رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست ضمن اشاره به تاثیرات مخرب طوفان‌های گرد و غبار بر مسائل اقتصادی، اجتماعی و سلامت مردم گفت: از جمله سیاست‌های اصلی دولت مردمی، توسعه دیپلماسی محیط‌زیستی با همه کشورهای جهان برای به اشتراک گذاشتن دانش و تجربیات برای حل تمام مسائل محیط‌زیستی به‌ویژه گرد و غبار است.

لزوم توسعه دیپلماسی محیط‌زیستی برای کاهش آسیب‌های طوفان‌های گرد و غبار

به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایلنا، علی سلاجقه در نشست توجیهی با سفرای سفارتخانه‌ها ونمایندگی‌های کشورهای مدعو در کنفرانس بین‌المللی مقابله با طوفان‌های گرد وغبار با اشاره به برگزاری این کنفرانس با موافقت سازمان ملل متحد در تاریخ‌ ۱۸ و ۱۹ شهریورماه در تهران اظهار داشت: تغییرات اقلیمی با تمامی ابعاد و پیامدهایی که دارد، حیات در کره خاکی را با چالش جدی مواجه کرده است. یکی از پیامدهای تغییرات اقلیمی که بر شدت و تکرار آن افزوده شده، پدیده گرد و غبار است که خسارت‌های شدیدی را بر منابع زیستی و اقتصادی جهان وارد می‌کند.

معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: براساس بررسی‌ها، ۱۵۰ کشور جهان تحت تاثیر طوفان‌های گرد و غبار قرار دارند که بیشتر این کشورها در قاره‌های آفریقا و آسیا واقع شده‌اند. از ۷ منشأ اصلی تولید گرد و غبار در جهان، ۲ منبع آن پس از صحرای بزرگ آفریقا که مهمترین آن‌ها محسوب می‌شود، در قاره آسیا قرار دارد.

وی افزود: بررسی‌های انجام‌شده در قالب نقشه منشأیابی کانون‌های گرد و غباری توسط جمهوری اسلامی ایران نشان‌ می‌دهد که مساحت مناطق غبارخیز در غرب آسیا و آسیای میانه غالب بر ۳.۳ میلیون کیلومتر مربع بوده که به‌ویژه در دهه گذشته بر تکرار و شدت طوفان‌های گرد و غبار افزوده شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست تاکید کرد: با توجه به آثار و پیامدهای اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و محیط‌زیستی پدیده گرد و غبار، لزوم اتخاذ راهکارهای بین‌المللی، منطقه‌ای و زیرمنطقه‌ای با مشارکت همه کشورهای موثرو متاثر از این پدیده امری ضروری و اجتناب‌ناپذیر است. بنابراین لازم است با تقویت و هم‌افزایی همکاری‌ها و مشارکت کشورهای منطقه و جهان و با بهره‌گیری از حمایت سازمان‌های بین‌المللی در جهت کنترل و سازگاری با این چالش گام‌های جدی‌تر و متعهدانه‌تری برداشته شود.

سلاجقه در ادامه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری متاثر از پدیده گرد و غبار اقدامات متعددی برای مقابله با آن انجام داده است. با این حال، این چالش، بسیار بزرگ‌تر از مدیریت و کنترل محلی یا حتی منطقه‌ای است؛ مقابله با طوفان‌های شن و گرد و غبار نیازمند مشارکت و همکاری در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی است.

وی اظهار داشت: یکی از سیاست‌های اصلی دولت مردمی و انقلابی، توسعه دیپلماسی محیط‌زیستی با همه کشورهای جهان برای به اشتراک گذاشتن دانش و تجربیات به‌منظور حل تمام مسائل محیط‌زیستی به‌ویژه گرد و غبار است. به همین مناسبت، جمهوری اسلامی ایران در ۲ سال گذشته ضمن سفر به کشورهای منطقه در ۱۲ جولای ۲۰۲۲ نسبت به برگزاری اجلاس منطقه‌ای تهران با عنوان محیط‌زیست برای آینده‌ای بهتر با رویکرد اصلی حل معضل گرد و غبار در منطقه غرب آسیا و آسیای میانه اقدام کرده است.

معاون رئیس‌جمهور تصریح کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهایی که بیشترین خسارات را از طوفان‌های گرد و غبارهای برون مرزی متحمل شده، مصمم است که ضمن مرجعیت خود در منطقه با برگزاری اجلاس بین‌المللی برای مقابله با طوفان‌های ماسه و گرد و غبار با همکاری سازمان ملل متحد ضمن اجرایی نمودن بند ۸ قطعنامه مجمع عمومی، با مشورت کشورهای منطقه در راستای دستیابی به راهکارهای مشترک و هم‌افزایی اقدامات مدیریتی و اجرایی کنترل این پدیده اقدام کند.

وی افزود: ما معتقدیم که با انجام همکاری‌های مشترک بین‌المللی، منطقه‌ای و زیرمنطقه‌ای می‌توان به کاهش اثرات و تخریب‌های این معضل فراگیر پرداخت. قطعنامه‌های سالانه سازمان ملل متحد در زمینه مقابله با طوفان‌های شن و گرد و غبار که از سال ۲۰۱۵ توسط مجمع عمومی به تصویب رسیده است، فعالیت‌های سازمان ملل متحد در زمینه مقابله با بیابان‌زایی و مبارزه با طوفان‌های گرد و غبار را به‌خوبی نشان‌ می‌دهد.

سلاجقه گفت: در سال جاری نیز در راستای اجرایی شدن بند ۱۹ قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ۱۲ جولای هر سال به عنوان روز جهانی مقابله با طوفان‌های ماسه و گرد و غبار به سازمان ملل متحد پیشنهاد شد که با رای قاطع به تصویب مجمع عمومی در ماه می ۲۰۲۳ رسید.

وی اظهار داشت: کشور جمهوری اسلامی ایران با تهیه نقشه مناطق غبارخیز غرب آسیا و آسیای میانه و متعاقب آن تهیه برنامه عمل زیرمنطقه‌ای برای دو منطقه غرب و غرب آسیای میانه نشان داد که اراده جدی برای کنترل این پدیده در منطقه داشته است و برای انجام این مهم قطعا به همکاری مشترک همه کشورهای جهان و نهادهای ذی‌ربط در سازمان ملل نیاز دارد.

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست ادامه داد: با هدف جلب مشارکت، همکاری و هماهنگی‌های بین المللی بر اساس قطعنامه‌ای به شماره A۷۷۵۷۱ مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۲، جمهوری اسلامی ایران با حمایت سازمان ملل متحد اجلاس بین المللی مقابله با طوفان‌های گرد و غبار را در تاریخ ۹ و ۱۰ سپتامبر در تهران برگزار می‌کند.

وی افزود: دعوت‌نامه مشترک به امضای اینجانب و دو معاون محترم دبیرکل سازمان ملل متحد برای وزرای محیط‌زیست نزدیک ۵۵ کشور که به طور مستقیم درگیر پدیده گرد و غبار هستند و همچنین سازمان‌های بین المللی مرتبط با پدیده گرد و غبار ارسال شده است. هدف از برگزاری این اجلاس، تبادل نظر، مشورت و همفکری برای هم‌افزایی تلاش‌های بین‌المللی و منطقه‌ای و همچنین گفت‌وگو درباره راهکارهای تقویت مشارکت و همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای مقابله با پدیده طوفان‌های گرد و غبار است.

سلاجقه تاکید کرد: ما بسیار خرسند و مفتخریم که تعداد بسیار زیادی از آژانس‌های سازمان ملل متحد، تعهد خود نسبت به حمایت از این کنفرانس را ابراز داشتند. اجلاس بین المللی مقابله با طوفان‌های ماسه و گرد و غبار که در هفته آینده (شنبه و یکشنبه) در تهران برگزار خواهد شد، نقطه عطفی در تصمیم‌های جدی برای عملیاتی و اجرایی کردن برنامه‌های زیرمنطقه‌ای برای کنترل پدیده گرد و غبار در غرب آسیا و آسیای میانه خواهد بود که به ابتکار جمهوری اسلامی ایران تهیه شده است.

وی اظهار داشت: امیدوارم با تصویب این دو برنامه عمل زیرمنطقه‌ای در اجلاس پیش رو، زمینه اجرایی شدن اقدامات مشترک با انجام پروژه‌های مهار پدیده گرد و غبار در منطقه و کل جهان فراهم شود. در این راستا از سفرای مقیم جمهوری اسلامی ایران، تقاضا داریم تا با اطلاع‌رسانی سریع و تبیین اهمیت موضوع نشست نسبت به تشویق و مشارکت دولت‌های متبوع خود برای حضور هرچه بهتر در اجلاس مهم مقابله با طوفان‌های ماسه و گرد و غبار اقدام کنند.

معاون رئیس‌جمهور ادامه داد: انتظار داریم که هیات‌های عالی‌رتبه و وزاری محیط‌زیست از کشورهای آسیب‌دیده و حامی در این کنفرانس شرکت کنند؛ لذا از سوی سازمان حفاظت محیط‌زیست و دولت جمهوری اسلامی ایران مجددا دعوت صمیمانه خود را برای حضور فعال در این نشست ابراز می‌دارم.

براساس اعلام روابط‌عمومی سازمان حفاظت محیط‌زیست، سلاجقه خاطرنشان کرد: در روز سوم اجلاس (۱۱ سپتامبر)، کنفرانس منطقه‌ای محیط‌زیست مکران در منطقه چابهار به‌صورت یک‌روزه با حضور ۱۰ کشور برگزار خواهد شد و کشورهای دعوت‌شده همچون هند، چین، پاکستان، عمان، امارت متحده عربی، قطر، کویت، عربستان سعودی، عراق و بحرین هستند که در این زمینه دعوت‌نامه مشترک با دبیر محترم شورای مکران خدمت وزرای محترم این ۱۰ کشور ارسال شده است.

وی در پایان تصریح کرد: امیدواریم پس از کنفرانس ۲ روزه بین‌المللی مقابله با گرد و غبار در تهران، این ۱۰ کشور که اعلام آمادگی کرده‌اند در نشست محیط‌زیستی مکران نیز شرکت کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha