یک پزشک با هشدار نسبت به وضعیت نامطلوب پزشکان در حال گذراندن تخصص در کشور،خطاب به وزارت بهداشت گفت:آیا تمام این سخت گیریها ، ایجاد فشارهای روانی شدید برای دستیاران تخصصی و ساعات کار وحشتناک برای آنها و مشکل‌تراشی‌های قانونی و فرا قانونی برای پزشکان متخصص فارغ التحصیل خارج از کشور برای ایجاد امنیت و سلامت مردمان است ؟ آیا به راستی کیفیت خدمات پزشکی در ایران بهتر از کشورهای عضو اتحادیه اروپاست و میزان رضایت مردم از خدمات پزشکی در ایران از این کشورها بیشتر است ؟

دستیاران تخصصی باید سالها بیگاری نظام درمانی کشور را بکنند/آقای وزیر! اگر می خواهید تحول ایجاد کنید،سیستم آموزش پزشکی را تغییر دهید

سلامت نیوز: یک پزشک با هشدار نسبت به وضعیت نامطلوب پزشکان در حال گذراندن تخصص در کشور گفت:آیا تمام این سخت گیریها ، ایجاد فشارهای روانی شدید برای دستیاران تخصصی و ساعات کار وحشتناک برای آنها و مشکل‌تراشی‌های قانونی و فرا قانونی برای پزشکان متخصص فارغ التحصیل خارج از کشور برای ایجاد امنیت و سلامت مردمان است ؟ آیا به راستی کیفیت خدمات پزشکی در ایران بهتر از کشورهای عضو اتحادیه اروپاست و میزان رضایت مردم از خدمات پزشکی در ایران از این کشورها بیشتر است ؟

به گزارش سلامت نیوز، بابک قرائی‌مقدم پزشک در روزنامه آفتاب یزد نوشت: روز یکشنبه 27 اردیبهشت 1394 دکتر مهرک گلکاریان 32 ساله پزشک و دستیار تخصصی رشته بیهوشی در زمان ادای وظیفه دستیاری در بیمارستان قائم مشهد دچار ایست قلبی تنفسی گردیده متاسفانه تلاش همکاران پزشک وی جهت احیای قلبی عروقی او نتیجه نیافت و ایشان در همان بیمارستان و در حین انجام کار فوت کردند. اگرچه هنوز گزارشی راجع به سابقه احتمالی بیماری قبلی از ایشان و دلیل فوتشان به افکار عمومی و به خصوص جامعه پزشکی ابلاغ نگردیده است اما این اتفاق ناگوار ممکن است بار دیگر توجه جامعه را به وضعیت نامطلوب پزشکان در حال گذراندن تخصص جلب نماید.

کشیکهای فراوان ، ساعات کار بسیار بالاتر از قانون کار ، حقوق نامناسب و اصولا مستحق ندانستن سیستم درمانی به دادن حقوق به پزشکان در حال گذراندن تخصص به بهانه گذراندن دوره آموزشی ، رفتارهای خاص و ایجاد فشار شدید روحی و روانی توسط بسیاری از بخشهای آموزشی به این پزشکان در حال تحصیل دوره تخصصی همگی از شرایط نامطلوبی حکایت می کند که این جامعه از یاد رفته با آن دست به گریبان است.

وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی باید اقدامی عاجل برای وضعیت بسیار نابسامان دستیاران تخصصی کشور انجام دهد.آنها از هیچ پوشش و حمایت قانونی برخوردار نیستند. آنها با آنکه به طور مشخص و واضح یک کار تمام وقت با ساعت کاری بسیار بیشتر از زمان موظف وزارت کار انجام می دهند به بهانه آنکه مشغول به تحصیل هستند ، از هیچ‌گونه پوشش تامین اجتماعی برخوردار نیستند . معلوم نیست به چه دلیل در طول سالیان طولانی وزارت کار و امور اجتماعی هیچ‌گونه اعتراضی به وضعیت نامطلوب این گروه اندک جامعه انجام نداده است ؟!


وزارت بهداشت ودانشگاههای علوم پزشکی کشور باید به این سوال پاسخ دهند که به چه دلیل و با چه مجوزی به این اقشار زحمتکش کادر درمانی کشور هیچ‌گونه حقی مشابه آنچه برای تمام افراد شاغل در کشور وجود دارد ،داده نمی شود. مگر این افراد ساعتهای طولانی و فراتر از آنچه مصوب قانون وزارت کارمی باشد در بیمارستانهای دولتی کشور کار نمی کنند ؟ پس چگونه است که هیچ‌گونه قراردادی از طرف وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی کشور با این افراد وجود ندارد ؟

آیا اینکه پزشکان مذکور علاوه بر آنکه کار موظف خود را انجام می دهند ، مشغول تحصیل نیز می باشند ، می تواند دلیل بر تضییع حقوق آنان و عدم عقد هیچ قراردادی با این افراد باشد ؟
به چه دلیل با آنکه سالانه نظام درمانی کشور مبالغ هنگفتی را بابت کار تقریبا مجانی و بدون هیچ‌گونه ضابطه آنها کسب می نماید ، این افراد نه تنها هیچ‌گونه قرارداد کاری نداشته بلکه در صورت هرگونه سرپیچی از فرمانهای دانشگاهها و بخشهای تخصصی مربوط ملزم به پرداخت جریمه و حتی به راحتی اخراج از محل کار خود می شوند ؟ به چه دلیل حاصل کار دستیاران تخصصی کشور به طور مشخص باید به اساتید آنها تعلق گیرد و نکته تاسف بارتر اینکه دانشگاههای علوم پزشکی و بخشهای تخصصی مجری و ناظر تمامی این شرایط بوده و هرگونه اعتراض و نافرمانی این پزشکان برای آنها عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت .

[quote-right]؟ به چه دلیل حاصل کار دستیاران تخصصی کشور به طور مشخص باید به اساتید آنها تعلق گیرد و نکته تاسف بارتر اینکه دانشگاههای علوم پزشکی و بخشهای تخصصی مجری و ناظر تمامی این شرایط بوده و هرگونه اعتراض و نافرمانی این پزشکان برای آنها عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت . [/quote-right]


طبق تعهدنامه محضری که وزارت بهداشت از یکایک دستیاران تخصصی قبل از شروع تحصیل اخذ می نماید آنان ملزم به پرداخت ضرر و زیان و خسارت در صورت عدم اتمام تحصیل یا اخراج به هر دلیل می باشند . در این تعهدنامه البته وزارت بهداشت خود را ذیصلاح برای تشخیص وقوع هرگونه تخلف می داند. این مشکلات نه تنها در زمان تحصیل حتی پس از شروع رسمی کار تخصصی که دیگر بهانه آموزش گرفتن نیز برای آنها وجود ندارد ، پا برجا بوده بازهم وزارت بهداشت برای خود حقوقی بسیار بالاتر از آنچه وزارت کار و امور اجتماعی و قوانین رسمی کشور برای کارفرما تعیین کرده قائل می شود. «پس ازشروع به کار به هر علتی از موسسه محل خدمت اخراج شوم و یا ترک خدمت کنم و بطور کلی چنانچه از هر یک از تعهداتی که طبق این قرارداد بر عهده گرفته ام تخلف نمایم، متعهد می گردم معادل دو برابر شهریه و هزینه تحصیلی به‌علاوه دو برابر حقوق و مزایای دریافتی را بصورت یکجا و بدون هیچ‌گونه قید و شرطی به صندوق دولت بپردازم.»
همچنین وزارت بهداشت به صورت رسمی و محضری بر خلاف قانون اساسی حق هرگونه اعتراض به محاکم ذیصلاح قوه قضائیه را از پزشکان متخصص فارغ التحصیل مشغول به انجام طرحهای اجباری سلب می نماید . « تشخیص وزارت بهداشت، درما ن و آموزش پزشکی راجع به وقوع تخلف و کمیت و کیفیت و میزان هزینه و خسارت قطعی و غیر قابل اعتراض بوده و مورد پذیرش اینجانب می باشد و موجب صدور اجرائیه از طریق دفتر اسناد رسمی تنظیم کننده سند و اداره ثبت مربوطه خواهد بود. »


به راستی به چه دلیل اینگونه با پزشکان دستیار تخصصی و فارغ التحصیلان جوان برخورد می شود ؟ آیا با چنین شیوه هایی فارغ التحصیلان جوان رشته های پزشکی کشور را مجبور به مهاجرت نمی کنیم ؟ چگونه است که حدود نیمی از پزشکان عمومی فارغ التحصیل ایرانی داخل کشور هر ساله پس از فارغ التحصیلی به کشورهای دیگر عزیمت می‌کنند ؟ مگر به ادعای بعضی از سایتها ایران بهشت پزشکان نمی‌باشد ؟ پس چگونه است که هر ساله تعداد زیادی از پزشکان قصد عزیمت و مهاجرت از این بهشت را دارند ؟! چگونه است که تعداد کثیری از پزشکان داخل کشور اصولا از کار پزشکی خارج گردیده و به کارهای دیگر روی آورده اند ؟ به‌راستی ما با پزشکان متخصص فارغ التحصیل خارج از کشور که دانشگاه آنها جزو لیست دانشگاههای معتبر وزارت بهداشت بوده است چه می کنیم ؟ چگونه به بهانه های مختلف از جمله ارزشیابی ، دوره تکمیلی و یافتن مکان برای طی دوره های تکمیلی و پرداخت شهریه سالها عمر آنها را به بهانه آنکه شاید کیفیت تحصیل در کشورهای دیگر پایین‌تر از ایران باشد ، تباه می کنیم ؟ آیا می دانیم که بعضی از پزشکان متخصص فارغ التحصیل و دارای بورد تخصصی از اروپا بیش از شش سال در صف یافتن محل برای گذراندن دوره تکمیلی تخصصی با پرداخت شهریه هستند ؟


آیا تمام این سخت گیریها ، ایجاد فشارهای روانی شدید برای دستیاران تخصصی و ساعات کار وحشتناک برای آنها و مشکل‌تراشی‌های قانونی و فرا قانونی برای پزشکان متخصص فارغ التحصیل خارج از کشور برای ایجاد امنیت و سلامت مردمان است ؟ آیا به راستی کیفیت خدمات پزشکی در ایران بهتر از کشورهای عضو اتحادیه اروپاست و میزان رضایت مردم از خدمات پزشکی در ایران از این کشورها بیشتر است ؟

[quote-left]جای شکر دارد که خانواده آن مرحوم احتمالا از عفو و بخشش وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی برخوردار خواهند شد زیرا وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی مشهد نه تنها نباید بابت اینکه ایشان حین انجام کار و خدمت درگذشته اند ، حقوقی برای ایشان و بازماندگان آن مرحوم قائل گردند ، بلکه بر اساس تعهدنامه محضری دستیاری که حداقل تا چند سال پیش بدین شیوه اخذ می شد ، وزارت بهداشت از طرف ایشان وصی است که از آن مرحوم طلب ضرر و زیان نماید . [/quote-left]


وزارت بهداشت و جناب آقای دکتر هاشمی وزیر محترم بهداشت اگر به واقع می خواهند تحولی در نظام درمانی کشور ایجاد نمایند باید تغییری در سیستم آموزشی ، درمانی پزشکی کشور ایجاد کنند. آنچه در طول سالیان گذشته بر دستیاران رشته های مختلف تخصصی پزشکی رخ داده است ناشی از نگرش کمیت گرایانه و فدا کردن کیفیت درمان به بهای کمیت بوده است. حجم زیاد مراجعات مردمان به بیمارستانهای آموزشی و پاسخگویی تمام این مطالبات توسط دستیاران رشته های تخصصی مختلف تنها در دراز مدت باعث می گردد که پزشکان این مرز و بوم راه برخورد صحیح و زمان برقراری ارتباط درست میان پزشک و بیمار را یاد نگیرند.
متاسفانه بیمارستانهای آموزشی کشور به جای آنکه محلی برای بررسی علمی و سیستماتیک با صبر و تحمل بیماران باشد تبدیل به مکانی شلوغ و پر بیمار برای مراجعات فراوان شده اند و دستیاران تخصصی به جای آنکه بتوانند با آرامش و مطابق با استانداردهای جهانی به بررسی دقیق بیماران و گرفتن اطلاعات کامل از آنها در راستای آموزش صحیح بپردازند ، تبدیل به افرادی شده اند که برای گرفتن جایزه تخصص باید سالها بهره کشی و بیگاری نظام درمانی کشور را بکنند تا پس از گذراندن بهترین سالهای عمر خود در برابر آن شاید پس از آن بتوانند حریصانه و به صورت شبانه روزی به جمع آوری ثروت از همین مردمان بپردازند. به راستی نظام درمانی که تربیت پزشکانش را بر اساس چنین روشی پایه گذاری کرده است ، چگونه انتظار دارد تا طبیبان این کشور همگی بر اساس اصول اخلاقی رفتار نمایند ؟!
مردم ما حق دارند که از نظام درمانی کشور ناراضی باشند. مقام محترم وزارت بهداشت اگرچه این وزارتخانه را در حالی تحویل گرفتند که بیمارستانهای دولتی کشور در حال تبدیل شدن به بنگاههای اقتصادی متعدد و در شرف اجاره دادن بخشهای مختلف بیمارستانهای دولتی بود و با آنکه ایشان و سایر همکارانشان تلاش بسیار مثبت و شایان ستایشی در حوزه تغییرات ساختاری و مدیریتی برای بیمارستانهای دولتی نموده بار بسیار زیادی را از دوش مردمان به خصوص اقشار کم درآمد جامعه برداشتند ، اما باید توجهی بیشتر به نظام آموزشی ، درمانی بیمارستانهای دانشگاهی کشور بنمایند.


متاسفانه به نظر می رسد که تلاشی سازمان یافته وجود دارد که به بهانه های مختلف رقابت در صحنه فعالیتهای پزشکی محدود به صاحبان قدرت رشته های مختلف و در مراکز محدود باشد. متاسفانه این نگرش برای هیچ کس حتی برای همان تعداد محدود پزشکان مختلف که در حال حاضر ثروتهای آنچنانی داشته و رفتارهایشان باعث نارضایتی بخش زیادی از جامعه می باشد ، مفید نیست. این شیوه نگرش به بهانه های مختلف از جمله نیاز مناطق محروم به طبیبان و کیفیت
پایین تر تحصیلات در کشورهایی که بسیاری از آنها از لحاظ معیارهای بهداشتی ، درمانی حتی پیشرفته تر از کشورمان هستند ، تنها باعث نارضایتی روزافزون مردم از نظام درمانی کشور می شود.
به راستی چرا طبیبان این کشور حاضر می شوند که در مناطق قطبی کشورهایی چون کانادا طبابت کنند اما جذب مناطق محروم کشور نمی شوند ؟ آیا این بدان دلیل نیست که عزمی راسخ برای جذب آنها وجود ندارد. به راستی چرا باید از طرفی درصدی از مطبهای شهرهای بزرگ آنچنان شلوغ باشد که بیماران به شیوه های غیراستاندارد معاینه و درمان گردند و از طرف دیگر امکان کار و فعالیت مناسب برای تعداد فراوانی از طبیبان این کشور فراهم نباشد ؟ اینها سوالاتی است که وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی باید به آنها پاسخ دهد.


شاید جای شکر دارد که خانواده آن مرحوم احتمالا از عفو و بخشش وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی برخوردار خواهند شد زیرا وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی مشهد نه تنها نباید بابت اینکه ایشان حین انجام کار و خدمت درگذشته اند ، حقوقی برای ایشان و بازماندگان آن مرحوم قائل گردند ، بلکه بر اساس تعهدنامه محضری دستیاری که حداقل تا چند سال پیش بدین شیوه اخذ می شد ، وزارت بهداشت از طرف ایشان وصی است که از آن مرحوم طلب ضرر و زیان نماید . «ضمن عقد خارج لازم شرط شد که وزارت بهداشت از طرف اینجانب در تشخیص تخلف از تعهدات فوق و میزان خسارت و وصول آن، وکیل و در صورت فوت، وصی است. نسبت به احراز و اثبات تخلف از موارد فوق و تعیین میزان خسارت از طرف اینجانب با خود توافق و مصالحه کند و در صورت توافق یا مصالحه هیچ ضرورتی به مراجعه به مقام قضایی یا مراجع دیگر جهت تعیین این موارد وجود نخواهد داشت.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • آزاد ۱۵:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۰۶
    3 0
    آیا با چنین شیوه هایی فارغ التحصیلان جوان رشته های پزشکی کشور را مجبور به مهاجرت نمی کنیم ؟ اصلا هدف همینه همکار محترم! ابین تههدات محضری مورد اشاره عیرقانونی وناعالانه است واصلا برای پزشکان عمومی ومتخصص گراندن طرح بی معنی است چراکه درحین دوره انترنی ورزیدنتی درواقع طرحشان را میگذرانند خدمتی ازاین بالاتر برای مردم محروم وجود دارد باحقوقی اندک وکاری طاقت فرسا.......