دوشنبه ۲۰ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۲

هر کس در هر قشری و هر حرفه‌ای در دوران کرونا آسیب ‌دیده است؛ عده‌ای کم و عده‌ای زیاد. زندگی برای بعضی‌ها جریان دارد و فقط کمی از شور و شوق خودش کاسته و برای بعضی‌ها روزها به سختی می‌گذرد. عده‌ای هم مثل افراد توان‌یاب از برخی خدمات مورد نیازشان محروم شده‌اند.

توان‌یابی در خانه

سلامت نیوز:هر کس در هر قشری و هر حرفه‌ای در دوران کرونا آسیب ‌دیده است؛ عده‌ای کم و عده‌ای زیاد. زندگی برای بعضی‌ها جریان دارد و فقط کمی از شور و شوق خودش کاسته و برای بعضی‌ها روزها به سختی می‌گذرد. عده‌ای هم مثل افراد توان‌یاب از برخی خدمات مورد نیازشان محروم شده‌اند.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه صبح نو ،دانش‌آموزان مدارس استثنایی هم همینطور، آنها هم با توجه به شرایط جسمانی خود و آموزش‌‌‌های مجازی روزهای سختی را سپری می‌‌کنند. در این گزارش وضعیت این قشر از جامعه را در دوران کرونا بررسی کردیم.افراد توان‌یاب باید هر هفته از یکسری خدمات بهره‌مند شوند، در غیر این صورت اوضاع‌شان سخت‌‌تر می‌‌شود و زندگی برایشان دشوارتر. از زمان شیوع ویروس کرونا خدمات‌رسانی به این افراد بسیار سخت شده است. 

آنها با توجه به شرایط‌شان بسیار آسیب‌پذیر هستند؛ از طرفی مراکز بهزیستی با رعایت پروتکل‌های بهداشتی تعداد محدودی از توان‌یاب‌ها را می‌توانند بپذیرند.  رییس کمیته پیشگیری از بیماری‌های واگیردار سازمان بهزیستی به «صبح‌نو» می‌گوید: «کرونا در تمام مراکز فعلی ما اثر داشته و بیشترین تاثیرش روی کودکان معلول در مراکز روزانه ماست. 

همینطور که می‌دانید مراکز روزانه ما اکثرا برای کودکان است؛ مثلا خانواده و کودک کم‌شنوا، کودکان اوتیسم، کودکان با معلولیت‌‌‌های خفیف، متوسط و حتی شدید كه فعالیت این مراکز بعد از  شیوع کرونا برای مدتی مختل شد.» آقای محمد نفریه ادامه می‌دهد: «در پیک اول کرونا تقریبا تمام مراکز ما تعطیل شد ولی پس از آن دستورالعمل‌هایی برای آموزش مجازی و آموزش از راه دور نوشتیم.

این آموزش‌ها حتی به خانواده‌‌هایی که دسترسی به اینترنت و رایانه شخصی نداشتند به صورت دستی تحویل داده شد تا کودکان توان‌یاب تمرینات خود را انجام دهند.» معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه با بهتر شدن شرایط کرونا در کشورمان 30 تا 70 درصد مراکز بهزیستی به کودکان خدمات می‌‌دهند، می‌‌گوید: «با توجه به تشدید دوباره کرونا تعداد زیادی از مراکز بسته شدند ولی در استان‌‌‌های زرد و سفید به فعالیت خود ادامه می‌‌دهند.»

نفریه با اشاره به اینکه کودکان معلول آسیب زیادی از شیوع کرونا دیدند، می‌گوید: «اکثر بیماران معلول نیاز به فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتاردرمانی دارند؛ این افراد هم دچار مشکلات زیادی شدند چراکه نمی‌توانستیم برای مدت طولانی  به آنها خدمات بدهیم و بعد از شروع کار هم با پروتکل‌‌‌های خاص به آنها سرویس‌دهی می‌‌شد. تنها کاری كه می‌‌توانستیم در این دوران انجام دهیم، آموزش به خانواده‌‌ها بود تا حداقل آموزش‌‌ها را ببینند و بتوانند در این مدت خودشان با کودکان‌شان تمرین‌‌‌های لازم را انجام دهند تا بچه‌‌ها از درمان و توانبخشی عقب نیفتند.» 

او از فعالیت در حال حاضر مراکز توانبخشی بهزیستی می‌‌گوید: «در حال حاضر ستاد مرکزی اعلام نکرده‌است که مرکزی باید تعطیل باشد اما مراکز توانبخشی را در استان‌هایی که قرمز اعلام می‌‌شوند، گاهی تعطیل می‌‌کنند و در صورت فعالیت باید با ظرفیت 30 درصدی خدمت‌رسانی انجام شود.» 

فرصت برابر برای دانش‌آموزان استثنایی آموزش و پرورش کودکان استثنایی در ایام شیوع کرونا

 پا به پای مدارس عادی قدم برداشتند و سعی ‌کردند این کودکان در دوران کرونا از تحصیل محروم نمانند.  هر چند این آموزش‌‌ها نواقص زیادی هم داشتند اما مسوولان آموزش و پرورش کودکان استثنایی سعی بر حل آن کرده‌اند تا در سال تحصیلی جدید این کودکان بتوانند با شرایط مساوی با کودکان عادی از برنامه‌‌‌های آموزشی استفاده کنند.

رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور درمورد عملکرد مدارس استثنایی در تعطیلی ناشی از کرونا و نحوه شناسایی کودکان با نیازهای ویژه به  می‌گوید: «ما به فضای کرونا پرتاب شدیم و هیچ‌کس آمادگی مقابله با شرایط کرونایی را نداشت، در حالی که اول مهر آتی دیگر نمی‌توانیم چنین ادعایی کنیم و باید سناریوهای مختلفی برای آموزش داشته باشیم که در دست انجام است.»

سیدجواد حسینی ادامه می‌‌دهد: «اولین کاری که انجام شد، آغاز فعالیت مدرسه تلویزیونی بود، سپس مدارس با خلاقیت‌هایی که داشتند از طریق فضای مجازی آموزش را ادامه دادند و همچنین در این ایام ۳۲۰ هزار ساعت فعالیت آموزشی منزل‌محور و فرد به فرد انجام شده است.  همچنین  ۱۰ هزار گروه مجازی با ۲۲ هزار معلم در ۲۲ هزار مدرسه تشکیل شده است و پایگاه جامع مدرسه مجازی را ایجاد کرده‌ایم. کار در ۱۳ استان انجام شد و برای سال تحصیلی جدید در هر استان یک پایگاه جامع خواهیم داشت.»

رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی به طراحی ۶ استودیو برای نابینایان، ناشنوایان و اوتیسمی‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید: «هزار و 800 محتوا تولید و جمع‌آوری شده که بعد از بررسی این محتوا آنها را در یک پایگاه گنجانده و در معرض استفاده عموم قرار می‌دهیم.  کانال ویژه آموزش و پرورش استثنایی در شبکه شاد ایجاد شده و در سال تحصیلی آینده کانال ویژه محتوای آموزش و پرورش استثنایی نیز در شبکه شاد راه‌اندازی می‌شود.»حسینی ادامه می‌‌دهد: «با ارسال درس‌نامه به منازل و مدارس و به‌کارگیری ظرفیت ۷۴۱ مرکز مشکلات ویژه یادگیری و ۱۶ مرکز مشاوره، به درستی خانواده‌ها را هدف قرار دادیم تا تحت آموزش قرار بگیرند که البته معتقدیم هنوز کافی نیست.

تاكنون  ۲۵ هزار ساعت آموزش و مشاوره تلفنی به ۹۰ هزار نفر از اولیا ارائه شده است.» او به طراحی سه بسته تحولی برای سازمان در سال جاری که یکی از آنها توسعه مشارکت‌ها و کاهش تمرکز است، اشاره می‌‌کند و می‌‌گوید: «بیش از ۸۰ درصد فعالیت‌های این بسته، نوآورانه بوده و یکی از محورها توجه به نقش اولیاست.  برای اولین بار پارلمان مشورتی اولیا را در سازمان ایجاد کرده‌ایم و تمام استان‌ها در این پارلمان نماینده دارند.»

رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی در بخشی از گفت‌وگوی خود با «صبح‌نو» ادامه می‌‌دهد: «در این طرح استفاده از ظرفیت و توان اولیا را در قالب اولیای مدرسه‌یار، مدیریار، سلامت‌یار، هنریار و ورزش‌یار مدنظر قرار دادیم و تأکید شده است که تا پایان سال تحصیلی آینده باید ۳۰ درصد مشارکت اولیا نسبت به سال  گذشته افزایش یابد.» حسینی با بیان اینکه سلامتی دانش‌آموزان برای ما بسیار مهم است، می‌‌گوید: «اختیاراتی هم به شورای سنجش استان‌ها سپرده شده است.

سنجش برای دانش‌آموزان ضروری است تا مشخص شود هرکدام باید به کدام مدرسه بروند و چه مداخلاتی دریافت کنند.»  وی به تولید نرم‌افزار آموزش موبایلی برای تمام پایه‌های تحصیلی هم اشاره می‌‌کند و درباره مشکلات عدم دسترسی خانواده‌ها به آموزش مجازی می‌‌گوید: «حدود ۴۰ درصد دانش‌آموزان استثنایی به آموزش‌های مجازی دسترسی نداشتند و برای جبران این کاستی، اقداماتی چون آموزش تلویزیونی و تهیه درس‌نامه‌ها و آموزش حضوری در مناطق دوردست انجام شد. 

اکنون نیز قصد داریم خیران را پای کار بیاوریم و راهبردهایی در حال انجام است تا دسترسی والدین به ابزارهای هوشمند افزایش یابد.»رییس سازمان آموزش و پرورش استثنایی تأکید می‌‌کند: «در ایام کرونا آموزش و پرورش استثنایی کمتر از آموزش و پرورش عادی کار نکرده است.  نواقصی هم كه در کار بوده، طبیعی است.  اولیا مهم‌ترین ارزیابان هستند که باید از آنها بازخورد گرفت.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha