سه‌شنبه ۱۵ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۵۵
سلامت نیوز : خیابان‌ها و اماكن تجاری و عمومی شهرهای بزرگ و كوچك پر شده است از افرادی كه با تركیب شیوه‌های گدایی و كلاهبرداری با هم به متدها و شگردهای جدیدی برای برانگیختن احساسات مردم و سركیسه كردن شهروندان روی می‌آورند. یكی نسخه ای در دست و كودكی بی حال در بغل دارد و میگوید پول تهیه داروهای فرزند مریضش را ندارد. دیگری در ترمینال یاحتی فرودگاه ساك به دست ایستاده است و مدعی است كه برای برگشتن به شهرش پول كافی ندارد و دیگرانی در فروشگاه‌های بزرگ بسته‌های گوشت را دست گرفته اند و از مشتریان می‌خواهند كه پول خرید آنها را هم حساب كنند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ابتکار ؛ زمانی گدا فرد ژنده پوشی بود كه با لباس پاره و مندرس كه در گوشه ای ازپیاده رو می‌نشست و با کاسه‌ای در دست از مردم تقاضای کمک می‌کرد. این یک شیوه تکدی گری و درخواست كمك مالی سال‌ها متدوال بود و رهگذران و مردم كوی و بازار نیز به گدایان بازار و محل خود عادت كرده و كمابیش از حال و روز آنان خبر داشتند و استحقاق آنان برای گدایی تا حدودی قابل تشخیص بود. ولی مدتی است که شیوه‌های تکدی گری تغییر کرده و تنوع زیادی پیدا نموده است.

این روزها هم می‌توان گدایان پروازی را دید که با هواپیما از شهری به شهری می‌چرخند و تکدی گری می‌كنند، هم گدایانیكه صبح اول وقت پیش از خروج از خانه گریم می‌كنند و خود را درنقش‌های مختلفی از معلول جسمی گرفته تا بهلول ذهنی درمی آورند و در این نقش كاسبی و گدایی می‌كنند.متکدیانی هم در شهر هست كه با لباس‌های شیک و امروزی و سر و صورتی مرتب جلوی شما را می‌گیرند و خیلی مودبانه تقاضای پول می‌کنند و حتی در برخی از موارد دلیل هم نمی‌آورند و به صورت مستقیم تقاضای پول می‌کنند. برخی از گدایان نیز با یک نسخه پزشک در دست تقاضای پول می‌کنند و برخی نیز از شما می‌خواهند بلیت هواپیمایی برایشان خریداری کرده تا به شهر مورد نظرشان سفر کنند.در برخی از موارد اگر اسکناس 100 یا 200 تومانی به افراد متکدی بدهید با حالت قهر آن را پس می‌دهند و مدعی می‌شوند با این پول نمی‌تواند کاری کند.

البته گدایان بالای شهر با گدایان پایین شهر متفاوت هستند چرا که نسخه نویسی و گریم در شمال شهر جواب نمی‌دهد و باید دست به روش‌های جدیدتری بزند.شهرداری تهران هر ساله اقدام به جمع آوری این افراد کرده و آنها را تحویل بهزیستی می‌دهد و بعد از مدتی دوباره این افراد به سطح شهر باز می‌گردند.زمانی که شهرداری به محل‌های این افراد برای دستگیریشان به همراه نیروی انتظامی مراجعه می‌کنند متکدیان از طریق پیامک به هم اطلاع می‌دهند تا زود متفرق شوند تا نتوانند آنها را دستگیر کنند.جمع آوری متکدیان و ساماندهی آنها در شهر دارای چرخه معیوبی است و این افراد بعد از دستگیری دوباره در شهر رها می‌شوند.

محمد هادی ایازی معاون اجتماعی شهرداری تهران گفت که مرجع قضایی بعد از جریمه متکدیان برخی از آنها را به شهرستان‌های خود می‌فرستد و برخی دیگر که اتباع بیگانه هستند، را با کمک نیروی انتظامی از مرز خارج می‌کند.وی ادامه داد: تعدادی از این متکدیان را نمی‌توانیم به لحاظ حقوقی جمع‌آوری کنیم؛ چرا که وسایلی همانند گل، فال و غیره در دست دارند و در حال خرده فروشی هستند.سخنگوی شهرداری تهران با تأکید بر این موضوع که میزان جمع‌آوری متکدیان در سطح شهر افزایش پیدا کرده است، گفت: مراکز نگهداری ما حاکی از این موضوع است که میزان جمع‌آوری متکدیان افزایش پیدا کرده است.

ایازی تصریح کرد: مسئول مشاغل کاذب شهرداری تهران نیست تا بتواند آنها را جمع‌آوری کند، درباره جمع‌آوری متکدیان نیز مراجع قضایی حکم می‌دهند ولی مشاغل کاذب در حیطه مسئولیت شهرداری نیست.معاون اجتماعی شهرداری تهران همچنین درباره واگذاری ساماندهی متکدیان به شهرداری تهران اظهار داشت: این واگذاری تاکنون صورت نگرفته و ساماندهی متکدیان به عهده مراجع مختلف مسئول است که بخشی به عهده سازمان بهزیستی، بخشی به عهده نیروی انتظامی و بخشی که مربوط به جمع‌آوری است به عهده شهرداری تهران است.ایازی یادآور شد: شهرداری در گذشته نیز مسئولیتی در این زمینه نداشته و عمدتاً سازمان بهزیستی این کار را انجام می‌داده است ولی در حال حاضر به علت ضرورت‌های مختلف و با توجه به اینکه پدیده تکدی‌گری در شهر به عنوان یک ناهنجاری اجتماعی مطرح است، شهرداری تهران نیز با رویکرد اجتماعی به این موضوع ورود پیدا کرده و اقدامات خوبی نیز در این زمینه انجام داده است.

وی با بیان اینکه تکدی‌گری ریشه ‌در مسائل دیگری دارد، گفت: باید به ریشه تکدی‌گری توجه کرد چرا که در حال حاضر مقوله اشتغال یکی از مباحث جدی است که باعث می‌شود این افراد به جهت اینکه شغل مناسب خود را پیدا نمی‌کنند اقدام به این کار کنند.معاون اجتماعی شهرداری تهران ادامه داد: در این قبیل مواقع شهرداری تهران مسئولیتی ندارد و دستگاه‌های دیگری هستند که باید در این ارتباط نقش خود را ایفا کنند.وی افزود: ولی در عین حال موضوع جمع‌آوری متکدیان به صورت گسترده انجام شده و در سطح شهر کمتر به آنها مواجه هستیم.در بحث ساماندهی متکدیان مشکلاتی وجود دارد و هر یک از سازمان‌های توپ وظایف را در زمین دیگری پاسکاری می‌کنند.

همایون هاشمی رئیس سازمان بهزیستی کشور در این باره گفت: صرفا جمع‌آوری کودکان کار، اقدام مناسبی نیست، بلکه باید این افراد را ساماندهی کرد.رئیس سازمان بهزیستی کشور در ادامه با تاکید بر اینکه سازمان بهزیستی در زمینه متکدیان مسئولیتی را بر عهده ندارد، گفت: با این حال سازمان بهزیستی آماده کمک رسانی در این زمینه است و به عنوان دستگاهی که دارای ساز و کارهای حمایتی است، آماده همکاری با شهرداری است. بحث تکدی گری به نظر می‌رسد غیرقابل حل است و این افراد که قانون را به خوبی می‌دانند؛ روز به روز به صورت حرفه ای تر و با شگردهای جدید در سطح شهر فعالیت می‌کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha