شنبه ۸ تیر ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۰
کد خبر: 76150

آسم یک مشکل اصلی در سلامت جامعه است. در آسم پوشش راههای هوایی دچار تورم و التهاب می شود و ترشحات مخاطی داخل راههای هوایی افزایش یافته و غلیظ می شوند، همزمان انقباض عضلات اطراف راههای هوایی سبب تنگی راههای هوایی می شود .

سلامت نیوز: آسم یک مشکل اصلی در سلامت جامعه است. در آسم پوشش راههای هوایی دچار تورم و التهاب می شود و ترشحات مخاطی داخل راههای هوایی افزایش یافته و غلیظ می شوند، همزمان انقباض عضلات اطراف راههای هوایی سبب تنگی راههای هوایی می شود .

فاطمه کاملی، کارشناس تربیت بدنی طی یادداشتی به سلامت نیوز نوشت: آسم یک مشکل اصلی در سلامت جامعه است. در آسم پوشش راههای هوایی دچار تورم و التهاب می شود و ترشحات مخاطی داخل راههای هوایی افزایش یافته و غلیظ می شوند، همزمان انقباض عضلات اطراف راههای هوایی سبب تنگی راههای هوایی می شود .
این بیماری شایعترین بیماری مزمن دوران کودکی و شایعترین علت غیبت از مدرسه می باشد. به طوری كه  در یک کلاس 30 نفری از دانش آموزان، احتمال ابتلا به آسم در 2 نفر یا بیشتر از دانش آموزان وجود دارد.

علائم بیماری آسم چیست ؟

بیماری آسم سبب بروز علائم تکرار شونده تنفسی مانند سرفه، خس خس سینه و تنگی نفس است. سرفه آسم، سرفه ای طولانی مدت و معمولاً بیش از یک هفته می باشد که می تواند در هنگام شب مزاحم خواب کودک باشد. بیماری آسم قابل معالجه نیست اما قابل کنترل می باشد و حداقل انتظار خانواده از پزشک، کنترل بیماری به شکلی است که بیمار قادر به زندگی راحت و فعالیتهای معمولی باشد .

عوامل تشدید کننده آسم كدامند؟

گروه اول : عوامل حساسیت زا ( آلرژنها ) شامل تماس با حیوانات خانگی، گرد و غبار منزل، سوسک، گرده گیاهان و همچنین انواع قارچهای تنفسی
 گروه دوم : شامل عوامل تحریک کننده مانند دود سیگار و هرگونه دود ناشی از سوختن، مواد معطر ( انواع اسپری های آرایشی و مواد شوینده )، بوهای تند نظیر بوی حاصل از مکانهای تازه نقاشی شده و پخت و پز غذا، آلودگی هوای ناشی از اتومبیلها و مواد شیمیایی نظیر حشره کش ها می باشد. بدنبال سرماخوردگی ها، ورزش، تغییرات آب و هوا و دما، حالات هیجانی مثل گریه کردن و خندیدن ، علائم آسم خود را نشان داده یا تشدید می گردند .

جهت كنترل آسم در مدارس چه باید كرد ؟

شروع فصل مدرسه همراه با سرد شدن هوا و شیوع عفونتهای تنفسی می باشد و حضور دانش آموزان در محیطهای بسته ، شرایط مناسب جهت تجمع مواد حساسیت زا و تحریک کننده را فراهم می کند. کنترل محیط مدرسه و شناخت و درمان مناسب دانش آموزان مبتلا قدمی مؤثر در راه کنترل بیماری آنهاست .
جهت فراهم نمودن محیط مناسب برای دانش آموزان مبتلا به آسم باید از سیگار کشیدن در محیط مدارس پرهیز کرد، کاهش تماس با مواد شیمیائی، گرد و خاک ، سوسک، غبار گچ و انواع قارچها نیز سبب کنترل عوامل محیطی خواهد بود. میزان درجه حرارت و رطوبت هوا در کلاسها باید در حد مناسب بوده و از  تهویه کننده هوا استفاده شود .
در صورت وجود مکانهای مرطوب و نمدار در مدرسه که محل مناسب جهت رشد قارچهای حساسیت زا  می باشند، باید جهت خشک کردن آنها به سرعت اقدام کرد .
بطور ایده آل ارائه خدمات بهداشتی و درمانی کافی در مدرسه نیاز به حضور پرستار تمام وقت دارد. پرستار تعلیم دیده در زمینه شناخت و درمان بیماری آسم قادر به مراقبتهای لازم از دانش آموزان مبتلا به آسم، تنظیم گزارش سلامتی دانش آموز، آموزش استفاده از افشانه ها ( اسپری های دارویی ) و دستگاه پیک فلومتر ( جهت سنجش هوای بازدمی ) در مواقع مورد نیاز می باشد. امکانات کافی جهت ارتباط پرستار با مراکز درمانی جهت دریافت کمک و مشورت در موارد مورد نیاز لازم است .
آموزش تمام دانش آموزان و معلمین جهت شناخت بیماری آسم و آموزش دانش آموزان مبتلا به آسم و والدین آنها جهت درمان صحیح آسم از کمکهای پرستار مدرسه می باشد .
دانش آموزان مبتلا به آسم را باید جهت شرکت در کلیه فعالیتها از جمله ورزش تشویق کرد. استفاده از افشانه آبی رنگ (اسپری سالبوتامول)  قبل از ورزش و گرم کردن سبب تحمل ورزش در این دانش آموزان خواهد بود .
داروهای برونکودیلاتور با اثر سریع که معمولاً افشانه آبی رنگ(اسپری سالبوتامول)  هستند باید همواره در دسترس کودک مبتلا به آسم باشد و همیشه به راحتی با خود حمل نماید .
پدر و مادر باید قبل از شروع هر سال تحصیلی معلمین مدرسه را از ابتلای فرزند خود به آسم مطلع نمایند. معمولاً بیماران مبتلا به آسم دارای دستورالعمل کتبی هستند که اقدامات درمانی و داروهای لازم را در مواقع حمله و دیگر علائم مشخص نموده است. معلم مدرسه باید یک کپی از دستورالعمل هر دانش آموز مبتلا به آسم را در نزد خود نگهداری نماید. همچنین معملین باید از عوامل محیطی که سبب تشدید علائم آسم در دانش آموز خاص می شود، اطلاع داشته باشند. آموزش نحوه استفاده از داروها و یادآوری استفاده بموقع توسط معلمین  می تواند بسیارکمک کننده باشد .
در بعضی موارد می توان ورزشهای سنگین را با ورزشهای ملایم تر جایگزین نمود، یا ورزش در هوای خیلی سرد را در سالن انجام داد .

* در مواجهه با یک حمله آسم در مدرسه چه می توان کرد ؟

1) هرگونه فعالیت دانش آموز را متوقف کنیم .
2) از افشانه آبی رنگ (اسپری سالبوتامول)  استفاده کنیم .
3) دانش آموز را به حالت نشسته قرار دهیم .
4) اگر استفاده از افشانه آبی رنگ علائم را کنترل نکرد، به اورژانس تلفن کنیم .
5) تا رسیدن اورژانس استفاده از افشانه آبی رنگ را تکرار کنیم .
* علائم دال بر عدم کنترل بیماری آسم در دانش آموز چیست ؟
1) دانش آموز در کلاس خسته است که به علت بدخوابی شب می باشد .
2) غیبت از مدرسه دارد .
3) در حین ورزش دچار مشکل می شود .
4) احتیاج مکرر به استفاده از افشانه آبی رنگ دارد ( بیش از 3 بار در هفته به جز مواردی که قبل از ورزش، استفاده می شوند ) .
5) سرفه یا خس خس دارد .

معلمین می توانند در کنترل علائم آسم در دانش آموز مبتلا بسیار مؤثر باشند و با آگاه کردن والدین از علائم فوق از افزایش شدت علائم جلوگیری و احتمال وقوع حمله آسم را کنترل نمایند .

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha