سلامت نیوز-*حمید رضا میرزاده: ظاهرا قرار نیست سازمان حفاظت محیط زیست به این زودی رنگ آرامش ببیند. جنجال بر سر اظهارنظرهای عیسی كلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، چه در مراسم معارفه و چه در معدود مصاحبههای تلویزیونی و چه در جمع خبرنگاران، هنوز ادامه دارد و گویی قرار نیست به اتمام برسد.
كلانتری گرچه دغدغه آب دارد و به درستی كمبود آب را بزرگترین مشكل محیط زیست كشور میداند، اما آنطور كه از اظهارنظرهایش برمیآید، ظاهرا قصد دارد تمامی توجه این سازمان را معطوف مساله آب كند؛ حتی به صراحت میگوید كه " نباید مسئله آب را فدای مسئله كوچكی مانند یوزپلنگ كرد. "
گرچه با تعبیری خوشبینانه، میتوان چنین اظهارنظری را پذیرفت؛ اما پذیرش چنین جملهای، به هیچوجه نباید به این معنا تلقی گردد كه سازمان محیط زیست مجاز است حیات وحش را فدای مساله آب كند. چرا كه سازمان حفاظت محیط زیست، گرچه متولی حفظ منابع آب نیست، اما در مورد حیات وحش، تنها متولی است.
جنجالیتر از این موضوع، اظهارنظر كلانتری درباره موضوع محصولات دستكاریشده ژنتیكی، موسوم به "تراریختهها" میباشد. او به صراحت، مخالفان این محصولات را "فاقد منطق" میداند! دست برقضا مهمترین متحدان برعلیه تراریختهها، گروه فعالان محیط زیست هستند كه ناظران اصلی فعالیت سازمان حفاظت محیط زیست محسوب میگردند. این اظهارنظر كلانتری، به تعبیری "شمشیر از رو بستن" برای سبزها تعبیر شده است؛ گروهی كه اتفاقا میتوانند مهمترین حامیان كلانتری باشند.
موضعگیری كلانتری درباره تراریختهها، تنها اظهارنظری ساده نبود و ماجرا آنجایی شكل دیگر به خود گرفت كه شبكه خبر سیما موضوع برنامه "تیتر امشب" خود را "محصولات تراریخته؛ آری یا خیر" قرار داد و حضور "بهزاد قرهیاضی" از چهرههای جنجالی طرفدار محصولات تراریخته، به عنوان نماینده سازمان حفاظت محیط زیست در این برنامه، سبزها را شوكه كرد. این درحالی بود كه اگرچه سبزها از ارتباط نزدیک قرهیاضی و كلانتری خبر داشتند، اما هیچخبری مبنی بر انتصاب او به عنوان مشاور، مدیر و... در سازمان حفاظت محیط زیست منتشر نشده بود. قرهیاضی مخالفان تراریختهها را "تروریست" خوانده و در شب دوم مناظره هم در برنامه حاضر نشد و به جای او، "سمیرا كهكی" در مناظره شب دوم حاضر شده و خود را نماینده سازمان حفاظت محیط زیست خواند؛ درحالی كه او نیز همانند قرهیاضی، هیچ ارتباط سازمانی رسمیای با این سازمان نداشت. این شباهت نه فقط در ارتباط سازمانی كه در ادبیات دو نماینده نیز وجود داشت؛ آنجا كه كهكی با یک پله تخفیف، مخالفان تراریختهها را "دروغگو" خواند!
در یک كلام، مناظره شبكه خبر بیسابقه بود ؛ چراكه جای مدافع و مخالف عوض شده بود. دست كم سازمان حفاظت محیط زیست، در موضع مخالف حضور داشت.
كلانتری دو روز بعد از مناظره، در جمع خبرنگاران به صراحت اعلام كرد كه دو نماینده سازمان متبوعش در مناظره، هیچ پست و سمتی در پردیسان ندارند. او حتی این نکته را نیز تائید كرد كه قرهیاضی، خود "تولیدكننده" برنج تراریخته است و با این گفته، علامت سوال بزرگی را در ذهن مخاطبان به وجود آورد كه چگونه یک تولیدكننده - كه دارای منافع مالی شخصیی است - به نمایندگی از سازمانی نظارتی در یك مناظره تلویزیونی شركت میكند؟ آن هم سازمانی كه با توجه به موضعگیریهای یک دهه اخیرش، به نظر میرسد كه بدنه كارشناسیاش با تولید و عرضه تراریختهها مخالف است!
دیگر جای سوال و ابهام وجود ندارد كه موضعگیری سازمان حفاظت محیط زیست در دوره جدید درباره تراریختهها، موضع شخص كلانتری و اطرافیانش است كه اتفاقا همین اطرافیان نیز خود از تولیدكنندگان این محصولات و از مدافعان آن هستند.
تعبیر بدبینانه اینكه، این گروه در پی مخالفت ١٢ ساله این سازمان با تولید این محصولات، حالا كه كرسی ریاست پردیسان را در اختیار گرفتهاند، عرصه را برای فعالیت خود باز دیدهاند تا به اهداف خود برسند؛ البته خوب میدانند كه تنها همین چهارسال را فرصت دارند!
انتصابات كلانتری نیز، دلیل دیگری بر این مدعاست. او دو معاون خود را مشخص كرد با این تفاوت كه "كریم شافعی" كه از بیرون سازمان حفاظت محیط زیست آمده بود، حكم "معاون توسعه مدیریت و امور مجلس" را گرفت، اما "حمید ظهرابی" از مدیران متخصص و باتجربه در سازمان حفاظت محیط زیست، حكم "سرپرست معاونت محیط طبیعی" گرفت. كلانتری چندی بعد در جمع خبرنگاران اعلام كرد كه قصد دارد "سعید نمكی" (ایمنولوژیست و معاون اجتماعی سازمان مدیریت و برنامه ریزی) را به سمت معاونت محیط طبیعی منصوب كند!
چنین رفتاری دو تعبیر دارد؛ بدبینانه آنكه كلانتری قصد ندارد برسر راه تراریختهها در میان مدیران سازمان خود، مخالف داشته باشد و خوشبینانه اینكه به كارشناسان و مدیران این سازمان اعتماد ندارد!
چه عدم اعتماد و چه تلاش برای بازكردن راه تجارت و تولید تراریختهها، هر دو نیاز به تغییرات اساسی در ساختار و ماهیت سازمان حفاظت محیط زیست دارند. چرا كه "ژن" این سازمان، حفاظت از حیات وحش و زیستگاهها و منابع حیاتی و به بیان دقیقتر "حفاظت از اندوخته ژنی كشور" بوده كه تناقض جدی با تولید محصولات تراریخته و البته برخی اظهارات كلانتری دارد.
چنین تغییر بزرگی در سازمان حفاظت محیط زیست، نیاز به تغییر ماموریتها، قوانین و مقررات حاكم بر این سازمان دارد كه عین "دستكاری ژنتیكی" است!
آنطور كه از عملكرد یکماهه كلانتری برمیآید، او به دنبال ساخت نمونه تراریخته از سازمان حفاظت محیط زیست و جایگزینی آن با نمونه اصلی است؛ متاسفانه قسمت دردناک و البته نگرانكننده آن، منافع گروهی اطرافیان و نزدیكان او در این دستكاری ژنتیكی پردیسان است!
*روزنامه نگار و فعال محیط زیست
منبع :کافه حیات
نظر شما