سلامت نیوز : وزیر بهداشت جزییات برنامه‌های دولت و تصمیمات اتخاذ شده برای بازگشت آرامش به بازار دارویی کشور را تشریح کرد و گفت: در پی برنامه‌های در دست انجام سازمان غذا و دارو، تلاش می‌شود تا دو هفته آینده قیمت داروها به نرخ سال 91 بازگردد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا ؛ دکتر سید حسن قاضی زاده هاشمی با اشاره به گذشت 10 روز از زمان حضورش در وزارت بهداشت، گفت: اکنون 10 روز است که سکان وزارت بهداشت را در دست گرفته‌ام. ‌اطلاعاتم در مباحث مختلف مربوط به این وزارتخانه مقداری ناقص است؛ چرا که وزارت بهداشت وزارتخانه‌ای پرمسئولیت با 400 هزار نفر پرسنل، 60 دانشگاه علوم پزشکی، حدود 18 هزار خانه بهداشت و برنامه‌های متعدد است.

وی افزود: بخشی از وقت وزرا نیز از قبل پر شده است، بنابراین 10 روز فرصت کوتاهی برای آشنایی کامل با تمام موارد و مباحث یک وزارتخانه است، اما متناسب با زمانی که در اختیار داشته‌ام و به لطف همکارانم، آشنایی کلی از وضعیت موجود وزارتخانه پیدا کرده‌ام، البته شنیدن نظرات کارشناسان نیز به تصمیم گیری‌ها بسیار کمک می‌کند.

وزیر بهداشت ادامه داد: از قبل نیز با کلیات مشکلات در امر بهداشت و درمان آشنایی داشتم و بر اساس آن نیز برنامه‌هایم را به مجلس تقدیم کردم، البته چالش‌ها در این حوزه متعدد است.

ساختار وزارت بهداشت، سلامت کشور را ناکارآمد کرده است

وی مهمترین چالش وزارت بهداشت را ساختار این وزارتخانه عنوان کرد و گفت: با وجود علاقه‌مندی هر کدام از وزرای پیشین به استقلال دانشگاه‌ها و لحاظ استقلال برای کانون‌های مختلف از جمله بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی درمانی، اما به دلیل فشار کاری، در تعریف این موارد ناکام ماندند و همین امر سیستم سلامت کشور را ناکارآمد کرده است.

وزیر بهداشت افزود: بر این اساس در 50 سال گذشته نتوانستیم نظام سلامت کارآمد را در کشور مستقر کنیم که مهمترین مسئله در این زمینه عدم وجود یک نظام سلامت مقتدر در کشور است تا مردم احساس کنند سلامتشان تامین شده و هرکسی بر اساس نیازش به منابع دسترسی داشته و متناسب با توانش، هزینه خدمات مورد نیازش را نیز پرداخت کند؛ این مسئله همان مقوله عدالت در سلامت است که مهمترین دغدغه مسئولان و از جمله مجلس شورای اسلامی است.

هاشمی افزود: بیمه‌ها نیز در همین مقوله مطرح می‌شوند. مردم نیازمند پوشش حمایتی بیمه‌ای وسیع هستند. بحث آموزش، خود اتکایی و عدم وابستگی نیز از دیگر مباحث مطرح در این زمینه است.

برنامه 100 روزه هاشمی برای ایجاد آرامش در حوزه سلامت

وی در پاسخ به سوالی درباره برنامه 100 روزه وزارت بهداشت برای ساماندهی امور درمانی و دارویی، گفت: همانطور که رییس جمهور نیز وعده داده بود، همه وزرا برنامه‌ کوتاه مدتی را در دستور کار خود دارند. انتخاب همکاران جدید مهمترین چالش همه وزرا در این مقطع زمانی است. این مقوله نیازمند دقت زیادی است؛ چرا که هر نوع اشتباه، چهار سال دستگاه را معطل می‌کند. در عین حال رسیدن به ضرورت تغییر هم مهم است، بر این اساس تشخیص ضرورت تغییر یک بحث است و اینکه چه کسی جایگزین می‌شود بحث دیگری است.

هاشمی در عین حال مشکلات دارویی مردم را مورد اشاره قرار داد و گفت: امروز مشکلی که مردم با آن مواجه هستند مربوط به داروست. در طی این یک هفته - 10 روز اخیر تصمیمات خوبی در امر دارو گرفته شده است. بحث پزشک خانواده نیز موضوعی دیگر است و مهمتر از همه این‌ها کمبود منابع است؛ به طوری که دانشگاه‌ها و بیمارستان‌ها با کسری اعتبار بسیار زیادی مواجه هستند. بیمه‌ها نیز بدهی‌هایشان را به بیمارستان‌ها و دانشگاه‌ها پرداخت نکرده‌اند و این امر چالش‌های متعددی را در زمینه پرداخت حقوق پرسنلی و خدمت رسانی برای بیمارستان‌ها ایجاد کرده است.

وی در این باره ادامه داد: وظایف شورای عالی سلامت نیز مغفول مانده است و بیش از یک سال است که این شورا تشکیل نشده و مصوبات قبلی‌اش اجرایی نشده است. عمده مواردی که در این 100 روز باید به آن بپردازیم چنین مباحثی است. شاید بخش عمده‌ای از کارها در این مدت باید در زمینه آرامش بخشیدن به فضای عمومی حاکم بر وزارت بهداشت و همچنین بخش بیرونی آن یعنی دارو و اورژانس‌هاست.

اعلام جزییات برنامه‌های دولت برای بازگشت آرامش به بازار دارویی کشور

وی که در یک برنامه تلویزیونی سخن می‌گفت، در ادامه در پاسخ به سوالی درباره دلواپسی‌های مردم در حوزه کمبود و گرانی داروها، گفت: بخشی از داروها در کشور وجود دارند و در اختیار شرکت‌های پخش هستند، اما این شرکت‌ها قادر به تحویل آن به داروخانه‌ها و بیمارستان‌ها نیستند؛ چرا که بیمارستان‌ها و داروخانه‌ها بدهی‌های معوقه قابل توجهی به شرکت‌های پخش دارند و از طرفی این شرکت‌ها به دلیل این مطالباتشان، نمی‌توانند به امر تهیه دارو مبادرت کنند، بر این اساس است که این مقوله در یک دور باطل گرفتار می‌شود.

تمام کمبودهای دارویی به دلیل نبود دارو نیست، بیمارستان‌ها و داروخانه‌ها ریال ندارند

وی در این باره افزود: اما واقعیت آن است که مشکل کمبود دارویی هم وجود دارد، اما تمام این کمبود به دلیل نبود دارو نیست، چون بخشی از آن به این دلیل است که ریال در اختیار بیمارستان‌ها و داروخانه‌ها قرار نگرفته است. از طرف دیگر بیمه‌ها 1900 میلیارد تومان به بیمارستان‌ها بدهکارند، بنابراین اگر این مطالبات پرداخت شود، قطعا بخشی از این کمبودها برطرف می‌شود، البته بار روانی این موضوع را نیز باید در نظر گرفت.

هاشمی در این باره افزود: مقداری از کمبودها نیز به واردات مربوط می‌شود که از تحریم‌ها ناشی می‌شود، مقداری هم نیز به تغییر مدیریت‌ها در وزارت بهداشت در پایان دولت دهم و همچنین تغییر نرخ ارز و بخشنامه‌های متعدد باز می‌گردد. تمام این مباحث مانع تهیه به موقع مواد اولیه دارویی شد.

اختصاص 2 میلیارد و 700 میلیون دلار برای واردات دارو

وی در پاسخ به این سوال که برنامه مشخص شما برای حوزه دارو چیست؟ ادامه داد: رییس جمهور تکلیف کردند که با حضور وزرای اقتصادی و معاون اول رییس جمهور در این زمینه تصمیم گیری شود. به این ترتیب دو میلیارد و 700 میلیون دلار به امر واردات دارو اختصاص داده شد، البته در مورد حدود 800 میلیون دلار آن قبل از دولت یازدهم اقدام شده است.

دو میلیارد دلار پول در اختیار بانک‌های عامل و فرصت سه ماهه به شرکت‌های دارویی برای بازگرداندن نقدینگی

وی مشکل نقدینگی شرکت‌های دارویی برای واردات دارو را مورد اشاره قرار داد و گفت: شرکت‌ها می‌بایست 135 درصد از نقدینگی رقم جنسی که تهیه می‌کنند را نزد بانک عامل سپرده می‌گذاشتند، اما اکنون قرار شد 35 درصد آن حذف و 100 درصد را نزد بانک عامل سپرده گذارند، از طرف دیگر بانک ملت به عنوان نخستین بانک پیشقدم شد و به کمپانی‌هایی که از این ارز استفاده می‌کنند، سه ماه تنفس داد. به این ترتیب شرکت‌ها موظف شدند پس از 90 روز نقدینگی را بازگردانند. به این ترتیب دو میلیارد دلار پول در اختیار بانک‌های عامل قرار می‌گیرد که اولین بانک نیز بانک ملت است. همچنین شرکت‌هایی که می‌خواهند از این ارز استفاده کنند، سه ماه فرصت بازگرداندن نقدینگی را دارند. به این ترتیب شرکت‌ها به سرعت می‌توانند دارو را وارد کنند.

وی در این باره افزود: بر این اساس مشکل ارز و همچین مشکل نقدینگی شرکت‌ها حل شد، همچنین امیدواریم در 10 روز آینده با همکاری دولت و وزارت رفاه نیز بخش عمده‌ای از نقدینگی بیمارستان‌ها و شرکت‌های پخش به آنها بازگردانده شود تا مشکلات مربوطه برطرف شود.

تکلیف کشتیرانی بر حمل خارج از نوبت محموله‌های دارویی و تجهیزاتی

هاشمی همچنین به بارگیری تجهیزات پزشکی و دارو از بنادر اشاره کرد و گفت: بر اساس دستور وزیر مربوطه، کشتیرانی موظف شد خارج از نوبت محموله‌های تجهیزاتی و دارویی را حمل کند.

تمام اقلام موجود در گمرک با حداقل وثیقه آزاد خواهند شد

وزیر بهداشت همچنین گفت: مصوبه دیگری نیز در زمینه دارو داشتیم به طوری که بر اساس این مصوبه تمام اقلام موجود در گمرک با حداقل وثیقه از جمله چک آزاد شدند تا بعدا مدارک تکمیل شود. در مجموع با تصمیم‌های اتخاذ شده امیدواریم در ماه‌های آینده آرامش به بازار دارویی کشور بازگردد.

وی همچنین درباره گرانی دارو نیز، گفت: متاسفانه‌ها بیمه‌ها حاضر نشدند افزایش قیمت داروها را تقبل کنند؛ به عنوان مثال بیمه تامین اجتماعی حدود 35 میلیون دفترچه دست مردم دارد، اما این افزایش قیمت‌ها را نپذیرفت. بر این اساس همه فشار افزایش قیمت داروها به مردم وارد شد. در این زمینه اعتبار قابل توجهی در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفت.

تا دو هفته آینده قیمت داروها به سال 91 بازمی‌گردد

هاشمی در این باره افزود: رییس سازمان غذا و دارو طی دو هفته آینده برنامه‌ای را عملیاتی می‌کند تا با اتفاق نظری که با بیمه‌ها صورت می‌گیرد، قیمت داروها به سال 91 بازگردد. به این ترتیب وزارت بهداشت ما به التفاوت افزایش قیمت داروها را به بیمه‌ها پرداخت می‌کند. تا زمان حمایت مجلس و همچنین دولت این روند ادامه خواهد داشت؛ چرا که اعتبارات مربوط به جبران ما به التفاوت قیمت دارو پیش از این از سوی مجلس در اعتبارات امسال وزارت بهداشت در نظر گرفته شده بود.

وی افزود: همانطور که مطلع هستید بودجه 210 هزار میلیارد تومانی داشتیم که محقق نمی‌شود و حداقل دو سوم این بودجه قابلیت تحقق دارد. امیدواریم دولت برای این کسری اعتبار راهکاری را در نظر بگیرد که این کسری اعتبار به بخش دارو تعلق نگیرد. تا جایی که من نیز شاهدم همه تلاش می‌کنند که بحث‌های مربوط به معیشت مردم را مدنظر داشته باشند.

وزیر بهداشت ادامه داد: در مجموع اگر 1800 میلیارد تومان مربوط به جبران ما به التفاوت قیمت دارو اختصاص یابد، شاهد ارزان شدن دارو نیز خواهیم بود.

روش‌های عملیاتی حمایت از بیماران صعب العلاج تا 10 روز آینده

وی در ادامه درباره داروهای بیماران صعب العلاج و فشاری که در تامین این داروها به بیماران وارد می‌آید نیز، گفت: برای داروی این بیماران نیز پیش از این در دولت دهم روشی مبنی بر ارائه یارانه مطرح شده بود که این روند شکل مناسبی نداشت؛ به طوری که تنها به دست معدودی از بیماران رسید. این مقوله نیازمند مطالعه است. یک راه حل آن است که این یارانه را در اختیار بیمه‌ها قرار دهیم و بیمه مانند سال‌های قبل دارو را در اختیار بیماران قرار دهد، البته روش‌های دیگر هم مطرح شده است که با توجه به شروع کار رییس سازمان غذا و دارو نهایتا تا 10 روز آینده در این زمینه به جمع بندی می‌رسیم.

هاشمی افزود: البته شاید بتوانیم مبالغ اختصاص داده شده به این مقوله را نیز افزایش دهیم. تا 10 روز آینده بخش ریالی که از بیمه‌ها باید تحویل بیمارستان‌ها شود صورت خواهد گرفت و همچنین حمایت از بیماران صعب العلاج باید عملیاتی شود. ما حداقل در بیمارستان‌های دولتی این کار را خواهیم کرد و حداکثر تا 10 روز آینده روش کار در این زمینه مشخص خواهد شد. این امر حدود دو هفته‌ای زمان می‌برد اما بیماران نگران نباشند و حتما عملیاتی خواهد شد.

توزیع داروها و تجهیزات بی کیفیت نیازمند تحقیق است

وزیر بهداشت در ادامه در پاسخ به سوالی درباره توزیع داروهای بی‌کیفیت نیز، گفت: هنوز نمی‌توانم این موضوع را تایید کنم، موارد متعددی در رسانه‌ها مطرح شده است. به عنوان مثال یک سازمان دولتی ورود سرنگ‌های آلوده به کشور را خبر داده، اما مسئول مربوطه در وزارت بهداشت درخواست کرده که اگر موردی در این زمینه وجود دارد به ما اعلام کنند. نمی‌خواهم این مسئله را نفی کنم، اما بخشی از این مباحث نیز فضاسازی است و بخشی هم ممکن است که واقعیت داشته باشد. در نهایت نیز باید در این زمینه تحقیق شود. بالاخره در دارو حرف و حدیث زیاد است. گاهی یک دارو خوب است اما وارد کننده دیگری می‌خواهد جنسش را به بازار عرضه کند و متاسفانه از طریق رسانه‌ها امکان فضاسازی علیه رقیبش وجود دارد.

وی افزود: در مورد داروها نیز به عنوان مثال می‌توان به داروی بیهوشی اشاره کرد که صحبت‌هایی در مورد آن مطرح شد، اما انجمن‌های علمی مربوطه خلاف آن را عنوان کردند. من در این فرصت کوتاه، فرصت بررسی این موضوع را نداشتم. اما تمام این موارد حتما بررسی خواهد شد و بی تردید یکی از ماموریت‌های رییس سازمان غذا و دارو نیز تلاش در زمینه کیفیت داروها و تجهیزات پزشکی است که حتما انجام خواهند داد.

در تولید داخلی مواد اولیه دارویی راه طولانی پیش رو داریم

هاشمی در ادامه درباره وضعیت تولید داو د کشور نیز، گفت: 95 دصد اقلام دارویی در کشور تولید می‌شود، اما در عین حال حدود 7000 قلم مواد اولیه برای تولیدات داخلی نیاز است و در تولید مواد اولیه راه نسبتا طولانی در پیش داریم. پس از پشت سر گذاشتن بحران کمبود و همچنین قیمت‌ داروها حرکت بعدی در جهت کاهش وابستگی در زمینه دارو خواهد بود.

وی درباره برنامه‌های وزارت بهداشت برای تعمیق بخشیدن به دستاوردهای نظام سلامت نیز گفت: با توجه به تلاش‌های دولت‌های قبلی، هرچند رشد قابل توجهی در فناوری نداشتیم، اما در تولید علم از رشد خوبی برخوردار بوده‌ایم؛ به طوری که خبرهای تولید داروها را شنیده‌اید. اگرچه این مقوله با استقبال قابل توجه جامعه پزشکی مواجه نشد، البته شاید دلیل این موضوع نیز به عدم ارتباط متوازن دولت با سازمان نظام پزشکی و همچنین انجمن‌های علمی مربوط شود. آنها باید احساس کنند که ما در کنارشان هستیم. پیش از این ارتباط حسنه‌ای با بخش خصوصی وجود نداشت. امیدواریم ما بتوانیم از تجربیات آنها و همچنین شرکت‌های دانش بنیان استفاده کنیم و با مشارکت بخش خصوصی و همچنین عدم تصدی‌گری بتوانیم به موفقیت‌های خوبی دست یابیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha