دوشنبه ۲۱ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۷:۰۰
کد خبر: 80116

متاسفانه این موضوع هنوز ثابت نشده و فقط برخی ورزش های کف لگن در این زمینه تاثیر دارند.

ورزش در بارداری خطر دارد؟
سلامت نیوز : از وقتی باردار شده یکجا نشسته و دست به سفید و سیاه نمی‌زند. قبلا ورزش می‌کرد، اما حالا مادرش نمی‌گذارد این کار را انجام دهد چون می‌ترسد نوه هنوز به دنیا نیامده‌اش را از دست بدهد، از این وضع راضی نیست، ولی می‌گوید خودش هم می‌ترسد ورزش کردن باعث شود سقط کند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم ؛ خیلی از خانم های باردار و اطرافیانشان چنین ترسی دارند، اما دکتر هاله دادگستر، متخصص پزشکی ورزشی معتقد است اگر خانمی زیرنظر متخصص زنان و طب ورزشی ورزش کند، دچار مشکل نخواهدشد. بعضی دیگر هم از آن طرف بام می افتند و اعتقاد دارند هر چقدر بیشتر فعالیت داشته باشند، زایمان راحت تری خواهند داشت در حالی که دکتر طاهره افتخار، متخصص زنان و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران به «جام جم» می گوید: این موضوع هنوز ثابت نشده و فقط برخی ورزش های کف لگن در این زمینه تاثیر دارند.

ورزش را ترک نکنید

دکتر افتخار درباره انجام ورزش در دوران بارداری می گوید: اگر خانمی پیش از این که باردار شود ورزش می کرده و مشکلی هم نداشته باشد، او را از ورزش منع نمی کنیم، ولی نه در حدی که دچار تنگی نفس، افزایش ضربان قلب شدید یا خستگی مفرط شود. این متخصص زنان ادامه می دهد: البته اگر خانمی قبل از بارداری مثلا شنا می کرده، دیگر نباید حرکاتی مانند شیرجه در آب را انجام دهد یا اگر به ورزش های پربرخورد می پرداخته، دیگر نمی تواند آنها را ادامه دهد. دکتر دادگستر نیز معتقد است: خانمی که از قبل ورزش نمی کرده و بعد از بارداری به هر علتی تصمیم به ورزش گرفته، حتما باید زیرنظر متخصص زنان و متخصص پزشکی ورزشی این کار را شروع کند.

ورزش شدید ممنوع است

انجام ورزش شدید به هیچ خانم بارداری توصیه نمی شود، اما فعالیت فیزیکی برای آنها مناسب است. دکتر دادگستر می گوید: فعالیت فیزیکی با ورزش متفاوت است. فعالیت فیزیکی یعنی انجام فعالیت های منظم مثل پیاده روی که در زندگی روزمره هم انجام می شود. یک خانم باردار می تواند در حدی که خسته نشود، پیاده روی انجام دهد زیرا خستگی نشان می دهد فشار بیش از حدی به او واردشده و ممکن است دمای بدنش بالا برود یا دچار کم آبی شود که خطرناک است. به گفته این متخصص پزشکی ورزشی، خانم های باردار می توانند 30 دقیقه فعالیت فیزیکی در روز داشته باشند و آن را در سه مرحله 10 دقیقه ای انجام دهند.

دکتر افتخار نیز از دید یک متخصص زنان به این مساله نگاه مشابهی دارد: فعالیت فیزیکی تا وقتی خانم باردار را دچار خستگی مفرط، افزایش ضربان قلب و تنگی نفس نکند، منع نمی شود.

ورزش در هوای گرم خطاست

خانم های باردار حتی باید برای ورزش به دمای هوا هم توجه داشته باشند. دکتر افتخار در این باره می گوید: ورزش در هوای گرم برای خانم باردار ممنوع است. این خانم ها به هیچ وجه نباید سونا یا جکوزی بروند یا در هوای گرم پیاده روی کنند چون هرگونه افزایش دمای بدن چه به صورت داخلی (مثلا ناشی از تب) و چه از محیط خارج و گرمای هوا احتمال آنومالی (ناهنجاری برای جنین) را بالا می برد و خطرناک است. دکتر دادگستر نیز با اشاره به این که نتایج مطالعه های مختلف آزمایشگاهی نشان داده اگر دمای بدن مادر افزایش یابد، احتمال این که برای جنین عوارضی داشته باشد خیلی زیاد است، تاکید می کند: ورزش در آب و هوای گرم به هیچ وجه برای خانم باردار مناسب نیست و نباید به این ورزش ها بپردازد.

بهترین زمان ورزش

به گفته دکتر دادگستر، بهترین زمان ورزش برای خانم های باردار، سه ماهه دوم است که هم بدن مادر با شرایط بارداری تطبیق پیداکرده، هم بارداری در امن ترین شرایط است و هم وزن مادر هنوز خیلی زیاد نشده و قادر است برخی ورزش ها را انجام دهد، ولی با افزایش سن بارداری، مرکز ثقل بدن تغییر می کند و خانم ها معمولا دچار افزایش گودی کمر و کمردرد می شوند و این کار را برایشان سخت خواهدکرد. دکتر افتخار هم می گوید: در ماه های آخر بارداری ظرفیت تنفس خانم های باردار کم و خودبه خود فعالیت های آنها مخصوصا به علت محدودیت فیزیکی و جسمی محدودتر می شود.

ورزش های مناسب خانم باردار

از نظر دکتر دادگستر به عنوان متخصص طب ورزشی، شنا یا راه رفتن در آب برای خانم های باردار مناسب است چون در آب وزن بدن گرفته می شود، اما تاکید می کند: این خانم ها حتما باید با همراه وارد آب شوند زیرا امکان دارد به دلیل ترشح هورمون های بارداری و کمتر شدن توانایی شان، دچار گرفتگی عضلانی شوند. دکتر افتخار نیز اعتقاد دارد خانم های باردار باید ورزش های سبک انجام دهند چون هم باعث می شود افزایش وزن بیش از حد پیدا نکنند و هم احتمال ابتلا به دیابت یا مسمومیت بارداری و فشارخون را کاهش می دهد. وی بهترین ورزش ها را برای این خانم ها دو، پیاده روی و شنا می داند.

ورزش های ممنوع

بیشتر خانم های باردار می دانند ​ نباید به ورزش های پربرخورد بپردازند، اما ورزش های دیگری هم وجود دارد که انجام آنها برایشان ممنوع است. دکتر دادگستر این ورزش ها را این گونه برمی شمارد: ورزش هایی که احتمال افتادن و برخورد در آنها وجود دارد مانند دوچرخه سواری در پیست، اسب سواری و کوهنوردی در ارتفاع بیش از 2500 متر، به علت کاهش فشار اکسیژن.

این متخصص طب ورزشی به نکته بسیار مهم دیگری نیز اشاره می کند: با شروع بارداری، ترشح برخی هورمون ها در بدن خانم ها افزایش می یابد که عضلات را شل تر می کند به همین دلیل بهتر است ورزش هایی که احتمالپیچ خوردن و آسیب اندام ها در آن بیشتر است، انجام ندهند ؛ زیرا علاوه براین، تغییر مرکز ثقل بدن نیز آنها را در معرض آسیب های عضلانی و تاندونی قرار می دهد. وی می افزاید: از اواسط سه ماهه دوم به بعد، انجام ورزش هایی که باید در حالت طاقباز انجام شود نیز به هیچ وجه مناسب نیست. حتی این خانم ها شب ها نباید طاقباز بخوابند چون جنین به وریدهایی از سیاهرگ های اصلی فشار وارد می کند و باعث کاهش ضربان قلب مادر می شود.

حتی بارداری با روش IVF هم مانع ورزش نیست

خانم هایی که IVF کرده اند معمولا خودشان آنقدر محتاط هستند که خودبه خود فعالیت هایشان را محدود می کنند، ولی استراحت مطلق برای خیلی از آنها لازم نیست و می توانند به پیاده روی و شنا بپردازند. دکتر افتخار با بیان این جمله ها ادامه می دهد: البته بلافاصله بعد از انجام IVF یا حتی یک هفته بعد نباید ورزش کرد، اما بعد از این که تست بارداری مثبت و جنین مستقر شد و معلوم شد بارداری طبیعی است، انجام این ورزش های سبک منعی ندارد.

ورزش به زایمان راحت کمک می کند؟

دکتر افتخار به این سوال این گونه پاسخ می دهد: این موضوع هنوز ثابت نشده است، ولی برخی ورزش های مخصوص وجود دارد که عضلات کف لگن را ریلکس می کند و از این نظر که پارگی را کمتر می کند، زایمان را راحت تر خواهد کرد. اما دکتر دادگستر به عنوان متخصص پزشکی ورزشی در این باره نظر متفاوتی دارد و می گوید: خانمی که بدن آماده تری داشته باشد، بخصوص اگر ورزش های کف لگن را انجام دهد، هم زایمان راحت تری خواهد داشت و هم بعد از زایمان راحت تر به شرایط پیش از بارداری برمی گردد.

ورزش برای بعضی مطلقا ممنوع است

دکتر افتخار تاکید می کند: کسانی که در معرض خطر سقط هستند، خانم هایی که به هر دلیلی خونریزی دارند، مبتلایان به بیماری زمینه ای قلبی، نارسایی دهانه رحم، در صورتی که احتمال زایمان زودرس وجود داشته باشد و در کسانی که جنین شان اختلال رشد دارد، اصلا نباید ورزش کنند، حتی ورزش های بارداری. در بارداری های چندقلویی هم احتمال سقط بالاتر است و باید بیشتر مراقب باشند.

یک نکته خیلی مهم

دکتر افتخار یادآوری می کند: خیلی از خانم های باردار به دلیل ترس، فعالیت خود را خیلی محدود می کنند به همین دلیل بیش از حد لازم افزایش وزن پیدا می کنند که اصلا خوب نیست. برخی هم فکر می کنند چون باردارند، باید به اندازه دو نفر بخورند در حالی که اصلا این طور نیست. یک خانم باردار باید فعالیت طبیعی داشته باشد حتی کسانی که در معرض خطر سقط هستند، این طور نیست که با خوابیدن احتمال سقط شان کمتر شود و این بیشتر جنبه روانی دارد. ورزش سبک، پیاده روی و شنا باعث سقط و زایمان زودرس نمی شود پس بهتر است اصلا خود را محدود نکنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha