نوسانات بازار گوشت که با کمبود و گرانی آن همراه است باعث شده تا باز هم این بازار دچار مشکلاتی شود این درحالی است که با وجود روند نسبتا کاهشی قیمت گوشت در روزهای پایانی سال گذشته، اما اخیراً قیمت گوشت باز هم روند افزایشی را طی می‌کند.

چرا گوشت دوباره گران شد؟

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان ملی، از سوی دیگر کاهش قیمت گوشت به یک اولویت برای نهاد تنظیم‌ بازار در وزارت جهادکشاورزی تبدیل شده است اما کارشناسان معتقدند نابسامانی بازار گوشت حاصل جوسازی برخی از فعالان این صنعت است تا بتوانند با افزایش قیمت گوشت در آستانه عید قربان و فصل حج سود مناسبی از این بازار به دست بیاورند برخی صاحب نظران دیگر بر این باورند که گوشت به وفور در بازار موجود است اما علاوه بر کاهش تقاضای همیشگی در این فصل برای گوشت، آماده کردن بازار برای فروش دام زنده و همچنین کاهش توان خرید مردم در نابسامانی بازار گوشت موثر است.

بازار از گوشت سرریز است!

منصور پوریان، رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور در این خصوص به «آرمان ملی» گفت: قیمت گوشت با توجه به عرضه بیشتر دام زنده در فصل تابستان باید کاهش یابد اما اخیراً از سوی برخی از افراد جوسازی‌هایی با هدف نامتعادل کردن این بازار ایجاد شده است که دلیل اصلی آن نیز آغاز حج و لزوم قربانی کردن گوسفند و به استقبال عید قربان رفتن است.

او از سرریز بودن بازار از انواع گوشت گوسفند و گوساله خبر داد و گفت: در این فصل دامداران ترجیح می‌دهند به جای تقبل کردن هزینه‌های گزاف نگهداری دام نزد خود، آنها را به بازار عرضه کنند بنابراین هیچ کمبودی از این نظر وجود ندارد.

گرانی به جبران نبود خریدار!

او درباره دلیل افزایش قیمت گوشت و کمبود آن گفت: در این فصل بر خلاف نیمه دوم سال همواره تقاضای کمتری برای گوشت وجود دارد و بازار با رکود مواجه می‌شود و فروشندگان به جبران نبود خریدار، اقدام به افزایش قیمت گوشت می‌کنند تا بتوانند جبران کسری درآمد خود را انجام دهند که در بسیاری از مواقع با وجود نبود نظارت مطلوب فرصت خوبی برای جولان نیز پیدا می‌کنند.

پوریان اضافه کرد: توان تولید گوسفند و تامین گوشت زنده در کشور به حد کافی وجود دارد اما به دلیل نبود سیاست‌های حمایتی برخی از تولیدکنندگان گوشت به زعم خود ناچار به افزایش قیمت گوشت به ویژه در این فصل سال می‌شوند و به این ترتیب جوی غیرواقعی در مسیر افزایش قیمت ایجاد می‌کنند.

بازار گوشت ناظر می‌خواهد

رئیس شورای تامین کنندگان دام در ادامه درباره ضرورت واردات گوشت با هدف حمایت از اقشار آسیب پذیرجامعه گفت: واردات گوشت امری مستمر است و از سال گذشته نیز درباره گوشت گوسفند و گوساله انجام می‌شود و این امر درباره گوشت منجمد گوساله نیز همچنان از کشورهایی مانند ارمنستان، روسیه و استرالیا انجام می‌شود درحالی که اگر دولت با نظارت دقیق در بازار داخلی حضور یابد و شرایط را برای صادرات مازاد گوشت داخلی فراهم سازد بسیاری از مشکلات بازار گوشت از نظر قیمت و.... نیز کاهش و حتی حذف می‌شود.

قاچاق گوشت با قیمتی بهتر از فروش داخل

او با بیان اینکه در حال حاضر صادرات گوشت در کشور وجود ندارد، گفت: تولیدکنندگان به ویژه در این فصل سال که دام بیشتری به بازار عرضه می‌شود و از نظر زاد و لد و... در فصل عرضه قرار دارند، مایل به صادرات گوشت به خارج از کشور هستند، اما هیچگونه اقدامات حمایتی در این زمینه وجود ندارد و از این رو صادرات گوشت قاچاق در حال حاضر با قیمت‌هایی بیشتر از آنچه که در داخل کشور به فروش می‌رود انجام می‌شود.

پوریان درباره دلیل اصلی کاهش تقاضای بازار گوشت گفت: البته کاهش قدرت خرید مردم یکی از شاخص‌های تاثیرگذار در این بازار است اما پیش‌تر از این کاهش قدرت خرید نیز همواره در این فصل سال با کاهش تقاضا برای گوشت مواجه بودیم که به تدریج با قرار گرفتن در نیمه دوم سال این جریان معکوس می‌شود و گران کردن قیمت گوشت طی یک جوسازی کاذب نیز به همین دلیل صورت می‌گیرد، هرچند نزدیک شدن به عید قربان نیز دراین امر بی‌تاثیر نیست.

تهران رکورددار بیش‌ترین نوسانات بازار گوشت

این کارشناس مسئول بیشترین نوسان بازار گوشت را در تهران اعلام و بیان کرد: تهران ورودی گوشت و دام در کشور است که در برخی از موارد گوشت پس از فرآوری و بسته بندی‌های مجدد در محل توزیع می‌شود و از آنجا که متقاضی بیشتری نیز در این شهر وجود دارد شاهد چالش‌های بیشتری از نظر کمیت و قیمت در آن هستیم.

پوریان ادامه داد: متوسط قیمت گوساله‌های ۴۰۰ تا ۴۵۰ کیلو ۱۱۵ تا ۱۲۰ هزار تومان و بره ۱۴۰ هزار تومان است که بر این اساس هر کیلو لاشه بره با نرخ ۳۵۰ هزار تومان و گوساله ۲۵۰ هزار تومان باید عرضه شود و میزان عرضه دام و گوشت نسبت به تقاضا بالاست و به طور کلی عمده گوشت‌های توزیعی تنظیم بازار مشمول قیمت‌گذاری است.

او با بیان اینکه فروش دام با نرخ ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزار تومان واقعیت ندارد، گفت: متوسط قیمت دام به سبب ازدیاد عرضه ۱۴۰ هزار تومان است که به سبب عدم توان نگهداری دامداران باید حجم زیادی دام از چرخه تولید خارج شود و قبل از اصلاح نظام یارانه و گرانی نهاده دامی، امکان نگهداری دام در مدت زمان ۳۰ تا ۴۰ روز وجود داشت اما بعد از اصلاح نظام یارانه و گرانی نهاده، امکان نگهداری دام در محدوده ۱۰ تا ۱۵ روز وجود دارد و بعد از این مدت نگهداری برای دامداران روستایی و سنتی دشوار است که با این وجود برنامه ریزی صحیحی برای انباشت دام باید اتخاذ شود.

او افزود: پشتیبانی امور دام حداکثر ۲۰ هزار تن از گوشت دامداران را می‌تواند خرید تضمینی داشته باشد که نسبت به تولید داخل رقمی نیست و در بخش‌های دیگر همچون صادرات باید برنامه ریزی شود تا تولیدکننده بتواند به تولید ادامه دهد که بنابر آمار در سنوات قبل سالانه یک میلیون تن گوشت قرمز در کشور مورد استفاده قرار می‌گرفت که متاسفانه به رغم کاهش سرانه مصرف، ذخایر مناسب گوشت در سردخانه و واردات گوشت در راستای تنظیم بازار، تغییری در نرخ گوشت بازار داخل ایجاد نشده است.

بر اساس این گزارش، علی اصغر ملکی رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی گفت: با توجه به بهبود شرایط جوی در غرب و قرار گرفتن در آستانه عید قربان، دامداران تعجیلی در عرضه دام ندارند تا بتوانند در موقعیت بهتر دام خود را عرضه کنند که با کاهش مصرف پروتئین در فصل گرما، در صورت مهار قاچاق نیازی به واردات گوشت قرمز نداریم هرچند با از سرگیری صادرات غیرقانونی، بازار متشنج می‌شود.

امیدواری برای نیمه دوم سال

‌گفتنی است بر اساس مصوبه جدید دولت نرخ گمرکی گوشت قرمز از ۴ به یک درصد کاهش یافت و هیأت وزیران به پیشنهاد سازمان برنامه و بودجه کشور و به استناد بند ب تبصره ۷ ماده واحده قانون بودجه سال ۱۴۰۲ دو ردیف تعرفه مربوط به قیمت گوشت قرمز گوساله و گوسفند کشتاری را مشمول کاهش نرخ حقوق ورودی کرد در نهایت امیدواریم در نیمه دوم سال قیمت گوشت با توجه به روال عادی همیشگی کاهش شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha