سلامت نیوز: گرمی هوا احتمال ابتلا به بیماریهایی که با گرما مرتبط هستند را افزایش میدهد؛ یکی از شایعترین این بیماریها گرمازدگی است که سه مرحله دارد و میتواند فرد را تا سر حد مرگ هم ببرد.
دکتر غلامرضا معصومی- متخصص طب اورژانس - در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه گرمازدگی از جمله حوادثی است که کاملا قابل پیشگیری است، اظهارکرد: در صورت بیتوجهی به علایم گرمازدگی و عدم درمان آن، فرد ممکن است به سمت مرگ سوق پیدا کند.
وی با اشاره به اینکه گرمازدگی بر اساس علایم، نشانهها و نحوه درمان به سه دسته تقسیم میشود، گفت: این سه دسته عبارتند از گرفتگی عضلات ناشی از گرما، خستگی ناشی از گرما و سکته گرمایی. باید توجه کرد که این تقسیمبندی عملا سیر علایم و مشکلات ناشی از گرمازدگی را نشان میدهد که در صورت عدم درمان از هر مرحله به مرحله بعد ادامه مییابد.
عوامل موثر در شروع گرمازدگی را بشناسیم
معصومی با بیان اینکه اگر به عوامل گرمازدگی توجه و آنها را کنترل کنیم، از گرمازدگی و پیشرفت کردن آنها جلوگیری میشود، اظهارکرد: این عوامل شامل مواردی میشوند که باعث بالا رفتن دما و از دست رفتن آب بدن میشوند. باید توجه کرد که کودکان به خصوص در سنین زیر چهار سال و سالخوردگان بهویژه افراد بالای ۶۵ سال در معرض گرمازدگی قرار دارند.
این متخصص طب اورژانس تاکید کرد: قرار گرفتن کودکان در محیطهای گرم مانند داخل ماشین، پوشیدن لباسهای تیره در فصل گرم، مصرف نکردن مایعات به میزان لازم در گرما، وارد شدن ناگهانی در محیط گرمی که بدن فرد هنوز به آن عادت نکرده است، قرار گرفتن در زیر آفتاب، قرار گرفتن در محیط گرم با رطوبت بالا، عواملی که باعث از دست رفتن آب بدن میشوند مانند مصرف قرصهای ادرار آور و الکل و چاقی از جمله عوامل بروز گرمازدگی محسوب میشوند.
گرفتگی عضلات ناشی از گرما
این متخصص طب اورژانس با بیان اینکه گرفتگی عضلانی مشخصترین علامت گرمازدگی است، اظهارکرد: یکی از شایعترین مثالهای گرمازدگی، گرفتگی عضلانی است که به طور مکرر در میادین ورزشی بهخصوص فوتبال دیده میشود. باید توجه کرد که درمان در این مرحله راحت و در صحنه خواهد بود و نیازی به انتقال بیمار به مرکز درمانی نیست. بر طرف کردن گرفتگی با کشش در جهت مخالف عضلات انجام میشود و نوشیدن مایعات فراوان و البته نوشیدنیهای ورزشی جلوی اتفاق مجدد را خواهد گرفت. اگر بیمار را به محل خنک منتقل کنیم، قطعا سیر بهبود علایم سریعتر خواهد شد.
خستگی گرمایی
معصومی افزود: اگر در مرحله گرفتگی عضلانی اقدام مناسبی انجام نشود، به خصوص در کودکان و افراد مسن، فرد وارد مرحله خستگی گرمایی خواهد شد که به صورت تعریق شدید و ضربان قلب بالا همراه با گیجی و خواب آلودگی، احساس ضعف، کرامپ عضلانی، تهوع و سردرد همراه با افت فشار خون مشخص خواهد شد. معمولا در هوایی که رطوبت بالا دارد، وضعیت وخیمتر میشود.
وی با بیان اینکه توصیه میشود در این مرحله تمام فعالیتها قطع و فرد به مکانی خنک منتقل شود و مایعات بنوشد،اظهارکرد: اگر علایم بیمار ظرف مدت یک ساعت بهبود نیابد و یا دمای اولیه بالای ۴۰ درجه سانتیگراد باشد، باید سریعا فرد را به بیمارستان منتقل کرد.
این متخصص طب اورژانس با اشاره به اقداماتی که باید قبل و حین انتقال فرد به بیمارستان انجام دهیم، گفت: بیمار را سریعا از محیط گرم خارج کنید، لباسهایش را در بیاورید، سریعا بیمار را خنک کنید یکی از بهترین این روشها این است که بدن بیمار را خیس کرده و در معرض باد قرار دهید و در صورت تحمل، مایعات خنک به بیمار بنوشانید.
سکته گرمایی چیست؟
وی درباره سومین مرحله گرمازدگی یعنی سکته گرمایی نیز گفت: در ادامه سیر گرمازدگی، اگر در مرحله قبل نیز اقدام موثری انجام نگیرد، بیمار وارد فاز سکته گرمایی میشود. علایم ورود به این فاز عبارتند از عدم تمرکز، کم شدن تعریق، بر افروختگی پوست، ضربان قلب بالا همچنین تنفسهای تند، گیجی و منگی و نهایتا بیهوشی و مرگ.
معصومی همچنین اظهار کرد: در این فاز معمولا اقدام خاصی در بیرون از بیمارستان قابل انجام نیست. بیمار باید بلافاصله به بیمارستان منتقل و اقدامات لازم مایع درمانی و کاهش دمای بدن برایش انجام شود البته اگر در این شرایط امکانات درمانی در دسترس نیست یا رسیدن به این امکانات زمانبر است، میتوان فرد را در آب سرد خواباند سپس بدن خیسش را در مقابل باد قرار داد. گذاشتن یخ در کنار بدن بیمار و زیر بغل و کشاله های ران نیز میتواند کمککننده باشد.
پیشنهاد سردبیر
-
فواید بی نظیر پیادهروی ژاپنی برای سلامت بدن
پیادهروی متناوب ژاپنی یا Interval Walking Training (IWT)، یک تکنیک ساختارمند است که در ژاپن توسعه یافته و در آن، فرد به صورت متناوب بین راهرفتن آهسته و سریع حرکت میکند. این روش شامل ۳ دقیقه پیادهروی آهسته و سپس ۳ دقیقه پیادهروی تند است که بهصورت متوالی و در مجموع ۳۰ دقیقه در روز انجام میشود.
-
ویتامین B میتواند به مقابله با گلوکوم کمک کند
یک مطالعه جدید نشان داده است که یک مکمل ویتامین رایج ممکن است به کند کردن روند پیشرفت بیماری تحلیلبرنده چشم، گلوکوم کمک کند.
-
باورهای اشتباه درباره آبمیوههای صنعتی
قندهای ساده موجود در آبمیوهها در بدن تبدیل به گلوکز یا فروکتوز میشوند. گلوکز قند خون را سریع بالا میبرد؛ درحالیکه فروکتوز قند خون را با یک فاز تأخیر بالا میبرد.
-
کاهش خطر سرطان با پیادهروی روزانه؛ از ۵۰۰۰ قدم به بالا مؤثر است
پژوهش جدید دانشگاه آکسفورد نشان میدهد که حتی میزان متوسطی از پیادهروی روزانه میتواند بهطور قابلتوجهی خطر ابتلا به انواع مختلف سرطان را کاهش دهد. بر اساس نتایج این مطالعه، فواید پیادهروی از حدود ۵۰۰۰ قدم در روز آغاز میشود و با افزایش تعداد قدمها، میزان کاهش خطر نیز بیشتر میشود.
-
حواسپرتی به این دلیل ایجاد میشود
وقتی مغز کمتر از حد معمول تحریک میشود و بهدنبال تغییر است، در این حالت معمولاً به نخستین چیزی که میبیند چنگ میزند و تلفن هوشمند شما ماشینی است که بهطور مداوم از این تغییرها ایجاد میکند.
-
توصیه بهداشتی جدید عربستان به حجاج: زیر آفتاب، چتر فراموش نشود
در آستانه حج تمتع امسال، وزارت بهداشت عربستان با هشدار نسبت به گرمای شدید در مکه، از زائران خواست برای محافظت از خود در برابر آفتابسوختگی و گرمازدگی، استفاده منظم از چتر را جدی بگیرند.
-
رمز موفقیت دانش آموزان در فصل امتحانات
با نزدیک شدن به فصل امتحانات، توجه به تغذیه مناسب و کنترل استرس به عنوان دو عامل کلیدی در موفقیت تحصیلی دانشآموزان اهمیت بیشتری پیدا میکند. متخصصان تأکید میکنند که رژیم غذایی متعادل، خواب کافی و حمایت روانی از سوی والدین و معلمان میتواند تمرکز و عملکرد ذهنی دانشآموزان را به طرز چشمگیری بهبود ببخشد.
-
فشارخون بالا یک شبه ایجاد نمیشود
فشار خون بالا یک وضعیت خطرناک است که میتواند منجر به نارسایی قلبی، بیماری کلیوی یا سکته شود.
نظر شما