سلامت نیوز : سیاوش آزاد صبح امروز در همایش مدیریت بهداشت و ایمنی حرفه‌ای کار که در مرکز همایش‌های صدا و سیما برگزار شد به مشکلات بهداشت حرفه‌ای در صنعت اشاره کرد و گفت: به استناد آمارهای جهانی کارگران در مشاغل صنعتی، همه روزه در برابر شمار عوامل شیمیایی زیان‌آور در محیط‌های کار قرار می‌گیرند و هر روز عوامل شیمیایی رو به افزایش است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس ؛ وی خاطر نشان کرد: در زمان جنگ جهانی دوم فقط 600 هزار عامل شیمیایی شناخته شده بود ولی اکنون این رقم به 11 میلیون ماده شیمیایی رسیده و هر سال هزار تا دو هزار مورد به این رقم افزوده می‌شود.

این کارشناس بهداشت حرفه‌ای با تأکید بر اینکه فقط یک درصد مواد شیمیایی شناسایی شده مصرف عمومی دارد، خاطر نشان کرد: طبق آمار جهانی سالانه 68 تا 157 میلیون مورد بیماری شغلی بر اثر تماس‌های شغلی به وجود می‌آید و بر طبق اعلام مرکز سلامت بهداشت محیط کار، وزارت بهداشت سالانه یک میلیون کارگر در دنیا بر اثر تماس با مواد شیمیایی می‌میرند.

مدیر کل پیشگیری، درمان و رفاه شرکت ایران‌خودرو دیزل تصریح کرد: از طرف دیگر مصرف سموم و آفت‌کش‌های شیمیایی در بخش کشاورزی زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌ها شده است. به طوری که سالانه میلیون‌ها تن مواد شیمیایی مورد مصرف قرار می‌گیرد که از این رقم 20 هزار تن مربوط به آفت‌کش‌ها در بخش کشاورزی است که برای سلامت انسان‌ها بسیار مضر است.

وی ادامه داد: از طرف دیگر برخی به دلیل هزینه‌های پایین مواد تاریخ گذشته شیمیایی را از خارج وارد کرده و مورد مصرف قرار می‌دهند.

آزاد به آمار میزان آلاینده‌های شیمیایی در محیط کار بر طبق اعلام وزارت بهداشت اشاره کرد و گفت: از مجموع آلاینده‌های محیط کار و کارگاه‌ها 10 درصد مختص به دود و مه، 11 درصد گاز و بخار و 28 درصد آلوده به گرد و غبار هستند. که هر یک می‌توانند زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌های متفاوت از جمله ایجاد سرطان باشند.

به گفته این کارشناس بهداشت حرفه‌ای تنفس، پوست، مخاط و گوارش از جمله راههای ورود بدن برای این گونه آلودگی‌ها هستند و بیشترین حجم آسیب‌ها مربوط به بخش تنفسی است و می‌توان گفت ریه بیشترین آسیب را می‌بیند.

مدیر کل پیشگیری، درمان و رفاه شرکت ایران‌خودرو دیزل با تأکید بر اینکه طی سالیان اخیر مصرف برخی مواد شیمیایی به دلیل تأثیرات مخرب در صنایع ممنوع شده است خاطر نشان کرد: جیوه، بنزن، آزبست و چند مورد دیگر مواد بسیار خطرناک شیمیایی محسوب می‌شوند و علی‌رغم اینکه مدعی هستیم مصرف این مواد در صنایع متوقف شده همچنان شاهدیم که آزبست و بنزن مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی موادی مانند نیکل، آزبست تشعشعات رادون در محیط بسته و دود ناشی از موتور دیزل را زمینه‌ساز ابتلا به سرطان ریه برشمرد و افزود: تشعشعات مغناطیسی، بنزن، صنایع لاستیک‌سازی و صنایع ساخت و تعمیر چکمه نیز می‌تواند به بروز سرطان خون(لوسمی) دامن بزند.

آزاد گفت: به دلیل تأثیرات فراوان محیط زیستی با سونامی سرطان در تهران مواجه‌ایم که تدوین یک سیستم هماهنگ و دستورالعمل‌های لازم برای کنترل استفاده از مواد شیمیایی در صنایع و محیط زیست ضروری است.

وی به کارهای انجام شده توسط وزارت بهداشت در این زمینه اشاره کرد و گفت: تدوین و ابلاغ دستورالعمل حمل و نقل مواد شیمیایی، نظارت بر مراکز تهیه و توزیع مواد شیمیایی به تصویب وزارت بهداشت رسیده و ابلاغ شده است اما هیچ تضمینی برای اجرای این دستورالعمل‌ها وجود ندارد.

نبود راهنمای مصرف(MSDS) یکی دیگر از نقاط ضعف صنایع تولید‌کننده مواد شیمیایی در کشور است که این کارشناس بهداشت حرفه‌ای به آن اشاره کرد.

وی افزود: حتی برخی شرکت‌های بزرگ دولتی مانند شرکت نفت زیر مجموعه آن که موادی مانند ضد یخ و انواع روغن‌ها را تولید می‌کنند نیز روی محصولات نه MSDS  مشخصی دارند و نه تدابیر مرتبط با ایمن‌سازی این مواد را مورد توجه قرار می‌دهند.

وی گفت:. تا جایی که دیده می‌شود برخی بشکه‌های حاوی مواد شیمیایی روی پالت‌های بسیار ساده قرار گرفته و با یک تسمه فلزی پیچیده شده‌اند و حتی در نقل و انتقالات این مواد ضوابط ایمنی در نظر گرفته نشده است و در قوانین راهنمایی و رانندگی هیچ ضوابطه‌ای برای حمل و نقل موادشیمیایی خطرناک وجود ندارد.

آزاد در بخش دیگری از سخنان خود استفاده از لوازم حفاظت فردی را به عنوان یکی از راههای تأمین کننده ایمنی کارگران در محیط کار عنوان کرد و گفت: اما همین تجهیزات نیز استانداردهای لازم را ندارند و حتی در بازار نمونه‌های تقلبی آن یافت می‌شود. می‌توان گفت نظارتی به لوازم حفاظت فردی که در خارج وارد می‌شوند وجود ندارد. نمونه‌های داخلی نیز استاندارد لازم را ندارند و تنها موردی که دقیق استانداردهایش رعایت می‌شود کفش‌های ایمنی است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha