بسیاری از پزشکان حتی شماره نظام پزشکی نگرفته‌اند با این روند شاید مجبور شویم دوباره از افغانستان، بنگلادش و پاکستان پزشک وارد کنیم.

هشدار نسبت به خالی شدن روستاها از پزشک/بازگشت به پزشکان افغانی و بنگلادشی
سلامت نیوز : رئیس مرکز توسعه شبکه وزارت بهداشت نسبت به خالی شدن روستاها از پزشک هشدار داد و گفت:‌ بسیاری از پزشکان حتی شماره نظام پزشکی نگرفته‌اند با این روند شاید مجبور شویم دوباره از افغانستان، بنگلادش و پاکستان پزشک وارد کنیم.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس ؛ مسعود صالحی در نشست خبری در مورد وضعیت شبکه بهداشت و درمان گفت: وزیر بهداشت دولت یازدهم بر روی بحث شبکه بهداشت و درمان و همچنین مراقبتهای اولیه بهداشتی توجه ویژه دارد، در این شبکه خدمات پیشگیری مانند واکسیناسیون، مراقبت از زنان باردار و کودکان، بهداشت محیط، بهداشت حرفه‌ای و غیره ارائه می‌شود.

وی ادامه داد: ظرفی که این خدمات در آن اجرا می‌شود شبکه بهداشت و درمان است که شامل خانه‌های بهداشت روستایی و مراکز بهداشت شهری است. در خانه‌های بهداشت روستایی یک یا چند روستا با میانگین هزار نفر جمعیت پوشش داده می‌شوند. این خانه‌ها زیر نظر مرکز بهداشت شهری هستند و حدود 12 هزار نفر را پوشش می‌دهند.

رئیس مرکز توسعه شبکه و ارتقای سلامت وزارت بهداشت با اشاره به راه‌اندازی شبکه بهداشت از سال 64 گفت: با توجه به شرایط امروز این برنامه نیازمند تغییر است و به نظر می‌رسد بعد از گذشت 30 سال فراموش شده است چرا که در سال‌های اخیر به آن کمتر توجه شده است.

وی ادامه داد: توجه به عدالت در سلامت از مشخصه‌های اصلی این شبکه است که با هزینه مناسب و پایین راه‌اندازی شد. نیروها متناسب با کاری که می‌کردند تربیت می‌شدند اما وضعیت فرق کرده، اطلاعات مردم افزایش یافته و وضعیت اقتصادی و اجتماعی تغییر کرده است.

صالحی افزود: بسیاری از دستاوردهای شبکه بهداشت و درمان را فراموش کرده‌ایم درحالی که نباید مورد غفلت قرار گیرد، زمانی دکتر مرندی،وزیر بهداشت در سفر به استانها ابتدا خانه‌های بهداشت را می‌دید اما در سالهای اخیر وزارت بهداشت به شبکه بهداشت کم توجه شده است.

رئیس مرکز توسعه شبکه وزارت بهداشت با تأکید بر بازنگری در شکل، محتوا و نحوه اجرای برنامه‌ها گفت: زمانی اکثر خدمات سلامت دولتی بود در حالی که اکنون نیروهای زیادی در بخش خصوصی فعالیت می‌کنند و باید پرسید آیا همچنان بدون کمک بخش خصوصی این برنامه را می‌توان پیش برد؟ در حالی که باید از ظرفیت‌های غیر دولتی استفاده شود چرا که در استخدام‌ها و مجوزهای دولتی محدودیت وجود دارد.

صالحی گفت: در حال حاضر 17 هزار و 638 خانه بهداشت فعال داریم و در واقع به 96 درصد خانه بهداشت مصوب رسیده‌ایم البته هر 5 سال این برنامه بازبینی می‌شود.

وی ادامه داد: 2423 مرکز بهداشت و درمان روستایی وجود دارد که 92 درصد برنامه مصوب است. 2354 مرکز بهداشت شهری نیز داریم که  95 درصد برنامه مصوب است و 1915 پایگاه بهداشت شهری موجود است که 65 درصد برنامه مصوب است و این به دلیل جدید بودن برنامه بوده که کمتر اجرا شده است.

وی افزود: بسیاری از خانه‌های بهداشت قدمتی 30 ساله دارند، نیاز به بازسازی پیدا کرده‌اند و برخی از آنها نیز استیجاری هستند و در ملکیت وزارت بهداشت قرار ندارند.صالحی با تأکید بر استفاده از ظرفیت مردمی، گفت: با وجود اینکه داوطلبان سلامت از 15 سال پیش ایجاد شده، نتوانسته‌ایم به خوبی از توان مردم استفاده کنیم.

بازگشت بیماری‌های واگیر به کشور

رئیس مرکز توسعه شبکه وزارت بهداشت با اشاره به تغییر الگوی بیماری‌ها و شیوع بیماری‌های غیر واگیر، گفت: اگر شیوع بیماری های واگیر کم شده به دلیل فعالیت شبکه بهداشت است اما دیده نمی‌شود و اگر لطمه‌ای به شبکه بهداشت وارد شود تمام بیماری‌های واگیر باز می‌گردد.

وی افزود: این خطر بالقوه وجود دارد چنانچه پوشش واکسیناسیون افت کند و مراقبت از بیماری‌ها آسیب ببیند با توجه به افزایش سن جمعیت، بیماری‌های خطرناک و واگیر باز می‌گردد.

صالحی برنامه پزشک خانواده را همزاد شبکه بهداشت و درمان توصیف کرد و گفت: پزشک خانواده از ابتدا در شبکه دیده شده اما متأسفانه مورد غفلت قرار گرفته، ما در این سالها بهورز، کاردان و کارشناس تربیت کرده‌ایم اما با کمبود شدید پزشک مواجه هستیم و نتوانسته‌ایم آنها را جذب روستاها بکنیم.

وی افزود: در جذب پزشکان نه از اهرم قانونی استفاده کرده‌ایم و نه نظام پرداخت در شبکه مناسب بوده است؛ زمانی طرح نیروی انسانی وجود داشت که دانشجویان بعد از فارغ‌التحصیلی 5 سال باید به مناطق محروم می‌رفتند و این طرح اجباری باعث شد تا 12 سال پیش کمبودی در روستاها نداشته باشیم.

صالحی ادامه داد: اما اکنون دوره این طرح دو ساله شده است و برای برخی رشته‌های تخصصی اجباری نیست و پس از یک سال حتی می‌توانند آزمون بدهند و با احتساب ضریب، 15 ماه در مناطق محروم باقی می‌مانند. همچنین 70 درصد از داوطلبان نیز زن هستند و به روستا نمی‌توانند بروند، نیروهای مرد نیز برای دوره طرح به نیروهای مسلح داده می‌شوند.

صالحی گفت: در دهه 60 و 70، در روستاها پزشک داشتیم اما اکنون کسی نمی‌رود،‌از سوی دیگر پزشکان در مراکز شهری فقط 1.5 میلیون تومان می‌گیرند که کارمند عادی هم همین میزان را دریافت می‌کند، در روستا به طور میانگین 2 میلیون تومان می‌گیرند و ماما نیز 540 هزار تومان.

وی افزود: این در حالی است که این پزشکان دو شیفت کار می‌کنند، به روستاهای اطراف هم سر می‌زنند و به دلیل ضعیف بودن بیمه روستایی، نیروهای کاردان و ماما توان ماندن ندارند و انگیزه لازم از پزشکان در مناطق محروم دور شده است.

تا سال آینده پزشکی در روستاها نمی‌ماند

وی تصریح کرد: 6 هزار و 200 پزشک در روستاها داشتیم اما اکنون 5 هزار و 100 نفر شده است یعنی هزار و 100 نفر کم شده و اگر ادامه یابد به 4 هزار و 500 پزشک می‌رسد و سال آینده هم پزشکی در روستاها باقی نمی‌ماند.

صالحی گفت: در برخی مناطق محروم مانند سیستان و بلوچستان از 12 مرکز، 6 مرکز آن پزشک ندارند و هر مرکز نیز با مرکز دیگر 100 کیلومتر فاصله دارد.

مجبور می‌شویم پزشک افغانی بیاوریم

رئیس مرکز توسعه شبکه وزارت بهداشت ادامه داد: در زمانی که رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بودم به وزیر بهداشت وقت خانم دستجردی و حتی به مجلس نامه دادم که وضعیت پزشکان در این منطقه بسیار خطرناک است و اگر ادامه یابد مجبوریم از افغانستان و بنگلادش پزشک وارد کنیم.

وی ادامه داد: با پرداخت 2 تا 3 هزار دلار به این پزشکان وارداتی مشکلاتمان برطرف می‌شود، باید جواب مردم را بدهیم آنها خدمت می‌خواهند، تا سال 72 این پزشکان در کشور بودند و هزار دلار ماهیانه به آنها داده می‌شد اما کم کم با استقرار پزشکان ایرانی و اجرای طرح اجباری، روستاها از آنها بی نیاز شدند.

صالحی گفت: 80 هزار پزشک عمومی داریم. برای اجرای برنامه پزشک خانواده به 30 هزار پزشک عمومی نیاز داریم، این در شرایطی است که بسیاری از این پزشکان خود را به نظام پزشکی معرفی نکرده‌اند، بسیاری بیکار هستند و برخی دیگر به کار دیگری مشغولند.

به ازای هر 2دانشگاه یک پزشک در روستا مستقر است

رئیس مرکز توسعه شبکه وزارت بهداشت گفت: متأسفانه از هر دو دانشگاه علوم پزشکی در استان سیستان و بلوچستان یک پزشک مستقر در مراکز روستایی وجود دارد یعنی فقط 26 پیام‌آور بهداشت در مراکز بهداشتی مستقر است که 17 نفر آن مربوط به سیستان و بلوچستان است. با این وجود بیش از 59 درصد این استان با کمبود پزشک مواجه‌اند.

صالحی افزود: برای اجرای برنامه پزشک خانواده روستایی که در مراکز روستایی و شهری زیر 20 هزار نفر اجرا می‌شود به 7 هزار و 615 پزشک نیاز داریم.

کسری 2500 نفری پزشک در شبکه بهداشت کشور

وی ادامه داد: فقط 5 هزار و 112 نفر از این پزشکان را جذب کرده‌ایم و 2 هزار و 500 نفر کسری داریم، از تعداد افراد جذب شده 2 هزار و 500 نفر قراردادی هستند که ممکن است پس از 6 ماه بروند و فقط 900 نفر قراردادهای رسمی و پیمانی دارند.

به گفته وی اگر فقط به مدت 1.5 سال پزشکان فارغ‌التحصیل را به شبکه بهداشت و درمان تزریق کنند، تمام کسری این مراکز برطرف می‌شود.

صالحی گفت: طی 8 سال گذشته در برنامه پزشک خانواده روستایی، افزایش پرداختها متناسب با تورم نبوده است و اکنون پزشکان تمایلی به ماندن ندارند و اگر ادامه یابد تا دو سال آینده روستاها از پزشک خالی می‌شوند.

وی در مورد اجرای برنامه پزشک خانواده گفت: این برنامه طبق قانون ضروری و لازم‌الاجرا است؛ پزشکان و مردم از وضعیت درمان ناراضی‌اند و منابع محدود جوابگوی نیازها نیست، تجهیزات گران شده و دانشگاه‌ها با کمبود اعتبارات مواجه‌اند، بیمه‌ها کسری دارند و اعتبار دفترچه‌ها در حال کاهش است به طوری که به کاغذی بی ارزش تبدیل شده‌اند.

صالحی گفت: تمام این مشکلات ضرورت اجرای برنامه پزشک خانواده را بیشتر می‌کند و اگر این برنامه با اصلاح مدیریت مالی اجرا شود نه تنها اعتباری کم نمی‌آوریم بلکه می‌توانیم اضافه هم داشته باشیم.

رئیس ستاد برنامه پزشک خانواده وزارت بهداشت افزود: اجرای برنامه پزشک خانواده در ابتدا چون رایگان تعریف شد، سقف هزینه نداشت، بار مراجعات زیاد شد، آزمایشهای غیر ضروری تجویز شد و بیمه‌ها را دچار ورشکستگی کرد در حالی که باید با توجه به پول موجود برنامه‌ریزی کرد.

وی تصریح کرد: در نسخه جدید پزشک خانواده مدیریت منابع دیده شده و اگر 2 هزار میلیارد تومان به این برنامه تزریق شود مشکلات آن اصلاح و مراقبت از سلامت جدی‌تر می‌شود.

صالحی افزود: پرونده الکترونیک سلامت ظرف در حال تکمیل است، تاکنون 750 هزار نفر در 10 استان به غیر از تهران ویزیت پایه شده‌اند،ثبت نام در چند ماه گذشته زیر 100 هزار نفر بود اما الان با سرعت پیش می‌رود.

برنامه پزشک خانواده در تهران با احتیاط پیش می‌رود

مدیر شبکه بهداشت و درمان کشور در مورد اجرای برنامه پزشک خانواده در تهران گفت: شاید با احتیاط بیشتری جلو برویم و شاید به بعد موکول شود، باید این برنامه مجدد بررسی شود و در زمان دیگری اطلاع‌رسانی می شود.

وی ادامه داد: زیرساختهای الکترونیکی در تهران انجام شده، ثبت‌نام‌ها در حال انجام است، 3200 نفر از پزشکان در سامانه ثبت‌نام کرده‌اند و اگر به صورت موقت متوقف شود در آینده طی فراخوانی کار را آغاز می‌کنیم، برنامه نیاز به اصلاح دارد و مرتب پایش می‌شود.

استان جدیدی به برنامه پزشک خانواده اضافه نمی شود

وی افزود: اما اصل اجرای پزشک خانواده مورد توافق است، متوقف نمی‌شود و شاید بر اساس اعتبارات و اصلاح بودجه، دچار تغییراتی شود. فعلاً استان جدیدی به برنامه اضافه نمی‌شود و در دو استانی که این برنامه اجرا شده روال قبلی ادامه می‌یابد.

رئیس مرکز توسعه شبکه وزارت بهداشت گفت: سال گذشته 167 میلیارد تومان به برنامه پزشک خانواده داده‌ بودند که امسال سه دوازدهم آن را در نظر گرفتند.

صالحی در مورد تیم پزشک خانواده گفت: اگر بیمه سلامت اجرا شود تیم پزشک خانواده گسترش می‌یابد، در حال حاضر در نسخه 02 فقط پزشک وجود دارد و شاید در آینده اقدامات دیگری مانند واکسیناسیون و ... به وی داده شود و دستیار نیز در کنارش باشد اما تیم 17 نفره با عنوان پزشک خانواده معنی ندارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha