روز گذشته یک عضو شورای شهر تهران پیشنهاد کرد کارگروهی برای جلوگیری از مهاجرت به تهران تشکیل شود.

سلامت نیوز:روز گذشته  یک عضو شورای شهر تهران پیشنهاد کرد کارگروهی برای جلوگیری از مهاجرت به تهران تشکیل شود.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه آرمان،اسماعیل دوستی درحالی این خبر را عنوان کرد که  براساس اطلاعات مندرج در گزارش مرکز آمار ایران، شهر تهران بزرگ‌ترین مبدا و مقصد مهاجران در کل کشور است.به‌طوری که در فاصله سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ در مجموع رقمی معادل ۹۷۸ هزار و ۸۱۱ نفر به تهران مهاجرت کرده‌اند. از این تعداد ۵۰۳ هزار و ۷۱۳ نفر معادل با ۵۲ درصد مردان و ۴۷۵ هزار و ۹۸ نفر معادل با ۴۸ درصد زنان هستند.

او به پدیده مهاجرت شهرستانی‌ها به تهران اشاره کرد و افزود: می‌گویند انسان‌ها به دنبال برخورداری‌اند و به سمت نقاط برخوردار میل پیدا می‌کنند و در این زمینه  پیشنهاد می‌کنم کارگروهی در شورا، شهرداری یا استانداری برای جلوگیری از مهاجرت به تهران تشکیل شود، چرا که اگر نسبت به این موضوع بی‌توجه باشیم، حاشیه‌نشینی افزایش می‌یابد.این عضو شورای شهر تهران تاکید می‌کند: می‌توان در راستای کاهش مهاجرت به تهران کارت‌های شهروندی ارائه کرد.


 باید علت مهاجرت را پیدا کرد
 در زمینه مهاجرت بی‌رویه به  شهر تهران، رئیس شورای شهر تهران معتقد است: «ابتدا باید علت مهاجرت را پیدا کرد. تا وقتی در روستاها شغل و درآمد نباشد نمی‌توان مردم را در روستاها تثبیت کرد، بالطبع اگر شغل و درآمد باشد هیچ روستایی به حلبی‌آبادنشینی روی نمی‌آورد. باید توجه داشت که شهر تهران  به‌عنوان بزرگ‌ترین مبدا و مقصد مهاجران در کل کشور است. مهدی چمران می‌گوید: به‌طوری‌که در فاصله سال‌های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۰ در مجموع رقمی معادل ۹۷۸ هزار و ۸۱۱ نفر به تهران مهاجرت کرده‌اند. تهران در حال انفجار است».

با همه این تفاسیر آیا می‌توان گفت تهران به مکانی تبدیل شده که تمامی امکانات را در خود جا داده است و روزی می‌رسد که دیگر به ساکنانش رحم نکند؟ پاسخ به این سوالات می‌تواند رگه‌هایی از واقعیت کلانشهر و پایتختی باشد که حالا شاهد رشد روزافزون جمعیت است. سال‌هاست که برنامه‌ریزان شهری، اقتصاددانان و جامعه‌شناسان نسبت به آینده این کلانشهر ابراز نگرانی کرده‌اند. حتی برخی از آنان در پیش‌بینی‌های خود می‌گویند بحرانی طبیعی در این شهر مانند تبعات زلزله احتمالی می‌تواند شهر را به وضعیت سختی بکشاند. با این حال رشد و تراکم بی‌رویه جمعیت در این کلانشهر تمامی این احتمالات را تقویت کرده است. به‌طوری‌که مرکز آمار ایران در آخرین گزارش خود در بهمن و اسفند ۱۳۹۳، تحت عنوان «چشم‌اندازی به سیمای مهاجرت استان تهران» پیش‌بینی کرده است با این وضعیت بازهم شاهد تشدید تراکم بی‌رویه جمعیت در تهران خواهیم بود.


 اطلاعات مرکز آمار در مورد مهاجرت به تهران
براساس اطلاعات مندرج در گزارش مرکز آمار ایران، شهر تهران بزرگ‌ترین مبدا و مقصد مهاجران در کل کشور است اما نکته جالب‌تر در این آمار متوسط سنی مهاجران است. بررسی مرکز آمار ایران نشان می‌دهد بیش از نیمی از مهاجران به استان تهران را گروه سنی ۲۰ تا ۳۹ سال تشکیل می‌دهند که جمعیت بالقوه‌ای برای اشتغال است.

باید توجه داشت که براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۹۰، در فاصله زمانی پنج ساله و براساس آخرین جابجایی‌ها به استان تهران یا داخل استان تهران، از مجموع ۹۷۸ هزار و ۸۱۱ نفر، ۵۰۵ هزار نفر معادل ۵۲درصد علت مهاجرتشان را پیروی از خانوار اعلام کرده‌اند که به صورت مهاجرت‌های جمعی خانواری بوده است.

از این تعداد ۱۵۱ هزار و ۹۷۵ نفر مرد و بیشترین حجم آن در گروه سنی ۲۵ تا ۲۹ سال بوده است. همچنین نتایج نشان می‌دهد که از مجموع مهاجران تعداد ۴۷۵ هزار و ۹۸ نفر زن بوده که عمده‌ترین دلیل مهاجرت آنها نیز پیروی از خانوار و بیشترین حجم آن در گروه سنی ۲۵ تا ۲۹ سال بوده است. این در حالی است که بعد از پیروی از خانوار، دستیابی به مسکن بهتر، جست‌وجوی شغل مناسب‌تر و تحصیل از دیگر علل مهم و عمده مهاجرت در استان در سال ۱۳۹۰ بوده است و بیش از ۱۸ درصد دیگر مربوط به سایر موارد است که شامل موارد اظهار نشده است.

از آنجایی که مهاجرت یکی از اساسی‌ترین عواملی است که سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان اقتصادی و اجتماعی جامعه برای کنترل جمعیت و جهت دادن به جابه‌جایی‌های جمعیتی به آن توجه دارند، شناخت الگوی مهاجرتی این زمینه را برای برنامه‌ریزی‌های جمعیتی هرچه بیشتر و کارآمدتر می‌کند. با این حال مرکز آمار ایران ادامه روند افزایش جمعیت را برای کلانشهر تهران مخرب می‌داند. خبرآنلاین نوشت: در بررسی‌های سازمان مرکز آمار این‌چنین آمده است که در صورت افزایش بی‌رویه جمعیت و عدم برنامه‌ریزی و ایجاد زیرساخت‌های مناسب و توزیع متعادل آن در سراسر نقاط کشور شاهد تراکم بی‌رویه جمعیت در پایتخت و چند کلانشهر بزرگ خواهیم بود. در این حالت حرکت به سمت توسعه اقتصادی و شکوفایی آن غیرممکن خواهد بود.
 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha