شائبه وجود اورانیوم در ریزگردها را پیش از این مردم استان‌های مرزی از جمله ایلام، خوزستان و كرمانشاه به مسئولان یادآوری كرده بودند اما همانطور كه پاپی‌زاده می‌گوید با بی‌تفاوتی مسئولان به نفوذ ریزگردها به 22 استان كشور رو به‌رو شد.

ریزگردها می‌توانند آلوده به اورانیوم باشند؟
سلامت نیوز : احتمال آلوده بودن ریزگردها به «اورانیوم»، عباس پاپی‌زاده سخنگوی كمیسیون كشاورزی را به اعتراض واداشت. شائبه وجود اورانیوم در ریزگردها را پیش از این مردم استان‌های مرزی از جمله ایلام، خوزستان و كرمانشاه به مسئولان یادآوری كرده بودند اما همانطور كه پاپی‌زاده می‌گوید با بی‌تفاوتی مسئولان به نفوذ ریزگردها به 22 استان كشور رو به‌رو شد. او همچنین از تهیه پیش نویس طرحی حمایتی برای استانهای مورد هجوم این پدیده خبر داد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از تهران امروز ؛ به گفته او منشا ایجاد ریزگردها از کشورهای همسایه از جمله عراق، کویت و عربستان است و احتمال آلوده بودن ریزگردها به اورانیوم وجود دارد. البته عدم مدیریت مطلوب آب و سدسازی بسیاری در كشور هم به گفتة بسیاری از كارشناسان حوزه محیط زیست باعث به‌وجود آمدن ریزگردها با منشا داخلی شده است. این درحالی است كه كشور درتهدید ریزگردهای نمكی دریاچه ارومیه هم قرار دارد.

پاپی با بیان اینكه آزمایش دقیقی از وجود اورانیوم در ریزگردها به دست نیامده است، می‌گوید:« البته وجود اورانیوم بر اساس اسناد قابل قبول اثبات نشده است.» البته سازمان حفاظت از محیط زیست كشور پیش از این وجود اورانیوم غنی شده در ریزگردهای عربی كه از سمت كشورهای چون عراق و سوریه به ایران وارد می شوند را تكذیب كرده بود.

پیگیر موضوع ریزگردها از مراجع بین المللی باشیم

پاپی‌زاده می گوید كه ایران باید از طریق مراجع بین المللی پیگیر موضوع ریزگردها باشد. از سوی دیگر در چند سال گذشته ایران فعالیت های بسیار زیادی در عراق از جمله ساختن مدرسه و بیمارستان كرد اما هماره مذاكره آن برای حل معضل ریزگردها به جایی نرسید. بعد ازآن هم دولت دبیرخانه‌ای برای حل معضل ریزگردها تشكیل داد و اعتبار آن را در اختیار سازمان محیط زیست قرار داد. همین مسئله باعث عقب نشینی اعتراضی سازمان جنگل ها شد. مدیران سطوح مختلف این سازمان بارها اعلام كردند كه مبارزه با بیابان‌زایی، تخصص اصلی این سازمان است اما دولت اعتبار حل معضل ریزگردها را در اختیار سازمان محیط زیست قرار داده است بنابراین عملیات اجرایی آن را هم باید از این سازمان بخواهد.

این سازمان هم از پس حل ریزگردها بر نمی‌آید و نه گفت‌گوهایش با طرف عراقی به جایی رسید و نه هشدارهایش در مجامع بین المللی. با این وجود پاپی زاده می گوید:«متاسفانه کشورهای همسایه برای حل این بحران زیست محیطی مدیریت درستی ندارند و ایران حق دارد که پیگیر موضوع از طریق مراجع بین المللی باشد.»به گفته پاپی زاده، در راستای حل این پدیده دو موضوع مطرح است، اول اینکه می بایست مناطق که بحران زا هستند مدیریت شوند و هنگامی که برطرف شد، خسارت‌هایی که به ایران وارد شده توسط کشورهای درگیر پدیده جبران شود.

معضل ریزگردها، در پایتخت جدی شد

این نماینده مجلس با بیان اینکه برای حل ریزگردها در داخل کشور دارای امکانات محدودی هستیم و در حال حاضر 18 استان کشور به شدت با این معضل درگیر هستند می گوید: شهر تهران نیز سه سالی است که با این موضوع درگیر شده اما شهرهایی مانند خوزستان، ایلام و بوشهر نزدیک به دو دهه است که با این پدیده دست و پنجه نرم می کنند ولی متاسفانه ریزگردها دیر به تهران رسیدند تا مسئولان تحت تاثیر قرار بگیرند و زمانی تب حل این معضل جدی شد که پایتخت تحت تاثیر قرار گرفت. او درحالی تعداد استان‌های درگیر را 18 استان معرفی می‌كند كه مسئولان محیط زیست و سازمان جنگل ها سال گذشته تعداد آنها را 22 استان معرفی كردند.

همچنین پاپی زاده با انتقاد شدید از بی توجهی مسئولان دولتی نسبت به حل این پدیده می گوید: کنسل شدن پروازهای خوزستان به امری عادی برای مردم تبدیل شده است. مردم این منطقه گاهی اوقات به مدت 48 ساعت در فرودگاه معطل می شوند حال اگر کسی بخواهد بیماری را منتقل کند و ساعتها معطل شود، چه کسی پاسخگوست؟ سوالی كه البته پیش از او بارها پرسیده شده اما هرگز جز تعطیلی شهر پاسخی به دنبال نداشته است. تعطیلی كه البته به صورت رسمی اعلام نمی شد بلكه ریزگردها آنقدر هجوم می‌آوردند كه مردم خانه نشین می شدند. پاپی زاده با بیان اینکه گاهی اوقات در اثر بروز پدیده ریزگرد، دید افقی به 500 متر هم نمی رسد و مردم در مواجهه با این معضل در آزار هستند، تصریح کرد: لازم است که مسئولان به خودشان بیایند تا این مشکل برطرف شود.

افزایش مهاجرت از استان خوزستان

آژیر خطرناك مهاجرت خوزستانی ها به شهرهای دیگر پس از جان گرفتن ریزگردها بلند شد و به گفتة پاپی‌زاده هم اكنون هم ادامه دارد:« از طرفی درصد مهاجرت از استان خوزستان افزایش پیدا کرده است، بسیاری از فعالان اقتصادی در حال ترک استان هستند. همانطور که می‌دانید مهاجرت مردم از این منطقه منجر به حاشیه نشینی شهرهای بزرگ از جمله تهران می شود و در پی این امر مشکلات اجتماعی بروز خواهد کرد.» او با اشاره به زندگی جانبازان در مناطقی که ریزگردها وجود دارند نیز می گوید:«جانبازان دارای مشکلات تنفسی هستند و پس از جنگ نیز باز هم مورد هجوم ریزگردها قرار گرفته اند لذا حالت بحران و خطر در این منطقه به وجود آمده است. متاسفانه ریزگردها فقط گرد و خاک نیستند چرا که مشکلات بیشتری را از جمله مشکلات تنفسی، مشکلات ریوی، پوستی و گوارشی پدید می آورند. همچنین با هجوم ریزگردها میزان بستری شدن مردم به شدت افزایش پیدا کرده است.»

کاهش 40 درصدی تولیدات کشاورزی خوزستان

هزینه حضور ریزگردها در كشور تنها به سلامتی شهروندان برنمی گردد بلكه آنطور كه پاپی زاده هم می گوید:«در حال حاضر بسیاری از صنایع حتی محصولات زراعی در نتیجه هجوم ریزگرد‌ها دچار مشکلات عدیده ای شدند به طوری که تولیدات کشاورزی و باغی با کاهش 30 تا 40 درصدی روبه‌رو شده است چرا که گرد و خاک موجود در هوای جنوب کشور عملکرد درختان و محصولات را ضعیف می کند البته این معضل آبزیان منطقه را نیز تحت تاثیر خود قرار داده است.»

اختصاص 55 میلیاردتومان كم است

این نماینده مجلس در خصوص اختصاص اعتبار 55 میلیارد تومانی برای مقابله با ریزگردها می‌گوید: این اعتبار در حد خرید چند دستگاه برای انجام فرآیند پایش است. البته پیش از این سازمان هواشناسی درخواست استفاده از تعدادی دستگاه جدید را برای پایش ریزگردها ارائه داد اما در کمیسیون تلفیق مورد توجه قرار نگرفت؛ هرچند خرید دستگاه برای سنجش دید و غبار لازم است اما به این بحث توجه نشد و این اعتبار اندک را برای مقابله با ریزگردها قرار دادند.

حل پدیده ریزگردها سالانه به 10 الی 15 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد

پاپی زاده در ادامه با بیان اینکه اگر اعتبارات لازم تامین شود در پروسه ای 10 ساله این موضوع مرتفع می شود، می گوید: اگر وارد حوزه مبارزه با ریزگردها و حل این بحران شویم حداقل سالانه 10 الی 15 هزار میلیارد تومان پول نیاز داریم اما برای حل این معضل می بایست عزم بین المللی شکل بگیرد و سازمان ملل و کشورهای منطقه خود را ملزم بدانند که این مسئله را پیگیری کنند. سخنگوی کمیسیون کشاورزی با اشاره به پیگیری این موضوع در مجلس نیز می گوید: در حال حاضر در کمیسیون کشاورزی پیگیر موضوعی برای حل این معضل هستیم که اگر نتوانستیم در کوتاه مدت این موضوع را حل کنیم اما بتوانیم مشکلاتی که در پی آن به وجود آمده است را حل کنیم.

دولت موظف به حل معضل ریزگردها شود

مجلسی ها چاره را در نوشتن پیش نویس دیده اند. پاپی‌زاده می گوید:« لذا پیش نویسی برای این موضوع تهیه شده است که در نهایت بتوانیم آن را به قانون تبدیل کنیم و دولت را موظف کنیم استان های مورد هجوم ریزگردها را حمایت کند. البته این طرح با طرح ملی مبارزه با ریزگردهاکه در آن عوامل ایجاد ریزگردها کنترل می شود متفاوت است و طرحی که پیش نویس آن توسط کمیسیون کشاورزی آماده می شود سیاست حمایتی از مردم مناطق مورد هجوم ریزگردها را در پی دارد به طوری که جنبه های بهداشت و درمان، بیمه های خاص و تامین داروهای مردم مورد توجه قرار گیرد.» این نماینده مجلس در پایان ضمن ابراز امیدواری از حل این بحران می گوید: اگر از همان زمانی که پدیده ریزگرد‌ها به استان‌هایی از جمله خوزستان، ایلام و بوشهر وارد شد. مسئولان به فکر اقدامات بازدارنده بودند. هم اکنون دامنه این پدیده تا این حد گسترده نمی‌ شد. حال باید ماند و دید كه دولت یازدهم به راهكاری برای حل ریزگردهایی كه سلامت هزاران ایرانی را نشانه رفته است می اندیشد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha