سلامت نیوز : به رغم تمام اقدامات فرهنگی كه از چند سال گذشته توسط پلیس راهور ناجا انجام شده اما سردار اسكندر مومنی از 11هزار راننده ای حرف می‌زند كه به علت تخلفات متعددی كه انجام داده‌اند در آستانه كسب 30 نمره منفی و در نهایت محرومیت از رانندگی قرار گرفته اند.اما وضعیت تخلفات رانندگی فقط به جاده‌های كشور محدود نمی شود ،خودروی‌ 9 هزار و 385 راننده پرخطر تهرانی نیز كه بیش از یك میلیون تومان جریمه شده اند توسط پلیس راهور توقیف شده و 250 راننده نیز از رانندگی منع شده اند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از تهران امروز ؛ این در حالی است كه به گفته كارشناسان، سوانحی كه در كشور اتفاق می افتد باعث تحمیل هزینه های زیادی به كشور می شود به گونه ای كه در سال 90پس از اجرای طرح های پیشگیرانه پلیس در كشور از وارد آمدن 12هزار میلیاردتومان خسارت به كشور جلوگیری شد. آمار مرگ و میرها در اثر سوانح رانندگی در كشورمان طی چندین سال روند نزولی به خود گرفت به گونه ای كه كارشناسان تعداد آن را معادل كشته های جنگ هشت ساله عنوان می كردند اما باتدبیر به موقع مسئولان راهور ناجا درصد كشته های رانندگی كاهش پیدا كرد با این حال آخرین آمار سازمان پزشكی قانونی در خصوص مرگ و میرهای غیر طبیعی در كشور حاكی از آن است كه سالانه بیش از 40هزار نفر در اثر مرگ های غیرطبیعی جان خود را از دست می‌دهند كه 50درصد این آمار مربوط به حوادث رانندگی است.

اما آمار بالای تلفات رانندگی و هزینه‌های این تصادفات كه در سال ۸۶حدود ۱۸میلیارد تومان یعنی ۷درصد تولید ناخالص ملی برآورد شد مسئولان را بر آن داشت تا با اقدامات فرهنگی در وهله اول تعداد كشته‌شده‌های تصادفات رانندگی را كم كنند. براین اساس دولت برنامه‌ریزی كرده است تا در سال ۱۴۰۰این تعداد ۱۰كشته به ازای هر ۱۰۰هزار شهروند برسد. این در حالی است كه هزینه‌های مستقیم درمان مصدومان حوادث ترافیکی در سال ۸۶، ۱۱درصد کل هزینه‌ها و هزینه فوت، معلولیت، کاهش کیفیت زندگی و تبعات اجتماعی و اقتصادی آن ۵۰‌درصد هزینه‌های كشور را تشکیل می‌دهد.امسال نیز به یمن اقدامات فرهنگی پلیس راهور ناجا در 3 ماهه نخست سال به رغم افزایش 11درصدی تردد در جاده ها تلفات رانندگی بیش از 6 درصد كاهش داشته است.

سردار رحیمی رئیس پلیس راهور تهران با اشاره به این نكته كه در چهار ماهه نخست امسال شاهد کاهش مرگ 48 نفر در تصادفات پایتخت بوده‌ایم، می گوید: در این مدت شاهد کاهش 644 نفر در حوزه مصدومان تصادفات و همچنین کاهش 239 فقره تصادفات خسارتی بوده‌ایم که این مهم در نتیجه اقدامات کار فرهنگی صورت گرفته است.اقدامات فرهنگی پلیس راهور كه از اقشار مختلف شهروندان در این راه كمك گرفته است، در طی چند سال گذشته بازخوردهای خوبی داشته است سرهنگ محمد كریم خسروی در گفت‌وگو با تهران‌امروز با اشاره به این نكته می گوید:‌100 هزار معلم در كنار 40 هزار پلیس راهور به عنوان فرهنگ یار پلیس و به عنوان بازرس نامحسوس فعالیت می كنند و تخلفات رانندگی را به پلیس گزارش می دهند. به گفته وی، این بازرسان نامحسوس تخلفات حادثه ساز مانند سبقت و سرعت غیرمجاز، حركت در شانه خاكی در جاده ها‌، حركات نمایشی و غیره را ثبت و به پلیس راهور گزارش می دهند.

وجدان بیدار به كمك پلیس آمده است

وجدان های بیدار تعبیر خسروی از بازرسان نامحسوس است، به گفته وی برای اینكه فرهنگ رانندگی در كشور نهادینه شود باید در كنار پلیس، سایر اقشار نیز وارد گود شوند. بر این اساس دانش‌آموزان به عنوان همیار پلیس، معلمان به عنوان فرهنگ یار پلیس و دهیاران روستاها به عنوان راهوران محله با پلیس همكاری می‌كنند.

وی می‌گوید: «رویكرد ناجا در خصوص تخلفات رانندگی فرهنگ محوری است و توجه به این مقوله از اولویت های راهور است . بر این اساس جلب مشاركت های مردمی در امور ترافیكی و اعتماد سازی از اولویت هایی است كه در پلیس راهور ناجا به منظور انجام فعالیت های فرهنگی برای گرفتن نتیجه بهتر مدنظر قرار گرفته است.»معاون فرهنگی و اجتماعی راهور ناجا با اشاره به تخلفات حادثه سازی كه مد نظر پلیس راهور ناجاست می‌گوید:‌ همچنان تخلفاتی چون عدم استفاده از كمربندی ایمنی، سرعت غیرمجاز، سبقت غیرمجاز، عدم حركت بین خطوط، عدم رعایت فاصله ایمنی و استفاده از تلفن همراه هنگام رانندگی جزو خط قرمزهای پلیس برای رانندگان متخلف محسوب می شود و پلیس هیچ گونه اغماضی در این باره نخواهد داشت. وی با اشاره به این نكته كه به رغم كاهش تصادفات و تلفات نسبت به سال گذشته هنوز پلیس راهور عقیده دارد كه كشته شدن یك نفر در جاده های كشور نیز رقم بالایی است، تاكید می كند:« اقدامات فرهنگی مهم ترین اقداماتی است كه باید در زمینه ترافیك انجام داد.»

به گفته خسروی، علاوه بر عامل انسانی كه در تصادفات جاده ای نقش اساسی دارد باید به عواملی همچون استاندارد سازی راه و خودروها نیز توجه جدی شود؛ براین‌اساس خودروسازان باید استانداردهای 51گانه‌ای كه برای آنها تدوین شده را رعایت كرده و در عین حال استانداردهای زیست محیطی را نیز رعایت كنند؛ این در حالی است كه به عقیده ما سطح استانداردها در این زمینه پایین است و باید خودروهای ایمن تری در جامعه تولید شود.»‌ سردار مومنی، رئیس پلیس راهور ناجا نیز در این باره می گوید:‌ 50 درصد تصادفات منجر به فوت و جرح به علت سرعت و سبقت غیرمجاز رخ می‌دهد و در مرحله دوم طرح تابستانه كه از امروز‌(16 مرداد)‌ آغاز می شود نیز این دو تخلف به عنوان خط قرمز پلیس شناخته شده وماموران با آنها برخورد می‌كنند.

ساعت های نحس برای بیشترین تصادفات

بر اساس آمار پلیس راهور ناجا بین ساعت 20 تا 24 افزایش وقوع تصادفات در جاده‌های كشور ثبت شده است، براین اساس به نظر می‌رسد به رغم حضور مقتدرانه پلیس و هلال احمر در جاده‌ها،‌خستگی و خواب‌آلودگی بیشترین علت را در وقوع تصادفات داشته باشند. سردار اسكندر مومنی در اینباره می‌گوید: در طول سال 17درصد تصادفات در این ساعات رخ می‌داد كه در تابستان سال گذشته این میزان به 21درصد افزایش یافت. به گفته وی، براساس آخرین آمارها 70درصد تصادفات از 12ظهر تا 12شب رخ می‌دهد.

سال گذشته در نخستین مراسم دهه ایمنی كه در كشورمان برگزار شد عنوان شد كه در هر ساعت 2 ایرانی جان خود را در تصادف از دست می‌دهند. براین‌اساس اگر براساس آمار نفرات كشته شده در تصادفات رانندگی در سال 90را 20هزار و 68كشته و 800مجروح در نظر بگیریم و این تعداد را در روزهای سال تقسیم كنیم هر روز 55نفر در تصادفات كشته و 2هزارو100 نفر نیز مجروح می‌شوند كه این تلفات جدای از هزینه‌هایی است كه به خانواده ها برای درمان مجروحان تحمیل می‌شود.

امنیت، حلقه مفقوده جاده‌ها

به رغم تمام اقدامات فرهنگی پلیس راهور و با توجه به كاهش تعداد تصادفات و تلفات باز هم امنیت به حلقه مفقوده ای در جاده‌های كشور تبدیل شده كه هزینه‌های میلیاردی را به كشورمان تحمیل می‌كند و باعث شده تا از حوادث ترافیكی به عنوان نخستین عامل بیماری‌ها در كشور نام برده شود.

در همایش دهه ایمنی مطرح شد كه میزان تصادفات رانندگی در كشورمان 25 برابر ژاپن و 2برابر تركیه است این در حالی است كه در عربستان روزانه 12نفر قربانی حادثه جاده ای می‌شوند و در كشور ما این آمار 55كشته و 2هزار و 100مجروح است.

براین‌اساس اینگونه حوادث در ایران به عنوان دومین عامل مرگ‌و‌میر شناخته می‌شوند در حالی كه تصادفات جاده‌ای در دنیا به عنوان نهمین عامل مر گ‌و میر شناخته می‌شود.

دكتر ساسان افلاكی، عضو مرکز تحقیقات راه و حمل و نقل دانشگاه تهران در همایش دهه ایمنی با اشاره به نقص در راه‌های كشور در خصوص نقش راه‌ها در تصادفات جاده‌ای گفته بود:«راه‌های كشور برای سرعت پایین طراحی شده‌اند و نبود علائم راهنمایی و رانندگی در برخی از نقاط باعث بروز تصادفات رانندگی می‌شود.»وی با اشاره به استاندارد نبودن راه‌های كشور و از بین رفتن علائم راهنمایی و رانندگی در برخی جاده‌ها تاكید كرد: «در مدت زمان كوتاهی باید نسبت به اصلاح راه‌های غیراستاندارد و علائم راهنمایی و رانندگی اقدام شود.»

این در حالی است كه طی سال‌های گذشته خودروسازان نیز به عنوان یكی از متهمان اصلی در تصادفات رانندگی شناخته شده‌اند. استفاده از قطعات غیر اصلی در خودروها یكی از علل بروز تصادفات در جاده‌های كشور است كه افلاكی به آن اشاره كرد و گفت:«در این خصوص باید یك سیستم کنترل کیفی قوی وجود داشته باشد.» راه نامناسب، خودرو نا‌ایمن و عدم رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی سه عاملی هستند كه همواره از سوی كارشناسان به عنوان سه عامل اصلی بروز تصادفات در كشور نام برده می‌شوند.»

به نظر می‌رسد توجه جدی پلیس راهور ناجا به فرهنگ‌سازی، استفاده از دانش آموزان و معلمان و سایر اقشار به عنوان همیاران پلیس و تصویب قانون جدید راهنمایی و رانندگی توانسته در كاهش تلفات رانندگی سهم بسزایی داشته باشد اما اجرای دقیق این قوانین توسط رانندگان و الزام خودروسازان به ایمن‌سازی هر چه بیشتر خودروها و توجه به الزامات قانونی در كنار بهبود راه‌ها از دیگر مواردی است كه می‌تواند كشورمان را از وضعیت قرمز تصادفات رانندگی خارج كند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha