در روزهایی که دغدغه سلامت در کنار تامین معیشت برای مردم در صدر اولویت‌ها قرار گرفته است، حالا ماجرای تهیه واکسن آنفلوآنزا نیز مورد دیگری است که ذهن مردم را به خود مشغول کرده است.

در جست‌و‌جوی واکسن

سلامت نیوز:در روزهایی که دغدغه سلامت در کنار تامین معیشت برای مردم در صدر اولویت‌ها قرار گرفته است، حالا ماجرای تهیه واکسن آنفلوآنزا نیز مورد دیگری است که ذهن مردم را به خود مشغول کرده است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه صبح نو ،در ماه‌های اخیر که کرونا شدت گرفته است کادر درمانی و پزشکان بابت ابتلا به آنفلوآنزا نیز هشدارهای بسیاری داده‌اند. این در حالی است که خبرهای مربوط به واردات و توزیع واکسن آنفلوآنزا نیز خود مورد دیگری برای سردرگمی و نگرانی مردم شده است.تا سال گذشته که خبری از کرونا نبود در آستانه فصل پاییز پزشکان بسیاری توصیه می‌کردند که واکسن آنفلوآنزا از سوی مردم استفاده شود.

امسال هم برخی پزشکان همچنان این تاکید را دارند. در سوی مقابل اما مسوولان بهداشتی کشور اصرار دارند که فقط افرادی که در معرض خطر هستند باید واکسن آنفلوآنزا را تزریق کنند. همچنین اخباری از واردات گسترده این واکسن مطرح شده است که البته باز هم برای تمام مردم کشور کافی نیست. رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت در این باره با تاکید بر اینکه واکسیناسیون همگانی آنفلوآنزا به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود، گفت: سال گذشته کمتر از دو میلیون دوز واردات واکسن آنفلوآنزا داشتیم، اما این رقم امسال به ۱۱ تا ۱۲‌میلیون دوز افزایش خواهد یافت.

دکتر کیانوش جهانپور با بیان این مطلب افزود: همکاران ما در شبکه بهداشتی کشور در سال گذشته، ۲۵۰‌هزار دوز واکسن دریافت کردند که امسال با افزایش ۱۰‌برابری توزیع واکسن در شبکه‌های بهداشت، دومیلیون و ۵۰۰‌هزار دوز واکسن برای گروه‌های در معرض خطر و پرخطر یعنی واکسیناسیون مادران باردار و بیماران خاص توزیع خواهد شد و این گروه از جمعیت، رایگان واکسینه خواهند شد.این مقام مسوول در وزارت بهداشت در ادامه تاکید کرد:

همچنین برای سایر گروه‌ها و افراد نیز بالغ بر 5‌/8 میلیون دوز واکسن آنفلوآنزا در نظر گرفته شده که اواخر شهریورماه در شبکه توزیع دارویی و داروخانه‌ها توزیع شده و در قبال هر کد ملی یک دوز واکسن قابل تحویل خواهد بود. وی تاکید کرد: واکسیناسیون همگانی آنفلوآنزا به هیچ‌وجه توصیه نمی‌شود، علاوه برآن، اینکه شایعه شده برای دریافت واکسن، ثبت‌نام در داروخانه‌ها صورت می‌گیرد نیز صحت ندارد و نه تنها هدف خیرخواهانه ندارد، بلکه به نظر می‌رسد این یک کلاهبرداری است و عده‌ای در پی سوءاستفاده هستند. جهانپور ادامه داد: به رغم تمام مشکلات ارزی، برای تهیه، توزیع و مصرف منطقی واکسن آنفلوآنزا مشکلی وجود نخواهد داشت و واکسن برای گروه‌های در معرض خطر و پرخطر فراهم است، لذا تقاضای کاذب و هزینه بیجا نباید ایجاد کرد.


شاید آنفلوآنزا کاهش یابد

رییس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت بهداشت در ادامه با اشاره به اینکه احتمال می‌رود امسال نسبت به سال گذشته ممکن است مشکلات کمتری در مورد آنفلوآنزا وجود داشته باشد افزود: علت این امر این است که مردم نکات بهداشتی را بیشتر رعایت می‌کنند، کمتر در مکان‌های عمومی و تجمع‌ها حاضر می‌شوند، از ماسک استفاده می‌کنند و این مراقبت‌ها همزمان در کنترل کرونا و آنفلوآنزا مؤثر خواهد افتاد.

آنفلوآنزا قابل پیش‌بینی نیست

گروه‌های پرخطر چون زنان باردار، سالمندان، بیماران زمینه‌ای و گروه‌های دیگر افرادی هستند که توصیه می‌شود حتماً واکسن آنفلوآنزا را دریافت کنند.

رییس آزمایشگاه‌های مرجع کشوری آنفلوآنزا با تاکید بر اینکه پیش‌بینی رفتار ویروس آنفلوآنزا کار سختی است، گفت: تهیه واکسن برای همه افراد کشور میسر نیست؛ بنابراین به گروه‌های پرخطر توصیه می‌کنیم اقدام به تزریق واکسن آنفلوآنزا کنند. خانم دکتر طلعت مختاری‌آزاد همچنین گفت: طی مدت اخیر که نیمکره جنوبی زمین در فصل زمستان بودند، موارد آنفلوآنزا چندان زیاد نبوده است؛ زیرا مردم به‌دلیل جلوگیری از ابتلا به کرونا نکات بهداشتی مانند زدن ماسک، فاصله‌گذاری اجتماعی و... را رعایت می‌کردند و همین موضوع بر عدم ابتلا به آنفلوآنزا هم مؤثر بود.

البته این موضوع دلیل نمی‌شود ما هم که در نیمکره شمالی قرار داریم و در آستانه فصول سرد سال هستیم نیز همین اتفاق را تجربه کنیم. وی با تاکید بر اینکه ویروس آنفلوآنزا غیرقابل پیش‌بینی است، تصریح کرد: ویروس هر دو یا سه سال تغییرات جزئی در حد موتاسیون دارد و همین سبب می‌شود ویروس جدیدی را مشاهده کنیم.

بنابراین پیش‌بینی رفتار ویروس هم سخت است. امیدواریم ویروس نسبت به گذشته تغییر نکند و با واکسن و داروی ضد آنفلوآنزا بتوان شرایط را مدیریت کرد. مختاری آزاد با اشاره به اینکه آنفلوآنزا برخلاف کووید۱۹ درمان مؤثر دارد، افزود: اکنون درصدی از نمونه‌های اخذ شده که وجود کرونا در آن‌ها منفی می‌شود، مورد برسی آنفلوآنزا قرار می‌گیرند؛ اما هنوز موردی از بروز آنفلوآنزا برای امسال شناسایی نشده است.وی با بیان اینکه ویروس آنفلوآنزا به دو شکل تغییر می‌کند، تصریح کرد:البته امیدوار هستیم ویروس امسال تغییر نکند؛ اما دسته اول تغییرات ویروس جزئی است که هر دو یا سه سال یکبار و حتی در موارد استثنا هر سال اتفاق می‌افتد که سبب تغییر واکسن آنفلوآنزا می‌شود. نوع دیگر تغییر ویروس هر ۱۰ تا ۴۰‌سال یکبار اتفاق می‌افتد، اکنون ۱۱‌سال است که آن تغییر بزرگ اتفاق نیفتاده، اگر این تغییر رخ دهد ویروس آنفلوآنزا جدید می‌شود. وی درباره روند بیماری‌زایی ویروس آنفلوآنزا در کشور طی سال گذشته، گفت: پارسال نوع شدید آنفلوآنزا را تجربه کردیم.

پس از آن هم شیوع کرونا را شاهد بودیم که علائم بالینی مشابه با آنفلوآنزا داشت.این ویروس شناس در ادامه درباره تزریق واکسن آنفلوآنزا، تاکید کرد: از شهریور به بعد افراد می‌توانند برای تزریق واکسن اقدام کنند. افراد با سن بالاتر از ۶‌ماه می‌توانند واکسن تزریق کنند؛ اما طبیعتاً به اندازه کل جمعیت کشور واکسن موجود نخواهد بود و اولویت دریافت واکسن با افرادی است که آنفلوآنزا برای آن‌ها ریسک خطر بالا دارد؛ مثل افراد مسن، کسانی که بیماری‌های مزمن قلبی_ریوی و... دارند، خانم‌های باردار و... که در اولویت دریافت واکسن هستند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha