سلامت نیوز :آن سوي خط آقايي جواب ميدهد. ميگويم ميخواهم با خانم احمدي صحبت كنم. ميگويد: «نيستند.»
«چه زماني مي آيند تا بتوانم با ايشان صحبت كنم.»
«امرتان چيست؟»
«ميخواستم درباره بيماريشان با ايشان مصاحبه كنم.»
با جوابي كه ميدهد، حرفي براي گفتن باقي نميماند. خانم احمدي، 35ساله به علت شدت بيماري قادر به پاسخگويي نبود و همسرش هم حوصلهاي براي توضيح دادن درباره سختيهايي كه براي درمان او كشيده است، نداشت. اين شايد فقط يكي از مواردي از مبتلايان به بيماري سرطان سينه باشد كه با وجود تحمل همه سختيهاي بيماري و گران بودن هزينه درمان، متأسفانه نتيجه مطلوبي از درمان خود نمي گيرد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ایران زهرا ...، 49ساله يكي از مبتلايان به سرطان سينه است كه از ارديبهشت امسال با اين بيماري درگير بوده و با جراحي سينه او تخليه شده است. متأسفانه او هم قادر به صحبت نيست و به ناچار از دخترش، مشكلاتي را كه با آن درگير است، ميشنويم.
سحر ميگويد: «تاكنون هزينه بسياري بابت درمان مادرم پرداختهايم و حتي ناچار به فروش خانه خود شديم. هماكنون هم دكتر داروي هرسپتين را براي او تجويز كرده كه هماكنون يك ماه از زمان تجويز آن ميگذرد اما موفق به خريد آن نشدهايم؛ چرا كه هزينه اولين آمپول آن 3 ميليون و 400هزار تومان است و بقيه آمپولها كه تعداد آنها براي هر دو هفته در مجموع 12 آمپول است بايد يك ميليون و 100هزار تومان پرداخت كنيم.»
وي به اين مسئله اشاره ميكند كه 24 روز است كه دوره راديوتراپي مادرش تمام شده است. در ابتدا دكتر شيميدرماني براي او داروي تاموكسيفن كه تا 5 سال بايد مصرف آن را ادامه دهد، تجويز كرد و پس از چند روز مصرف، حال مادرم بشدت بد شد اما دكتر او اصرار به ادامه مصرف داشت و پس از 15 روز كه بتدريج حال مادرم به علت مصرف داروها بدتر شد، اما دكترش فقط ميگفت بايد تحمل كند.
الآن 25 روز است كه مادرم نخوابيده و سه شب قبل كه او را به بيمارستاني برديم، در جواب آزمايش خون مادر، معلوم شد كه آنزيمهاي كبدي او بشدت بالاست و دكتر شيميدرماني در نهايت داروي ضعيفتري را تجويز كرد، اما هنوز هم احوالات مادرم هيچ تغييري نكرده است».
وي از هزينههاي بالاي درمان سرطان سينه در كشور گلايه ميكند و ميگويد كه هر 15 روز يك ميليون و 500هزار تومان براي داروهاي شيمي درماني مادرش، 90 هزار تومان براي تزريق، آزمايش خون، 2 ميليون و 600 هزار تومان براي راديوتراپي، 2 ميليون براي رگ مصنوعي، 3 ميليون تومان براي عمل جراحي پرداخت كردهاند و در نهايت ديگر پولي براي دريافت داروي هرسپتين نداشتهاند.
شاهپسند بياباني، بيمار 48 ساله ديگري است كه در چهار سال گذشته براي درمان بيماري خود بيش از 7 ميليون تومان خرج كرده است و ميگويد كه بيشتر هزينه درمان خود را از اطرافيان قرض كرده است و اكنون براي مصرف داروهاي خود كه بايد از سه ماه ديگر آنها را شروع كند، پولي ندارد.
ليلا ... ديگر بيمار مبتلا به سرطان سينه است كه به گفته خودش دكتري كه در بابل او را معاينه كرده، به تجويز دپازپام اكتفا كرده و هيچ سونوگرافي يا ماموگرافي براي تشخيص بيماري او تجويز نكرده است تا اين كه دخترش (كه از پرسنل يكي از بيمارستانها است) از سينه او عكس گرفته و در نهايت پزشكي در ساري مشكل او را تشخيص داده و بلافاصله عمل تخليه سينه را انجام داده است. 8 ميليون تومان هزينه اين عمل شده است و او اكنون فقط روزي پنج هزار تومان پول داروهاي خود را ميدهد.
از ديگر بيماران مبتلا به سرطان سينه سكينه ... است. او كه از فروردين امسال متوجه بيماري خود شده است، ميگويد كه يك ماه بعد از عمل 8 جلسه شيمي درماني كرده است و 20 روز پس از آن راديوتراپي را آغاز كرده و اكنون 8 روز است كه درمان راديوتراپي او به پايان رسيده است. او براي شيمي درماني يك ميليون و 500 هزار تومان و براي عمل حدود يك ميليون تومان هزينه كرده و به تازگي دو ميليون و 400 هزار تومان براي درمان با برق از آشنايان خود قرض گرفته است.
او از هزينهاي كه بابت راديوتراپي متحمل شده است بشدت شكايت دارد و ميگويد كه اين هزينه برايش بسيار ناراحتكننده بوده و در اين شرايط پزشكان مرتب از او ميخواهند كه عصبي نشده و حرص نخورد، اما ميگويد: «وقتي پول درمان آدم جور نباشد، چطور ميتوان حرص نخورد.»
مريم عابديني از ديگر بيماراني است كه به تازگي بهبود پيدا كرده است. او علاوه بر هزينه هاي بالاي درمان خود از كيفيت دستگاه هاي راديوتراپي هم ناراضي است. مي گويد: تعداد دستگاه هاي با كيفيتي كه عوارض جانبي زيادي نداشته باشد، بسيار كم است و بيشتر بيماراني كه همزمان با من از درمان راديوتراپي استفاده مي كنند از شهرستان ها به تهران آمده اند و اين علاوه بر درمان هزينه هاي بسيار ديگري هم به بيماران تحميل مي كند.
در تماسي كه اين بار دختر زهرا ... با ما ميگيرد، مطلع ميشويم كه كبد مادرش از كار افتاده است و ميخواهد اطلاع بدهد، اين كه وزارت بهداشت خبر داده است كه هزينه كمكي براي داروي هرسپتين پرداخت ميكند، براي مادرش محقق نشده است.
او ميگويد: مادرم اكنون در CCU و حالش بسيار بد است، 4 ميليون تومان هزينه داروي هرسپتين را پرداخت كرديم، اما بيمه هيچ بخشي از آن را قبول نكرده است.»
چندي پيش بود كه معاون وزير بهداشت و درمان از پرداخت 80 درصد هزينه داروي گرانقيمت هرسپتين براي درمان سرطان سينه خبر داده بود. دكتر حسن امامي رضوي در اين باره گفته بود كه داروي هرسپتين پيش از اين دست كم 50 ميليون تومان هزينه به بيماران تحميل ميكرده است و وزارت بهداشت به علت كمبود منابع فقط 30 درصد اين مبلغ را پوشش ميداد، اما با پروتكلهاي جديد و انتخاب روش مناسب تجويز، اين حمايت به 80 درصد افزايش يافته است. البته دكتر امامي رضوي، جزئيات دقيقي از نحوه اين حمايت و دريافت اين حمايت از سوي بيماران عنوان نكرده بود.
اما نكته حائز اهميت در اين زمينه آن است كه اگر مسئولان بهداشت و درمان ميدانستند در فاصله زماني تصويب تا اجراي چنين حمايتهايي چه تعداد بيمار جان خود را از دست ميدهند، قطعاً اجراي چنين مصوباتي را به محض تصويب، الزامي عنوان ميكردند.
ضمن اين كه سرطان سينه كه امروزه به عنوان شايعترين سرطان مبتلا به زنان ايراني شناخته ميشود، سالانه هفت هزار قرباني در كشور ميگيرد و با وجود همه تلاشهاي نظامهاي درماني، همچنان آمار ابتلا به اين سرطان در كشور بالا است.
دكتر محمد اسماعيل اكبري، رئيس مركز تحقيقات سرطان پستان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در اين باره به خبرنگار ميگويد: سالانه 8 هزار و 500 ابتلاي جديد به سرطان سينه در كشور داريم. به عبارتي در سال 30 نفر در 100 هزار نفر به اين سرطان مبتلا ميشوند، اين در حالي است كه هنوز اين آمار در كشور ما 5/2 برابر كمتر از كشورهاي صنعتي است.
وي سن را مهمترين عامل رشد آمار سرطان سينه در كشور اعلام و اظهار ميكند: با توجه به اين كه طول عمر زنان در كشور به 74 سال رسيده در نتيجه آمار ابتلا به سرطان سينه هم سال به سال در حال افزايش بوده و بيشترين ميزان رشد را در بين سرطانهاي ديگر به خود اختصاص داده است.
وي با بيان اينكه ازدواج نكردن، باردار نشدن و شير ندادن از ريزفاكتورهاي ابتلا به سرطان سينه است، ميافزايد: به علاوه سابقه خانوادگي احتمال ابتلا به اين سرطان را 2 تا 5 برابر افزايش ميدهد. ضمن اينكه تغذيه نامناسب و چاقي، نداشتن فعاليت فيزيكي، مصرف بيعلت هورمون، استعمال دخانيات و الكل هم در ابتلا به اين سرطان نقش تعيينكنندهاي دارد.
دكتر اكبري با بيان اين كه مبتلايان به سرطان در ايران در مقايسه با ساير كشورها 5 سال جوانتر هستند، اظهار ميكند: اين بيماري در ميان 45 تا 55 سالهها شايعتر بوده و جوان بودن مبتلايان، امكان تست ماموگرافي براي تشخيص بموقع بيماري را با مشكل مواجه كرده و متأسفانه هنوز استاندارد تشخيص اين بيماري در كشور تدوين نشده است به عبارتي ماموگرافي تا 15 درصد احتمال خطا دارد، در حالي كه در ايران اين آمار گاه به 30 درصد خطا هم ميرسد.
به گفته وي مشكل دستگاههاي ماموگرافي و نياز مداوم آنها به كاليبره و تنظيم شدن از ديگر مشكلاتي است كه در اين زمينه وجود دارد. استفاده نامناسب از دستگاهها هم از ديگر مسائلي است كه نياز ما را به استانداردهاي ماموگرافي آشكار ميكند.
وي با تأكيد بر اين كه افراد داراي ريزفاكتور سرطان سينه، كساني كه باردار نشده اند يا سابقه فاميلي ابتلا به اين سرطان را داشتهاند، بايد هر يك تا سه سال براي ماموگرافي مراجعه كنند، ميگويد: براي كساني كه اين ريزفاكتورها را نداشتهاند، نيازي نيست تا زودتر از سه سال يك بار براي ماموگرافي مراجعه كنند. به علاوه كساني كه بارداري و زايمان داشتهاند هم بايد از 45 سالگي به بعد به پزشك مراجعه كنند.
وي درباره ضرورت حمايتهاي بيمهاي از مبتلايان به سرطان سينه تأكيد ميكند: با جراحي تا 60 درصد ميتوان سينه را حفظ كرد و در 40 درصد موارد بايد سينه را برداشت، متأسفانه درمانهاي مرتبط با حفظ سينه و غدد لنفاوي زيربغل، زير پوشش بيمه نيست در حالي كه هم جراح وقت زيادي براي اين كار ميگذارد و هم بيمارستانهاي دولتي و خصوصي هزينه بيشتري در اين باره صرف ميكنند و همه اين درمانها از نظر روحي، رواني، اجتماعي و خانوادگي ضربه جبرانناپذيري به جامعه متحمل ميكند. در كنار همه اين مشكلات داروهاي شيميايي اين بيماران وارداتي و اين امر هزينه بسياري بر بيماران تحميل ميكند.
به گفته رئيس مركز تحقيقات سرطان پستان دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي 20 درصد بيماران نياز به داروهاي گران شيميايي كه دوره درماني آن 70 ميليون تومان هزينه دارد، دارند در حالي كه از اين ميان 7 درصد افراد سود مطلق از درمان ميبرند يعني اگر قرار است سه سال زندگي كنند، 6درصد ضرب در سه سال بيشتر زندگي ميكنند و در اصل اين داروها 3 تا 7 ماه عود بيماري مبتلايان به سرطان سينه را عقب مياندازد و متأسفانه ما به علت نداشتن استانداردهاي مشخص در درمان سرطان سينه اين مسائل را به بيماران توضيح نميدهيم و آنها را متحمل 7 ميليون تومان هزينه ميكنيم.
وي اذعان ميكند: از سويي هم اكنون عدالت در بهرهمندي از درمان براي مبتلايان به سرطان سينه رعايت نميشود و گاه بسياري از بيماراني كه نياز به دارو و درمان خاصي دارند، از آن بيبهره ميمانند. ضمن اينكه به هيچوجه نميتوان از اهميت مشاورههاي روانشناسي براي مبتلايان به اين بيماري غافل ماند. لذا ما نيازمند مراكز جامع كنترل و درمان سرطان سينه و تدوين راهنماي باليني درمان اين بيماران در كشور هستيم.