یکشنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۱
کد خبر: 347498

بسیاری از والدین در این روزها در حال نصیحت کودک و نوجوان خود هستند، با گفتن این حرف که:” اینقدر خودخواه نباش. تو باید به دیگران توجه داشته باشی. آیا فکر می کنی تنها تو در این خانه هستی؟” اما آیا این کلمات نصیحت‌آمیز برای تغییر او کافی‌ست؟

با کودک خودخواه چه کنم؟

من یا ما

به گزارش سلامت نیوز، عاصفه اله‌وردی – روان درمانگر کودک، نوجوان و خانواده در ضمیمه خانواده روزنامه اطلاعات نوشت: بیش از هر چیز دیگری کودکان به خود یا “برای من”، اهمیت می دهند تا قبل از این که به “تو یا ما و یا برای ما”اهمیت بدهند.

چرا توجه به دیگران مهم است؟

علاقه به دیگران باعث می‌شود ما از یکدیگر چیز یاد بگیریم و به این ترتیب دیگران هم به ما در این راه کمک می‌کنند. افراد به صورت مجزا کارایی مناسبی ندارند و این علاقه است که انسان ها را به هم پیوند می دهد. در واقع ما به فرزندانمان حس اجتماعی بودن را هدیه می کنیم.

تک فرزندها

اهمیت به دیگران به خصوص برای کودکانی که به عنوان تک فرزند در خانواده رشد کرده‌اند جزو یکی از مهارت های بسیار مهم است. بچه های در حال رشد، طبیعتاً خودشان و نیازهای خودشان را می‌بینند. اما می توانند بیاموزند که در هر سنی توجه و علاقه به دیگران عملی معنادار است.

پیک مهربانی

اگر کودکتان ویژگی “خود بینی” را بسیار زیاد نشان می‌دهد، می‌توانید از این تکنیک کمک بگیرید که برای مدت سه روز از او بخواهید :”روزانه یک یادداشت برای همدیگر بفرستیم” یا نوجوان شما می‌تواند این کار را در مدرسه با دوستانش انجام دهد. محتوای یادداشت می تواند چنین جملاتی باشد :” لبخند تو زیباست. تو خیلی خوب آشپزی می کنی و یا تو خیلی مهربان هستی.”

نقاشی کنید

اگر فرزندتان کوچک است و نمی تواند بنویسد، می توانید این حرف ها را به صورت شفاهی به هم بزنید. یا برای هم نقاشی بکشید.

ابتکار شادی بخش

یک بار از یک مهمان ناشناس بخواهید برای فرزندتان پیامی بفرستد. این پیام می تواند از سوی یکی از بهترین دوستان، پدربزرگ،مادربزرگ و یا یکی از همسایه ها باشد.

تجسم کنید

می‌توانید از کودک یا نوجوان تان بخواهید خودشان را به جای شما مجسم کنند. وقتی فرشها گلی می‌شوند، والدین چه احساسی دارند و یا وقتی مجبورند به بچه ها درباره انجام تکالیف و کارهای خانه یادآوری کنند، چه احساسی دارند. جایتان را عوض کنید. سعی کنید در اولین روز مدرسه فرزندتان یا هنگامی که یک امتحان سخت دارد، خود را جای او بگذارید.

خلاقیت

کارت تبریک دست ساز درست کنید می توانید از هر چیزی از قبیل مقوا پارچه پولک نقاشی گل های خشک شده استفاده کنید با کمک فرزندتان یادداشتی بر روی بر پشت این کارت بنویسید.

کمک و یاوری

اگر پدر یا مادربزرگ در نزدیکی شما هستند و یا همسایه های مسن دارید، پیشنهاد کنید که فرزندتان به طور منظم هفته ای یک یا دو بار یک کار ضروری برای این شخص انجام دهد. حتماً باید شخصی را که قرار است به او کمک کنید، بشناسید که قابل اعتماد باشد.

جلسات خانوادگی

جلسات خانوادگی تشکیل دهید و از اعضای خانواده بخواهید همدیگر را ارزیابی کنند. سعی کنید مثبت فکر کنید و از حرف های تحقیر آمیز خودداری کنید. احساسات خود را به صورت خاطرات بیان کنید و از آنها بخواهید که احساسات خود را بیان کنند تا درک متقابل از همدیگر داشته باشید.

چه بگوییم؟

می توانید این سوال ها را در جلسات خانواده مطرح کنید :” آیا من به خوبی به حرفهای دیگران گوش می‌کنم؟ آیا من کمک موثری در خانه هستم؟ آیا من هیچگاه تورا ناراحت می کنم؟ آیا من بقیه را خوشحال می‌کنم؟

نقشه بکشید

در مورد مسیر مهد کودک، مدرسه و یا مسیر محل کار خود با کودک و نوجوان‌تان صحبت کنید. می‌توانید نقشه آن را به صورت ساده بر روی کاغذ بکشید. مسیر ها را علامت‌گذاری کنید یا تابلوهای راهنمایی را در قسمتهای مختلف آن بکشید تا برای کودکتان جذاب شود. با هم در محله قدم بزنید.

تفاوتها و شباهتها

برای اینکه فرزندان ما در مورد تفاوت های بین مردم تفکر کنند و برای آن ارزش قائل شوند، باید مهارت هایی کسب کنند. می‌توانید با آنهادر مورد نحوه لباس پوشیدن آدم ها، نوع گفتار، مدلی که موهایشان را درست میکنند و نوع سرگرمی‌ها صحبت کنید. همینطور در مورد افراد دارای معلولیت حرف بزنید و کمک کنید تا حس همدلی داشته باشند و درک کنند که همدردی چگونه است.

تجربیات متقابل

درباره تجربیات روزمره با کودکان و نوجوانان صحبت کنید در مورد اتفاقات کوچک و بزرگی که در جامعه می افتد با آنها حرف بزنید و احساس آنها را نسبت به انسان های دیگر بپرسید. برایش بگویید گاهی بدون آنکه درخواست کرده باشید، ممکن است دیگری به شما محبت کند و تاثیر این محبت را با هم به بحث بگذارید.

لذتِ بخشش

با یکدیگر ضرب المثل معروف با هر دست بدهی از همان دست میگیری را بررسی کنید و در مورد لذت بخشش باهم صحبت کنید. اگر فرزندتان به کسی چیزی بخشیده چه احساسی داشته و درباره نتایج خاص کمک کردن به دیگران با هم صحبت کنید.

محبت اثر دارد

برایشان بگویید که حتی محبت های کوچک فراموش نمی‌شوند و حتی اگر از دوستان و آشنایان خود دور افتاده‌اید، محبت های او را هر از چندگاهی یادآوری می‌کنید. تاثیر این محبت را با هم به بحث بگذارید.

رفتار خودخواهانه

گاهی وقتها بچه ها در مورد کمک کردن به دیگران نگرانی و سوال های خاصی دارند. صحبت ها و جلسات به آن‌ها کمک می‌کند تا میزان خطر و یا ارزشمندی این کار را درک کنند. خیلی خوب است که در مورد رفتار خودخواهانه با آنها صحبت کنید و ببینید چه کسانی در اطراف شما خودخواه اند و چه کسانی مردم دوست هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha