حدود 10 سال پیش بود كه موضوع رنگ كردن میوه‌ها بر سر زبان‌ها افتاد. در آن زمان فروشنده‌ها میوه‌هایی مثل انار و هندوانه را از وسط باز كرده و با رنگ كردن داخل آنها در اصل اینگونه برای فروش بقیه این محصولات تبلیغ می‌كردند اما كم كم این رنگ كردن‌ها به پوست میوه‌ها رسید. جایی كه میوه‌های كال و نارس را به روش‌های مختلف رنگ می‌كردند تا به جای میوه‌های رسیده به دست مصرف‌كننده بدهند. البته در اوایل، این موضوع هم خیلی جدی گرفته نمی‌شد و مردم با این توجیه كه این كار فقط برای میوه‌های نوبرانه است، بی‌خیال از كنارش می‌گذشتند اما با گذر زمان مشخص شد، رنگ كردن میوه‌ها نه تنها به شغل ثابتی برای گروهی تبدیل شده است بلكه این كار به وسیله موادی صورت می‌گیرد كه سلامت شهروندان را به خطر می‌اندازد.

میوه‌های نفتی سرطانی!

سلامت نیوز: حدود 10 سال پیش بود كه موضوع رنگ كردن میوه‌ها بر سر زبان‌ها افتاد. در آن زمان فروشنده‌ها میوه‌هایی مثل انار و هندوانه را از وسط باز كرده و با رنگ كردن داخل آنها در اصل اینگونه برای فروش بقیه این محصولات تبلیغ می‌كردند اما كم كم این رنگ كردن‌ها به پوست میوه‌ها رسید. جایی كه میوه‌های كال و نارس را به روش‌های مختلف رنگ می‌كردند تا به جای میوه‌های رسیده به دست مصرف‌كننده بدهند. البته در اوایل، این موضوع هم خیلی جدی گرفته نمی‌شد و مردم با این توجیه كه این كار فقط برای میوه‌های نوبرانه است، بی‌خیال از كنارش می‌گذشتند اما با گذر زمان مشخص شد، رنگ كردن میوه‌ها نه تنها به شغل ثابتی برای گروهی تبدیل شده است بلكه این كار به وسیله موادی صورت می‌گیرد كه سلامت شهروندان را به خطر می‌اندازد.
 
نوبرانه‌های بی‌مزه
به گزارش سلامت نیوز، روزنامه جوان در ادامه نوشت: روند افزایشی ورود میوه‌های رنگ آوری و نقاشی شده با مواد و گازهای شیمیایی به بازار آنچنان زیاد شده كه برخی مسئولان صنفی مجبور به هشدار دادن در این باره شده و نسبت به سلامتی مصرف‌كنندگان ابراز نگرانی كرده‌اند.
حالا دیگر «رنگ شده»ها جای خود را در بازار میوه پیدا كرده‌اند؛ اصطلاحی كه درباره مركبات خوشرنگ اما كال به كار می‌رود. میوه‌هایی كه بدون هیچ نظارتی و با قیمت بالا در بازار به فروش می‌رسد و اغلب مردم هم دلخوش به رنگ  زرد و نارنجی آنها فكر می‌كنند نوبرانه‌ای را خریده‌اند كه رسیده و آبدار و آماده خوردن است.
 
تبدیل رنگ سبز به زرد و نارنجی
«افزودن هر نوع رنگ به میوه‌ها و مركبات سلامت مردم را تهدید خواهد كرد.»
اینها حرف‌های عضو كمیسیون بهداشت و درمان مجلس است كه با انتقاد از توزیع میوه‌های رنگ شده در بازار گفت: «افزودن رنگ به میوه‌ها یا تزیین آنها با واكس برای جلب مشتری بیشتر تقلب برای كسب سود از سوی سودجویان بوده كه باید دستگاه‌های نظارتی برخورد كنند.»


علی كائیدی با بیان اینكه رنگ‌آوری مصنوعی میوه‌ها با استفاده از مواد شیمیایی به طور حتم تهدیدی جدی برای سلامت افراد است، افزود: «میوه‌هایی كه با رنگ مصنوعی به شكل ظاهری مورد‌پسند درمی‌آیند، هیچ‌گاه به علت نداشتن مزه مطلوب مقبولیت عامه ندارند.»


این نماینده مجلس با تأكید بر اینكه وزارت جهاد كشاورزی باید بیش از پیش در راستای تأمین سلامت مواد غذایی مردم حساسیت داشته باشد، گفت: «با توجه به اوج‌گیری بسیاری از سرطان‌ها نباید اجازه دستكاری در تولید محصولات با هدف سودآوری صرف داده شود.»


رنگ كردن میوه‌ها مسئله‌ای است كه رئیس اتحادیه باغداران ایران هم به صورت تلویحی، آن را تأیید كرد و گفت: «در چند سال اخیر عده‌ای سودجو قبل از فصل برداشت، پرتقال را از باغداران خریداری می‌كنند و با استفاده از دستگاه‌هایی پرتقال را رنگ‌آوری می‌كنند و رنگ پرتقال را از سبز به زرد یا نیمه زرد و سبز تبدیل می‌كنند.»
به گفته مجتبی شادلو این‌گونه میوه‌ها برای سلامتی ضرر دارند زیرا میوه پرتقال، خودش اسید دارد و بر اثر گرمادهی میزان اسید آن بالاتر رفته و علاوه بر از بین رفتن خاصیت آن، برای دستگاه گوارش بسیار خطرناك است اما رنگ‌آمیزی میوه‌ها یا سبززدایی به دو صورت انجام می‌شود كه شیوه رنگ‌آمیزی با «گاز اتیلن» در كشور ما كاربرد بیشتری دارد.»
 
نفوذ موادشیمیایی به قلب میوه‌ها
شاید رنگ كردن گنجشك و فروختن آن به جای قناری فقط یك ضرب‌المثل باشد اما امروز گروهی میوه‌های كال را به دو روش رنگ می‌كنند و چنان به جای میوه‌های رسیده به جامعه قالب می‌كنند كه صدای كسی در نمی‌آید.
كارشناسان معتقدند به دو روش این كار صورت می‌گیرد؛ در روش اول ابتدا با گاز اتیلن، رنگ میوه‌ها را برمی‌گردانند و بعد در محلول رنگی غوطه‌ور می‌كنند تا رنگ میوه‌ها مجلسی‌تر و براق‌تر شود.
روش دوم اما كمی متفاوت است. در این روش، خبری از گاز اتیلن نیست و از همان ابتدا مركبات در محلول‌های رنگ با غلظت بالاتر غوطه‌ور می‌شود. میوه‌ها در آب 50 درجه سانتیگراد به مدت 20 دقیقه غوطه‌ور می‌شوند تا رنگ، جذب پوست میوه و یكدست شود. بعد از آن نیز میوه‌ها سرد شده و واكس زده می‌شوند. این روش در میوه‌های وارداتی بسیار دیده می‌شود. در این روش ممكن است مواد شیمیایی به داخل میوه نفوذ كند  و موجب مسمومیت و حتی ابتلای مصرف‌كننده به سرطان شوند.
 
حواسمان به سموم باشد
مشكل میوه‌های رنگ شده فقط به محصولات داخلی ختم نمی‌شود. اكثر میوه‌های وارداتی هم با اینكه ظاهر قشنگی دارند، اما نه كیفیت دارند و نه مزه.
با این حال مردم انتظار دارند با توجه به قانونی شدن طرح انتزاع وظایف و اختیارات بخش كشاورزی از وزارت صنعت، نظارت دقیق‌تری از سوی وزارت جهاد كشاورزی بر سلامت محصولات وارداتی صورت بگیرد.


از طرف دیگر تولیدكنندگان میوه‌ها و محصولات كشاورزی داخلی نیز باید به محصولات خود اجازه رشد كافی قبل از عرضه به بازار را بدهند، چراكه رنگ‌آوری در لیموشیرین، پرتقال و نارنگی كه در شرایط غیرطبیعی صورت می‌گیرد، تهدیدی جدی برای سلامت جامعه است. بر همین اساس وزارت جهاد كشاورزی باید به صراحت اعلام كند استفاده از هر نوع رنگ و مواد خاص برای رسیده و با كیفیت نشان دادن میوه‌ها ممنوع است.
در همین راستا رئیس اداره بهداشت كشاورزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی هشدار داد: «هرچند باقیمانده سموم روی میوه‌ها علامت خاصی ندارد اما چسبناك یا براق بودن، نشانه باقی‌ماندن سموم روی آنها است.»


رضا عزتیان افزود: «برخی میوه‌های آغشته به باقی‌مانده سموم، دارای بو و طعم مواد شیمیایی مانند نفت است. به همین خاطر اگر میوه‌ای، طعم و بویی غیر‌طبیعی داشته باشد به طور قطع از مواد شیمیایی برای رشد و به عمل‌آوری آن استفاده شده است.»
آنچه مشخص است اینكه رنگ‌آوری میوه‌ها به ویژه مركبات و موز و خرمالو، می‌تواند مشكلاتی را برای مصرف‌كنندگان ایجاد كند كه شایع‌ترین آنها ناراحتی‌های گوارشی است. با این اوصاف و با تصمیمات و دستورات بی‌عمل مسئولان فقط باید از مردم خواست مراقب سموم باقی‌مانده در میوه‌ها و سبزی‌ها باشند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha