چهارشنبه ۲۱ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۷
کد خبر: 71040

سلامت نیوز :روز گذشته با پرداخت تنخواه به 9 استان، کلنگ برنامه پزشک خانواده در آن استان ها زده شد. با وجود اخبار مثبتی که شنیده می شود، برنامه پزشک خانواده هنوز در حد حرف است و با وجود تمام صحبت هایی که تقریبا هر روز در مورد آن می شنویم نتوانسته چندان پا را از خیال و برنامه ریزان فراتر بگذارد. حالا سنگی که جلوی پای این طرح است کمبود بودجه است یا ناهماهنگی های مدیریتی و عدم توافق و یکپارچگی سازمان ها و ارگان های مسئول این امر با یکدیگر، اجرای شکسته بسته آن در بعضی شهرها و خیال پردازی های مسئولان در ارتباط با اجرای آن، هرگز به معنای تحقق این برنامه نیست.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از آرمان ؛ با بویی هم که از بودجه بهداشت امسال به مشام می رسد به پشتوانه مالی این طرح چندان امیدی نیست. محمدحسین قربانی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس، روز گذشته از انقباضی بسته شدن بودجه سلامت در سال جاری خبر داد. به نقل از ایلنا، قربانی علت این امر را دفاع غیر کارشناسی وزارت بهداشت از بودجه می داند. « ‌باور داریم وزارت بهداشت نه تنها نقشی در تدوین بودجه این وزارتخانه نداشت بلکه برای افزایش بودجه هم چانه زنی و تلاشی نکرد. در بسیاری از وزارتخانه‌ها نه تنها کاهش بودجه نداریم بلکه با افزایش بودجه مواجه هستیم این در حالی است که بودجه وزارت بهداشت امسال انقباضی است. شاخص اصلی توسعه پایدار در هر جامعه‌ای سلامت است و اگر این سلامت مورد تهدید قرار بگیرد قطعا شاخص‌های دیگر جامعه مورد تهدید واقع می‌شود.»

با این شنیده‌ها تکلیف بودجه سلامت امسال معلوم می شود هر چند که نمایندگان گفته اند که سعی خود را برای اعمال تغییرات و افزایش بودجه خواهند کرد. «اگر چه الان کار از کار گذشته است و دیگر از دست وزارت بهداشت خارج شده اما امیدواریم رایزنی‌ها و لابی‌گری‌های کمیسیون بهداشت و درمان در کمیسیون تلفیق و صحن علنی مجلس اثر گذار باشد.» روز گذشته از پرداخت تنخواه به چند استان کشور برای حل مشکلات مالی اجرای این طرح خبر رسید. حالا این که این پرداختی ها کافی خواهد بود یا نه، به گذر زمان نیاز است تا ببینیم که این طرح بعد از17 سال، جدی جدی رنگ اجرا به خود می بیند یا نه.

نمی توانیم بیش از سرانه هزینه کنیم

محمدحسن طریقت منفرد، وزیر بهداشت، روز گذشته در حاشیه نشست توسعه برنامه پزشک خانواده در جمع خبرنگاران گفت: یکی از الزامات نظام پرداخت در پزشک خانواده سرانه است. کشور نمی‌تواند بیشتر از سرانه هزینه کند. در غیر این صورت باید هزینه را به مردم منتقل کرد. البته چون تجربه برنامه پزشک خانواده در کشور ما جدید است ممکن است پزشکان برای این کار تجربه کامل نداشته باشند که در نهایت مدیریت سرانه را در سطح اول به پزشک خانواده دادیم. پزشک خانواده نمی‌تواند در هزینه‌ها از این سرانه تجاوز کند و اگر این اتفاق بیفتد حتماً باید دلیل قانع‌کننده‌ای وجود داشته باشد یعنی درصد بیماران خاص، کهنسال و اطفال زیر پوشش آن پزشک بیشتر از حد باشد که توجیه‌‌پذیر است.

از سال گذشته آغاز کردیم

وزیر بهداشت در حالی از شروع اجرای پزشک خانواده از سال گذشته خبرمی دهد که وضع اجرای این طرح چنان است که هنوز کسی با قاطعیت و شجاعت تمام نمی تواند این طرح را اجرا شده بداند. «اجرای پزشک خانواده از سال گدشته آغاز شده و در نهایت شرایط اجرای آن در دو استان فراهم شده است. امروز مشکل اعتباری برای 9 استان حل شده و تنخواهی را در اختیار این 9 استان قرار داده‌ایم تا بتوانند مشکلاتشان را برای اجرای پزشک خانواده حل کنند.» هر چند با گذر زمان نتایج پرداخت این تنخواه معلوم خواهد شد و در آن صورت است که شاید بتوان درباره پزشک خانواده با قاطعیت حرف زد.

بیمه‌ها با پزشکان خانواده قرارداد نبستند

یکی از استان هایی که نسبت به اجرای طرح پزشک خانواده اعلام آمادگی کرد، استان تهران بود. چندی پیش، احمدرضا فرسار، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از آمادگی زیرساخت های لازم خبر داد و این که با وجود اعلام آمادگی در زمینه اجرای این برنامه، به دلیل عدم تامین اعتبارات، بیمه‌ها از بستن قرارداد خودداری کردند. این در حالی است که مشکل تامین اعتبار از مشکلات قدیمی بر سر راه اجرای این برنامه است.طریقت منفرد در نشست روز گذشته در این زمینه گفت چون بودجه را سه دوازدهم به ما داده‌اند، با 9 استان آغاز کرده‌ایم. اگر بودجه بیشتر شود بقیه استان‌ها هم این طرح اجرا خواهد شد. در عین حال متأسفانه در قوانین مغایرت وجود دارد و برخی جاها اختیار بیمه‌ها را به وزارت بهداشت داده‌اند و برخی جاها برعکس و این امر باعث شده تا همدلی لازم ایجاد نشود. سعی در ایجاد همدلی با نظام بیمه‌ای دارم تا جاده برای اجرای پزشک خانواده هموار شود و پایه اجرای درست این برنامه گذاشته شود تا در آینده امکان ادامه آن وجود داشته باشد و امیدواریم در اکثر نقاط کشور این برنامه را اجرا کنیم. در مورد استان تهران هم، در صورت تخصیص اعتبار، استان بعدی ما خواهد بود که نیاز به همت جدی دارد.

سه میلیون تومان به ازای 1000 نفر

طریقت منفرد در رابطه با سهم بیمار برای هر پزشک گفت: پزشک خانواده به ازای هر هزار نفر افراد زیر پوشش 3 میلیون تومان دریافت می‌کند که این رقم می‌تواند تا 9 میلیون تومان با پوشش 3 هزار افزایش یابد. یکی دیگر از مزایای پزشک خانواده هماهنگی پزشک با داروهای موجود در داروخانه‌های اطراف منطقه خود است چرا که برخی اوقات پزشکان داروهایی را تجویز می‌کنند که در داروخانه‌های منطقه وجود ندارد ولی نباید فراموش کرد که سازمان بهداشت جهانی همیشه توصیه کرده که اگر درمان کاملاً رایگان شود ممکن است مراجعات و تجویز‌ها تا یک حدی غیرضروری می‌شود. در نتیجه مشارکت بیمار در زمان گرفتن خدمتی مانند دارو با پرداخت مختصری از دریافت بی‌مورد آن می‌کاهد از این جهت است که آن 400 قلم دارویی که قبلا گفته شده بود رایگان است، با درصدی دریافتی از مردم داده می شود. قانون مشارکت 30 درصدی مردم را در پرداخت هزینه درمان پیش‌بینی کرده و اگر این مشارکت حذف شود در مورد مراجعات بی‌مورد مؤثر است.در عین حال قرار است در لیست داروهای مورد نیاز کشوری و قابل تعهد در نظام بیمه‌ای و لیست دارویی برنامه پزشک خانواده یک بازنگری انجام دهیم.

برای زیرمیزی گرفتن پزشکان چه باید کرد؟

به نقل از فارس، منفرد در خصوص خبرهای رسیده از پزشکانی که از بیمارشان رشوه دریافت می کنند گفت: بعضاً این امر خیلی نگران‌کننده است و راه‌اندازی خط 1490 نیز به همین دلیل بوده است. چرا که سعی خواهیم کرد با گرفتن اطلاعات از خود مردم این پدیده را پیگیری و برخورد قانونی کنیم چرا که الان یکی می‌گوید همه پزشکان زیرمیزی می‌گیرند یکی می‌گوید قشر خاصی این کار را می‌کنند و دیگری معتقد است بنا به تمایل بیمار این اتفاق می‌افتد. ما نمی‌توانیم از پزشکان بپرسیم که زیرمیزی گرفته یا نگرفته‌اند از طرفی تعداد بازرسان ما محدود است و نمی‌توان همه را تک به تک بازرسی کرد ولی باید بتوانیم با مردم ارتباط مستقیم بگیریم تا این مشکل برطرف شود.

ارز دارویی امسال ارز مبادله ای است

منفرد درباره تخصیص ارز به دارو در برنامه امسال گفت: از امسال ارائه ارز تنها با قیمت ارز مبادله‌ای است یعنی ارز مرجع 1226 تومانی را تقریباً دو برابر قیمت می‌خریم که در این راستا دولت تصویب کرده بابت این امر 2200 میلیارد تومان اعتبار به وزارت بهداشت بدهند که اگر این امر محقق شود، فساد چند‌نرخی بودن ارز برای همیشه از ذهن می‌رود و چون دارو به قیمت واقعی در بازار می‌رود نظام بیمه‌ای انگیزه بیشتری برای کنترل دارد. حسن امامی رضوی، معاون درمان وزارت بهداشت هم در خصوص تعرفه‌های وزارت بهداشت در سال جدید گفت: «تعرفه‌ها در بخش دولتی 18‌درصد و در بخش خصوصی 29 درصد افزایش داشته است. تعرفه‌های تخت روز بستری در بخش خصوصی حدود 700 هزار تومان تعیین شده است، اما در مورد تخت‌های ویژه، عدد مشخصی را نمی‌توان گفت. چون این موضوع بر اساس خدمات ارائه شده و همچنین داروهای تجویزی متفاوت است. در خدمات بستری که گران قیمت هستند، اصل بر آن است که هزینه‌ها به مردم تحمیل نشود.» واین در حالی است که بنا به گفته‌های وزیر بهداشت بودجه ای که در اختیار وزارتخانه قرار می گیرد، پاسخگوی نیاز جامعه نیست. این را می‌توان از اختصاص 3 میلیون تومان به ازای 1000 نفر در طرح پزشک خانواده دانست.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha