سلامت نیوز:كمتر از دو هفته دیگر به پایان سال مانده و شلوغی روزهای آخر سال هم بر زندگی مردم تاثیر گذاشته است. سال گذشته در چنین روزهایی كه هراس كرونا به دل مردم افتاده بود، دستورالعملهای پیشگیری از ابتلا به كرونا بیشتر مورد توجه مردم قرار میگرفت، به طوری كه نمود عینی آن در ایام نوروز و به خصوص روز طبیعت یا همان «سیزدهبهدر» بهخوبی خود را نشان داد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه صبح نو ، نوروز سال قبل مردم از برگزاری سنتهای چندهزارساله چشمپوشی كردند تا خدای نكرده خود و اقوامشان را مبتلا به ویروس منحوس نكنند اما امسال سختیها و فشارهای روانی ناشی از زندگی كرونایی موجب شده است تا بسیاری از مردم به فكر سفر در ایام نوروز یا حتی دیگر مراسم خود باشند.
این مساله موجب نگرانی كادر درمانی شده است كه در یكسال گذشته بسیار فداكارانه به خدمترسانی مشغول بودهاند؛ البته به این نكته مهم هم باید توجه داشت كه رهبر معظم انقلاب روز گذشته در مراسم روز درختكاری خطاب به مردم تاكید كردند: «هر چه که ستاد ملی کرونا گفت، اگر سفر را ممنوع کردند، سفر نروند. هر چه را که لازم دانستند انجام بدهند.
بنده که قطعا سفر نخواهم رفت، مثل سال گذشته و هر چه ستاد ملی در این زمینه بگوید.» وزیر بهداشت و درمان كشور به عنوان اصلیترین مسوول نظام درمان كشور روز گذشته یكبار دیگر از برگزاری سفرهای نوروزی ابراز نگرانی كرده است. به گفته وزیر بهداشت مسافرت به عنوان اصلیترین عامل در گردش ویروس بسیار موثر است.
دكتر سعید نمكی تاكید كرده است: به عنوان وزارت بهداشت مطلقا موافق هیچ مسافرتی نیستیم. وزیر بهداشت و درمان دیروز در بیستمین آیین پویش ره سلامت که در بیمارستان قلب شهید رجایی برگزار شد، به تشریح اقدامات صورتگرفته برای مقابله با كرونا و نیز زیرساختهای ایجادشده در دوران كرونا پرداخت.
نمكی با بیان اینکه امروز صدهزار مرگ در سال از بین ۳۸۰ هزار مرگ، به علت پرفشاری خون و عوارض ناشی از آن رخ میدهد، گفت: ۳۱۳ هزار مرگ غیر از آنچه کووید19 بر ما تحمیل کرد به علت بیماریهای غیرواگیر است که سکتههای قلبی و مغزی و بیماریهای قلبی در راس آن قرار دارند. وزیر بهداشت و درمان در ادامه به افراد آسیبپذیر در برابر كووید19 هم اشاره و اظهار كرد: در کووید19 هم اثبات شد که گرچه همهگیری ویروس بود اما آسیبپذیرترین اقشار، افرادی بودند که یک بیماری زمینهای داشتند.
۹۳ درصد از مرگها در افرادی بوده که یا بیماری زمینهای داشتند یا سن بالای ۶۵ سال که تلنگری به ذهن و روح و رفتار اجتماعی ما میزند که به بیماریهای غیرواگیر و بهخصوص بیماریهای قلبی و عروقی بیشتر توجه کنیم.
هزینههای دشوار
وزیر بهداشت درباره كمبود منابع مالی در مقابله با كرونا هم صحبت كرد و گفت: اگر رنجی که در این ایام در کنار مدیریت کووید با مضایق ارزی، مالی و تحریمها میکشم را بازگو کنم، شاید خیلی از شما زار زار به حال این برادر کوچکتان گریه کنید.
باید هر سِنتی که خرج میکنیم در جایگاه تعریفشدهای باشد. متاسفانه گاهی درست هزینه نمیکنیم؛ البته نمكی به دستاوردهای ساختار درمانی كشور هم اشاره كرد و با بیان اینکه امسال باوجود گرفتاری ما در کووید19 نهتنها در این باتلاق نماندیم، بلکه توانستیم به عنوان یکی از درخشانترین سالهای قبل و بعد از انقلاب در توسعه زیرساختها تلاش کنیم، گفت: امسال حدود ۱۱ هزار تخت بیمارستانی را داریم راهاندازی میکنیم.
وی افزود: در مدت کمتر از یک و نیم ماه، ۲۵۰۰ تخت آیسییو اضافه كرده و در خوزستان در عرض یک هفته ۷۰ تخت جدید برای بیماران تنفسی ایجاد کردیم. برای بیمار کووید19 اکسیژن اصلیترین رکن حیاتی است؛ رساندن اکسیژنساز بهخصوص به خوزستان بسیار مهم است و روزهای بسیار سختی داریم. خداوند لطف کرد این زیرساختها را اضافه کنیم.
سفر خطرناك است
وزیر بهداشت به یكی از مهمترین دغدغههای این روزهای مردم و نیز مسوولان درمانی كشور هم اشاره كرد و با بیان اینکه عید نوروز در پیش است و ما همه نگران هستیم، گفت:
مسافرت به عنوان اصلی ترین عامل در گردش ویروس بسیار موثر است و به عنوان وزارت بهداشت مطلقا موافق هیچ مسافرتی نیستیم. وی افزود: با چنین ویروس سهمگینی میخواهیم مسافرت هم برویم؟ میدانیم مردم خستهاند و حوصلهشان سر رفته و صنعت توریسم آسیب جدی دیده است. همه دنیا اینطور است ولی ناچاریم برای حفظ سلامت مردم روی برخی پروتکلها بایستیم. یکی از دغدغههای ما همین تعطیلات نوروز است و پیشنهاد ما این است که تردد و مسافرت نباید باشد.از جادههای پرازدحام و ترددهای بیرویه و درهمآمیختگی جمعیت آلوده از اقصی نقاط و انتقال یک ویروس موتاسیونیافته به شدت اضطراب داریم.
پایان نامشخص همهگیری
خستگی مردم كه وزیر بهداشت به آن اشاره كرده، مهمترین عاملی است كه میتواند بهار1400 را تبدیل به خزانی دردناك كند. معاون درمان وزیر بهداشت هم در این زمینه و با اشاره به درسهایی كه از كرونا آموخته شده است، اظهار كرد:
هنوز نمیدانیم انتهای این پاندمی کرونا چه زمانی است زیرا ممکن است به یک بیماری مزمن منطقهای بدل شود و سالها مجبور باشیم که با آن بیماری دست و پنجه نرم کنیم؛ بنابراین باید گامهای اساسی بیماری اعم از تشخیص زودرس، بستری زودهنگام، سطحبندی بیماران، توجه به سلامت روان، استفاده درست از روشهای تنفسی و کمک تنفسی، مدیریت استفاده درست از داروها و... را به درستی انجام دهیم.دکتر قاسم جانبابایی در کنگره دیجیتال مدیریت درمان گفت:
حتی واکسیناسیون هم نمیتواند به ما بگوید که آخر این بیماری چه میشود زیرا ممکن است به یک بیماری مزمن منطقهای بدل شود و سالها مجبور باشیم که با آن بیماری دست و پنجه نرم کنیم.
یافتههای جدید درباره كرونا
افراد چاق بیشتر مراقب باشند؛ كرونا جذب گروه خونی A میشودسازمان بهداشت جهانی و نیز دیگر بخشهای درگیر با كرونا هر از چندی اطلاعات جدیدی درباره بیماری كرونا ارائه میكنند. جدیدترین یافتهها این بود كه كرونا به طور مستقل از سطوح به افراد منتقل نمیشود؛ البته این مساله نافی رعایت دستورالعملی چون شستوشوی مدام دستها نیست؛ اما بهتازگی فدراسیون جهانی چاقی هم اعلام کرده كه ۹ مورد از ۱۰ مورد فوت ناشی از بیماری کووید۱۹ در کشورهایی با میزان بالای چاقی بوده است.
طبق اعلام فدراسیون جهانی چاقی، نرخ مرگومیر ناشی از کووید۱۹ در کشورهایی که ۵۰ درصد جمعیت یا بیشتر به اضافهوزن دچار هستند، ۱۰ برابر بالاتر است. اما غیر از خطر چاقی برای مقاومت در برابر كرونا، محققان آمریكایی هم در بررسیهای خود دریافتند افرادی که دارای نوع خاصی از گروه خونی هستند بیشتر احتمال دارد به بیماری کووید۱۹ مبتلا شوند.
در این بررسی به طور خاص مشخص شد که کروناویروس به آنتیژنهای گروه خونی A موجود در سلولهای تنفسی جذب میشود. هلثدینیوز در گزارش خود آورده است: محققان روی پروتئینی در سطح کروناویروس موسوم به حوزه اتصال گیرندهها (RBD) متمرکز شدند که بخشی از ویروس است و به سلولهای میزبان متصل میشود. این موضوع برای محققانی که سعی در فهم چگونگی آلودهشدن افراد به کروناویروس هستند یک هدف مهم است.
نظر شما