دوشنبه ۶ آذر ۱۳۹۱ - ۱۵:۴۰
کد خبر: 61235
سلامت نیوز : همه چیز داریم. از دم كرده انگور فرنگی سیاه تا عرق گزنه، از چای گل گاو زبان تا ضماد رز ماری، از عرق نعناع و گلاب دو آتشه تا پماد سقز و روغن بنفشه. چی میل دارید؟ دمی؟ جوشیدنی؟ مخلوط با عسل؟ كپسول؟ شربت؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم ؛  ایران، بهشت داروهای گیاهی است، نشان به آن نشان كه هم اكنون 821 داروی گیاهی در كشورمان تولید می‌شود؛ همان داروهایی كه با توجه به مشكل كشورمان در تهیه مواد اولیه داروهای شیمیایی از خارج، می‌تواند جایگزین برخی از انواع داروهای شیمیایی شود.

شما تا به حال به مطب کارشناس طب سنتی رفته‌اید؟ به مغازه عطاری رفته‌اید؟ برایتان پیش آمده دوره درمانی را فقط با داروهای گیاهی و بدون داروهای شیمیایی بگذرانید؟ حتی اگر پاسخ‌تان منفی باشد، آمارها نشان می‌دهد خیلی از ایرانی‌ها این روزها به مصرف داروهای گیاهی روی آورده‌اند و همین تقاضای وسیع، انگیزه‌ای برای تولیدكنندگان داروهای گیاهی شده است تا تولید و عرضه محصولاتشان را افزایش دهند.

دكتر امیرحسین جمشیدی رئیس اداره داروهای طبیعی سازمان غذا و دارو درباره آخرین آمار تولید داروهای گیاهی در كشور می‌گوید: شمار داروهای گیاهی در سال گذشته 718 قلم بوده است كه هم اكنون به 821 قلم رسیده و بر این اساس افزایشی 13 درصدی داشته است.

همچنین بر اساس گزارش منتشر شده كه اداره داروهای طبیعی سازمان غذا و دارو آن را ارائه داده است، شمار كارخانه‌های تولیدكننده داروهای گیاهی نیز از سال گذشته افزایشی قابل توجه داشته است، به گونه‌ای كه‌ تا سال 90، بیش از 60 مركز، مبادرت به تولید فرآورده‌های گیاهی می‌كردند كه اكنون شمار آنها به 74 رسیده و این یعنی شمار مراكز تولیدكننده داروهای گیاهی رشدی 15 درصدی داشته است.

تحریم بر داروهای گیاهی اثر ندارد

رئیس اداره داروهای طبیعی سازمان غذا و دارو با بیان این‌كه تحریم‌ها كمترین اثر را بر حوزه تولید داروهای گیاهی گذاشته است، در گفت‌وگو با ایسنا تاكید می‌كند: این امر نشان می‌دهد تحریم‌ها درباره تولید داروهایی كه مواد اولیه‌شان در داخل كشور تامین می‌شود، نمی‌تواند اثرگذار باشد. خوشبختانه در زمینه تولید داروهای گیاهی، كمترین وابستگی به خارج از كشور داریم.

ادعای این مدیر را دكتر نظام نهرینی، پژوهشگر و مدرس طب سنتی در جهاد دانشگاهی و دانشگاه آزاد نیز در گفت‌وگو با جام‌جم تائید می‌كند و می‌گوید: افزایش تولید داروهای گیاهی برای كشور صرفه اقتصادی دارد، چرا كه ما ماده اولیه بسیاری از داروهای شیمیایی را از كشورهای خارجی خریداری می‌كنیم، در حالی كه ماده اولیه داروهای گیاهی در كشورمان تولید می‌شود و بنابراین كشور برای تولید آنها هیچ وابستگی ارزی و دلاری ندارد.

به گفته این پژوهشگر، ایران كشوری غنی از گیاهان دارویی است و بیشتر اقلیم‌های مناسب برای رشد گیاهان دارویی را در خود دارد و اگر كشت همه این گیاهان، صنعتی شود و در سطحی وسیع پرورش پیدا كند، آنگاه نه تنها این داروها كفاف نیازهای داخلی را می‌دهد، بلكه ایران می‌تواند به عنوان كشور صادركننده این نوع داروها هم در بازارهای جهانی عرض اندام كند.

چرا داروهای گیاهی بهتر است؟

گرچه تقاضاهای مردمی برای مصرف داروهای گیاهی زیاد شده است و در سال‌های اخیر با راه‌اندازی دانشكده طب سنتی، فواید مصرف داروهای گیاهی برای مردم بیشتر شناخته شده است، با این حال هنوز هم شمار زیادی از مردم داروهای شیمیایی را اثربخش‌تر می‌دانند، در حالی كه نهرینی این باور را رد می‌كند و توضیح می‌دهد كه داروهای شیمیایی اثری سریع و عوارض طولانی دارد، یعنی حتی كم‌خطرترین داروهای شیمیایی نیز با وجود خاصیت درمانی، عارضه ایجاد می‌كند، اما داروهای گیاهی اثرگذاریشان در طولانی مدت رخ می‌دهد و اگر زیر نظر متخصص مصرف شود، می‌تواند كاملا بدون عارضه باشد. از سوی دیگر از آنجا كه داروهای گیاهی از دل طبیعت استخراج می‌شود با طبع انسان سازگارتر است.

با وجود همه فواید داروهای گیاهی، این متخصص به مردم هشدار می‌دهد: هرچند این داروها بهتر از برخی داروهای شیمیایی در درمان موثر است، اما این باور شایع میان مردم كه داروهای گیاهی كاملا بی‌خطر است و می‌شود آنها را خودسرانه مصرف كرد به هیچ وجه درست نیست.

گرچه نهرینی تاكید می‌كند كه مصرف خودسرانه داروهای گیاهی ضرر دارد، با این حال هنوز هم خیلی‌ها به عطاری‌ها مراجعه می‌كنند و انواع داروها را بر اساس شنیده‌هایشان از دیگران سفارش می‌دهند و از آن بدتر این كه شماری از آنهایی كه در برخی عطاری‌ها مشغول به كار هستند نیز اطلاع چندانی از خواص داروهای گیاهی ندارند و انواع محصولات را برای مشتری‌هایشان تجویز می‌كنند و حتی این روز‌ها فروش انواع داروهای چاقی، لاغری، ترك اعتیاد و... در برخی عطاری‌ها شایع شده و این در حالی است كه وزارت بهداشت فروش این نوع مواد را در عطاری‌ها ممنوع اعلام كرده است و مسئولان وزارت بهداشت گواهی می‌دهند كه برخی از این كپسول‌ها، حاوی داروهای شیمیایی است كه به اسم داروهای گیاهی به مردم فروخته می‌شود.

با این اوصاف، به نظر می‌رسد نه تنها وزارت بهداشت باید مردم را ترغیب كند كه برای مصرف داروهای گیاهی به کارشناسان سنتی مراجعه كنند و از مصرف خودسرانه این نوع داروها نیز بپرهیزند، بلكه باید برنامه نظارت بر عملكرد عطاری‌ها برای ساماندهی و شناسایی متخلف‌ها را نیز جدی‌تر از گذشته دنبال كند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha