فارس در مورد نسبت افزایش چندقلوزایی در روش‌های کمک باروری اظهار داشت: یکی از عوارض قابل توجه و مهم در درمان‌های ناباروری و لقاح خارج رحمی، بارداری‌های چند قلویی است که فرد در روند درمان به این شکل دچار می‌شود.

وی ادامه داد: در بارداری‌های طبیعی انتظار داریم که یک یا حداکثر 2 تخمک آزاد شود و در بارداری‌های طبیعی دوقلویی‌زایی به ندرت اتفاق می‌افتد و شاید 3 تا 4 درصد باشد که تعداد قابل توجهی از این دوقلو ناشی از هموزایگوت(هم تخمکی) و تعداد دیگر ناشی از هتروزایگوت (دو تخمک) است.

به گفته این متخصص زنان و نازایی در لقاح خارج رحمی عکس این موارد است و ما برای اینکه بتوانیم روند درمان موفقی داشته باشیم با تحریک تخمگذاری، مجبوریم تعداد قابل توجهی تخمک را جهت آزاد شدن آماده کنیم تا تعداد زیادی جنین به رحم انتقال داده شود که باید منتظر مشکلات دوقلویی یا چند قلوزایی باشیم.

وی افزود: قبلاً در اوایل روش‌های کمک بارداری امکان نگهداری جنین تا چند روز در آزمایشگاه وجود نداشت و پس از لقاح اسپرم و تخمک در محیط آزمایشگاهی جنین‌ها به داخل رحم منتقل می‌شد که امکان چندقلوزایی را بالا می‌برد.

آخوندی با اشاره به اینکه به مرور با پیشرفت علم، بخش‌های جنین شناسی به امکاناتی برای حفظ و نگهداری جنین‌ها مجهز شدند افزود: اکنون امکان نگهداری جنین تا مرحله بلاستوسیت (4 تا 5 روزگی جنین) در آزمایشگاه وجود دارد و جنین در زمان طبیعی خودش که در حالت عادی به رحم می‌رسد آن را به رحم منتقل می‌کنند تا لانه‌ گزینی را شروع کند.

وی گفت: بنابراین تعداد بالای انتقال جنین می‌تواند ریسک چند قلوزایی را بالا ببرد که علاوه بر عوارضی که روی مادر و جنین ممکن است داشته باشد. هزینه نگهداری و اقتصادی بر خانواده‌ها تحمیل می‌کند.

وی افزود: به خصوص اینکه در چندقلوزایی معمولاً نوزاد نارس متولد می‌شود و والدین مجبورند برای بستری نوزاد در بخش ویژه هرینه کنند یا گاهی مادر در دوران بارداری مجبور به بستری در بیمارستان می شود که هزینه درمانی به جامعه و خانواده تحمیل می‌شود.

ایجاد محدودیت در برخی کشورها برای انتقال تعداد جنین 

رئیس پژوهشگاه ابن سینا خاطرنشان کرد: در دنیا برخی کشورها برای محدودیت تعداد لقاح(حداکثر 2جنین) قانون گذاشته‌اند ولی برخی کشورها قانون تعداد نگذاشته‌اند ولی محدودیت‌های دیگری تعریف کرده‌اند که بسته به کیفیت جنین‌های تشکیل شده، وضعیت رحم مادر و سایر موارد البته با توافق والدین تعداد جنینی که باید انتقال داده شود مشخص ‌می‌شود.

رئیس پژوهشگاه این سینا گفت: به طور طبیعی برای یک خانم 20 تا 30 ساله نباید بیش از 2 جنین و خانم 30 تا 40 ساله نباید بیش از 3 جنین انتقال داد. ما هم در کشور برای انتقال جنین محدودیت‌ قانونی نداریم ولی به این سمت رفته‌ایم که جنین‌های زیادی منتقل نشود و در مراکز درجه یک بیش از 2 یا ۳جنین انتقال نمی‌‌دهند.

دوقلوزایی در روش‌های کمک باروری تا 30 درصدی افزایش می‌یابد

وی گفت: در محاسبات مشخص شده که در لقاح‌های خارج رحمی دو قلوزایی 2.5 برابر افزایش یافته و سه قلویی 14 برابر شده و  4 قلویی هم 125 برابر افزایش یافته است. چون در شرایط طبیعی چهارقلویی نمی‌بینیم و  25 تا 30 درصد حاملگی‌های خارج رحمی به دوقلویی زایی و 5 درصد به سه قلویی زایی منجر می‌شود.

اقدامات پیشگیرانه قبل از آنکه جنین‌های زیادی تشکیل شود می تواند در جلوگیری از بارداری‌های چندقلویی موثر باشد که آخوندی به آن اشاره کرد و گفت: تحریک کمتر تخمدان‌ها برای تخمک‌گذاری حذف یا توقف سیکل‌هایی که تعداد زیادی فولیکول در آن رشد کرده‌اند و تخلیه فولیکول‌ها قبل از انجام روش‌ کمک بارداری از این گونه موارد است.

انتقال تعداد زیاد جنین برای افزایش میزان موفقیت در بارداری

وی در پاسخ به اینکه اغلب به خاطر ترس از دفع جنین تعداد بیشتری جنین به رحم مادر منتقل می‌کنند گفت: ما باید ارزیابی‌ها را به گونه‌ای انجام دهیم که شانس بارداری را روش‌های IVF و میکرواینجکشن بالا ببریم. برخی مراکز درمان ناباروری کاهش موفقیتشان را با افزایش انتقال جنین بالا می‌برند.که ممکن است حاملگی رخ دهد ولی ممکن است با تعداد زیاد جنین پرخطر باشد.

به گزارش خبرنگار فارس، طی سال‌های اخیر با گسترش مراکز درمان ناباروری و پیشرفت راه‌های درمانی تعداد 2 قلو و چند قلوزایی افزایش یافته که در برخی خانواده‌ها مشکلات اقتصادی را به همراه دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha