مسائل اقتصادی یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار بر اختلالات روانی است. درآمد کسانی که ثابت است و دخلشان تکاپوی خرجشان را نمی‌کند موجب خودخوری، پرخاشگری و اضطراب می‌شود و روابط بین فردی را در خانواده دچار خدشه می‌کند.

گرانی‌ها، مردم را «عصبی» کرده است
سلامت نیوز : قابل کتمان نیست، نوسانات اقتصادی هر روز بیشتر می‌شود و بالا و پایین رفتن قیمت‌ها هم همان. چند صباحی است که مردم بیش از قبل اخبار شاید شوک آور اقتصادی می‌شوند و بخواهیم و نخواهیم، این نوسانات اقتصادی و تاثیر آن بر اوضاع مالی مردم، نقش پررنگی در رفتار‌های فردی و اجتماعی شهروندان دارد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از قانون ؛ چنانچه چندی پیش، مدیرکل سلامت روان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی «آمار ۶/۲۳ درصدی شیوع اختلالات روانی در جامعه ایران» را هشدار دهنده خواند و در این میان، گرانی و رشد و نوسانات قیمت‌‌ها از مهم‌ترین دلایل شیوع این اختلالات روانی به شمار می‌رود. «عباسعلی ناصحی» گفته بود «مسائلی که به صورت حاد در اقتصاد جامعه ایجاد می‌شود اگر به خوبی مدیریت شود اثرات پایداری بر سلامت روان نمی‌گذارد.» وی خطاب به دولتمردان تاکید کرد «از استرس‌های مردم بکاهند تا پرخاشگر و عصبی نشوند و برای بهتر شدن شرایط رفاهی آن‌ها تلاش کنند.»

در این میان روانپزشکان نیز هشدار می‌دهند که بالا و پایین رفتن قیمت ارز، سکه، طلا و... فقط اوضاع بازار را بالا و پایین نمی‌برد، بلکه با ایجاد اضطراب و فضایی نا‌امن، اعصاب و روان اقشار گوناگون جامعه را هم دچار تشنج می‌سازد و این عامل را باید در ردیف عوامل مؤثر در بروز اختلالات روانی دسته‌ بندی کرد.

گرانی همراه با افزایش پرخاشگری و خشونت بین مردم

رشد سریع تحولات و نوسانات اقتصادی که عمدتا بدون دلیل و منطق اقتصادی در حال شکل گرفتن است، تاثیری بسزا بر زندگی اجتماعی شهروندان دارد. دکتر پرویز مظاهری، دبیر انجمن روانپزشکان ایران در این باره به «قانون» می‌گوید: مسائل اقتصادی یکی از عوامل مهم و تأثیرگذار بر اختلالات روانی است. درآمد کسانی که ثابت است و دخلشان تکاپوی خرجشان را نمی‌کند موجب خودخوری، پرخاشگری و اضطراب می‌شود و روابط بین فردی را در خانواده دچار خدشه می‌کند. وی ادامه می‌دهد: به این مفهوم که پدر و مادر به دلایل اقتصادی دچار افسردگی می‌شوند و به دلیل رفتارهای نامناسب این افسردگی را به فرزندانشان هم منتقل می‌کنند.

باید توجه بیشتری بشود چون این مسئله ایجاد نگرانی و افسردگی می‌کند. به گفته وی، فضای روانی نامطلوب و استرس‌ زا در جامعه که اخیرا به دلیل فشارهای اقتصادی زیادی که هر روز نرخ کالا‌ها افزایش چشمگیری می‌یابد و مردم را دچار شوک عصبی می‌کند از موضوعاتی به شمار می‌آید که می‌تواند جامعه را به تنش کشانده و گذر زندگی را برای افراد سخت کند، چرا که هر روز بر ناآرامی روانی آن‌ها اضافه خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه در جامعه دامن زدن به شایعات و گسترش نارضایتی‌های اجتماعی از مشکلات خطرناک در پی گرانی به شمار می‌ آید، ادامه می‌دهد: پایین آمدن آستانه تحمل افراد جامعه و عدم همسویی مردم با دولت در مقابل مشکلات خارجی، داخلی و ایجاد ناامیدی در جامعه نسبت به آینده کشور از نتایج بد افزایش ناگهانی قیمت‌ها در جامعه است. مظاهری با بیان اینکه باید فعالیت‌های فرهنگی به‌صورت مستمر گسترش و توسعه یابد، اظهار می‌دارد: مبانی اعتقادی ما‌‌ همان فعالیت‌های فرهنگی هستند که در اثر مغفول ماندن، اثری در جامعه ندارند.

افزایش خشونت و پرخاشگری به دنبال تورم

قریب به اتفاق مردم معتقدند که هیچ پیش بینی از آینده وضعیت اقتصادی و ایجاد فرصت برنامه ریزی برای آن را ندارد. این مهم سبب شده رفتارهایی ناخواسته در مدیریت زندگی‌شان سر زند که با آسیب‌های فراوانی مواجه است.

«مصطفی اقلیما» رئیس انجمن مددکاری ایران در گفت‌و‌گو با «قانون» با بیان اینکه در ۱۰ سال گذشته آسیب‌های اجتماعی رواج بیشتری یافته است، می‌گوید: هر سال هم به دلیل تورم و فقری که در جامعه وجود دارد، آسیب‌های اجتماعی اعم از خشونت، پرخاشگری، فشارهای روانی و غیره افزایش می‌یابد. اما امسال به صورت علنی نمود پیدا کرده است. میزان درآمد کارمندان با مخارجشان همخوانی ندارد و قادر نیستند زندگی خود را تامین کنند و این مسئله باعث می‌شود حالت عصبی بگیرند و در نتیجه گسترش پرخاشگری در جامعه را به همراه دارد. وی می‌گوید: با بسیاری از کسانی که زورگیری می‌کنند، صحبت می‌کنم و از آن‌ها پرسیده‌ام دلیل این کار و یا رفتار شما چیست؟ یکی از آن‌ها می‌گفت ما زورگیر نیستیم به دلیل بیکاری و رعایت نشدن حقوقمان پس ازبیکارشدن توسط کارفرما‌ها، به اداره کار شکایت کردیم و آن‌ها هیچ اقدامی برای ما انجام ندادند.

نه سنواتی و نه بازگشت به کاری. مثلا برخی ازآن‌ها که قبلا کارمند بودند، می‌گفتند رئیسشان از آن‌ها دل خوشی نداشته و بر اساس سلیقه شخصی آن‌ها را اخراج کرده‌اند. آن‌ها می‌گویند این اتفاق از طرف رئیس زور نیست؟ خب، به کجا شکایت کند از دست این برخورد‌ها و بیکاری‌ها از سوی رئیسی که قانون را زیر پا می‌گذارد؟ اقلیما توضیح می‌دهد: همچنین بسیاری از افراد دیگر به دلیل پرخاشگری و خشونت عصبی به من مراجعه می‌کنند و می‌گوید نوسانات قیمت و گرانی‌های اخیر تاثیر زیادی بر اعصاب و روانمان گذاشته و کنترل رفتاری نداریم.

کارمندی که یک سوم خط فقر حقوق بگیرد، می‌تواند پرخاشگر و دزد هم شود

اقلیما می‌گوید: از ابتدای امسال تا کنون دوبار قیمت شیر افزایش یافته و قیمت سایر اقلام هم به همین ترتیب. در حالی‌که درآمد مردم افزایشی نداشته است، زمانی که همه کالا‌ها در کشور چهار برابر می‌شود، زور نیست؟ کارمند یا کارگری که ماهانه ۷۰۰ هزارتومان حقوق دریافت می‌کند چگونه دزد، پرخاشگر نشود و یا خشونتی را انجام ندهد. وی با تاکید براینکه روند زندگی در جامعه به نحوی شده که همه چیز با زورگویی پیش می‌رود، ادامه می‌دهد: همه مردم در هر سطح و قشری در حال زورگویی به یکدیگر هستند.

شما توقع ندارید بخشی از همین مردم، زورگو و پرخاشگر نشوند، گرانی واقعا به مردم فشار وارد می‌ کند. در چنین شرایطی با وجود آنکه دستگاه‌های دولتی آمار و ارقامی از وضعیت بهداشت روان و سلامت مردم در تنگناهای اقتصادی و مالی نمی‌دهند، اما نگاهی به رفتارهای روزمره شهروندان و کم شدن صبر و طاقت آن‌ها در مقابل کوچک‌ترین کنش‌های جامعه، خود گویای هزار و یک اثر مشکلات اقتصادی بر زندگی آنهاست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha