چهارشنبه ۱۹ تیر ۱۳۹۲ - ۱۴:۴۹
سلامت نیوز :  آمار ازدواج و طلاق، ریشه‌یابی رشد آسیب‌های اجتماعی و نقش دولت در آسیب‌های اجتماعی از مهم‌ترین محورهای نشست تخصصی هم‌اندیشی نخبگان اجتماعی بودکه با حضور جامعه‌شناسان و آسیب‌شناسان برگزار شد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا ؛ نشست تقویت فرهنگی و کاهش آسیب‌های اجتماعی توسط موسسه خیریه حمایت از آسیب‌دیدگان اجتماعی سرای احسان عصر امروز(18 تیرماه) برگزار شد. در این نشست؛ بهنام(مدیر مرکز ظرفیت‌سازی موسسه خیریه حمایت از آسیب‌دیدگان اجتماعی) با بیان اینکه آسیب‌های اجتماعی در کشور متولی ندارد، اظهار کرد: ‌موازی‌کاری‌های زیاد و کارهای بی‌هدف و بی‌اثر بسیار زیاد است به همین دلیل آسیب‌های اجتماعی در کشور به‌طور فزاینده رو به رشد است که بسیار نگرانکننده و تلخ است.

وی ادامه داد: ما نمی‌دانیم، بهزیستی، شهرداری، شورا، نیروی انتظامی یا کدام ارگان دیگر مسئولیت رسیدگی به آسیب‌های اجتماعی را دارد و درحال حاضر هرکسی با یک نگاه و بینش شخصی وارد این میدان شده است. متاسفانه به محض ورود گروه‌های غیردولتی نیروهای دولتی جلوی کارهای اجرایی را می‌گیرند و مدعی می‌شوند این حوزه دولتی است اما متاسفانه نقش هدایتگری وجود ندارد. ما هنوز یک سند ملی آسیب‌های اجتماعی نداریم. هرچند وزارت بهداشت درحال تدوین سند ملی پیشگیری از خشونت است که امیدواریم به زودی در سایر زمینه‌ها نیز چنین سندهایی تدوین شود.

در این نشست مرجان محقق(پژوهشگر اجتماعی) که در حوزه کودکان کار فعالیت می‌کند، گفت: متاسفانه در ایران همه چیز سیاسی است و ما باید به دور از هرگونه نگاهی و فقط به عنوان یک انسان به حل مشکلات اجتماعی بپردازیم.

شهلا کاظمی(جمعیت‌شناس) نیز با بیان اینکه مهاجرت، فرهنگ را در جامعه کمرنگ می‌کند، گفت: یکی از مشکلات اجتماعی ما کاهش نظارت‌های اجتماعی است.

وی با بیان اینکه فرهنگ قابل آموزش نیست بلکه باید منتقل شود، از آموزش و پرورش به عنوان یکی از ابزارهای انتقال فرهنگ نام برد و گفت: متاسفانه معلمان ما که باید از فرهیختگان تراز اول کشور باشند، در کلاس‌‌هایشان به بچه‌ها توصیه می‌کنند که درس بخوانید تا مانند ما بدبخت نشوید.

وی از تجمل‌گرایی به عنوان یکی از دلایل آسیب‌های اجتماعی نام برد و گفت: متاسفانه یکی از علل افزایش طلاق مهریه است از این رو از جوانان می‌خواهیم زیر بار مهریه‌های نامعقول نروند و آینده خود را نفروشند.

در ادامه نشست، موسوی چلک(مدیر دفتر آسیب‌دیدگان اجتماعی) با تاکید بر اینکه آسیب‌های اجتماعی دیگر پنهان نیست، افزود: ‌کافی است کنار خیابان بایستیم تا شاهد بسیاری از آسیب‌های اجتماعی باشیم. آسیب‌های اجتماعی واقعیت جامعه‌ی امروز ما است. واقعیتی که مرگ تدریجی انسان‌ها را به دنبال دارد. می‌توان گفت بازگشت یک ورشکسته اقتصادی به زندگی بسیار آسان‌تر از بازگشت یک آسیب‌دیده به زندگی است.

موسوی چلک با اشاره به برخی آسیب‌های اجتماعی در کشور گفت: ۵. ۵ میلیون نفر درگیر مساله اعتیاد در کشور هستند. همچنین در سال ۹۰-۹۱ ازدواج ۹. ۵ درصد رشد منفی و طلاق ۶. ۲ رشد مثبت داشته است. متاسفانه در این زمینه آمار‌ در ثبت اسناد با ثبت احوال متفاوت است.

وی با بیان اینکه مشکل اصلی آسیب‌های اجتماعی نگاه امنیتی، قضائی، سیاسی و انتظامی به این موضوع است، گفت: متاسفانه نگاه فرهنگی که ارتباط نزدیکی به موضوعات اجتماعی دارد؛ در این حوزه نادیده گرفته شده است.

موسوی چلک با بیان اینکه متاسفانه انتقال ایدز از طریق روابط جنسی بسیار افزایش داشته است، تصریح کرد: همچنان تزریق مواد مخدر رتبه نخست انتقال ایدز را دارد. همچنین ۳۵ درصد از فعالیت مراکز مداخله‌گر به حوزه خشونت‌های خانگی معطوف شده است هرچند در این زمینه آمار‌ واقعی نیست زیرا برخی از والدین؛ کودکان و همسران‌شان را ملک شخصی می‌دانند و بحث در رابطه با خشونت‌های جنسی نیز تابو است.

این آسیب‌شناس اجتماعی با بیان اینکه آسیب‌ها به درون خانواده‌ها وارد شده، گفت: متاسفانه وقتی آسیب‌ها پنهان شود تبعات بدی را در جامعه به دنبال دارد.

به گفته موسوی چلک، روابط فرا زناشویی در کشور ما حاد نیست اما باید برای آن فکری کرد. همچنین با وجود آنکه زندان برای برخی از جرایم حذف شده اما همچنان سالانه ۶۰۰ هزار ورودی به زندان‌ها را داریم که بسیار نگران‌کننده است. اگر همچنان این نگاه امنیتی در آسیب‌های اجتماعی حاکم باشد؛ آسیب‌های اجتماعی زیرزمینی شده و حل آن‌ها سخت‌تر از گذشته می‌شود.

وی؛ وجود هویت دینی، ملی و تاثیر جامعه جهانی را از مواردی دانست که در کاهش آسیب‌های اجتماعی دخیل است و گفت: اگر نشاط اجتماعی افزایش پیدا کند شاهد کاهش آسیب‌های اجتماعی خواهیم بود.

مجید ابهری(آسیب‌شناس رفتاری) نیز در این نشست با بیان اینکه ۲۲ سازمان پیگیر موضوعات اجتماعی هستند، ادامه داد: ‌ سازمان‌های متولی بحث سلامت جامعه میلیارد‌ها تومان بودجه دارند اما همین امروز ما می‌شنویم که سن کشیدن سیگار به ۱۳ سال رسیده است که نشان از بی‌نتیجه بودن فعالیت‌ها در این زمینه دارد.

وی با بیان اینکه سالانه ۱۲ میلیون گوشی موبایل در کشور خریداری می‌شود، گفت: این‌ها نشانه ی بی‌صاحب بودن علوم اجتماعی است. متاسفانه هرکسی که مصاحبه می‌کند، می‌شود یک آسیب‌شناس اجتماعی و آماری ارایه می‌کند که منشاء علمی ندارد. به طور مثال ۹۵ درصد ازدواج‌هایی که در آنها زنان درخواست‌کننده ازدواج بوده‌اند، به طلاق ختم می‌شود. این آمار این یک لطیفه‌ی اجتماعی است.

وی با اشاره به بودجه‌ی ۸ میلیاردی معاونت پیشگیری قوه قضائیه برای ۱۶۰۰ مصداق مجرمانه گفت: به هر آسیبی ۴ میلیون تومان می‌رسد که این بسیار شوخی است و انگار آرام آرام فتیله این کار را دارند پایین می‌کشند.

وی با بیان اینکه در میان آسیب‌دیدگان اجتماعی نیز تبعیض گذاشته می‌شود، گفت: اعمال سیاست‌گذاری‌های سلیقه‌ای و جزیره‌ای درست نیست.

این آسیب‌شناس با بیان اینکه سن بیوه‌گی به ۱۷ سال رسیده و ما همچنان سرمان را زیربرف کرده‌ایم، گفت: اگر دولت پایش را از آسیب‌های اجتماعی بیرون بکشد، مطمئناً آسیب‌های اجتماعی کاهش پیدا می‌کند. ما باید مسایل اجتماعی را از طریق نهادهای غیردولتی حل کنیم. به طور مثال در بحث نشاط اجتماعی دیدید که استقبال از تیم ملی زمانی که به جام جهانی راه پیدا کرد؛ وقتی رنگ و بوی دولتی پیدا کرد، بسیار سوت و کور ماند درست مانند مراسم ختم بچه‌های یتیم اما شاهد هستیم که عیدهای مذهبی که در آنها خود مردم متولی هستند، با چه ذوق و شوقی برگزار می‌شود.

در ادامه مهدی براتی(جامعه‌شناس) با بیان اینکه متاسفانه مردم درگیر مسایل داخلی خودشان هستند و فرصتی برای اندیشیدن به جامعه ندارند، گفت: ما در حوزه‌ی مسایل اجتماعی به بی‌پدر و مادری مدرن دچار شده‌ایم. بیشتر پدر و مادر‌ها به دنبال رفاه اجتماعی فرزندانشان هستند و نمی‌دانند تنها ۲۵ درصد یک انسان نیاز به رفاه جسمی دارد و ۷۵ درصد او نیازمند آرامش و امنیت روانی است. این درحالی‌ است که مادران و پدران خسته به دنبال سرگرم کردن کودکان با سی دی و کامپیو‌تر برای رفع خستگی خود هستند.

شهلا اعزازی(جامعه‌شناس) در این نشست با بیان اینکه ازدواج کودکان یکی از آسیب‌های مهم است، گفت: نمی‌توان طلاق را آسیب دانست آنقدر که ازدواج زودرس یک آسیب است، طلاق راه‌حلی است برای خانواده‌هایی که به بن بست رسیده‌اند.

وی با بیان اینکه انتظار ما از یک خانواده ایده‌آل مربوط به قاجار و ماقبل آن است، گفت: صمیمیت در خانواده‌های گسترده وجود نداشت بلکه در عصر روابط مدرن است که ما صمیمیت را در خانواده‌ها می‌بینیم.

در این نشست، نماینده ندای معلولین ایران نیز از اجرایی نشدن قانون به‌کارگیری ۳ درصد معلولان و اشتغال ۲ هزار نابینا در زمان دولت دهم انتقاد کرد و گفت: مشکل ما قانون‌گریزی در حوزه‌ی معلولان است.

خسرو منصوریان(جامعه‌شناس) نیز با اشاره به تحقیقی که در سال ۴۷ در زمینه‌ی روسپی‌گری در شهر تهران انجام شد؛ گفت: براساس نتایج آن تحقیق، سن روسپی‌گری در سال 47 بالای ۲۹ سال بود اما امروز این سن به ۱۴ سالگی رسیده است.

وی با بیان اینکه کار سیاسی برای NGO‌ها حرام است، گفت: باید برای حل مشکلات اجتماعی نهادهای مردم نهاد و دولت و نیروهای امنیتی انتظامی درکنار هم کار کنند و آسیب‌های اجتماعی را نباید دولتی کرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha