در حالی كه چندی پیش ایرج حریرچی، قائم‌مقام وزیر بهداشت مدعی شده بود‌ زیرمیزی پزشكان در شهرستان‌ها به صفر رسیده و در تهران نیز نزدیك به صفر است، ‌روز گذشته نماینده وزارت بهداشت در میزگرد آسیب‌شناسی زیرمیزی پزشكان تصریح كرد: آمار برآوردی وزارت بهداشت نشان می‌دهد كه حجم پول زیرمیزی پزشكان كه از مردم گرفته می‌شود، سالانه بین ۸ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان است. در واقع این رقم را پزشكان از حلقوم بیمار بیرون می‌كشند.

به رغم ادعای صفرشدن زیرمیزی،بیماران 10 هزار میلیارد تومان زیرمیزی می دهند

سلامت نیوز:در حالی كه چندی پیش ایرج حریرچی، قائم‌مقام وزیر بهداشت مدعی شده بود‌ زیرمیزی پزشكان در شهرستان‌ها به صفر رسیده و در تهران نیز نزدیك به صفر است، ‌روز گذشته نماینده وزارت بهداشت در میزگرد آسیب‌شناسی زیرمیزی پزشكان تصریح كرد: آمار برآوردی وزارت بهداشت نشان می‌دهد كه حجم پول زیرمیزی پزشكان كه از مردم گرفته می‌شود، سالانه بین ۸ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان است. در واقع این رقم را پزشكان از حلقوم بیمار بیرون می‌كشند.

به گزارش سلامت نیوز، روزنامه جوان در ادامه گزارش خود نوشت: در سال 94 سهم بودجه سلامت از درآمد عمومی 23هزار و 100 میلیارد تومان دیده شده است. در برابر این اما بنا به اذعان محمدحسین میردهقان، ‌مدیركل نظارت بر درمان و اعتباربخشی وزارت بهداشت، پزشكان سالانه ۸ تا ۱۰ هزار میلیارد تومان زیرمیزی می‌گیرند. هرچند به گفته وی این رقم مربوط به ابتدای طرح تحول سلامت است و حالا وضع بهتر شده اما با یك حساب سرانگشتی می‌توان دریافت درآمد پزشكان زیرمیزی‌بگیر در كشور چیزی حدود نیمی از بودجه كل سلامت در سال جاری است.
این در حالی است كه بنا به اذعان شخص وزیر بهداشت نیز با اجرای طرح تحول سلامت همچنان تعرفه‌ها از سوی برخی پزشكان رعایت نمی‌شود. این موضوع به همراه تشخیص غلط پزشك، نارضایتی بیماران را در پی داشته است. با وجود این، پزشكانی كه به خصوص در زمینه درمان بیماری‌های عصبی مانند دیسك كمر و سردردها، قادر به درمان بیمار نیستند، نسبت به هزینه‌های كلانی كه از آنها دریافت می‌كنند نیز تعهدی ندارند.

   پرداخت زیرمیزی قانونی برای كاهش زیرمیزی
گام سوم طرح تحول سلامت با اعتباری 2 هزار و 500 میلیاردی و با افزایش 120 تا 300 درصدی تعرفه‌ها تلاشی در جهت راضی كردن پزشكان بود و در عمل بخش مهمی از درآمدی را كه پزشك می‌خواست در قالب دریافت‌های نامتعارف برای ادامه درمان از بیمار مطالبه كند، به شكلی قانونی در اختیار وی قرار می‌داد. با پرداخت این زیرمیزی قانونی از سوی وزارت بهداشت به پزشكان، انتظار می‌رفت تا این تخلف جامعه پزشكی از بین برود.
بر این اساس ایرج حریرچی، قائم‌مقام وزیر بهداشت مدعی شد زیرمیزی در شهرستان‌ها صفر شده و در تهران نیز نزدیك به صفر است. در برابر چنین اظهاراتی بود كه سلیمان عباسی، سخنگوی كمیسیون بهداشت واقعیت چنین ادعایی را به طور كامل رد كرد.
به باور این نماینده مجلس زیرمیزی نهایتاً 2‌تا 3 درصد كاهش یافته است. حتی خود وزیر بهداشت نیز در گزارشی كه در همایش نقد طرح تحول ارائه كرد از عدم همكاری تعرفه‌ای برخی پزشكان در پایتخت گله داشت. حالا هم كه نماینده وزارت بهداشت به دریافت 8 تا 10 هزار میلیاردی زیرمیزی از سوی برخی پزشكان اذعان كرد. به بیان دیگر بین 10 تا 15 درصد از کل بازار 70 هزار میلیارد تومانی سلامت کشور پول‌های زیرمیزی و غیر قانونی است.

   درآمدهای نجومی پزشكان مانع از حضور در هیئت علمی
برخی پزشكان نیز معتقدند كتاب ارزشگذاری نسبی تعرفه‌ها به نفع برخی از گروه‌های پزشكی همچون چشم‌پزشكان تغییراتی داشته كه حالا مورد تأیید آنها نیست. در برابر این اما وزیر بهداشت از بی‌رغبتی پزشكان برای حضور در هیئت علمی دانشگاه‌ها و همچنین سر باز زدن پزشكان عمومی از حضور در مناطق محروم با وجود حقوق 15 میلیون تومانی سخن می‌گوید. این بی‌رغبتی بنا به تصریح سیدحسن قاضی‌زاده‌هاشمی یكی از نشانه‌های درآمدهای نجومی پزشكان است كه راضی نمی‌شوند آن را رها كنند و نقد چنین درآمدهایی را به نسیه اعتبار هیئت علمی شدن ببخشند، چه رسد به اینكه بخواهند آرامش و درآمدی را كه به طور یقین بالای 15 میلیون تومان است، رها كرده و برای خدمت‌رسانی به مردم مناطق محروم راهی مرزها و روستاها شوند.
   مجهول ماندن افرادی اندك با درآمد

 8 تا 10 میلیارد تومانی
هرچند موضوع زیرمیزی گرفتن در رابطه با پزشكان عمومی موضوعیت ندارد اما وقتی درآمد قانونی یك پزشك عمومی چیزی فراتر از 15 میلیون تومان در ماه باشد، بدیهی است درآمد پزشكان متخصص و فوق‌تخصص بسیار فراتر از این حرف‌هاست.
علاوه بر این، جراحان و پزشكان متخصص به دلیل جایگاه و شیوه‌های درمانی‌شان می‌توانند ادامه درمان را منوط به چك كردن صفرهای حسابشان كنند. هرچند با اجرای طرح تحول سلامت و نظارت بیشتر بر عملكرد پزشكان، ‌شیوه‌های زیرمیزی گرفتن نیز تغییر كرده و گزارش‌هایی در رابطه با دریافت چمدانی زیرمیزی به گوش می‌رسد.
سامانه 1690 هم خط طرح شكایات بیماران از طرح تحول و تخلفاتی نظیر زیرمیزی است كه به گفته میر دهقان مدیركل نظارت بر درمان وزارت بهداشت طی ماه‌های گذشته از 120‌هزار تماس ثبت شده درآن، 20درصد شكایت از تعرفه بوده است. 2 هزار و 400 تماس شكایت از تعرفه‌ها نیز نشان می‌دهد آمار تخلف زیرمیزی گرفتن چندان هم ناچیز نیست.
با وجود این بسیاری از بیماران و خانواده‌ها در نهایت همكاری با پزشك و هرگونه كه او حكم كند زیرمیزی را بی‌هیچ سر و صدایی می‌پردازند زیرا نمی‌خواهند در روند درمان اختلالی پیش بیاید. قابل تأمل‌تر از همه اینكه بنا به اذعان مسئولان بهداشت و درمان جامعه آمار پزشكان زیرمیزی بگیر بسیار ناچیز است؛ نفرات كمی كه 8 تا 10 هزار میلیارد تومان درآمد دارند و بی‌شك شناسایی‌شان كار سختی نیست اما معلوم نیست چه مانعی بر سر راه شناسایی و برخورد با این تعداد اندك وجود دارد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha