سلامت نیوز : عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به اینکه نیم درصد از جمعیت ایران مبتلا به عفونت هپاتیت C هستند، افزود: آمار مبتلایان به هپاتیت B در حال کاهش و هپاتیت C به دلیل وجود معتادان تزریقی در حال افزایش است که آمار معتادان مبتلا به هپاتیت C به میزان 40 درصد است.

دکتر ناصر ابراهیم دریانی در گفت وگو با ایسنا ، گفت: سازمان بهداشت جهانی از سال 2011 میلادی، شش مرداد ماه را “روز جهانی مبارزه با هپاتیت” نام گذاری کرده است.

این فوق تخصص بیماری‌های گوارش و کبد با بیان اینکه بر اساس شیوع و آمار به دست آمده از مبتلایان به هپاتیت در کل جهان و از جمله کشور ما بر سه نوع هپاتیت یعنی نوع A،B و C بیشتر تاکید شده، افزود: بروز هپاتیت A بیشتر در کودکان دیده می شود، هرچقدر سن افراد مبتلا به این نوع ویروس پایین باشد خطرات آن کمتراست. هپاتیت A در کودکان خود را به صورت اسهال و استفراغ نشان می دهد.

وی آب و مواد غذایی آلوده را یکی از راه های مهم انتقال ویروس هپاتیت A برشمرد و خاطرنشان کرد: هپاتیت A هرگز مزمن نمی‌شود، اما در صورت بالا بودن سن فرد مبتلا به هپاتیت A و داشتن زمینه بیماری های کبدی این بیماری عواقب وخیمی را برای بیمار به همراه دارد.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به اینکه آنچه باعث نگرانی می شود، خطر بروز هپاتیت B و C در افراد است، گفت: بر اساس آمارهای به دست آمده دو بیلیون نفر درکل جهان با ویروس هپاتیت B در تماس بودند که از این تعداد 450 میلیون نفر آن به عفونت های مزمن دچار شده‌اند.

54 درصد مبتلایان به هپاتیت B در بزرگسالی به سیروز کبدی مبتلا می‌شوند

دکتر ابراهیمی دریانی در ادامه، خاطرنشان کرد: هپاتیت B یکی از علل مهم ابتلای 30 درصدی افراد سراسر جهان به بیماری سیروز کبدی است که این آمار در ایران 50 درصد است. همچنین 50 تا 54 درصد سرطان‌های کبد در دنیا به دلیل ابتلا به هپاتیت B است.

این فوق تخصص به سه منطقه آلوده به هپاتیت B اشاره و تصریح کرد: چین، آسیای شرقی، آفریقا و قسمت هایی از خاورمیانه مناطقی هستند که بیش ازهشت درصد از جمعیت آن مبتلا به هپاتیت B هستند و این در حالی است که شوروی سابق، اروپای شرقی و برخی از مناطق آسیایی و آمریکای جنوبی از جمله کشورهایی هستند که 2 تا 7 درصد جمعیت آن مبتلا به این ویروس هستند که طبق آمارهای به دست آمده، تعداد مبتلایان به هپاتیت B در ایران 2.5 درصد است.

وی با بیان اینکه کمتر از دو درصد از افراد در آمریکا و کشورهای اروپای غربی مبتلا به هپاتیت B هستند، اظهار داشت: کاهش مبتلایان به ویروس هپاتیت B در ایران به دلیل انجام واکسیناسیون از 20 سال قبل از اهمیت بسزایی برخوردار است. مادران در زمان بارداری و نوزادان از زمان بدو تولد به دقت از این لحاظ بررسی و واکسینه می شوند، این امر باعث کاهش شیوع ابتلا به هپاتیت B در کشورمان شده است.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در خصوص خطرات ابتلا به بیماری هپاتیت B گفت: در صورتی که افراد در دو سال اول زندگی به این بیماری مبتلا شوند 90 تا 95 درصد از این ویروس در خون بیمار باقی مانده، خطرات آن در بزرگسالی 5 تا 8 درصد تخمین زده شده است.

پیشگیری از انتقال جنسی هپاتیت B با انجام آزمایش پیش از ازدواج

ابراهیمی دریانی به ریزفاکتورهای هپاتیت B اشاره کرد و اظهار داشت: در صورت ابتلای اعضای خانواده به این ویروس، امکان انتقال آن به دیگر اعضای خانواده وجود دارد، بنابراین افراد با انجام آزمایشات باید از سلامت و ایمنی بدن خود نسبت به آن مطلع باشند. با توجه به اینکه تماس‌های جنسی یکی از راه های انتقال ویروس هپاتیت B در افراد است، لذا زوجین قبل از رابطه جنسی با یکدیگر باید از نبود این ویروس در بدن خود اطمینان داشته باشند.

وی با اشاره به اینکه خراش‌های پوستی یکی دیگر از راه های انتقال ویروس هپاتیت B است، افزود: انجام ختنه‌های غیربهداشتی به خصوص در گذشته، حجامت و تماس های جنسی غیرمطمئن از جمله راه های دیگر انتقال ویروس هپاتیت B است. برخی مشاغل همچون پلیس‌ها، رفتگران به دلیل جمع آوری زباله‌های آلوده به این ویروس نظیر سوزن‌های آلوده، افراد شاغل در آرایشگاه‌ها و زندان‌ها که این مورد در ایران بسیار شایع است ازجمله شغل‌های پرخطر ابتلا به ویروس هپاتیت B است.

این فوق تخصص در ادامه، تصریح کرد: 32 درصد از انتقال عفونت های جدید هپاتیت B در سراسر جهان از طریق سوزن های آلوده به این ویروس بوده است، متاسفانه معتادان تزریقی، سوراخ کردن گوش، خالکوبی و ختنه کودکان به روش های غیراستریل از راه‌های انتقال عفونت هپاتیت B به وسیله سوزن های آلوده در ایران است.

وی پیشگیری را مهم تر از درمان دانست و افزود: در صورتی که شایع‌ترین علت انجام پیوند کبد در ایران، سیروز کبدی ناشی از هپاتیت B باشد، این امر موجب افزایش هزینه‌های درمانی در کشور می‌شود، بنابراین می توان با انجام آموزش‌های لازم از طریق رسانه‌ها و انجام واکسیناسیون از میزان هزینه‌ها هم برای افراد و هم جامعه کاست.

کاهش خطر انتقال هپاتیت B با شناسنامه دار کردن معتادان تزریقی

دکتر ابراهیمی دریانی در خصوص معتادان تزریقی اظهار داشت: با شناسنامه دار کردن معتادان و دادن سوزن های یکبار مصرف به آنان می‌توان موجب کاهش عفونت‌های هپاتیت B در کشور شد، کما اینکه این برنامه در کشورهای دیگر با موفقیت های لازم و تاثیرگذاری مطلوب در جهت کاهش این بیماری در حال انجام است.

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در خصوص هپاتیت C اظهار داشت: تقریبا 200 میلیون نفر در سراسر جهان مبتلا به این ویروس هستند که البته هپاتیت C در آمریکا برخلاف ایران شایع‌ترین علت پیوند کبد است. شانس ابتلا به سرطان کبد در این نوع هپاتیت در مقایسه با انواع دیگر آن بیشتر است.

وی با اشاره به اینکه نیم درصد از جمعیت ایران مبتلا به عفونت هپاتیت C هستند، افزود: با توجه به فرم های انجام شده آمار مبتلایان به هپاتیت B در حال کاهش و هپاتیت C به دلیل وجود معتادان تزریقی در حال افزایش است که آمار معتادان مبتلا به هپاتیت C، به میزان 40 درصد است.

این فوق تخصص با اشاره به اینکه تعداد زیادی از معتادان تزریقی همزمان به سه نوع ویروس C هپاتیت C ،B و HIV مبتلا هستند، خاطرنشان کرد: انتقال هپاتیت C از طریق تماس‌های جنسی به ندرت اتفاق می افتد. هپاتیت C و B در ایران در میان مردان و به خصوص در بین مردان مجرد و افرادی که دارای سابقه زندان، فاکتورهای غیربهداشتی و معتاد تزریقی هستند بیشتر دیده می شود.

دکتر ابراهیمی دریانی در پایان، توصیه کرد: مسوولین باید از طریق آموزش‌های صحیح به افراد از طریق رسانه درصدد کاهش ابتلا به انواع هپاتیت‌ها باشند تا به کمک آن شاهد ارتقای بیشتر سلامت در جامعه باشیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha