سلامت نیوز:ضعیف شدن منابع مغذی و نبود آب کافی برای جنگل‌های زاگرس دلیل اصلی بیماری درختان بلوط است ، درواقع تا زمانی که بستر بروز بیماری محیا نشود چنین میکروب‌ها و آفت‌هایی توانایی نفوذ در بافت درختان را نخواهند داشت .


به گزارش سلامت نیوز به نقل ازکلید ملی، مهندس محمدرضا گنجی،  با تأکید بر نقش دخالت انسان در بیماری درختان بلوط گفت : کشت و زرع در دامنه جنگل‌های غرب کشور باعث ضعیف شدن منابع آب موردنیاز درختان جنگلی می‌شود . این عامل اولیه بیماری درختان هست و درختان دیگر توانایی لازم را در مقابله با میکروب‌ها و آفت‌های محیطی ندارند. خشک‌سالی‌های سال‌های اخیر و همچنین تغییرات اقلیمی در مناطق غربی کشور نیز از عوامل بروز این بیماری در درختان بلوط شده است اما آنچه مهم‌ترین نقش را در این میان دارد اقدامات غیر عالمانه انسان و دخالت در اکوسیستم منطقه است.

بازرس انجمن علمی جنگلبانی درمان بیماری درختان بلوط را در توقف دخالت انسان دانست و عنوان کرد: برخی از کارشناسان بیماری‌های افتی پیشنهاد می‌دهند که اصله‌های بیمار را از بین ببریم. اقداماتی انجام شود که عوامل افتی و میکروبی مانند حشرات از این درختان دور شود؛ به نظر بنده این کار نیز دخالت مستقیم در اکوسیستم است. حشرات، آفات و سایر عوامل محیطی جزوی از اکوسیستم جنگل محسوب می‌شوند و حذف این عوامل، پاک کردن صورت‌مسئله است. راه‌حل اصلی این مشکل عدم دخالت انسان در اکوسیستم جنگل در همین مرحله است. این عدم دخالت شامل باز کردن راه آبرفت‌ها به جنگل، عدم چرای بی‌رویه دام در منطقه و عدم کشت و زرع هست. این طرح از طرف سازمان جنگل‌ها  و مراتع در فارس اجراشده است و مثمر ثمر نیز بوده است.

وی بابیان اینکه وضعیت  کل جنگل‌های ایران درخطر است افزود: سدسازی  و همچنین تغییر مسیر آبرفت‌ها یکی از این اقدامات غیرعلمی انسان در تخریب محیط‌زیست است، به‌طور مثال سد شفا رود در شمال ایران به‌صورت مستقیم بر بسترآبی جنگل‌های شمالی تأثیرگذار است. زمانی که در بالادست سدسازی انجام بشود نه‌تنها در همان بدو چنین اقدامی به دلیل پاک‌تراشی منطقه برای احداث سد ما شاهد تخریب محیط‌زیست هستیم بلکه طی گذشت زمان نه‌چندان زیادی به دلیل کم شدن سهم جنگل از آب شاهد بروز مشکلات افتی خواهیم بود. یکی دیگر از مصادیق بارز دخالت انسان در اکوسیستم ، تغییر کاربری زمین‌های جنگلی و اجازه ساخت‌وساز در حاشیه جنگل‌ها و به دنبال آن از بین رفتن بستر جنگل است. این در حالی است که برای به وجود آمدن هر یک سانتی‌متر خاک زمانی بالغ‌بر 300 تا 1000 سال لازم است و هم‌اکنون با بی‌خردی انسان این سرمایه‌ها در معرض خطر جدی قرار دارند.

وی همچنین با اشاره به مسئله  گردوغبار خوزستان گفت : درگذشته نه‌چندان دور ما با این مشکل روبه‌رو بودیم با این تفاوت که میزان گردوغبار معلق در هوا 5% بود و تنها جاده اندیمشک – اهواز را تحت شعاع قرار می‌داد. اما متأسفانه امروز طوفان شن راداریم. به وجود آمدن این مشکل نیز نتیجه مستقیم دست بردن نا عالمانه انسان در آن منطقه است. احداث سد در مسیر رودخانه‌های منتهی به تالاب هورالعزیم باعث از بین رفتن آب این منطقه شد و اراضی این منطقه هم‌اکنون منبع اصلی گردوغبار و آلودگی محسوب می‌شوند.


برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha