دوشنبه ۲۰ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۵:۵۳

اگر در سیر تكامل قلب، اختلالی در تشكیل ساختار قلب ایجاد شود، بیماری های مادرزادی قلبی ممکن است رخ دهد که یكی از مهم ترین علائم آن، نداشتن تغذیه مناسب و وزن شیرخوار است.

راه های پیشگیری از نقایص مادرزادی قلبی

سلامت نیوز: اگر در سیر تكامل قلب، اختلالی در تشكیل ساختار قلب ایجاد شود، بیماری های مادرزادی قلبی ممکن است رخ دهد که یكی از مهم ترین علائم آن، نداشتن تغذیه مناسب و وزن شیرخوار است.


به گزارش سلامت نیوز، محمدرفیع خورگامی، متخصص قلب كودكان در گفت و گو با برنامه «مجله پزشکی» شبکه رادیویی سلامت با بیان اینکه نارسایی قلب یعنی قلب توانایی خونرسانی را به ارگان های دیگر بدن ندارد، افزود: با این هدف، نوزادان و شیرخوارگان را تا دو سال درنظر می گیریم تا ببینیم بیماریهای مادرزادی قلبی نداشته باشند. این بیماری ها علائم مختلفی دارند که یكی از مهم ترینشان، نداشتن تغذیه مناسب و وزن شیرخوار است. یعنی نوزاد، غذا خوب نمی خورد و وزن گیری نمی كند.


وی یكی دیگر از علائم را كبودشدگی لب ها و اندام های تحتانی دانست و ادامه داد: در بعضی از بیماری ها ممكن است خفیف باشد و بعضی وقت ها شدید؛ اگر والدین دقت کافی نداشته باشند متوجه این علائم نمی شوند .


متخصص قلب كودكان با بیان اینکه طیف علائم بیماریهای مادرزادی قلبی وسیع است، تاکید کرد: وقتی شیرخوار به سن كودكی وارد می شود، یكی از علائم همان نداشتن وزن گیری مناسب است . كودك در بازی با دوست خود كم می آورد، یعنی دچار تنگی نفس می شود و نمی تواند یك بازی و ورزش را به انتها برساند و یا دچار درد سینه و تپش قلب می شود.


وی تشكیل قلب از دوره جنینی را  بسیار پیچیده دانست و افزود: اگر در سیر تكامل، اختلالی در تشكیل ساختار قلب ایجاد شود، احتمال ابتلا به بیماری های مادرزادی قلبی، بیشتر می شود. قلب از چهار حفره و چهار دریچه تشكیل شده است و بین قلب طرف سمت راست و چپ یك دیواره وجود دارد: دیواره بین دهلیزی و دیواره ای كه در پایین بین دو بطن وجود دارد و به دیواره بین دوبطنی و بین بطنی معروف است.
خورگامی، ادامه داد: یكی از شایع ترین بیماری ها در این دوران، وجود سوراخ هایی در بین این دیواره هاست و از طرفی دریچه های قلب ممكن است دچار تنگی و نارسایی شوند.


وی با بیان اینکه بیماری قلبی مادرزادی از زمان جنینی وجود دارد، گفت: در نتیجۀ وجود دستگاه های تصویربرداری مناسب قدرت تشخیص بالا این امكان فراهم می شود که در هفته های بعد از ١٢تا ١٤ بیماری قلبی مادرزادی، تشخیص داده شود.
این متخصص قلب كودكان در خصوص بیماری های قلبی بی علاج در دوره جنینی افزود: بیماری های قلبی پیچیده که گاهی بیماری های بی علاجند، قابل تشخیصند و تصمیم گیری در مورد ادامه حاملگی می تواند مورد بررسی قرار گیرد. البته در دوره جنینی امكان درمان و اصلاح بیماری های مادرزادی قلبی را نداریم مگر یك دسته از بیماری های ساده که می توان با دادن داروهای خوراكی به مادر، آن را كنترل كرد.
وی با تاکید بر اینکه تشخیص بیماری های قلبی نیاز به دقت بالا هم از طرف پزشك هم از طرف والدین دارد، ادامه داد: واقعیت امر این است كه علل بیماری های قلبی، هنوز تشخیص داده نشده است؛ اما بسیاری، عامل ژنتیك را نقش اصلی در بیماری ها می دانند و مطابق آن یك سلسله اختلالات ژنتیكی با بیماری های قلبی وجود دارد.


خورگامی، در خصوص نحوه تشیخص این بیماری تاکید کرد: قدم اول در تشخیص بیماری های قلبی، شك به بیماری های قلبی براساس علائمی است كه والدین به ما می دهند، سپس، استفاده از ابزارهای پزشكی،  معاینه قلب و كل بدن ؛ که ابزار تشخیصی مهم قلبی، دستگاه اكوكاردیوگرافی است .این دستگاه به كودك صدمه نمی زند و وسیله های دیگر، نوار قلب و آنژیوگرافی و ....است.


وی ادامه داد: سوراخ بین دهلیزی و بطنی ممكن است خود به خود بسته یا بازتر شود. اگر تا دوسالگی بسته شد، شد اگر نشد دیگر بسته نمی شود. ما براساس میزان و معیارهای خودمان تعیین می كنیم كه كودك نیاز به جراحی دارد یا نه؟ این عمل، جراحی قلب باز است.
متخصص قلب كودكان در ادامه تصریح کرد: با وسایل جدیدی كه وجود دارد، ممکن است این سوراخ ها با آنژیوگرافی درمان شوند؛ ولی دو شرط دارد: یكی اینكه قلب دچارنارسایی نشده باشد و دیگری فشارخون ریوی به حدی بالا نباشد كه بزرگ تر شود.
وی با بیان اینکه حركت خون در قلب باعث تولید صدا می شود که طبیعی است، گفت: هرصدای قلبی معادل بیماری قلبی نیست. باید بررسی سیستماتیك انجام شود. مشكلات در دوران كودكی می تواند به صورت تنگی دریچه یا نارسایی باشد .

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha