دوشنبه ۱۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۰۰

درحال حاضردر تهران 43 کمپ ترک اعتیاد با مجوز سازمان بهزیستی و حدود 300 کمپ بدون مجوز مشغول ارائه خدمت به معتادانی هستند که می‌خواهند اعتیاد خود را کنار بگذارند.

پشت دیوارهای‌کاهگلی چه‌خبر‌است؟

سلامت نیوز:درحال حاضردر تهران 43 کمپ ترک اعتیاد با مجوز سازمان بهزیستی و حدود 300 کمپ بدون مجوز مشغول ارائه خدمت به معتادانی هستند که می‌خواهند اعتیاد خود را کنار بگذارند.


به گزارش سلامت نیوز، روزنامه آرمان نوشت:کوچه‌های باریک با دیوارهای کاهگلی کوتاه، بوی خاک و نم باران، بافت روستایی خانه‌ها و معابر، مغازه‌های کوچکی که بوی آویشن کوهی می‌دهند و همه چیز می‌فروشند، پیرمردانی که یک گوشه آفتاب گیر را پیدا کرده و از تابیدن گرمای کم‌رمق آفتاب زمستانی دلشان گرم می‌شود و دستفروش‌هایی که گردو و بادام می‌فروشند و خریداری ندارند، همه تصاویری است که در مسیر رفتن به محله سر آسیاب و انتهای کوچه حبیب‌ا... روستایی در کوهسارمی‌بینیم. بیشتر تهرانی‌ها منطقه کوهسار در شهران را با باغ‌های توت و فضایی دنج و امن برای گذران روزهای تعطیل می‌شناسند و شاید کمتر بدانند که در انتهای روستاهای کوهسار سه کمپ ترک اعتیاد فعالیت می‌کند و کمپ «رهایافتگان زندگی دوباره» یکی از آن کمپ‌هاست.


همین چند سال پیش بود که خبر تاسیس و راه‌اندازی کمپ‌های ترک اعتیاد منتشر شد و معتادانی که علاقه‌مند به ترک اعتیاد خود بودند می‌توانستند با مراجعه به کمپ‌ها اعتیادشان را ترک کنند. در مدت کوتاهی خانواده‌ها به این مراکز اعتماد کردند و با اعتماد كامل عضو مصرف‌كننده خانواده را به این مراكز فرستادند. محوطه را آب و جارو کرده‌اند و بر در و دیوار پرچم ملی ایران آویخته‌اند اما نه برای حضور بهار. قرار است همه مدیران و مسئولان کمپ‌های مجوزدار تهران دراین کمپ جلسه بگذارند و لابد ازعملکرد خود بگویند جلسه‌ای که پشت درهای بسته انجام می‌شود.



وام اشتغال 15 میلیونی برای بهبودیافتگان

درحال حاضردر تهران 43 کمپ ترک اعتیاد با مجوز سازمان بهزیستی و حدود 300 کمپ بدون مجوز مشغول ارائه خدمت به معتادانی هستند که می‌خواهند اعتیاد خود را کنار بگذارند. مدیر کمپ «رهایافتگان زندگی دوبار» با بیان این مطلب می‌گوید: کمپ‌هایی که از سازمان بهزیستی مجوز دریافت کرده‌اند مجهز به امکانات کامل‌تری هستند و در پروسه درمان اعتیاد فقط به ترک مواد در یک دوره فکر نمی‌کنند و از راهنمایی‌های روانشناسان و مددکاران استفاده می‌کنند. محمد بهاری با اشاره به اینکه در کنار جلسات توجیهی و درمانی به اشتغال و کاریابی بهبودیافتگان نیز کمک می‌کنیم، می‌گوید: تا امروز40 نفر از بهبودیافتگان به سازمان فنی حرفه‌ای معرفی شده‌اند آنها پس از پایان دوره‌های مربوطه و گرفتن مدرک می‌توانند از صندوق مهر رضا(ع) 15 میلیون تومان وام اشتغال بگیرند و با کار کردن به زندگی عادی خود برگردند.

راه رفتن روی سنگ سخت است

زمین محوطه پراز سنگریزه‌های کوچک و بزرگ است و راه رفتن کمی سخت. معتادان روی مبل‌هایی که کنار دیوار کوتاه کاهگلی چیده شده نشسته‌اند و آفتاب می‌گیرند. یکی بدون اینکه سرش را بالا بیاورد و نگاهت کند، می‌گوید: راه رفتن روی سنگ سخت است، باید دمپایی بپوشید، راست می‌گوید. یکی با صدای آرام‌تری می‌گوید: آدم یاد تنور سنگکی می‌افتد و ریزریز می‌خندد. اسمش امیرحسین است 21 ساله و ابایی ازنوشتن اسمش در روزنامه ندارد و به عکاس اجازه می‌دهد که هر چقدردلش می‌خواهد از اوعکس بگیرد. سه سال تخریب داشته و گرس و گل و ماری جوانا مصرف می‌کرده سه بار هم در کمپ‌های شخصی و بدون مجوز بستری شده اما موفق به ترک مواد نشده است. امیر می‌گوید: آن دو جا اذیتم می‌کردند، کتک می‌زدند و همین رنجش‌ها و عذابی که در کمپ دیدم باعث شد دوباره مصرف کنم. یک بار مرا نیم ساعت زیر آب سردکن نگاه داشتند؛ دست و پاهایم را زنجیر کرده بودند تا نتوانم حرکت کنم خیلی سخت بود اما دیگر به خودم قول داده‌ام ترک کنم اینطور نمی‌شود زندگی کرد. او جدایی پدر و مادرش و مشکلاتی که پس از طلاق آنها به سرشان آمد را دلیل اصلی تمایل به موادمخدر می‌داند و می‌گوید: پدرم بعد از طلاق، من و دو خواهر و مادرم را از خانه بیرون کرد. مادرم خانه‌‌ای اجاره کرد و ما را زیر بال و پر خود گرفت اما من خیلی غصه می‌خوردم و وجود دوستان بد هم باعث شد که به سمت مصرف مواد بروم. به گفته معتادان دیگرکمپ، امیرخیلی فکرمی‌کند و به نتیجه‌های خوبی می‌رسد. او می‌گوید: اینها واقعیت زندگی من هستند باید ترک کنم و به زندگی عادی برگردم و کنار مادر و خواهرانم باشم.

اعتیاد به‌دلیل تنهایی!

حسین کریمی، کارمند یکی از شرکت‌های مهم است و به علت تخصص او در برق و امور فنی و داشتن سابقه کار و اخلاق خوب از 20 سال پیش مشغول به کار بوده اما پس از 20 سال مصرف مواد خسته شده و تصمیم به ترک گرفته است. حسین اولین‌بار است که درکمپی بستری می‌شود و اصلا اولین‌بار است که مواد را ترک می‌کند. اومی‌گوید: در همه 40 سال عمرم همه نوع موادمخدر و صنعتی را استفاده کردم و دلیل استفاده‌ام تنهایی بود. کریمی در مورد دلیل تمایل به ترک مواد را خستگی و دردهای شدید جسمانی‌اش عنوان می‌کند و می‌گوید: از چند ماه پیش کمرم خم شد و دولا مانده بودم. با درد وحشتناک کار می‌کردم تا اینکه خود را زیر چرخ‌های قطار انداختم تا از این زندگی راحت شوم اما نجاتم دادند و برادرم مرا به این کمپ آورد و امروز 41 روز است که پاک هستم.

نسخه‌خوان بودم، شیشه گرفتارم کرد

محمدرضا 27 ساله از بهبودیافتگان دوره‌های قبل است که برای سر زدن به کمپ آمده است. او از دو سال پیش شیشه مصرف می‌کرده و همین عامل باعث شده که همسرش چندین‌بار خانه را ترک کند اما از 3 ماه پیش که به صورت جدی مواد را کنار گذاشته زندگی خوبی دارند. محمدرضا می‌گوید: سال‌ها در داروخانه کار می‌کردم و نسخه‌خوان بودم و خوشحالم که با ترک مواد به زندگی برگشته‌ام و کاش بتوانم به کار قبلی خود برگردم.

قرص‌هایی که از شیشه هم خطرناک‌تر است

دوره‌های ترک اعتیاد در کمپ‌ها 28 روز است واگر بیمار یا خانواده‌ها مایل باشند می‌توانند دوره را تمدید کنند و دو و حتی سه دوره را در کمپ بمانند. روانشناس کمپ با بیان این مطلب می‌گوید: مددجویان پس از سم زدایی در دوره‌ها و جلسات روانشناسی شرکت می‌کنند. هما هماوندی با اشاره به اینکه اعتیاد ریشه در مسائل دیگر اجتماعی دارد می‌گوید: بسیاری ازمعتادان بیماری‌هایی همراه دارند و برخی از بیماری‌های روحی و روانی رنج می‌برند به‌عنوان مثال تعدادی از معتادان بیماری اختلال سلوک دارند که فرد از کودکی دچار آن می‌شود و تا دوران بزرگسالی با خود دارد. او تاکید می‌کند: برخی از افراد به‌دلایل مختلف مانند ابتلا به سرطان یا ام‌اس یا نقص عضو معتاد می‌شوند یا حتی برخی از معتادان به‌دلیل تشنج در کودکی و تجویزو مصرف اشتباه داروی رایج این بیماری در بزرگسالی به سمت مواد محرک کشیده می‌شوند. در کنار این جوانانی که در خانواده‌های معتاد زندگی می‌کنند از مواد سیاه مورد استفاده پدر خانواده به سمت مواد صنعتی روی می‌آورند و چون مصرف این مواد بو و سر وصدا دارد از قرص‌های جایگزین مانند LSD استفاده می‌کنند که از شیشه هم خطرناک‌تر است و متاسفانه نوجوانان در مدارس از آن استفاده می‌کنند. هماوندی فاصله بین‌نسلی را یکی از دلایل اعتیاد می‌داند و می‌گوید:نسل گذشته و نسل امروز فاصله عمیقی میان خود احساس کرده و خود را قربانی می‌دانند به این معنی که پدر و مادر معتقدند در زمان آنها پدرسالاری بوده و الان فرزندسالاری است و خود را قربانی شرایط می‌دانند و نوجوانان و جوانان هم عنوان می‌‌کنند که پدرو مادر ما را نمی‌فهمند و قربانی شده‌اند و در نتیجه به اعتیاد روی می‌آورند. او می‌گوید: کسی را نمی‌توانید پیدا کنید که با صراحت بگوید که با قدرت به سمت موادمخدر رفته و خوب کرده و دوست داشته و معمولا کسانی که مشکل داشته‌اند و اعتماد به نفسشان پایین بوده و احساس کم‌ارزشی می‌کرده‌اند به سمت اعتیاد گرایش پیدا می‌کنند. در این کمپ دوره‌های کسب اعتماد به نفس، مهارت حل مشکل، مهارت کنترل خشم، مهارت مقابله با وسوسه، مقابله با لغزش و مهارت نه گفتن برگزار می‌شود و روانشناسان و مددکاران مرکز به بیماران کمک می‌کنند تا مهارت‌های لازم را کسب کنند.

معتادان از 18 تا 47 ساله‌اند

کمپ دارای اتاق سم‌زدایی، سالن بهبودی، آشپزخانه و محوطه ورزشی با تور والیبال و میز تنیس است. مدیر کمپ با بیان این مطلب می‌گوید: ظرفیت کمپ 40 نفر است اما در حال حاضر به‌دلیل نزدیک شدن به عید 16 بیمار داریم. میانگین سنی بیماران 18 تا 47 ساله است که بیشتر مواد محرک و شیشه مصرف می‌کردند بیشتر بیماران متاهل بوده و به‌دلیل اعتیاد همسرانشان جدا شده‌اند. بهاری هزینه سنت برای هر بیمار را 400 هزار تومان عنوان می‌کند و می‌گوید: 50 تا 100 هزار تومان هم در صورت تمایل از خانواده‌ها به‌عنوان خرج بوفه گرفته می‌شود و بیماران می‌توانند از بوفه خرید کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha