در حالی كه حدود دو ماه آمار جنجال برانگیزی كه نماینده معاونت راهبردی قوه قضائیه درباره مزاحمت‌های خیابانی ارائه كرد می‌گذرد، روز گذشته مدیركل آسیب‌های اجتماعی وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی بدون آنكه آمار مشخصی از مزاحمت‌های خیابانی ارائه دهد بر افزایش هزینه اجتماعی مزاحمان تاكید كرد.

سلامت نیوز: در حالی كه حدود دو ماه آمار جنجال برانگیزی كه نماینده معاونت راهبردی قوه قضائیه درباره مزاحمت‌های خیابانی ارائه كرد می‌گذرد، روز گذشته مدیركل آسیب‌های اجتماعی وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی بدون آنكه آمار مشخصی از مزاحمت‌های خیابانی ارائه دهد بر افزایش هزینه اجتماعی مزاحمان تاكید كرد.
 

به گزارش سلامت نیوز، روزنامه آرمان نوشت: درباره میزان مزاحمت خیابانی در ایران و آسیب‌های اجتماعی ناشی از آن آمار و ارقام درستی وجود ندارد، اما عمده برخوردها با آن سلبی است. بنابر نظرات جامعه شناسان بروز هرگونه بزه یا معضل اجتماعی به علل و عوامل خاصی بستگی دارد و باید با بررسی آن به كاهش این نارسایی‌ها پرداخت. اما در سال‌های اخیر فقط شاهد اعمال رفتارهای سلبی برای كنترل و كاهش مزاحمت‌های خیابانی بوده‌ایم، این در حالی است كه اگر فرهنگ‌سازی و آگاهی‌سازی عمومی در این زمینه انجام شود بی‌شك تاثیرگذارتر از رفتار‌های سلبی خواهد بود.

آمار و ارقام نامشخص مزاحمت‌های خیابانی

آبان امسال بود كه نماینده معاونت راهبردی قوه قضائیه درباره میزان مزاحمت‌های خیابانی گفت: براساس آمار ناجا افزایش 98 درصدی مزاحمت زنان و دختران در سال گذشته را شاهد بوده‌ایم. این در حالی است كه معاونت اجتماعی نیروی انتظامی‌از 40 برابر شدن گشت‌های ارشاد خبر داد. قنبرنژاد از افزایش ناگهانی 200 تا 300 موردی تجاوز به عنف از سال 89 خبر داد و گفت: در سال 93 حدود یك هزار و 313 مورد تجاوز به عنف گزارش شده است كه این آمار اگرچه در مقایسه با سال 92 كاهش 30 فقره‌ای را نشان می‌دهد، اما در مجموع از سال 89 تجاوز به عنف یك افزایش ناگهانی 200 تا 300 موردی داشته و همان رقم تقریبا ثابت است.

او با بیان اینكه میزان مزاحمت زنان و دختران در سال 89، حدود 72 هزار مورد بوده است، گفت: براساس آمار نیروی انتظامی‌مزاحمت زنان و دختران در سال 93 به 142 هزار و 933 مورد رسید كه افزایش 98 درصدی داشته است. یك روز بعد فرمانده انتظامی تهران بزرگ در واكنش به اظهارات معاون راهبردی قوه قضائیه مبنی بر افزایش 98 درصدی تعرضات كلامی و مزاحمت‌های خیابانی اظهار داشت: ما در تهران این آمار را تأیید نمی‌كنیم. سردار حسین ساجدی‌نیا عالی‌ترین مقام انتظامی تهران بزرگ افزود: طرح‌های امنیت محلی ادامه دارد و با توجه به برودت زودرس هوا طرح‌های زمستانی راهور نیز اطلاع‌رسانی خواهد شد. به گزارش فارس، ‌او درباره اخباری مبنی بر اینكه گشت ارشاد افزایش یافته، بیان داشت: گشت ارشاد تهران بزرگ همان برنامه قبلی را دارد و بحث افزایشی نداشته فقط اجرای ماموریت‌ها را ادامه می‌دهیم.

هزینه اجتماعی مزاحمان‌خیابانی افزایش یابد

روز گذشته مدیركل آسیب‌های اجتماعی وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی با اشاره به اینكه مزاحمت خیابانی و متلك پرانی یك واقعیت اجتماعی است، گفت: برای مهار مزاحمت خیابانی نمی‌توان فقط به اقدامات دولت و نیروی انتظامی متكی بود. باید یك عزم جدی مردمی به وجود ‌آید تا هزینه اجتماعی افرادی كه مرتكب مزاحمت خیابانی می‌شوند بالا برود. روزبه كردونی در پاسخ به اینكه بزرگ‌ترین آسیب اجتماعی كه در كشور ما وجود دارد چیست؟ اظهار كرد: می‌توان لیست متعددی از آسیب‌ها را نام برد كه روند آنها نامطلوب است یا در برخی مناطق وضعیت بحرانی است.

او ادامه داد: اما به عقیده بنده گسترش گفتمان و احساس «تحقیر» در جامعه یكی از عواملی است كه می‌توان به عنوان یكی از عوامل ایجاد و تشدید خشونت از آن نام برد و این از آسیب‌های مهمی است كه باید برای مواجهه با آن چاره‌اندیشی كرد. كردونی همچنین درباره علت و سرمنشأ ناهنجاری‌های اجتماعی مثل مزاحمت‌های فیزیكی و جنسی خیابانی، متلك پرانی و... گفت: نمی‌توان انكار كرد كه مزاحمت خیابانی و متلك پرانی یك واقعیت اجتماعی است كه در كشور وجود دارد؛ اما برای مواجهه با آن باید رویكرد انتظامی و قضائی در كنار رویكرد اجتماعی فرهنگی وجود داشته باشد. به گزارش ایسنا، ‌او افزود: برای مهار مزاحمت خیابانی نمی‌توان فقط به اقدامات دولت و نیروی انتظامی متكی بود. باید یك عزم جدی مردمی به وجود آید تا هزینه اجتماعی افرادی كه مرتكب مزاحمت خیابانی می‌شوند بالا برود. از سوی دیگر دانشگاهیان باید تحقیقات كاربردی و میدانی برای بررسی علل گسترش این پدیده‌ها داشته باشند.

اقدام‌های فرهنگی برای مقابله با مزاحمت‌ها

یك پژوهشگر مسائل اجتماعی درباره مقابله با مزاحمت‌های خیابانی به «آرمان» می‌گوید: تاكنون در مدیریت این مساله شاهد بروز رفتارهای قهری بوده‌ایم، اما باید از این دیدگاه سنتی در نحوه برخورد با این معضل دوری كرد. ثریا عزیز پناه می‌افزاید: باید در این زمینه اقدامات فرهنگی لحاظ شود و با اعتماد به زنان و دختران از آنها به عنوان خط مقدم این حفاظت استفاده كرد. به گفته او فاصله گرفتن از دیدگاه‌های سنتی و آموزش صیانت نفس این قضیه می‌تواند موثر باشد. این روانشناس تاكید می‌كند: در برخی از نقاط كشور گاهی پاسخگویی به این مزاحمت‌ها از سوی زنان پرخاشگرانه است، این در حالی است كه اگر بتوان این آسیب را با آموزش گذر با آرامش از مقابل بسیاری از مزاحمت‌ها در بین افراد نهادیه كرد به این ترتیب از بروز هرگونه واكنش‌های آنی، خشونت‌آمیز و پیامدهای آن در جامعه جلوگیری می‌شود.

عزیز پناه تاكید می‌كند: این فرهنگ را با اقدامات آموزشی می‌توان تغییرداد. برای مثال اگر رسیدگی به این قضیه فقط به مداخله قهرآمیز محدود شود در چنین وضعیتی چگونه می‌توان در همه معابر، كوچه و پس كوچه‌هایی كه از دید عموم خارج هستند آن را مدیریت كرد. اقدامات فرهنگی، آموزشی و نحوه مقابله با این آسیب‌ها می‌تواند تنها راه چاره برای مدیریت این معضل اجتماعی باشد. به گفته او هم‌اكنون در جامعه نورافكن آسیب‌های اجتماعی روی مزاحمت‌های خیابانی می‌تابد، اما اگر این مزاحمت‌ها در شرایطی محدود نسبت به دید عمومی همچون مزاحمت‌ها در محیط‌های كاری زنان، در خانواده یا دیگر مراكز رخ دهد دیگر چگونه می‌توان این امر را مدیریت كرد؟

این پژوهشگر مسائل اجتماعی می‌گوید: مهم‌ترین كار در عرصه پیشگیری آسیب‌های اجتماعی آموزش است و اینكه فرد باید با جنس دیگر چگونه رفتار كند تا با صیانت نفس و با احترام بتوان در جامعه به اهداف خود دست یافت، نیازمند یادگیری مهارت‌های اجتماعی است. او می‌افزاید: این امر باید از سوی والدین و مسئولان نظام آموزشی كشور در طول 12سال تحصیلی به افراد آموزش داده شود. برای مثال از قدیم الایام ساعت تعطیلی مراكز آموزشی و مدارس دخترانه همیشه مورد توجه بوده است و اغلب نیز شاهد مداخله‌ای قهرآمیز با آن بوده‌ایم. عزیزپناه تصریح می‌كند: باید زنان و مردان با اقدامات آموزشی و فرهنگ‌سازی به رعایت رفتار خود بپردازند و یادگیری این مهارت‌ها به شكل فی البداهه محقق نمی‌شود، بلكه احترام به دیگران و رعایت حقوق دیگران نیازمند فرهنگ‌سازی است و باید نسبت به آنچه كه در جامعه اتفاق می‌افتد در قالب تدوین متون آموزشی برای كاهش این آسیب ها، در راستای آموزش مهارت‌های زندگی و مدیریت رفتار خود محقق شود. به گفته او با كنترل رفتارها و آشنایی با عواقب هرگونه رفتار می‌توان به مدیریت رفتار خود پرداخت و به این ترتیب از بروز هرگونه آسیب در همان مراحل اولیه جلوگیری كرد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha