شهرام نوروزي در گفتوگو با فارس افزود: دستورالعمل تجهيز مراكز جامع بيماران خاص در وزارت بهداشت تدوين شده و مراحل آخر تصويب را براي اجرا در معاونت سلامت طي ميكند، هدف از اجراي اين طرح ايجاد مراكز جامعي است كه بيماران با مراجعه به آن همه خدمات مورد نياز خود را از ابتدا تا انتها در يك جا دريافت كنند و نيازي به مراجعه به چند مركز مختلف براي تشخيص، درمان و بستري نداشته باشند.
وي گفت: در اين طرح با استفاده از اعتبار 75 ميليارد توماني كه امسال براي بيماران خاص و صعبالعلاج در اختيار وزارت بهداشت قرار گرفته است مراكز موجود بيماران خاص توسعه پيدا ميكنند و در صورت لزوم دستگاههاي جديد آزمايشگاهي، تشخيصي، درماني براي آنها خريداري ميشود و داروخانههاي اين مراكز نيز تكميل ميشوند.
نوروزي افزود: در اين مراكز علاوه بر خدمات تشخيصي و درماني خدمات مشاوره و خدمات پاراكلينكي نيز به بيماران ارائه خواهد شد اما با توجه به محدوديتهاي اعتباري بعيد است بتوانيم اين مراكز را در همه استانها ايجاد كنيم اما حداقل در 10 تا 15 استان كشور چنين مراكز تجهيز و فعال ميشوند.
وي گفت: مسئلهاي كه در توزيع اين امكانات وجود دارد اين است كه فراواني بيماريهاي تالاسمي و هموفيلي در سراسر كشور و در همه استانها يكسان نيست به همين علت اولويت اول تجهيز اين مراكز به استانهايي تعلق دارد كه جمعيت بيماران تالاسمي و هموفيلي در آنها بيشتر باشد يا استانهايي كه بيماران تالاسمي در آنها بيشتر است و بيماران هموفيلي در استانهاي همجوار آنها زياد است.
معاون مركز مديريت پيوند و بيماريهاي خاص وزارت بهداشت اضافه كرد: تلاش ميشود در اين مرحله هر چه بيشتر گروههاي بزرگتري را براي ارائه خدمت تعريف كنيم تا ظرفيت خالي اين مراكز به حداقل برسد و از حداكثر توان اين مراكز استفاده شود.
وي گفت: درباره دياليز البته دغدغهها متفاوت است زيرا يك بيمار دياليز مراجعه ماهي يكبار يا دو ماه يكبار ندارد بلكه بايد هفتهاي دو تا سه بار دياليز شود بنابراين متمركز كردن خدمات اين بيماران در دستور كار نيست بلكه برعكس تلاش ميشود با توجه به پراكندگي اين بيماران هر چه بيشتر خدمات دياليز در كشور پراكنده و توزيع شود.
نوروزي افزود: در زمان حاضر 314 مركز فعال دياليز در كشور داريم كه به صورت مراكز دولتي، خيريه يا خصوصي فعاليت ميكنند و حدود 2600 دستگاه دياليز در اين مراكز فعال است كه حدود 70 درصد آن دياليز با بي كربنات است، سال گذشته حدود 450 دستگاه دياليز در كشور اضافه شد و ايدهآل ما اين است كه سالانه 500 دستگاه دياليز جديد در كشور داشته باشيم اما اين بستگي به اعتبارات و بودجه تخصيصي از سوي دولت و افراد خير دارد.
وي اضافه كرد: در مورد بيماران ام اس نيز بايد گفت اين بيماران چندان به خدمات بستري نياز ندارند و پس يك ام آر اي اوليه و تشخيص اين بيماري فرد بيمار تحت درمان مشخصي قرار ميگيرد كه نيازي به يك مركز بستري خاص نيست و حتي توسط يك متخصص مغز و اعصاب در يك بيمارستان دولتي نيز ارائه خدمات مورد نياز اين بيماران امكانپذير است.
نوروزي گفت: سال گذشته بسته خدمات جامع به بيماران تالاسمي و پروتكل آن از سوي وزارت بهداشت تصويب و به همه دانشگاهها و مراكز درماني كشور ابلاغ شد، اين اقدام سال گذشته براي بيماري ام اس نيز به صورت پروتكل تشخيص و درمان اين بيماري ابلاغ شد و اميدواريم بسته جامع خدمات بيماران هموفيلي نيز امسال در وزارت بهداشت تصويب و ابلاغ شود.
وي افزود: در مورد بيماران كليوي نيز يكسري تئوريهاي كلي براي تدوين پروتكل علمي خدمات وجود دارد كه اگر بتوانيم اين مطالب را نيز جمعبندي ميكنيم به خصوص اينكه وظيفه اصلي ستاد وزارت بهداشت همين سياستگذاريها و استانداردسازي خدمات و نظارت بر اجراي صحيح آن است.
وي ادامه داد: درباره بيماري سرطان نيز گرچه بر اساس قانون اين بيماريها نيز جزو بيماريهاي خاص است اما به علت تنوع و وسعت اين بيماريها و هزينههاي بسيار بالاي اين بيماري هيچوقت امكان و اعتبار لازم براي ارائه همه خدمات مورد نياز اين بيماران توسط وزارت بهداشت وجود نداشته است بنابراين مجبوريم با توجه به محدوديتهاي موجود ارائه خدمت به بيماران خاص را اولويت بندي كنيم.