سلامت نیوز :  در چند سال اخیر بارها حادثه آتش سوزی در کلاس های مدرسه روی داده و تعدادی از دانش آموزان را به کام مرگ یا جراحت های دردناک فرستاده است.
 
به گزارش سلامت نیوز به نقل از عصر ایران ؛ وقتی چنین حادثه ای پیش می آید کمترین انتظار این است که مقامات مسؤول با بررسی دقیق این حادثه به حذف عوامل آن اقدام کنند و روش هایی را برای مقابله با این حوادث پیش بینی کنند.درباره حادثه آتش سوزی در مدارس ایران راهکارهای سهل الوصولی قابل پیش بینی است.
 
وقتی شاهد هستیم که دانش آموزان متعددی در سال های اخیر قربانی بخاری های نفتی شده اند ، چرا نباید به حذف کامل و صد در صدی بخاری های نفتی از مدارس اقدام کرد؟به کارگیری سیستم گرمایش مرکزی برای مدارس پرکلاس و استفاده از پکیج برای مدارس کم کلاس جهت گرم کردن کلاس ها با شوفاژ ، راهکاری است که رسیدن به آن ، بسیار آسان است. کما این که هم اکنون ، درصد بالایی از منازل مسکونی در کشور ، با همین سیستم پکیج گرم می شوند.
 
دانش آموزان ، به مقتضای سن و سال خود ، شیطنت ها ، شلوغی ها و جنب و جوش خاص و البته طبیعی خود را دارند و از این رو ، در یک کلاس کوچک که گاه دهها کودک خردسال در آن ، در مجاورت بخاری آتشین هستند ، امکان حادثه در هر لحظه متصور است.

اما در صورت استفاده از سیستم گرمایش مرکزی و پکیج ، مخزن آتش ، در جایی خارج از کلاس قرار می گیرد و گرمای مطبوع به کلاس می رسد.

در این زمینه حتی می توان با همکاری وزارتخانه های آموزش و پرورش و نیرو، در موارد مورد نیاز ، سیستم های گرمایشی برقی را جایگزین بخاری های نفتی کرد و وزارتخانه های آموزش و پرورش و نیرو ، بودجه همایش های خود را صرف هزینه برق مصرفی این مدارس بکنند.
 
 اصلاح سیستم گرمایش مدارس ،با توجه به اعلام خود وزیر آموزش و پرورش ، تنها هزار میلیارد تومان بودجه می خواهد که با توجه به هزینه هایی که در کشور می شود ، رقم غیرقابل دسترسی نیست (فقط در یک قلم سه  برابر این رقم اختلاس شد) ، وانگهی هر چقدر هم که هزینه بالا باشد ، باید در زمره اولویت های اساسی به این مهم پرداخته شود.


واقعاً با چه رقمی می توان زندگی دانش آموزانی که در این رویدادها کشته یا دچار سوختگی های دائمی شده اند را به زندگی عادی شان بازگرداند؟ قطعاً با هیچ رقمی.
این مصداق دوری از انسانیت است که به بهانه کمبود بودجه ، بچه های مردم را در معرض بدترین حوادث مرگبار قرار بدهند و در همان حال ، مردم در هر روز شاهد انواع بریز و بپاش ها اسرافگرایانه در داخل و خارج باشند.
 
اما اگر به هر دلیل موجه یا غیرموجه، برخی کلاس ها از بخاری نفتی استفاده می کنند ، می توان با در پیش گرفتن راه ها و اقداماتی، دانش آموزان و اولیای مدرسه را برای مقابله با آتش سوزی احتمالی آماده کرد تا حداقل خسارت های جانی متوجه آنها شود.

می توان کلاس های مدرسه را به کپسول های آتش نشانی مجهز کرد و در فاصله های معین و به ویژه در آغاز فصل سرما ، آموزش های لازم را برای مواقع اضطراری در قالب هایی مانند مانور مقابله با آتش سوزی ارائه کرد تا دانش آموزان و کادر آموزشی شیوه استفاده از این وسایل برای مقابله با آتش سوزی و نحوه عمل در مواقع ضروری را بیاموزند.
 
همچنین می توان با استفاده از توان کارشناسی نیروهای فنی و آتش نشانی، بخاری نفتی در کلاس را جانمایی مناسب کرد تا در صورت بروز حادثه یا آتش سوزی ، حداقل خسارت به بار آید.
نظارت بر شارژ به موقع کپسول های آتش نشانی هم از مواردی است که باید جدی گرفته شود و الّا این کپسول ها در موقع نیاز عمل نخواهند کرد.
 
در چند حادثه اخیر آتش سوزی در مدارس ، شاهد بودیم که دانش آموزان به خاطر وجود نرده های آهنین در برابر پنجره کلاس ، در آن حبس شده و سوخته اند. در حالی که اگر نرده ها نبودند ، دانش آموزان به راحتی از کلاس های خود که در طبقه همکف قرار داشتند ، فرار می کردند و به همین سادگی نجات پیدا می کردند.


بنابرابن ، حذف نرده ها از جلوی پنجره ها ، راهکار ساده ای است که اگر مورد توجه قرار می گرفت ، دستکم در درودزن و شین آباد ، شاهد فاجعه نبودیم.
 این بخشی از گفته های یکی از دانش آموزان مدرسه شین آباد است: ...بخاری کلاس یک لحظه آتش گرفت و به همه جا سرایت کرد، سعی کردیم از کلاس بیرون برویم. ازدحام زیاد بود و پنجره های کلاس هم نرده داشت ، نمی توانستیم نفس بکشیم و به بیرون فرار کنیم.نمی دانم چه کسی پنجره کلاس را از جا کند و بقیه ماجرا یادم نیست.


به راستی این همه نرده آهنین جلوی پنجره یک کلاس روستایی ، برای حفاظت از چیست؟ و قرار است دزدان ، چه چیزی از این کلاس های محقر ببرند؟
اگر همین امروز دستور به حذف نرده های آهنین از جلوی پنجره های کلاس های در معرض خطر صادر شود ، ای بسا جان دانش آموزانی در آینده با همین روش ساده نجات یابد.
همیشه نباید دنبال راهکارهای پیچیده بود.

به علاوه انتظار می رود دیگر عوامل خطرزا در هر مدرسه به دقت توسط کارشناسان همان منطقه بررسی و رفع عیب شود. به عنوان مثال ، سیم کشی های فرسوده و غیر استاندارد می تواند آتش سوزی به بار بیاورد کما این که درست یک روز بعد از حادثه شین آباد ، یک مدرسه روستایی دیگر در سلماس (واقع در آذربایجان غربی) به دلیل اتصال برق دچار آتش سوزی شد که خوشبختانه به دلیل آن که این اتفاق در ساعت غیر کلاسی رخ داد ، تلفات جانی نداشت.
 
از بچه های مظلوم شین آباد و سفیلان و درود زن و ... که گذشت ؛ از مسوولان دولت و مجلس می خواهیم با همین راهکارهای ساده نگذارند در فردایی که شاید همین امروز باشد ، کودکی دیگر در آتش بسوزد و ملتی داغدار شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha