تاكنون بارها از كمبودها و مشكلات درمانی بیماران خاص در شهرهای مختلف گزارش‌هایی رسیده است. بارها شنیده‌ایم كه این بیماران علاوه بر محنت بیماری، رنج سفر را برای تهیه برخی داروهای مورد نیاز به جان خریده‌اند و گاه نیز سر از بازار ناصر خسرو و مكان‌های پنهانی خرید دارو، درآورده‌اند.

شاید دیگر از شنیدن اینكه بیماران پس از چندین بار مراجعه به داروخانه‌های معتبر، تنها موفق به تهیه نیمی از داروهای تجویزی شوند، تعجب نكنیم. تعجب نكنیم از مشكلات عرصه درمان كه علیرغم برنامه‌ها و وعده‌ها، هنوز هم بخشی از آنها به قوت خود باقی است و در این میان مصائب بیماران دیر درمان خود حكایتی دارد.

با وجود آنكه خود مسوولان بارها به این موضوع كه بیماران دیردرمان به دلیل درمان مستمر از مشكلات اقتصادی و رفاهی در رنجند، اذعان داشته‌اند، باز هم برخی آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌ها بر بار مشكلات این دسته از بیماران تاثیر می‌گذارد، به عنوان مثال چندی پیش اجرای دستورالعمل بیمه ایرانیان و عدم پیش‌بینی بیمه رایگان بیماران خاص، داد از نهاد بیماران دیردرمان درآورد. با وجود آنكه بیمه پایه ایرانیان با هدف حل بسیاری از مشكلات درمانی افراد كم درآمد اجرایی شد، ولی باز هم شاهد بروز مشكلاتی جدید به ویژه برای بیماران خاص هستیم.

به گزارش ایسنا، بر اساس طرح بیمه ایرانیان، افراد فاقد هر نوع بیمه می‌توانند با پرداخت 50 درصد حق بیمه، خود و اعضای خانواده خود را بیمه كرده و در صورت بیماری از خدمات بیمه‌ای بهره‌مند شوند. بر اساس دستور‌العمل وزارت رفاه این بیمه به صورت جمعی و خانوادگی اجرا می‌شود. همچنین افرادی كه توانایی پرداخت 50 درصد حق بیمه خود را ندارند، با پر كردن فرم خوداظهاری، می‌توانند فقدان توانایی مالی خود را اعلام كرده و با تایید كمیته امداد از تخفیف دولت برای تحت پوشش بیمه قرار گرفتن، برخوردار شوند.

این طرح در شرایطی در حال اجرا شدن است كه به گفته مسوولان حدود 6 تا 7 میلیون نفر از جمعیت كشور فاقد هر نوع پوشش بیمه‌ای بوده و اغلب از محرومان جامعه و دارای خانواده‌های پرجمعیت هستند.

در این میان اختلاف نظرهای برخی مسوولان حوزه سلامت در مورد كارایی یا عدم كارآمد بودن بیمه ایرانیان جای تامل دارد.

شواهد نشان می‌دهد كه بیمه‌های بستری در حال خارج شدن از سیستم دولتی بوده و در این شرایط همه چشم‌ها به سمت بیمه ایرانیان است. برخی صاحبنظران معتقدند لغو بیمه بستری شهری و اختصاص اعتبار آن به طرح بیمه ایرانیان گره‌ای از مشكلات نمی‌گشاید.

در اینجا این سوال نیز مطرح است؛ افرادی كه توان پرداخت حق بیمه را نداشته و فاقد دفترچه هستند، چگونه هنگام بروز ناگهانی بیماری به كمیته امداد مراجعه كرده و سیر اداری را طی كنند تا بتوانند دفترچه بیمه دریافت كنند؟

چندی پیش دكتر امامی رضوی، معاون سلامت وزارت بهداشت در تشریح مشكلات ناشی از اجرای بیمه ایرانیان به ایسنا، گفت: بر اساس دستورالعمل جدید بیمه ایرانیان، بیمه روی تخت مانند گذشته انجام نشده و چرخه بیمه شدن بیماران بسیار طولانی شده است. از طرف دیگر مخارج بیماران از لحظه‌ای كه بیمه می‌شوند مورد پذیرش قرار می‌گیرد و بیمه روزهای بستری قبل از بیمه شدن را تقبل نمی‌كند. بنابراین لازم است از سوی سازمان‌های بیمه‌گر تدابیری اندیشیده شود كه با وجود بیمه ایرانیان،‌ بیمه روی تخت دچار خدشه نشود.

طرح بیمه‌ ایرانیان مسیر كارشناسی را طی نكرده است

بیماری كه خود از حمایت و امداد دارویی برخوردار است، چگونه می‌تواند هزینه صدور دفترچه را بپردازد؟

اظهارات برخی از نمایندگان بیماران دیر درمان نیز شنیدنی است.

احمد قویدل، مدیرعامل كانون هموفیلی ایران، در این باره می‌گوید: «دولت كه تاكنون میلیونها دلار هزینه درمان بیماران خاص را تقبل كرده، بر چه مبنای كارشناسی دفترچه‌های این بیماران را مشمول پرداخت هزینه كرده است. این چنین اقدامات وزارت رفاه فارغ از كارشناسی‌های وزارت بهداشت و عدم هماهنگی این دو وزارتخانه، مشكلاتی را برای بیماران خاص از جمله بیماران هموفیلی ایجاد كرده و بیماران از این بابت در رنجند. غیرمنطقی است كه پس از 30 سال حمایت از بیماران خاص، اكنون این حمایت از آنها دریغ شود. این محرومیت از حمایت قابل هضم نیست و معتقدیم طرح بیمه ایرانیان مسیر كارشناسی خود را طی نكرده است.»

محمد خسرویار، مدیر انجمن ام اس نیز با اشاره به تسهیلات خدمات درمانی برای این بیماران در سنوات گذشته به ایسنا می‌گوید: «بیماری ام.اس درمان قطعی نداشته و تنها می‌توان آن را كنترل كرد. بیماران ام.اس به واسطه بیماری مزمن خود متحمل هزینه‌های زیادی می‌شوند و خانواده‌های آنان به دلیل هزینه‌های مستمر درمان با مشكلات اقتصادی مواجه هستند. در گذشته با صدور یك معرفی نامه از سوی انجمن برای سازمان خدمات درمانی، برای بیمار و به نام خود وی دفترچه صادر می‌شد؛ این در حالی است كه بر اساس دستورالعمل جدید بیمه ایرانیان، بیمار برای بیمه كردن خود و اعضای خانواده خود باید نفری 33 هزار تومان هزینه بپردازد. بیماری كه خود از حمایت‌ها و امداد دارویی انجمن برخوردار است، چگونه می‌تواند هزینه صدور دفترچه را بپردازد؟

این امر مشكل جدیدی برای بیماران ام.اس ایجاد كرده، انجمن هم قادر به پرداخت این هزینه‌ها نیست. بر این اساس خواستاریم كه سازمان بیمه خدمات درمانی و وزیر رفاه همان نگاه قبلی به بیماران خاص را لحاظ كرده و با معرفی نامه موسسات خیریه، دفترچه بیماران را صادر كنند تا بیماران خاص از مزایای گذشته برخوردار شوند.»

مشهدی، مدیرعامل انجمن حمایت از بیماران تالاسمی هم با انتقاد از عدم پیش‌بینی بیمه رایگان و انفرادی بیماران خاص در بیمه ایرانیان، به ایسنا می‌گوید: « در سال‌های گذشته اغلب بیماران تالاسمی از بیمه خدمات درمانی برخوردار بوده و بیماران به صورت رایگان و معاف از پرداخت هر گونه وجهی تحت پوشش بیمه قرار می‌گرفتند. اخیرا سازمان بیمه خدمات درمانی از بیماران به منظور تمدید دفترچه بیمه آنها پول مطالبه می‌كند. تحمیل هزینه بیمه سالانه به هر بیمار سبب می‌شود كه بیماران زیادی از ادامه درمان خود منصرف شده و یا با مشكلات مالی جدید مواجه شوند. از طرف دیگر بر اساس دستورالعمل بیمه همگانی، بیماران خاص نمی‌توانند به صورت انفرادی بیمه شوند.»

مصری: با اجرای بیمه‌ایرانیان، محدودیتی ایجاد نشده است

به گزارش ایسنا، این در حالی است كه عبدالرضا مصری، وزیر رفاه، نظر دیگری دارد و چندی پیش در جمع خبرنگاران با این اظهارنظر كه نمی‌دانم اشكالات بیمه ایرانیان را از كجا درمی‌آورند گفته است كه با اجرای بیمه پایه ایرانیان هیچ محدودیتی برای كسی ایجاد نشده و به جای آن كه كارت بستری شهری به یك فرد بدهیم تا تنها حق بستری شدن داشته باشد، با اجرای بیمه پایه ایرانیان هم اكنون خدمات سرپایی نیز به وی ارائه می‌شود.

وی در برابر این گفته كه در مورد بیماران خاص نیز گفته می‌شود، این بیماران در گذشته به صورت انفرادی بیمه می‌شدند اما در حال حاضر مجبورند همراه با اعضای خانواده‌ بیمه شوند، گفته است:« نه در گذشته و نه در حال حاضر این محدودیت برای بیماران خاص و نیازمند وجود نداشته و ندارد. این افراد می‌توانند به صورت انفرادی هم بیمه شوند.»

وزیر رفاه با بیان این كه افراد برای دریافت كارت بستری شهری باید تاییدیه‌ای مبنی بر نیازمند بودنشان می‌آورند تا كارتشان صادر شود، تاكید كرده است كه اگر الان هم این تاییدیه را بیاورند، دفترچه برای آن‌ها صادر می‌شود. از طرف دیگر20 درصد خدمات ارائه شده مربوط به خدمات درمانی بستری و 80 درصد خدمات درمانی سرپایی است، لذا آن سیستم (كارت بستری شهری) غلط بود. براساس آن خدمت (كارت بستری شهری) اگر بیمار سرپایی پول نداشت، آن قدر مراجعه نمی‌كرد تا تبدیل به بیمار بستری می‌شد، اما امروز با دفترچه‌ای كه در دست دارد، از بستری شدن و ایجاد هزینه سنگین به مردم پیشگیری می‌شود.

و كلام آخر، مشكلات بیماران خاص داستان امروز و دیروز نیست؛ گشایش گره كور این مشكلات به ویژه بیماران دیردرمان، تنها منوط به تامین بودجه و اعتبار نیست، بلكه نیازمند همكاری و همراهی كلیه سازمان‌ها و نهادهای ذیربط است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha