سلامت نیوز:قیمت داروهای وارداتی افزایش داشته و برخی از داروها هم كمیاب شده است؛ این واقعیتی است كه برخی میخواهند آن را به برجام یا نوسانات اخیر ارزی گره بزنند، اما واقعیت ماجرا چیز دیگری است.
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه جوان نوشت: آنطور كه رئیس هیئت مدیره سندیكای تولیدكنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بستهبندی دارویی میگوید، انحصار تولید برچسب اصالت دارو در اختیار شركتی خصوصی است كه سرورهایش در خارج از ایران قرار دارد و همین موضوع هم موجب افزایش قیمت داروهای وارداتی شده است.
وی همچنین علت بسیاری از مشكلاتی كه در حوزه تأمین دارو در بازار وجود دارد،در كمبود دارو نمیداند و تأكید میكند: بیبرنامگی در طرح تحول سلامت و افزایش بدهی بیمهها و بیمارستانها به زنجیره دارو تجارت دارو را با بحران مواجه كرده است ضمن آنكه شیطنت شركتهای پخش برای انبار كردن دارو به امید افزایش قیمت بازار دارو را با كمبودهای غیرواقعی مواجه كرده است.
دارو از نان شب هم واجبتر است،آنچنان كه خیلی وقتها مرگ و زندگی یك انسان با داروی مصرفیاش پیوند میخورد. خاطرات تلخ كمبود 300 قلم دارو در سالهای پایانی دولت دهم و آغاز دولت یازدهم اما انگار دوباره در حال تكرار شدن است. یكبار مرگ 93 بیمار مبتلا به تالاسمی رسانهای میشود و بار دیگر عرضه داروی ایمنوگلوبولین هپاتیتB كه مخصوص نوزادانی است كه مادران مبتلا به هپاتیت B دارند با مشكل مواجه میشود. جالب اینجاست كه این كمبودها و چالشها حكایت روزهای اخیر نیست و مرگ 87 بیمار مبتلا به تالاسمی سال گذشته رخ داده و كمبود ایمنوگلوبولین هپاتیتB هم از اسفند ماه جدی شد. خلاصه اینكه پشت پردههای این ماجرا منافع پشتپردهای است كه حالا سوار موج رخدادهایی همچون خروج امریكا از برجام یا نوسانات ارزی شدهاند تا بر اصل ماجرا سرپوش گذاشته شود.
پای یك شركت خاص در میان است
فرامرز اختراعی،رئیس هیئت مدیره سندیكای تولیدكنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بستهبندی دارویی فعالیت ادامهدار یك شركت انحصاری و اختصاصی دارو در حوزه برچسب، اصالت دارو را یكی از مهمترین عوامل افزایش قیمت دارو میداند. وی در اینباره اینگونه توضیح میدهد: شركتهای داروسازی باید بر محصولات خود برچسب بزنند. در واقع انحصاری برای تولید دارو وجود ندارد،اما در اعطای برچسب اصالت انحصار وجود دارد! و این كار را به صورت انحصاری در اختیار یك شركت خصوصی گذاشتند؛ حتی سرور نرم افزار این شركت در خارج از كشور است كه این كار غیرقانونی است. به گفته وی با انحصاری كردن این برچسبها هزینه سرسامآوری به داروی تولید ملی و همچنین داروهای وارداتی شده است.
طرح تحول سلامت ریشه بحران دارو
آنطور كه رئیس هیئت مدیره سندیكای تولیدكنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بستهبندی دارویی میگوید، انگار همچنان چالشهای طرح تحول سلامت گریبان دارو و درمان را رها نكرده است. وی درباره ارتباط طرح تحول با مشكلاتی كه در حوزه تأمین دارو در كشور وجود دارد، تصریح میكند: زیادهرویهای صورت گرفته در این طرح بدون در نظر گرفتن منابع موجب افزایش بدهی بیمهها و بیمارستانها به زنجیره دارو است و تجارت دارو را با بحران مواجه كرده است. حلقههای پایینی منابع تأمین دارو و منابع پایینی نیز منابع خرید دارو را ندارند. رئیس هیئت مدیره سندیكای تولیدكنندگان مواد دارویی در عین حال تأكید میكند: مشكل جدی در رابطه با بازار دارو وجود ندارد. داروهای قلبی و عروقی به مقدار زیادی موجود است و بسیاری از مواد مؤثره آن در داخل تولید میشود و دهها كارخانجات به صورت موازی به تولید این دسته از داروها میپردازند، اما قیمت دارو متأثر از تغییر نرخ ارز و تغییرات تورمی است كه این مسئله باید تغییر كند.
شیطنت شركتهای پخش
نوسانات ارزی اما انگار برای برخی از مشاغل از جمله شركتهای پخش دارویی خیلی هم بد نبوده چراكه با انبار داروها منتظر گران شدن و سود بیشتر خود هستند. اختراعی هم در این زمینه معتقد است دولت در برابر تغییر نرخ دارو مقاومت میكند و به نظر نمیرسد كه مشكل حادی در رابطه با كمبود دارو به وجود آید، اما برخی از داروخانهها و شركتهای پخش شیطنتهایی دارند، چراكه نگران هستند قیمت دارو افزایش پیدا كند و میخواهند دارو را با قیمت بالاتری به مردم بفروشند.
نقش ویزیتورها در افزایش مصرف دارو
رئیس هیئت مدیره سندیكای تولیدكنندگان مواد دارویی، شیمیایی و بستهبندی دارویی تأكید میكند: اگر پروتكلهای درمانی خارج از كشور را مطالعه كنید متوجه میشوید كه در هیچ كجای دنیا مصرف دارو به اندازه كشور ما نیست؛ چراكه روش تجویز و اثر آن خوب نیست. به گفته وی با باز شدن درهای مملكت به روی واردات دارو، گروه كثیری تحت عنوان ویزیتور دارو بهوجود آمدند. این ویزیتورها با تدارك سفرهای غیرعلمی خارجی برای برخی افراد و پزشكان موجب میشوند كه تقاضای القایی در حوزه دارو به وجود بیاید. بنابراین داروهایی خارج از عرف و بسیار بیشتر از متوسط جهانی وارد كشور میشود كه منافع سوداگران دارو را در كشور تأمین میكند،اما اگر پروتكلهای درمانی به درستی در كشور تصویب و اجرا شود،تقاضاهای القایی از بین میروند.
نظر شما