نرخ تورم بهداشت و درمان در مهر ماه سال جاری 10.6‌درصد اعلام شده است. در همین حال، گزارش مركز آمار ایران از تورم 14.5درصدی آموزش در مهر ماه سال جاری حكایت می‌كند.

بهداشت و آموزش همچنان صدرنشین تورم

سلامت نیوز: نرخ تورم بهداشت و درمان در مهر ماه سال جاری 10.6‌درصد اعلام شده است. در همین حال، گزارش مركز آمار ایران از تورم 14.5درصدی آموزش در مهر ماه سال جاری حكایت می‌كند.

به گزارش سلامت نیوز، روزنامه تعادل نوشت: مركز آمار ایران در جدیدترین گزارش خود از وضعیت شاخص قیمت‌ كالاها و خدمات مصرفی خانوار شهری از ادامه یافتن روند كاهش نرخ تورم در مهر ماه خبر داده است. براساس این گزارش، نرخ تورم در مهر ماه 7.9‌درصد بوده كه نسبت به نرخ تورم در شهریور ماه 0.4واحد ‌درصد كاهش یافته است. بدین ‌ترتیب درحالی نرخ تورم به رقمی پایین‌تر از 8 رسیده است كه این شاخص در نخستین ماه سال جاری 10.8‌درصد اعلام شده بود. با ادامه یافتن روند كاهش نرخ تورم چنانچه دولت روحانی وعده آن را داده بود، نرخ تورم تك رقمی شد. بر مبنای اعلام مركز آمار ایران، نرخ تورم در خرداد ماه به 9.5‌درصد رسید. هر چند با اعلام این نرخ تورم، گروهی از منتقدان با تردید در تداوم این تورم تك رقمی از احتمال بازگشت نرخ تورم به بالاتر از 10 سخن به میان آوردند اما این تورم تك رقمی همچنان استمرار یافته است. گرچه دیگر از شیب كاهش تورم كاسته شده است اما باز هم گزارش‌های ماهانه مركز آمار ایران از این شاخص، توقف روند كاهش تورم را گزارش نمی‌دهد. نكته سوال‌برانگیز در این میان میزان كشش تورم برای كاهش یافتن است. آن‌گونه كه از سیاست‌های دولت روحانی از ابتدا تاكنون می‌توان دریافت، روند كاهش تورم همچنان ادامه خواهد یافت اما باید دید دولت تا چه مرزی قادر خواهد بود، نرخ تورم را پایین بیاورد. برخی كارشناسان معتقدند، تورم تا پایان سال به بالای 9درصد خواهد رسید اما صندوق بین‌المللی پول در آخرین گزارش خود تورم 7.4درصدی را برای سال جاری پیش‌بینی كرده است.

مركز آمار ایران نرخ تورم مهر ماه سال جاری را نسبت به دوره مشابه سال قبل 7.9‌درصد و تورم نقطه به نقطه را نیز 6.6‌ درصد اعلام كرد. براساس این گزارش، شاخص كل بر مبنای ۱۰۰= ۱۳۹۰ در مهر ماه سال ۱۳۹۵ عدد 232.9 را نشان می‌دهد كه نسبت به ماه قبل 0.7‌درصد افزایش داشته است. افزایش شاخص كل نسبت به ماه مشابه سال قبل(تورم نقطه به نقطه) 6.6‌ درصد است كه نسبت به همین اعلان در ماه قبل (6.7 درصد) یك دهم واحد ‌درصد كاهش داشته است.‌ درصد تغییرات شاخص كل(نرخ تورم كالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری) در ۱۲ماهه منتهی به مهر ماه سال ۹۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۷.۹‌درصد است كه نسبت به همین اطلاع در شهریور ماه ۱۳۹۵ (۸.۳ درصد) 0.4واحد ‌درصد كاهش یافته است.

تورم در بهداشت و آموزش

 تورم خوراكی و آشامیدنی 6.8‌ درصد شد

بنا بر اعلام مركز آمار ایران، شاخص گروه عمده خوراكی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات در مهر ماه به رقم 270.8 رسیده است كه نسبت به ماه قبل یك ‌درصد كاهش نشان می‌دهد. همچنین شاخص گروه اصلی خوراكی‌ها در ماه مورد بررسی به عدد 268.4رسید كه نسبت به ماه قبل 1.1درصد كاهش داشته است. شاخص گروه اصلی خوراكی‌ها نسبت به ماه مشابه سال قبل 8.3درصد افزایش نشان می‌دهد و نرخ تورم 12ماهه این گروه 6.7‌ درصد است. شاخص گروه عمده خوراكی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات نسبت به ماه مشابه سال قبل 8.4‌درصد افزایش نشان می‌دهد و‌ درصد تغییرات این گروه در 12ماه منتهی به مهر ماه ۱۳۹۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل 6.8 درصد است كه نسبت به همین اطلاع در شهریور ماه ۱۳۹۵ (6.8 درصد) بدون تغییر مانده است.

شاخص گروه گوشت قرمز و سفید و فرآورده‌های آنها در مهر ماه در مقایسه با ماه قبل از آن 2.6واحد‌ درصد كاهش را نشان می‌دهد. تورم 12ماهه این اقلام نیز در مهر ماه 6.5‌ درصد اعلام شده است. در همین حال شاخص گروه میوه و خشكبار نیز 7.2‌درصد در مقایسه با ماه قبل كاهش یافته است. این كاهش در شاخص گروه میوه و خشكبار درحالی مشاهده می‌شود كه نرخ تورم این اقلام در مهر ماه سال جاری منفی 1.4‌درصد اعلام شده است. در همین حال در گروه كالاهای خوراكی و آشامیدنی كمترین نرخ تورم نیز مربوط به میوه و خشكبار است. همچنین بیشترین نرخ تورم مربوط به سبزیجات است كه تورم این گروه كالا در مهر ماه سال جاری 13.4‌درصد اعلام شده است. شاخص گروه سبزیجات نیز در مهر ماه نسبت به ماه پیش از آن 2.7‌درصد افزایش یافته است.



 تداوم گرانی اقلام غیرخوراكی

گزارش مركز آمار ایران از شاخص قیمت كالاها و خدمات مصرفی خانوار شهری در مهر ماه سال جاری نشان می‌دهد، شاخص گروه عمده كالاهای غیرخوراكی و خدمات در مهر ماه به رقم 219.9رسیده كه نسبت به ماه قبل 1.4‌درصد افزایش داشته است.

میزان افزایش شاخص گروه عمده كالاهای غیرخوراكی و خدمات نسبت به ماه مشابه سال قبل 5.9‌ درصد بوده و نرخ تورم 12ماه منتهی به مهر ماه ۱۳۹۵ نسبت به دوره مشابه سال قبل این گروه 8.4‌درصد است كه نسبت به تورم 12ماهه منتهی به شهریور ماه ۱۳۹۵(8.9درصد)، 0.5واحد‌ درصد كاهش یافته است. در این گروه نرخ تورم مسكن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها 9.7‌درصد اعلام شده است. همچنین نرخ تورم بهداشت و درمان در مهر ماه سال جاری 10.6‌درصد اعلام شده است. نرخ تورم حمل و نقل نیز در ماه گذشته 6.3‌ درصد بوده است. در همین حال، گزارش مركز آمار ایران از تورم 14.5درصدی آموزش در مهر ماه سال جاری حكایت می‌كند.

در گروه كالاهای غیرخوراكی و خدمات بیشترین نرخ تورم مربوط به آب، برق و سوخت است كه تورم این اقلام در مهر ماه سال جاری به 21.6‌درصد رسیده است. تغییرات شاخص این گروه كالایی در مهر ماه نسبت به ماه قبل از آن نیز 8.9‌درصد بوده است. در همین حال كمترین نرخ تورم در گروه كالاهای غیرخوراكی و خدمات به ارتباطات اختصاص دارد كه تورم آن در مهر ماه 1.4‌درصد اعلام شده است.


 كیفی‌سازی روند كاهش تورم

با ادامه یافتن روند كاهش تورم نكته‌یی كه باید به آن توجه كرد، كیفیت این كاهش است. هر چند با توجه به استمرار روند كاهش تورم كالاها و خدمات مصرفی خانوار شهری، تغییرات قیمتی آنها نیز برای مردم قابل تحمل‌تر شده اما باید دید با ادامه روند كاهش تورم چه تغییری در سبد مصرفی خانوار رخ داده است. بررسی شاخص قیمت در گروه كالاهای خوراكی حاكی از آن است كه شاخص بخش مهمی از اقلام خوراكی در مهر ماه نسبت به ماه قبل از آن تغییرات منفی داشته است. گزارش مركز آمار ایران حاكی از آن است كه شاخص گروه خوراكی‌ها و آشامیدنی‌ها كاهش یك درصدی را در مهر ماه در مقایسه با شهریور ماه تجربه كرده است.

در همین گروه تغییرات شاخص گروه خوراكی‌ها، گوشت قرمز، ماهی و خشكبار منفی اعلام شده كه می‌تواند حاكی از تغییر سهم این اقلام در سبد مصرفی خانوار باشد. بر این اساس می‌توان این‌گونه تحلیل كرد كه نقش برخی اقلام ضروری در سبد خانوار شهری كمرنگ‌تر شده كه البته این روند برای نخستین‌ بار در سبد اقلام خوراكی مشاهده نشده و گزارش ماه گذشته مركز آمار ایران نیز تغییرات بخش مهمی از اقلام خوراكی در سبد مصرفی خانوار شهری در شهریور ماه در مقایسه با مرداد ماه را گزارش می‌داد. در این میان گرچه به نظر نمی‌رسد، دولت از سیاست‌های كاهش تورم خود دست بكشد اما كاهش سطح كیفی سبد مصرفی خانوار موضوعی است كه باید بدان توجه كرد. به عبارت دیگر شاید كیفی‌سازی كاهش تورم اقدام دیگری باشد كه ضرورت دارد دولت پس از دستیابی به نرخ تورم تك رقمی دنبال كند. شاید افزایش سطح كیفی تركیب اقلام مصرفی خانوار شهری نشانگر این باشد كه كیفیت زندگی خانوار شهری قربانی سیاست‌های انقباضی دولت نشده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha