به گفته متخصصان امگا٣ یک ضدالتهاب مطلوب است که تاثیر مثبتی بر سیستم اسکلتی عضلانی و کنترل التهاب ناشی از برخی بیماری‌ها دارد.

فواید امگا 3 برای سلامتی

سلامت نیوز:به گفته متخصصان امگا٣ یک ضدالتهاب مطلوب است که تاثیر مثبتی بر سیستم اسکلتی عضلانی و کنترل التهاب ناشی از برخی بیماری‌ها دارد.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از وب ام دی تا به حال در مورد فواید امگا3 بر بدن انسان زیاد شنیده‌ایم. از تاثیر آن بر بهبود عملکرد مغز و سلامت، سیستم قلبی-عروقی گرفته تا بیماری‌هایی نظیر آسم و سرطان. این ماده یکی از انواع اسیدهای چرب ضروری برای بدن است که بدن قادر به تولید آن نیست، بنابراین نیاز بدن را می‌بایست از  طریق تغذیه یا مصرف مکمل‌های آن تامین کرد.

به گفته متخصصان امگا٣ یک ضدالتهاب مطلوب است که تاثیر مثبتی بر سیستم اسکلتی عضلانی و کنترل التهاب ناشی از برخی بیماری‌ها دارد. در این خصوص نظر برخی متخصصان را جویا شده‌ایم که در ادامه می‌خوانید:

فواید اسیدهای چرب امگا 3 برای سلامتی

چربی خون (تری گلیسیرید): روغن ماهی می تواند سطح تری گلیسیرید بالا را کاهش دهد. داشتن سطوح بالای این چربی خون شما را در معرض خطر بیماری قلبی و سکته قرار می دهد.

آرتریت روماتوئید: مکمل های روغن ماهی (EPA+DHA) ممکن است سفتی و درد مفاصل را مهار کند. به نظر می رسد مکمل های امگا 3 نیز اثربخشی داروهای ضد التهابی را افزایش می دهند.

افسردگی: برخی از محققان دریافته‌اند که فرهنگ‌هایی که غذاهایی با سطوح بالای امگا 3 مصرف می‌کنند، سطوح پایین‌تری از افسردگی دارند. اثرات مکمل های روغن ماهی بر افسردگی متفاوت بوده است. تحقیقات بیشتری لازم است تا ببینیم آیا می تواند تفاوتی ایجاد کند یا خیر.

رشد کودک به نظر می رسد DHA برای رشد بینایی و عصبی در نوزادان مهم است.

آسم: رژیم غذایی سرشار از امگا 3 باعث کاهش التهاب می شود که یک جزء کلیدی در آسم است. اما مطالعات بیشتری برای نشان دادن اینکه آیا مکمل‌های روغن ماهی عملکرد ریه را بهبود می‌بخشند یا مقدار داروی مورد نیاز فرد برای کنترل این بیماری را کاهش می‌دهند، مورد نیاز است.

بیش فعالی: برخی از مطالعات نشان می دهد که روغن ماهی می تواند علائم ADHD را در برخی از کودکان کاهش دهد و مهارت های ذهنی آنها مانند تفکر، به خاطر سپردن و یادگیری را بهبود بخشد. اما تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است و مکمل های امگا 3 نباید به عنوان درمان اولیه استفاده شوند.

بیماری آلزایمر و زوال عقل: برخی تحقیقات نشان می دهد که امگا 3 ممکن است به محافظت در برابر بیماری آلزایمر و زوال عقل کمک کند و تأثیر مثبتی بر کاهش تدریجی حافظه مرتبط با پیری داشته باشد. اما این هنوز قطعی نیست.

آیا باید مکمل امگا 3 مصرف کرد؟

ابتدا در مورد مصرف مکمل با پزشک خود صحبت کنید. بسته به سلامت شما و سایر داروهایی که مصرف می کنید، ممکن است توصیه ها یا هشدارهای خاصی داشته باشند.

روغن ماهی دارای هر دو EPA و DHA است. روغن جلبک دارای DHA است و ممکن است گزینه خوبی برای افرادی باشد که ماهی نمی خورند.

نسخه های امگا 3 نیز موجود است. Epanova، Lovaza، Omtryg و Vascepa حاوی DHA/EPA هستند و برای بزرگسالان با تری گلیسیرید 500 میلی گرم در دسی لیتر یا بالاتر توصیه می شود. برخلاف مکمل های روغن ماهی، این داروها از نظر کیفیت و ایمنی توسط FDA برای استفاده خاص تایید و نظارت می شوند.

ممکن است به برخی از افراد مبتلا به بیماری قلبی توصیه شود که روزانه 1 گرم (1000 میلی گرم) از ترکیب DHA/EPA از روغن ماهی مصرف کنند.

افراد مبتلا به سایر بیماری ها ممکن است دوزهای تا 4 گرم در روز مصرف کنند.

اما اگر به بیماری قلبی عروقی (قلب و عروق خونی) و سطوح بالای تری گلیسیرید مبتلا هستید، مکمل‌های امگا 3 ممکن است خطر فیبریلاسیون دهلیزی را افزایش دهند. فیبریلاسیون دهلیزی شایع ترین نوع ریتم معیوب قلب (آریتمی قلبی) است.

به همین دلیل بسیار مهم است که قبل از مصرف مکمل های امگا 3 با پزشک خود مشورت کنید، به خصوص اگر داروهای دیگری مصرف می کنید یا مشکلات سلامتی دارید.

اسیدهای چرب امگا 3 به رفع مشکلات زیر کمک کنند:

به گزارش سلامت نیوز به نقل از وب ام دی  انجمن قلب آمریکا (AHA) توصیه می کند که همه حداقل دو بار در هفته ماهی (به ویژه ماهی های چرب و آب سرد) بخورند.

ماهی قزل آلا، ماهی خال خالی، شاه ماهی، ساردین، قزل آلای دریاچه ای و ماهی تن به ویژه سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 هستند. در حالی که غذاها بهترین گزینه برای دریافت امگا 3 در رژیم غذایی شما هستند، مکمل های روغن ماهی برای کسانی که ماهی دوست ندارند نیز موجود است.

فواید سلامت قلب دوزهای منظم مکمل های روغن ماهی نامشخص است، بنابراین با پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا آنها برای شما مناسب هستند یا خیر. اگر بیماری قلبی دارید یا سطح تری گلیسیرید بالایی دارید، ممکن است به اسیدهای چرب امگا 3 بیشتری نیاز داشته باشید. از پزشک خود بپرسید که آیا باید دوزهای بیشتری از مکمل های روغن ماهی مصرف کنید تا امگا 3 مورد نیاز خود را دریافت کنید.

امگا 3 به رفع مشکلات زیر کمک کنند:

  • فشار خون پایین
  • کاهش تری گلیسیرید
  • کند کردن رشد پلاک در شریان ها
  • احتمال ریتم غیر طبیعی قلب را کاهش میدهد
  • احتمال حمله قلبی و سکته را کاهش میدهد
  • کاهش احتمال مرگ ناگهانی قلبی در افراد مبتلا به بیماری قلبی

تاثیر امگا3 بر سیستم اسکلتی- عضلانی بدن

بسیاری از بیماری‌های انسان به نوعی با فرآیندهای التهابی در ارتباط است و امگا3  نقش مهمی را در تنظیم فرآینده‌ای التهابی ایفا می‌کند. این اسید چرب به‌عنوان یکی از موثرترین مواد طبیعی در کاهش التهاب شناخته می‌شود. امگا3 همچنین به‌عنوان یک عامل مهم در تعدیل سیستم ایمنی شناخته شده و بنابراین در بهبود انواع  بیماری‌های خودایمنی نظیر روماتویید آرتریت کاربرد دارد.

مصرف مکمل‌های حاوی امگا3 می‌تواند منجر به کاهش فعالیت بیماری و کاهش مصرف سایر داروهای مرتبط با این بیماری شود. ولی با وجود شواهد اندکی بر کاهش نسبی علایم مبتلایان به ساییدگی زانو، تاکنون تاثیر آن در پیشگیری و کاهش سرعت پیشرفت آرتروز زانو ثابت نشده است. هرچند که در مورد نقش امگا3 در کاهش درد بیماران مبتلا به فیبرومیالژی مطالعات کمی صورت گرفته اما  این ترکیب یکی از انواع مکمل‌های غذایی پرمصرف در این‌گونه افراد است.

علاوه بر کمبود امگا3،  تناسب مصرف و نسبت میزان امگا3 به امگا6 در بدن بسیار مهم است، همچنان که در بیماران دچار سندرم درد مزمن نشان داده شده که این نسبت کاهش یافته و دیده شده مصرف امگا 3 می‌تواند در کاهش علایم درد و خستگی آنها موثر باشد که مکانیسم احتمالی آن را کاهش تولید واسطه‌های دخیل در ایجاد التهاب می‌دانیم. جدا از عوامل و بیماری‌های بی‌شماری که منجر به احساس خستگی می‌شوند، خستگی می‌تواند یکی از نشانه‌های کمبود امگا3 باشد که در کنار آن افراد از خشکی پوست و ریزش مو، اشکال در حافظه و تغییر خلق ‌و ‌خو شاکی هستند و تعدادی از این افراد هم  به دلیل ضعف سیستم ایمنی همیشه احساس مریضی و سرماخوردگی دارند.

مصرف امگا3 در بیماران مبتلا به کمردرد و گردن‌درد نیز می‌تواند به میزان قابل‌توجهی مصرف داروهای ضدالتهاب و مسکن‌ها را کاهش دهد و در مواردی جایگزین مناسبی برای این‌گونه داروها باشد.

 
 

فواید امگا3 برای ورزشکاران

یافته‌ها حاکی از این است که مصرف امگا3 میزان خون‌رسانی به عضلات را در حین ورزش افزایش می‌دهد و از میزان کوفتگی عضلات در صدمات ورزشی و تورم ناشی از آن می‌کاهد.

امگا3 می‌تواند اثرات بعضی از داروها را افزایش یا کاهش دهد، بنابراین لازم است افراد در صورت مصرف هرگونه دارو به‌خصوص داروهای رقیق‌کننده خون یا کنترل‌کننده قند خون جهت تطبیق مقدار داروهای مصرفی و نیز میزان و مدت مصرف امگا3، حتما با پزشک خود مشورت کنند.

 


 

امگا3 ماهی و کنترل التهاب

افراد مبتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی باید حتما ماهی را در برنامه غذایی خود بگنجانند، چراکه تحقیقات نشان می‌دهد که در اغلب موارد دریافت اسیدهای چرب امگا3 باعث کنترل التهاب در نواحی مفاصل، اسکلت و عضلات می‌شود که در نتیجه دردهای مفاصل و عضلانی کاهش می‌یابد. از این رو تاکید می‌شود حتما در طول هفته دو تا سه بار ماهی مصرف شود. بسته به وزن، هر فردی می‌تواند در یک وعده غذایی 90 تا 150 گرم ماهی مصرف کند.

اگرچه امگا3 در منابع گیاهی مثل خرفه، کلزا، روغن بذر کتان و روغن سویا وجود دارد، اما بدون تردید بهترین منبع اسید چرب امگا3، ماهی و غذاهای دریایی است. نتایج مطالعات نشان می‌دهد اسیدهای چرب امگا3 موجود در ماهی دارای اثرات  ضدالتهابی مطلوب‌تری است. از این رو، رعایت یک رژیم غذایی صحیح می‌تواند به مراتب دردهای مزمن بیماران را کاهش دهد و کیفیت زندگی آنها را بهبود بخشد.

 
 

مصرف خودسرانه این مکمل عارضه‌دار است

برخی از افراد به جای اینکه ماهی بخورند، خودسرانه به مصرف مکمل و قرص‌های امگا3 روی می‌آورند. اگرچه مصرف این نوع مکمل و قرص‌ها التهاب را کم می‌کند، باعث کاهش سطح تری‌گلیسرید خون می‌شود و مشکلات را حل می‌کند اما با توجه به اینکه مصرف زیاد قرص‌های امگا3 باعث سیالیت خون می‌شود و در طولانی‌مدت قند خون را بالا می‌برد، حتی‌الامکان باید از مصرف خودسرانه آن اجتناب کرد.

مصرف طولانی‌مدت و روزانه آن می‌تواند عوارضی به همراه داشته باشد. با توجه به اینکه امگا3 یک نوع اسید چرب است، اگر بیش از مقدار مورد نیاز مصرف شود، با اسید چرب امگا6 که برای عملکرد بینایی و مغزی لازم است، رقابت می‌کند و میزان جذب آن را پایین می‌آورد. مصرف مکمل و قرص امگا3 حتما باید تحت‌نظر پزشک صورت بگیرد. در صورتی که التهابی در بدن وجود داشته باشد و پزشک مصرف مکمل امگا3 را توصیه کند، مصرف آن برای یک دوره بلامانع خواهد بود.

افرادی هم که به هیچ‌وجه علاقه‌ای به خوردن غذاهای دریایی ندارند، می‌توانند منابع گیاهی مثل روغن کلزا را در برنامه غذایی خود بگنجانند یا اینکه در نهایت از مکمل امگا 3 دو روز در هفته استفاده کنند.

 
 

یک مکانیسم پیچیده استخوان‌سازی

برخی از مطالعات در انسان نشان می‌دهد که اسیدهای چرب بلند زنجیره مانند امگا3 می‌تواند استخوان‌سازی را افزایش دهد، افزایش توده استخوانی را در نوجوانان تحت تاثیر قرار دهد و کاهش استخوان را در کهنسالی کاهش دهد. با این حال، مکانیسم‌های سلولی عملکرد اسیدهای چرب امگا3 پیچیده است و شامل ایجاد تغییرات متابولیت‌های اسیدچرب مانند پروستاگلاندین‌ها، رزولوین‌ها و پروتکتورها است که مسیرهای مختلف سیگنالینگ، سیتوکین‌ها و عوامل رشد را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد؛ که البته در برخی جنبه‌ها، هنوز اختلاف‌نظر وجود دارد. اسیدهای چرب امگا3 بر گیرنده‌های هسته‌ای که در سلول‌های استخوان‌خوار یا استئوکلاست یافت می‌شود، اثر گذاشته و مانع جذب استخوان می‌شود.

در رابطه با استئوپروز هم نقش امگا3 به تنهایی در پیشگیری و درمان واضح نیست و اگر هم بخواهیم نقشی برای امگا3 در نظر بگیریم به صورت کمکی برای کلسیم و در کنار کلسیم نقش پیدا می‌کند که اثر مثبتی بر سلول‌های استئوبلاست یا استخوان‌ساز خواهد داشت.

نکته حائز اهمیت اینکه افرادی که وارفارین یا آسپیرین استفاده می‌کنند، نمی‌توانند سرخود مکمل بخورند و باید تحت نظر پزشک و بر اساس آزمایشات دوره‌ای مصرف مکمل داشته باشند. از طرف دیگر با توجه به اینکه مکمل عوارض گوارشی دارد، بنابراین بهتر است با شکم خالی مصرف نشود و همراه یا بعد غذا بهترین زمان مصرف آن است. در ضمن نسبت درصد امگا6 به امگا3 بهتراست 2 به 1 تا 3 به 1 باشد که بهترین جذب را داشته باشد

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • سیروس ۲۱:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    0 0
    سلام ایا مصرف امگا.۳ برای پروستات مردان بالای ۵۰سال خطرناک است
  • سیروس ۲۱:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۳/۲۳
    21 3
    سلام ایا مصرف امگا.۳ برای پروستات مردان بالای ۵۰سال خطرناک است