روزاسه یک بیماری شایع پوستی است که باعث سرخ شدن یا برافروختگی و رگ های خونی در صورت شما می شود. همچنین ممکن است برجستگی های کوچک و پر از چرک ایجاد کند. این علائم و نشانه ها ممکن است برای هفته ها تا ماه ها شعله ور شوند و سپس برای مدتی از بین بروند.

روزاسه چیست و چگونه درمان می شود؟

به گزارش سلامت نیوز روزاسه نوعی بیماری التهابی مزمن پوستی است که به طور معمول صورت را هدف قرار می دهد و در بسیاری از موارد با آکنه، اگزما و یا واکنش های پوستی آلرژیک اشتباه گرفته می شد. با این حال روزاسه یک عارضه کاملا متفاوت است و علائم اصلی آن شامل برافروختگی صورت، تحریک پوست و جوش هستند. از جمله دیگر نشانه های غالب این بیماری می توان به سرخ شدن سریع پوست و مشکلات چشمی اشاره کرد.


آشنایی با بیماری

روزاسه بیماری شایعی به شمار می رود و بر اساس گزارشی از مرکز اطلاعات زیست فناوری آمریکا، مجموعا 1 الی 20 درصد از جمعیت کره زمین به آن مبتلا هستند. از آن جایی که تعداد زیادی از بیماران روزاسه به درستی تشخیص داده نمی شوند، احتمال می رود که آمار واقعی بسیار بیشتر از رقم مذکور باشد. همچنین در حال حاضر هیچ درمان قطعی و 100 درصدی برای روزاسه وجود ندارد و پزشکان اکثرا با استفاده از داروهای خوراکی و فرآورده های موضعی بر علامت درمانی بیماری تکیه می کنند. در این میان به نظر می رسد که برخی از مواد غذایی و حتی نوشیدنی ها مانند محصولات لبنی، غذاهای پر ادویه، کافئین و الکل منجر به تشدید علائم شوند. دیده شده که قرار گیری طولانی مدت در معرض آفتاب هم یکی دیگر از عوامل افزایش وخامت بیماری محسوب می شود.

روزاسه در بانوان شیوع بیشتری از مردان دارد و به طور معمول پس از 30 سالگی خود را نشان می دهد. تصاویری که مشاهده می کنید، نمای ظاهری روزاسه در افراد مبتلا است:

روزاسه چیست و چگونه درمان می شود؟

بیشتر بدانید: دلایل بروز بیماری پوستی روزاسه از نگاه دانشمندان


انواع

طبق طبقه بندی ارائه شده از جانب آکادمی پوست آمریکا، 4 نوع اصلی از بیماری روزاسه وجود دارد:
- روزاسه اریتماتوز تراژنتیک: علائم این مدل شامل تغییر رنگ پوست، گر گرفتگی و رگ های خوبی قابل مشاهده هستند.
- روزاسه پاپولوپوسچولار: نشانه ها متشکل از برافروختگی، تورم و بیرون زدگی هایی مشابه آکنه هستند.
- روزاسه فیماتوس: در این نوع از روزاسه پوست ضخیم می شود و ظاهری برجسته به خود می گیرد.
- روزاسه چشمی: در این مدل نیز چشم ها تحریک و قرمز می شوند و پلک ها هم احتمال تورم دارند.
حالتی تحت عنوان روزاسه استروئیدی نیز مد نظر قرار می گیرد که به دنبال مصرف طولانی مدت کورتیکواستروئیدها به خصوص در درمان بیماری های پوستی درماتیت و ویتیلیگو رخ می دهد.

روزاسه چیست و چگونه درمان می شود؟

علائم تشخیصی روزاسه

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزاسه وجود هر یک از این علائم نشان دهنده روزاسه هستند.

  • قرمزی مداوم صورت : شایع ترین علامت فردی روزاسه است و ممکن است شبیه سرخ شدن یا آفتاب سوختگی باشد که از بین نمی رود.
  • ضخیم شدن پوست : روی پوست ممکن است بافت اضافی ضخیم و بزرگ ایجاد شود، معمولاً روی بینی معروف به رینوفیما، این وضعیت کمتر رایج است، اما در صورت شدید می‌تواند منجر به تغییر شکل صورت و جریان هوای ناکافی بینی شود.
  • گرگرفتگی
  • رگ های خونی قابل مشاهده

بیشتر بدانید: همه چیز درباره روزاسه از تشخیص تا درمان

علائم اصلی روزاسه

وجود حداقل دو مورد از این علائم، تشخیص روزاسه است.

  • گرگرفتگی: بسیاری از افراد مبتلا به روزاسه سابقه سرخ شدن یا برافروختگی مکرر دارند. این قرمزی صورت ممکن است با احساس گرما یا سوزش همراه باشد و اغلب یکی از ویژگی های اولیه این اختلال است.
  • برجستگی ها و جوش : اغلب برجستگی های کوچک قرمز رنگ یا جوش های پر از چرک ایجاد می شوند. در حالی که اینها ممکن است شبیه آکنه باشند، جوش های سرسیاه وجود ندارند و ممکن است سوزش ایجاد شود.
  • رگ‌های خونی قابل مشاهده: در بسیاری از افراد مبتلا به روزاسه، رگ‌های خونی کوچک برجسته و قابل مشاهده به نام تلانژکتازی روی گونه‌ها، پل بینی و سایر نواحی مرکزی صورت می‌شوند.
  • سوزش چشم: در بسیاری از بیماران روزاسه، چشم ها ممکن است تحریک شده و آبکی یا خونی به نظر برسند، وضعیتی که معمولا به عنوان روزاسه چشمی شناخته می شود. پلک ها نیز ممکن است قرمز و متورم شوند و گل مژه نیز شایع است. پوسته ها در اطراف پلک ها یا مژه ها جمع شوند و بیماران ممکن است متوجه رگ های خونی قابل مشاهده در اطراف لبه پلک شوند. موارد شدید می تواند منجر به آسیب قرنیه و بدون کمک های پزشکی از دست دادن بینایی شود.

علائم و نشانه های ثانویه

اینها ممکن است با یک یا چند مورد از علائم تشخیصی یا اصلی ظاهر شوند.:

  • سوزش : ممکن است اغلب در صورت همراه با خارش یا احساس سفتی ممکن است ایجاد شود.
  • تورم صورت: ممکن است با سایر علائم روزاسه همراه باشد یا به طور مستقل رخ دهد. لکه های قرمز برجسته، که به عنوان پلاک شناخته می شوند، ممکن است بدون تغییر در پوست اطراف ایجاد شوند.
  • خشکی: پوست بخش مرکزی صورت خشن می شود و علیرغم شکایت برخی از بیماران از پوست چرب، پوسته پوسته به نظر می رسد.

در موارد نادر، علائم و نشانه‌های روزاسه ممکن است فراتر از صورت، بیشتر روی گردن، قفسه سینه، پوست سر یا گوش ایجاد شود.

روزاسه چیست و چگونه درمان می شود؟

بیشتر بدانید:۷ نکته برای مراقبت از پوست مبتلا به روزاسه

علل ریشه ای

متخصصین همچنان نتوانسته اند به علت مشخصی در راستای تفسیر عوامل اثرگذار در بروز روزاسه دست یابند. با این حال بسیاری بر این باور هستند که فاکتورهای زیر در اکثر موارد تعیین کننده وقوع بیماری خواهند بود:
- ناهنجاری در رگ های خونی: شمار زیادی از پزشکان متخصص پوست و مو معقتد هستند که گر گرفتگی و ایجاد رگ های عنکبوتی در ناحیه صورت به واسطه ناهنجاری های عروقی رخ می دهند. البته معلوم نیست که چه چیزی باعث التهاب رگ های خونی می شود.
- مایت پوستی به نام دمودکس فولیکولاروم: این مایت که یک انگل میکروسکوپی است، معمولا بدون هیچ مشکلی روی پوست انسان زندگی می کند. با این حال به نظر می رسد که مبتلایان به روزاسه تعداد بیشتری از این مایت ها را روی سطح پوست خود داشته باشند. مشخص نیست که مایت ها باعث روزاسه می شوند و یا روزاسه سبب افزایش تعداد آنها!
- باکتری هلیکوباکتر پیلوری: این باکتری روده ای تولید موادی که سبب گشادی رگ های خونی می شوند را تحریک می کند و به همین دلیل کارشناسان احتمال می دهند که در ایجاد روزاسه دخیل باشد.
- سابقه خانوادگی: از آن جایی که اغلب مبتلایان به روزاسه سابقه خانوادگی از این بیماری دارند، ممکن است یک مولفه ژنتیکی یا ارثی نیز وجود داشته باشد.

علت اصلی روزاسه چیست؟

روزاسه ممکن است با اختلال در عملکرد عروق خونی صورت نیز مرتبط باشد. عوامل خارجی مانند باکتری ها و کنه ها نیز ممکن است با روزاسه مرتبط باشند. در حالی که علت اصلی روزاسه ناشناخته باقی مانده است، محققان تعدادی محرک روزاسه را کشف کرده اند که منجر به شیوع در افراد ناقل این بیماری می شود.

آیا روزاسه با سلامت روده ارتباط دارد؟

گزارش شده است که روزاسه با بیماری های مختلف گوارشی از جمله بیماری التهابی روده، بیماری سلیاک، سندرم روده تحریک پذیر، بیماری ریفلاکس معده به مری، عفونت هلیکوباکتر پیلوری و رشد بیش از حد باکتری های روده کوچک مرتبط است.

در صورت ابتلا به روزاسه صورتم را با چه چیزی بشوییم؟

از صابون هایی(مخصوصاً صابون های دئودورانت) که می توانند چربی طبیعی پوست شما را از بین ببرند، خودداری کنید. در عوض، یک پاک کننده مایع یا کرمی مانند پاک کننده ملایم پوست را انتخاب کنید.

آیا روزاسه با کمبود ویتامین مرتبط است؟

برخی از شواهد نشان می دهد که کمبود ویتامین، به ویژه ویتامین های B، مانند B-12، ممکن است باعث بروز روزاسه شود. با این حال، ویتامین های خاص بیش از حد می تواند در واقع علائم شما را تحریک کند.

چگونه می توانم روزاسه خود را در خانه درمان کنم؟

از غذاهای ضد التهابی مانند کلم پیچ، زنجبیل و آووکادو که سرشار از آنتی اکسیدان ها و ویتامین های گروه B مانند نیاسینامید هستند، بیشتر استفاده کنید. برای جلوگیری از شعله ور شدن روزاسه در اثر قرار گرفتن در معرض نور خورشید و اشعه ماوراء بنفش، به طور مرتب یا هر زمان که بیرون می روید از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.

درمان های دارویی

هرچند در حال حاضر درمان قطعی برای بیماری روزاسه وجود ندارد اما بدون علامت درمانی نیز نشانه ها به مرور زمان بدتر می شوند. از این رو ترکیبی از درمان های دارویی و خانگی در کنار تغییر سبک زندگی بهترین رویکرد ممکن خواهد بود:
- کرم های پوستی از جمله آنتی بیوتیک های موضعی، بنزوئیل پروکساید، ترتینوئین و آزلاییک اسید به کاهش التهابات و تغییر رنگ پوست کمک می کنند و ممکن است یک الی دو بار در روز استفاده شوند. البته باید توجه داشته باشیم که مصرف خودسرانه این داروها به هیچ عنوان مجاز نیست و حتما باید به صلاح دید پزشک معالج استفاده شوند.
- آنتی بیوتیک های خوراکی یکی دیگر از درمان های رایج در روزاسه متوسط تا شدید هستند. به نظر می رسد که این شیوه از درمان در مقایسه با دارو درمانی پوستی در مدت زمان کوتاه تری پاسخ دهد. از جمله این آنتی بیوتیک ها می توان به تتراسایکلین، مینوسایکلین و ارتیرومایسین اشاره کرد.
- گاها از درمان لیزری به منظور کمک به کاهش رگ های خونی و تلانژکتازی استفاده می شود. هرچند این پروسه مقداری دردناک است اما بیشتر بیماران بدون نیاز به مواد بی حس کننده از پس آن بر می آیند. روش مذکور می تواند لایه اضافه تشکیل شده پوست را بردارد و طی زمان ظرافت از دست رفته را جبران کند.

بیشتر بدانید: پرهیزهای لازم در روزاسه

درمان های خانگی و تغییرات سبک زندگی

- پرهیز از مالش و یا لمس مکرر صورت
- شست و شوی صورت با شوینده های ملایم فاقد الکل و مواد محرک دیگر
- پرهیز از مصرف فرآورده های آکنه زا. این محصولات با انسداد غدد عرق و منافذ پوست سبب تشدید روزاسه می شوند
- استفاده از ضد آفتاب های با طیف گسترده هنگام خروج از خانه
- پرهیز از قرار گیری در آب و هوای بسیار سرد و یا بسیار گرم
- دوری از غذاهایی که خیلی تند یا تحریک کننده هستند
- خودداری از مصرف کرم های استروئیدی بدون تجویز پزشک

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha