دوشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۱ - ۱۰:۵۰
کد خبر: 62873

كاهش پرستار مرد در بیمارستان ها موجب شده تا بهیاران دیپلمه مرد نقش پرستاران را ایفا كنند.درحالی که بارها عنوان شده حوزه سلامت به دلیل ارتباط مستقیم آن با جان و سلامت مردم حساسیت خاصی دارد اما شنیدن و خواندن برخی خبرها از حوزه وزارت بهداشت و درمان هر شهروندی را نگران می کند.

پرستار مرد نداریم به همین راحتی!
سلامت نیوز : كاهش پرستار مرد در بیمارستان ها موجب شده تا بهیاران دیپلمه مرد نقش پرستاران را ایفا كنند.درحالی که بارها عنوان شده حوزه سلامت به دلیل ارتباط مستقیم آن با جان و سلامت مردم حساسیت خاصی دارد اما شنیدن و خواندن برخی خبرها از حوزه وزارت بهداشت و درمان هر شهروندی را نگران می کند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از حمایت ؛ این روزها از کمبود و گرانی دارو به دلیل تحریم و مشکلات اقتصادی کشور زیاد شنیده ایم در حالی که این حوزه مدت هاست با کمبود نیرو در بخش پرستاری به ویژه در بخش پرستاری مرد روبه روست. همچنین آموزش بهیاران دیپلمه برای جبران کمبود پرستار نیز در وزارت بهداشت و سازمان نظام پرستاری همچنان تنها راه حل این مشکل عنوان می شود. در حالی كه این سوال مطرح است، كه آیا بهیاران می توانند موثر باشند؟محمد شریفی مقدم عضو شورای عالی نظام پرستاری ضمن اظهار نگرانی از وضعیت پرستاری در کشور، اظهار داشت در سال های 69 و 70، بحثی مطرح شد مبنی بر اینکه پرستاران در یک دوره 6 ماهه تربیت شوند اما همان زمان با این پیشنهاد مخالفت شد. حالا بعد از 20 سال دوباره صحبت هایی می شود که نشان دهنده وخیم بودن وضعیت پرستاری در کشور است. وی با طرح این سئوال که چگونه امکان دارد در یک بیمارستان فوق تخصصی بتوان از خدمات پرستاری استفاده کرد که دوره آموزشی را در مدت یک یا دو سال سپری کرده است، افزود اگر قرار بود پرستار در یک دوره کوتاه مدت تربیت شود، وزارت بهداشت در دهه 70 دوره بهیاری را حذف نمی کرد.

اصطلاحی جدید در پرستاری: بیماریار مرد!
از سوی دیگر برخی فعالان عرصه سلامت به جای چاره اندیشی اصولی و پیگیری موضوع برای جبران کمبود پرستار مرد، طرح جذب بیماریار مرد را مطرح کرده اند. روز گذشته مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران اعلام كرد: برای جبران پرستار مرد، بیماریار مرد جذب می کنیم! خورشید وسکویی گفته در برخی بخش ها مانند ارتوپدی، جراحی اعصاب و عفونی مردان وجود پرستار مرد الزامی است، از این رو برای جبران پرستار مرد از بیماریار مرد استفاده می کنیم. وی با بیان اینکه از بیماریار مرد برای انجام خدمات اولیه بیمار استفاده می شود، ادامه داد: نبود پرستارهمگن برای خدمات پرستاری مانند دادن دارو و گرفتن فشارخون پرستار را دچار مشکلات روحی نمی کند.

مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: جامعه آماری مراجعه کنندگان تعیین کننده متقاضی زن در این سال ها بوده است. وسکویی با بیان اینکه در سال های پایانی جنگ ورودی نیمه نخست سال تحصیلی همگی پرستاران مرد و نیمه دوم همگی پرستاران زن بودند، گفت: بر این اساس نیاز به پرستار تامین می شد. وی با بیان اینکه تاکنون سهمیه پذیرش پرستار مرد کم نشده است، ادامه داد: هم اکنون با کمبود پرستار در هر دو جنس مواجه هستیم. مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران گفته چون پرستار زن در اکثر بخش ها می تواند فعالیت کند از این رو جذب پرستار زن بیشتر است اما در سال های گذشته جذب پرستار در هر دو جنس کم شده اما کمبود پرستار مرد نمود بیشتری داشته است.

عملکرد ضعیف سازمان نظام پرستاری
محمد شریفی مقدم عضو شورای عالی نظام پرستاری هم با انتقاد از عملکرد ضعیف سازمان نظام پرستاری در اجرایی کردن مصوبات و قوانین پرستاری، اظهارداشت: متاسفانه این سازمان در اجرای مصوبات و سیاست های نظام پرستاری، عملکرد ضعیفی داشته و در برخی موارد از آن ها عدول کرده است. وی معتقد است که آموزش بهیاری باید حذف شود زیرا حضور بهیاران در بیمارستان ها، ظلم به مردم و بیماران است. با توجه به پیشرفت علم پزشکی و ضرورت حضورنیروهای تحصیل کرده و زبده در امر درمان، استفاده از بهیارانی که نمی توانند پاسخگوی نیاز بیماران باشد، توهین به سلامت مردم است.

پرستاران بازنشسته، مشغول کارند!
از سوی دیگر، بیش از 90 درصد پرستاران بالای 25 سال سابقه خدمت از مشکلات جسمی رنج می برند و توان ادامه خدمت در مراکز درمانی را ندارند. اما به دلیل کمبود نیرو، مسئولان دانشگاه های علوم پزشکی با بازنشستگی آنان موافقت نمی کنند. همین مسئله اعتراض و گلایه پرستاران را به دنبال داشته است. زیرا، معتقدند که حق و حقوق آنان با توجه به سختی و دشواری های کار پرستاری به هیچ عنوان همخوانی ندارد.

آموزش غیرمجاز کمک بهیاری
این گفته ها در حالی است كه چندی قبل غضنفر میرزابیگی رییس کل سازمان نظام پرستاری از شناسایی 3 موسسه غیرمجاز آموزش کمک بهیاری خبر داده بود که به صورت غیر قانونی به صدور گواهی آموزش این دوره و در مواردی بدون هیچ گونه آموزشی اقدام می کردند. وی عنوان کرده بود که بر اساس مصوبه شورای عالی اشتغال مجوز آموزش دوره های کمک بهیاری فقط به سازمان نظام پرستاری داده شده است و این سازمان متعهد شده با توجه به نیاز کشور تا پایان برنامه توسعه سالی 10 هزار نفر کمک بهیار تربیت کند.

راه اندازی مدرسه بهیاری
درحالی که کارشناسان و مسئولان حوزه پرستاری از غیرتخصصی بودن دوره های بهیاری و کم بودن مدت زمان آن بارها گفته اند اما بعضی از دست اندرکاران این حوزه برای جبران مافات و سرپوش گذاشتن بر مشکلات بودجه ای پس از سال ها دوباره از راه اندازی مدرسه بهیاری حرف می زنند. در عصری که علم پزشکی روز به روز در حال پیشرفت است و برای عقب نماندن از معلومات روزآمد پزشکی، باید سواد دانشگاهی نیروهای بالینی نیز بیشتر شود تا بتوانند از آنچه در این عرصه رخ می دهد، نهایت استفاده و بهره را برای خدمت بهتر به بیماران ببرند. محمد ورهام مدیر بیمارستان مسیح دانشوری نیز بر نیاز به توسعه خدمات تخصصی و فوق تخصصی پزشکی و کمبود نیروی انسانی متناسب با این قبیل خدمات در مراکز درمانی کشور، صحه گذاشته است. اما اینکه یک بهیار چگونه می تواند این خدمات تخصصی و فوق تخصصی را در مدت زمان 8 ماه آموزش ببیند؟ سئوالی است که مسئولان حوزه سلامت باید پاسخ بدهند.

بی توجهی مسئولان به مصوبات نظام پرستاری
از سوی دیگر، شریفی مقدم با تاکید بر ممنوعیت عضویت دارندگان مدرک بهیاری با دوره های 6 و 8 ماهه که مورد تایید آموزش و پرورش نیست، گفت: مقرر شد سهمیه ادامه تحصیل بهیاران در رشته پرستاری در دانشگاه آزاد اسلامی مکاتبه و پیگیری شود. دبیر کل خانه پرستار با اشاره به حضور پرستاران دارای مدرک پی. اچ. دی در مراکز درمانی کشورهای پیشرفته دنیا، اظهارداشت: متاسفانه وزارت بهداشت نتوانسته در جذب پرستار موفق باشد در نتیجه به سمت تربیت بهیار گرایش پیدا کرده و هم اکنون نیز بعضی از
دانشگاه های علوم پزشکی کشور از جمله بابل، در حال تربیت و جذب بهیاران دیپلمه هستند. شریفی مقدم، طرح چنین موضوعاتی را بازگشت به 40 سال قبل عنوان کرد و افزود: البته اجرای چنین طرحی در حال حاضر بدتر از 4 دهه قبل شده است، چون آن سال ها دوره آموزشی بهیاران 3 سال بود اما هم اکنون به 8 ماه رسیده است.

وی با انتقاد از اینکه سازمان نظام پرستاری موثر بودنش را از دست داده است، گفت: متاسفانه مسئولان وزارت بهداشت به مصوبات شورای عالی نظام پرستاری توجهی نمی کنند. عضو شورای عالی نظام پرستاری با اشاره به پیشرفت علم پزشکی و تخصصی شدن خدمات پرستاری، افزود: امروزه پرستاران دارای مدرک کارشناسی جوابگوی نیازهای بیماران نیستند، بنابر این چطور ممکن است بهیاران دیپلمه که فقط دوره 8 ماهه ای را پشت سر گذاشته اند، می توانند به بیماران خدمات ارائه دهند؟

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha