دوشنبه ۳۰ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۳:۵۴
سلامت نیوز :در سال‌های اخیر صحبت از سكته قلبی در هر محفلی به گوش می‌رسد و جملاتی چون مواظب غذا خوردن باش و حرص و جوش نخور وگرنه سكته می‌كنی، زیاد شنیده می‌شود.این روزها خیلی‌ها نگران بروز سكته در افراد جوان خانواده، بخصوص در آقایان هستند. شاید بارها از عوامل خطر بروز سكته قلبی شنیده باشیم، اما تكرار آن شاید همچنان برای برخی از افراد مفید باشد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم  ؛ جدای از فاكتورهای خطر نباید از خاطر ببریم كه جنس مذكر از بدو تولد با عامل بالقوه خطر بروز بیماری‌ های قلبی متولد می‌شود. با افزایش سن و دخیل‌شدن دیگر عوامل، خطر بیماری‌های قلبی در هر دو جنس مونث و مذكر دیده می‌شود.

بی‌شك اگر عواملی چون دیابت، فشار خون بالا، اختلال در چربی‌های خون، بی‌تحركی، چاقی و مصرف دخانیات را به فهرست عوامل كمك‌كننده به بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی اضافه كنیم، خطر بروز سكته قلبی بیشتر می‌شود.

وقتی در یك جامعه شیوه زندگی غیرسالم است و هر روز به سمت زندگی ناسالم‌تری نیز حركت می‌كند، دور از انتظار نیست كه سن بروز بیماری قلبی در آن كاهش یابد. افزوده شدن رستوران‌هایی كه غذای بی‌كیفیت با كالری و چربی بالا تحت عنوان فست‌فود عرضه می‌كنند، رشد آمار افرادی كه از سنین كودكی و نوجوانی اضافه وزن دارند، مصرف بیشتر تنقلات و نوشابه كه مصرف سرانه آن از میانگین جهانی بیشتر است، آلودگی هوا در شهرهای بزرگ كه درصد قابل توجهی از جمعیت را در خود جای داده است، افزایش استرس‌های شغلی و آمار تنش‌های خانوادگی كه به جدایی منجر می‌شود، از عواملی است كه می‌تواند در پایین آمدن سن سكته قلبی دخالت داشته باشد.

نكته مهم آن است كه تقریبا همه افراد از آثار زیانبار و منفی این نوع زندگی اطلاع دارند، اما هر كدام از افراد قربانی به نوعی رفتار خود را توجیه می‌كنند یا قادر به تغییر شرایط به سادگی نیستند.

همین پیچیدگی عوامل خطرساز است كه مهار بیماری‌های مهلك قلبی ـ عروقی بویژه سكته‌های قلبی را بسیار مشكل می‌كند، به طوری كه بدون یك عزم ملی و هماهنگی بین دستگاه‌ها و سازمان‌هایی كه به طور مستقیم و غیرمستقیم در این مساله دخیل هستند، بعید است كه بتوان بر این مشكل فائق آمد. تنها عاملی كه اثر محدودی دارد، اطلاع‌رسانی و نصیحت كردن است، زیرا حتی نوشتن جملات و تصاویر بسیار هشداردهنده روی پاكت‌های سیگار كه به طور مستقیم به دست مصرف‌كننده می‌رسد، اثر چندان محسوسی بر مصرف این ماده مهلك نداشته است. وضع قوانین با ضمانت اجرایی محدود نیز نمی‌تواند از این بحران پیشگیری كند.

راه ‌حل چیست؟

ما امروز نیاز به الگوسازی و نه نصیحت كردن داریم. وقتی رفتار آموزگار در سال‌های اولی كه كودك وارد مهد‌كودك یا مدرسه می‌شود، منطبق با موازین بهداشتی باشد و از آن مهم‌تر پدر و مادر در محیط خانواده الگوهای سالم زندگی را رعایت كنند، می‌توان امیدوار بود كه نسلی سالم داشته باشیم.

وقتی پدر و مادر چاقی مفرط دارند و شیرینی و غذاهای ناسالم در منزل به طور متداول مصرف می‌شود، نباید انتظار اصلاح الگوی تغذیه‌ای را در كودكان آن خانواده داشت. مصرف دخانیات در محیط‌های شغلی یا منزل نیز كه داستان خود را دارد.

همچنین وقتی دسترسی به غذاهای سالم یا محیط‌های ورزشی با مشكل روبه‌روست، اما دسترسی به دخانیات یا غذای غیرسالم به سادگی مقدور است، باید انتظار داشت كه سن بروز سكته قلبی كاهش پیدا كند، درصد بروز حملات قلبی افزایش یابد و جامعه هر روز بیشتر شاهد خسارت‌های سنگین مالی و جانی ناشی از این بیماری باشد.

رفتارهای نمادین و باور نكردنی مثل حذف مصرف دخانیات از فیلم‌های نمایشی، ممنوعیت تبلیغ دخانیات در اماكن عمومی و مصرف نكردن آن در اماكن خاص و پرهیز از فروش آن به افراد نابالغ، بدون وجود زیر‌ساخت‌های اعتقادی چندان موثر نیست.

از كجا شروع كنیم؟

راهكارهای پیشگیری به دو دسته تقسیم می‌شود.

پیشگیری اولیه:

ـ الگوسازی و فرهنگ‌سازی در میان خانواده‌ها، آموزگاران، ورزشكاران و سایر اقشاری كه مردم رفتار آنها را الگو می‌دانند.

ـ بیان ابعاد خسارت‌های جانی و مالی ناشی از رفتارهای ناسالم در جامعه در قالب آمار تا حتی افرادی كه خود، عامل نیستند به طور غیرمستقیم از دسترسی مردم به غذا و هوای ناسالم و دخانیات جلوگیری كنند.

ـ سهولت دسترسی به فضاهای ورزشی، هوا و غذای سالم.

ـ ایجاد مانع در دسترسی به غذای ناسالم یا دسترسی سخت به مواد دخانی.

پیشگیری ثانوی:

ـ غربالگری بیماری‌های قلبی در گروه‌های پرخطر در سازمان‌ها، نهادها و ادارات كه می‌تواند به طور جدی هزینه‌های اقتصادی یا تبعات جانی بیماری را كاهش دهد.

ـ تشویق افراد جامعه كه مشاغل آزاد دارند برای مراجعه به مراكزی كه غربالگری بیماری قلبی با هزینه كم در آنها انجام می‌شود.

ـ ایجاد تسهیلات بیشتر برای انتقال بیماران مبتلا به حملات قلبی به مراكز درمانی در حداقل زمان ممكن.

ـ توسعه امكانات تشخیصی و درمانی بیماری‌های قلبی در نواحی پرجمعیت بخصوص در شهرهای بزرگ و پرترافیك.

ـ پیگیری منظم بیماران برای جلوگیری از عوارض پرهزینه مثل نارسایی قلبی.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha