یکشنبه ۱۵ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۱:۳۴

وضعیت پیگیری درمان افرادی كه بیماری های روانی دارند هم مناسب نیست. لایحه ای در وزارت بهداشت و دولت سال هاست خاك می خورد كه در صورت تصویب بیماران روانی در بیمارستان های روانی بستری می شوند.

رها كردن بیماران روانی ممنوع
سلامت نیوز : به گفته دبیر انجمن روانپزشکان ایران برخی آمارها نشان می دهد كه از هر 4 ایرانی یك نفر دچار اختلال روحی است اما چنین اشخاصی كمتر به روان پزشك مراجعه می كنند. از این آمار که بگذریم وضعیت پیگیری درمان افرادی كه بیماری های روانی دارند هم مناسب نیست. حالا لایحه ای در وزارت بهداشت و دولت سال هاست خاك می خورد كه در صورت تصویب بیماران روانی در بیمارستان های روانی بستری می شوند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از حمایت ؛ بیماری روانی به گروهی از بیماری ها گفته می‌شود که با تاثیر بر تفکر و رفتار باعث ایجاد ناراحتی برای فرد مبتلا یا ایجاد ناتوانی در وی می شوند. علت بیماری های روانی به خوبی شناخته نشده اما آنچه مسلم است این است که عوامل ژنتیک، استرس های مختلف و نوع تعامل فرد با دیگران در ایجاد یا بروز آن ها موثر است. افسردگی، اضطراب، وسواس، اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنیا از جمله این اختلال ها هستند. حالا دیگر چند سالی است كه فشارهای اقتصادی، آلودگی هوا، استرس و بسیاری از محرك های دیگر وضعیت روان شهروندان ایرانی به خصوص تهرانی ها را تحت تاثیر قرار داده است.

دولت به بیماران روانی احترام بگذارد
اما معصومه افسری كارشناس اداره روان وزارت بهداشت موضوع را از زاویه دیگری نگاه می كند و می‌گوید: سیاست های دولت باید به گونه ای باشد که بیماران روانی در جامعه مورد احترام باشند، کسی به آنان آزار نرساند و علاوه بر این همانند سایر بیماران جسمی از خدمات درمانی با کیفیت برخوردار باشند. همچنین بیماران روانی نباید از سوی کارکنان مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستان‌ها مورد اهانت و سوء‌رفتار قرار بگیرند بلکه مسئولان باید تمهیداتی را در نظر بگیرند تا وضعیت درمان بیماران روانی کیفیت بهتری پیدا کند.

افسری معتقد است: دولت باید نسبت به افزایش تخت های بستری بیماران روانی در بیمارستان های عمومی اقدام کند تا این بیماران در حدمقدور مانند سایر بیماران تلقی شوند با این اقدام، از مطرود ماندن بیماران روانی در جامعه جلوگیری می شود و همگان آنان را مانند بیماران جسمی در نظر می گیرند. به گفته وی، باید انگ بیمار روانی را در جامعه کاهش داد و نسبت به فرهنگ سازی و اصلاح باورهای مردم در مورد بیماران روانی تلاش کرد.

30 درصد بیماران روانی معتادند
گفته های این كارشناس در حالی است كه فرح‌دخت رنجبر مدیر گروه روان پرستاری دانشکده پرستاری مامایی شهید بهشتی می گوید: از هر 30 بیمار بستری در بخش روان بیمارستان دست کم 10 نفر مربوط به ترک اعتیاد است و این بدان معنی است كه نباید از نقش مواد مخدر به علاوه مصرف دخانیات در اختلال های روانی جامعه غافل شد. حالا در كنار آمارها، عباسعلی ناصحی مدیر کل سلامت روان وزارت بهداشت اعلام كرده: برخی از بیمارانی که از مشکلات روانی رنج می برند، حاضر به درمان و بستری شدن در مراکز درمانی اعصاب و روان نیستند.

وی گفته: حوزه بهداشت روان دارای مشکلات حقوقی است که رفع آنها نیازمند قانون است و باید اعضای کمیسیون های مربوط در مجلس شورای اسلامی نسبت به تدوین آن وارد عمل شوند. همچنین بخش روان و اعتیاد و سلامت جامعه حوزه ویژه ای است که گاهی نیازهای خاص خود را می‌طلبد و موارد ویژه درمانی در این حوزه به وجود می‌آید. برای نمونه برخی از بیمارانی که از مشکلات روانی رنج می برند، حاضر به درمان و بستری شدن در مراکز درمانی اعصاب و روان نیستند و به این دلیل که قانونی در دست نیست نمی توان این قبیل بیماران را به اجبار بستری کرد، در حالی که اگر بندهای قانونی تدوین شود، در چنین مواردی می‌توان از مسیر قانونی بیماران حاد را به رغم میل باطنی خودشان در مراکز درمانی بستری کرد. مدیرکل دفتر سلامت اجتماعی، روان و اعتیاد وزارت بهداشت اظهار داشت: در مسیر درمان باید حقوق و احترام بیماران مورد توجه قرار بگیرد و این نیازمند قانونگذاری است. علاوه بر این چنانچه قانون های منسجم و کاربردی در این زمینه تهیه شود، می تواند در فرایند درمان تاثیر شگرفی داشته باشد.

بیماران روانی روی تخت های قانونی
ناصحی گفت: چند سالی است که تدوین پیش نویس قانون سلامت روانی در وزارت بهداشت بی‌نتیجه مانده و هیچ کار موثری در زمینه انجام اقدامات حقوقی آن صورت نگرفته است و این در حالی است که مدتی پیش گروهی از روان پزشکان و کارشناسان حقوقی خواستار بازبینی طرح پیش نویس قانون سلامت روانی از سوی دولت شدند. تدوین پیش‌نویس قانون سلامت روان شامل 10فصل و 107 ماده برای اولین بار در پاییز سال 87 در وزارت بهداشت مطرح شد در آن زمان عنوان شد كه فصول این پیش نویس شامل كلیات و تعاریف، خدمات بستری اختیاری، بستری اجباری، درمان اجباری جامعه‌نگری، تشنج‌درمانی، مهار حركتی و جداسازی، قیمومیت، گروه‌های سنی ویژه، بیمار روانی كیفری و مواد متفرقه فصل‌های این پیش‌نویس است.

سلامت روان بودجه دولتی ندارد
بر اساس این گزارش آمار اعلامی سازمان بهداشت جهانی می گوید: شیوع اختلال های روانی در دنیا بسیار بالا ست و از یک روند تصاعدی برخوردار است. این آمار می گوید 40 تا 50 درصد افراد نیازمند به خدمات سلامت روان در کشورهای توسعه یافته از دریافت آن محرومند. اما ناصحی می گوید: افزایش استرس های اجتماعی، شیوع شهرنشینی و سست شدن پیوند‌های خانوادگی از جمله عوامل دخیل در بروز و شیوع این اختلال ها هستند و به نظر می‌رسد تا 20 سال آینده نیز ادامه داشته باشد اما متاسفانه در نسخه پزشك خانواده روان شناسی بالینی كمرنگ دیده شده است.

این مقام مسئول در وزارت بهداشت با اعلام نارضایتی از بودجه سلامت كشور می گوید: بودجه سلامت روان متمرکز نیست و در وزارت بهداشت پراکنده است با این حال با توجه به بار ناشی از بیماری های روانی بودجه اندکی است.گفته های ناصحی در حالی است كه دكتر احمد نوربالا استاد روان پزشكی دانشگاه علوم پزشكی تهران سال گذشته اعلام كرد: در سال 87 تعداد مبتلایان به اختلال های روانی در استان تهران حدود 34 درصد بود که نشان دهنده رشد 60 درصدی مبتلایان به این اختلال ها در 9 سال بوده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha