محمدمهدی تندگویان، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان كه چندی قبل از پرداخت وام ازدواج انتقاد كرده بود و آن را مشوقی برای كودك‌همسری تحلیل كرده بود بار دیگر از پرداخت وام ازدواج به دختران ۱۳ تا ۱۵ سال انتقاد كرد.

لایحه جدید برای كودك ‌همسری و خطراتی كه وام ازدواج برای كودكان دارد

سلامت نیوز:محمدمهدی تندگویان، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان كه چندی قبل از پرداخت وام ازدواج انتقاد كرده بود و آن را مشوقی برای كودك‌همسری تحلیل كرده بود بار دیگر از پرداخت وام ازدواج به دختران ۱۳ تا ۱۵ سال انتقاد كرد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه اعتماد ،این در حالی است كه درست در همین روز خبری از تصویب لایحه‌ای جدید در كمیته فرعی كمیسیون لوایح دولت منتشر شده كه گرچه عنوانش «تدوین لایحه‌ای جدید برای مقابله با «كودك همسری» است اما صرفا بر یك امر قدیمی یعنی ممنوعیت ازدواج در 13 سالگی تاكید كرده است. با این حال تندگویان در مورد تسهیلات اعطایی برای ازدواج تاكید كرده است: تسهیلات ازدواج باید به جامعه هدف واقعی داده شود نه افراد زیر ۱۸ سال.


لایحه جدید برای چه كاری
بحث درباره كودك‌همسری مدت‌هاست كه با موانع سنتی متوقف شده است. گرچه برخی از مراجع نیز مخالفت خود را با این پدیده اعلام و حتی بر حرمت آن تاكید كرده‌اند اما در مجلس آنچه باید به عنوان قانون مانع از این پدیده شود به تصویب نرسید و از روند قانونگذاری خارج شد.

در چنین شرایطی خبرگزاری دانشجویان ایران در گفت‌وگو با زهرا جعفری، كارشناس ارشد دفتر بررسی‌های امور حقوقی معاونت رییس‌جمهور در امور زنان و خانواده از تدوین لایحه‌ جدید برای مقابله با كودك‌همسری خبر داده است.

اما نكته تعجب‌برانگیز اظهارنظر این كارشناس این جمله است كه تصریح كرده: این لایحه كه حداقل سن ازدواج را برای دختران ۱۳ سال و برای پسران ۱۵ سال تعیین كرده است با حمایت اعضای كمیته فرعی كمیسیون لوایح دولت به تصویب رسید.

پرسش اینجاست كه مگر ازدواج دختراج زیر 13 ساله طبق قانون ممكن است؟ بنابر اظهارات این كارشناس در حال حاضر طبق ماده ۱۰۴۱ قانون مدنی ازدواج دختر در زیر سن ۱۳ سال تمام شمسی و پسر در زیر سن ۱۵ سال تمام شمسی با اجازه دادگاه و اذن ولی و رعایت مصلحت مجاز است.

لذا لایحه مذكور ازدواج دختران زیر ۱۶ سال و پسران زیر ۱۸ سال را ممنوع كرد و علاوه بر آن اجازه می‌داد كه دختران بین ۱۳ تا ۱۶ سال و پسران بین ۱۶ تا ۱۸ سال با حكم دادگاه خانواده ازدواج كنند. اما این لایحه موفق به تصویب در كمیته فرعی كمیسیون لوایح دولت نشد.


انتقاد دوباره از اعطای وام به ازدواج كم‌سن‌ها
«محمدمهدی تندگویان» معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان درباره جزییات طرح وام ۵۰ میلیون تومانی ازدواج گفت: هر سال درباره افزایش وام ازدواج، كمیسیون فرهنگی مجلس تصمیم می‌گیرد و این كمیسیون وام ۳۰ میلیون تومانی امسال را ۵۰ میلیون تومان ابلاغ كرده است. البته این موضوع باید به كمیسیون تلفیق برود و بعد برای آن تصمیم‌گیری شود اما هنوز جزییات شرایط این وام به ما اعلام نشده و نمی‌دانیم آیا شرایط سنی در آن لحاظ شده است یا نه؟ او درباره این افزایش رقم وام گفته است:

یك مشكل حاد در زمینه وام‌های ازدواج، نحوه بازپرداخت اقساط توسط افراد است، جوانان برای بازپرداخت وام ۳۰ میلیون تومانی مشكل دارند بنابراین باید در نظر داشت كه آیا با افزایش وام، نحوه بازپرداخت هم در نظر گرفته‌ شده است؟ مجموع اقساط وام ۳۰ میلیون تومانی برای زوجین حدود یك میلیون و ۱۰۰ هزار تومان می‌شود و اگر مبلغ وام ازدواج به ۵۰ میلیون تومان برسد، میزان قسط حدود دو میلیون تومان خواهد شد كه بسیاری از جوانان از عهده آن برنمی‌آیند. این مساله‌ای است كه نمی‌دانم كمیسیون فرهنگی به آن توجه داشته است یا خیر.

 معاون ساماندهی امور جوانان با تاكید بر اینكه همواره اصرار داشته‌ایم كه به سن متقاضیان وام ازدواج توجه ویژه شود، گفت: طبق قانون، دختران رنج سنی ۱۳ تا ۱۵ سال می‌توانند وام ازدواج بگیرند و این برای پسران مقدور نیست، پسران بعد از سن ۱۸ سالگی قادر به دریافت وام ازدواج هستند. همین مساله موجب شده، افزایش آمار ازدواج در دختران زیر ۱۵ سال تا 4 برابر افزایش یابد و این از نظر ما پیام خوبی نیست.

تندگویان همچنین گفته است: از آنجا كه جزییات طرح افزایش وام ازدواج به دست ما نرسیده، نمی‌دانیم آیا به مقوله سن توجه شده و آیا تسهیلات خاصی برای كم شدن عدد اقساط جوانان در نظر گرفته شده یا نه اما در مجموع من با افزایش وام ازدواج برای جوانان مخالف نیستم و این آگاهی را دارم كه جوانان مشكلات اقتصادی دارند.

به هر حال با وجود تورم و مشكلات مالی چاره‌ای جز این نیست اما باید مشروط بر این باشد كه جوان توانایی بازپرداخت‌ را داشته باشند. او در ادامه توضیح داد: زمانی كه وام ازدواج به ۳۰ میلیون تومان رسید، قرار بر آن شد كه از جوانان دو ضامن بخواهیم ولی برخی شعب اعلام كردند كه اغلب جوانان توانایی معرفی دو ضامن را ندارند به همین دلیل قرار شد یك ضامن در نظر گرفته شود.

حال مشخص نیست كه با وام ۵۰ میلیون تومانی آیا وجود یك ضامن كفایت می‌كند؟ یا فكری برای بازپرداخت اقساط و سن متقاضیان وام شده است؟ اگر همه این موارد لحاظ شده باشد ما با وام ازدواج ۵۰ میلیونی موافقیم ولی اگر لحاظ نشده باشد، خواهش می‌كنیم به این مساله توجه شود.

معاون ساماندهی امور جوانان به موضوع دیگری اشاره كرده و گفته است: در جامعه ما طی 3 سال وام ازدواج افزایش داشته اما افزایش نرخ ازدواج نداشته‌ایم. از نظر ما افزایش وام روی افزایش آمار ازدواج تاثیری نداشته ولی اگر به جوانان كمك می‌كند ما هیچ مخالفتی با آن نداریم و امیدواریم شبكه بانكی بتواند به سهولت این وام را تامین و در اختیار جوانان قرار دهد.

تندگویان درباره اهمیت ازدواج در رنج سنی ۱۸ تا ۳۵ سال گفته است: قانون به دختران زیر ۱۳ سال وام ازدواج نمی‌دهد. طبق مقرارت بانك مركزی دختران ۱۳ تا ۱۵ همچنین پسران از سن ۱۵ سال به بالا می‌توانند وام ازدواج بگیرند. جامعه هدف واقعی ازدواج در كشور از نظر ما جوانان در رنج سنی ۱۸ تا ۳۵ هستند. بنابراین دولت و ما باید روی جامعه هدفمان متمركز شویم.

در این چند سال افزایش ازدواج در جامعه هدف واقعی كه گروه ۱۸ تا ۳۵ سال هستند، وجود نداشته است ولی از سال گذشته جامعه‌ای كه هدف واقعی ‌ما نیست یعنی در میان دختران زیر ۱۵ سال افزایش ازدواج داشتیم. او در توضیح این وضعیت افزوده است: جامعه هدف ما از وام ازدواج هیچ تاثیر مثبتی نگرفته ولی جامعه‌ای كه اصلا هدف ما نبوده به شكل ناگهانی به 4 برابر ازدواج رسیده است.

او در پاسخ به این سوال كه چرا یك قانون مدون برای اینكه به گروه سنی زیر ۱۸ سال وام ازدواج تعلق نگیرد، وجود ندارد؟ گفت: دقیقا درخواست ما همین است و این را در لایحه‌ای كه برای تصویب می‌رود، می‌توان اضافه كرد و البته مجلس می‌تواند این كار را انجام دهد و این كار ما نیست.

ما درخواستمان این است كه مجلس هم در بازپرداخت وام به جوانان كمك كند و هم به سنی كه قرار است این وام را بگیرند، دقت شود و یك كف برای آن در نظر بگیرند. به نظر ما افراد زیر ۱۸ سال نباید وام ازدواج بگیرند ولی این امر در اختیار مجلس است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha