از آخرین روز هفته گذشته توفان شن و ریزگردها ریگان، شهرستانی در 300 كیلومتری جنوب كرمان، را در برگرفته است. مدرسه‌ها تعطیل شدند و اداره‌ها پیش از پایان ساعت اداری فعالیت‌شان را متوقف كردند. اكنون فرماندار ریگان از نگرانی‌هایش، از پی این رویداد می‌گوید؛ از بحران مهاجرت.

نفسِ تنگ ایران

سلامت نیوز: از آخرین روز هفته گذشته توفان شن و ریزگردها ریگان، شهرستانی در 300 كیلومتری جنوب كرمان، را در برگرفته است. مدرسه‌ها تعطیل شدند و اداره‌ها پیش از پایان ساعت اداری فعالیت‌شان را متوقف كردند. اكنون فرماندار ریگان از نگرانی‌هایش، از پی این رویداد می‌گوید؛ از بحران مهاجرت.

به گزارش سلامت نیوز، روزنامه تعادل می نویسد: امین باقری، فرماندار ریگان، گفت: «دلیل عمده این توفان خشكسالی است. این گردوغبارها بومی است. چون در منطقه هیچ پوشش گیاهی‌ای وجود ندارد و وزش باد باعث جابه‌جایی خاك و شن‌ها می‌شود و متاسفانه بعد از توفان تا 72 ساعت منطقه درگیر ریزگردها است.» او افزود: «اكثر توفان‌های شن شهرستان ریگان از شمال شرق و جنوب غرب است كه با ایجاد درختكاری و مالچ‌پاشی در مسیر شن‌های روان می‌توان آنها را تثبیت كرد و تا گذشت 4 یا 5 سال آینده می‌شود این معضل را تا حدودی كنترل كرد.»

فرماندار ریگان گفت: «مشكل بخش گنبكی در نزدیكی شهرستان ریگان كه در گذشته بسیار درگیر توفان شن بود، در حدود 30 سال قبل با كاشت درخت در مسیر شن‌های روان برطرف شد و مردم این منطقه با وجود توفان شن و ریزگردها در كمال آرامش به زندگی و كشاورزی مشغول هستند.» او ادامه داد: «طرح درختكاری برای منطقه ریگان در اداره منابع طبیعی شهرستان آماده اجراست، اما هنوز هیچ قولی برای تامین اعتبار آن داده نشده است.» او افزود: «بیشتر شهرستان فهرج و بخش نگین‌كویر و روستاهای بخش مركزی شهرستان ریگان درگیر این توفان شن هستند و متاسفانه جاده‌یی هم كه از این منطقه می‌گذرد ترانزیتی است. اما ریزگردها دید رانندگان را كاهش می‌دهد. بنابراین ما مجبور شدیم با هماهنگی مقامات استانی در چند روز گذشته این جاده را هر روز چند ساعت ببندیم.»

امین باقری گفت: «تمام نیروهای امدادی به در راه‌ماندگان و مسافران كمك‌رسانی‌های لازم را انجام داده‌اند.» او ادامه داد: «تنها استان ما درگیر این ریزگرها نیست و در سال‌های اخیر استان‌های دیگری هم در كشور مانند خوزستان، ایلام، كرمانشاه و... درگیر این معضل هستند.» او افزود: «اگر روند ریزگردها همین گونه ادامه پیدا كند مردم شهرستان ریگان و روستاهای تابعش مجبور به مهاجرت می‌شوند. این معضل بزرگی است؛ چون ادامه آن به بخش كشاورزی خسارت‌های زیادی وارد می‌كند و مردم علاوه بر از دست دادن سرمایه‌شان، خودشان و فرزندان‌شان درمعرض خطر ابتلا به بیماری‌های تنفسی قرار می‌گیرند.»



 نفس اهواز هم سنگین است

سعید متصدی، معاون محیط‌ زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط زیست، در پنجمین همایش ملی مدیریت آلودگی هوا و صدا، گفت: «بدون هیچ‌گونه تعارفی وضعیت هوای شهر اهواز نسبت به سال 92 بدتر شده است كه دو علت اساسی دارد. یكی بحث فعالیت‌های نفتی است كه در این باره بسیاری از واحدهای نفتی پلمب شده است. در سال 93 و 94، روزانه 30 هزار بشكه نفت از میدان نفتی آزادگان وارد می‌شد كه ما در این باره حتی بحث توقف تولید نفت را داشته‌ایم.» او ادامه داد: «مشكل دیگر ما در اهواز مربوط به آلاینده PM2.5 است و این مربوط به گرد و غباری است كه از كشورهای همسایه وارد می‌شود و بخشی از آن نیز مربوط به كانون‌های داخلی است كه در این باره نیز 60 تا 70 درصد تالاب هورالعظیم را آب‌گیری كرده‌ایم و برای بیان معضل ورود آلودگی هوای كشورهای همسایه از طریق قطعنامه‌های سازمان ملل متحد به دنبال جهانی كردن این مساله هستیم. این مشكل پدیده‌یی است كه به این سادگی كاهش پیدا نمی‌كند. در خوزستان 3 تا 4 هزار مالچ‌پاشی انجام داده‌ایم و نهال‌كاری كرده‌ایم.» او افزود: «در اهواز توانسته‌ایم منشأ بیماری‌های تنفسی را كه بعد از نخستین باران اتفاق می‌افتد، پیدا كنیم. در سال‌های گذشته 28هزار نفر به دلیل مشكل تنفسی بعد از نخستین باران به بیمارستان‌ها و مراكز درمانی مراجعه می‌كردند كه 10 هزار تا 18 هزار نفر در یك روز بودند ولی امسال تعداد مراجعه‌كنندگان در یك روز به 1000نفر نرسیده است.»



 فقط ریزگردها نیستند

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت از محیط زیست با اشاره به اینكه هنگامی كه راهبردهای كاهش آلودگی هوا تدوین شد، دولت عزم جدی برای كاهش آلودگی هوا پیدا كرد، گفت: «آلودگی هوا موضوعی است كه سال‌هاست با آن درگیریم، اما همچنان شاهد آلودگی هوا هستیم. هرچند در تهران و در مقایسه با سال 92 نزدیك به 60 روز كیفیت هوا مطلوب‌تر شده است و این اتفاق نه تنها در تهران بلكه در اصفهان و شیراز نیز افتاده است.» او ادامه داد: «از زمانی كه آلودگی هوا شروع شده است، دو دوره بحث برنامه‌ریزی آلودگی هوا را داشته‌ایم. در ارتباط با آلودگی هوا در خیلی مواقع انفعالی برخورد كرده‌ایم و این برخورد صحیح با آلودگی هوا نیست. در این دوره سعی كردیم از حالت انفعالی در ارتباط با موضوع آلودگی هوا بیرون آییم و با تدوین و اجرای راهبردهای مناسب، به كیفیت مطلوب هوا برسیم.»

متصدی گفت: «امروز در 8 كلان‌شهر كشور و برخی شهرها توزیع سوخت بنزین یورو 4 و گازوییل زیر 50 پی‌پی‌ام داریم. از سال 82 كه ارتقای استاندارد خودرو به سوخت یورو2 داشتیم، به مدت 8 سال سوخت ما یورو 2 بود، ولی امروز خودروها با تمام متعلقات یورو 4 تولید می‌شوند و امروز خودرویی نداریم كه یورو4 نباشد.» او ادامه داد: «تولید 15 مدل خودرویی كه در ایران تولید می‌شد، به دلیل مشكلاتی كه برای آلودگی هوا داشت، ممنوع شده است. پلتفرم‌های جدیدی كه امروز در كشور تولید می‌شوند، باید استاندارد یورو 5 را رعایت كنند، یعنی اگر خودرویی با پلتفرم جدید تولید شود، باید استاندارد یورو 5 داشته باشد.» او افزود: «بیش از 40 درصد سوخت نیروگاه‌ها در 8 سال اخیر مازوت بوده است. در طول سه سال اخیر 34 درصد افزایش مصرف گاز طبیعی در نیروگاه‌ها را داشته‌ایم و شیر مازوت 4 نیروگاه كشور پلمب شده است و نیروگاه‌ها امسال فقط 8 تا 10درصد مازوت استفاده كرده‌اند، آن هم به این دلیل است كه اجبارا مازوت‌سوز هستند و در تلاشیم آنها را نیز تعطیل كنیم.»

معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: «یكی از مشكلات عمده در آلودگی هوا این بود كه كاتالیست‌ها در كشور كنترل نمی‌شدند. ما تغییری كه در حدود مجاز معاینه فنی اعلام كردیم، این امكان را در كشور فراهم كردیم و اكنون حدود مجاز معاینه فنی اصلاح شده است.» او ادامه داد: «بعد از 20 سال حدود مجاز صنعتی اصلاح شده است. كاهش 20درصدی در انتشار آلاینده‌های صنعتی را داشته‌ایم و از اواسط امسال 441 مركز ایران تحت یك شبكه سیمفا و یكپارچه معاینه فنی فعالیت می‌كنند.» او افزود: «پایش مضاعف و آنلاین صنایع افزایش پیدا كرده است و تولید موتورسیكلت كاربراتوری از اول مهرماه سال 95 ممنوع شده است.» متصدی با اشاره به اینكه یكی از مباحثی كه پیگیر آن بودیم، بحث ممنوعیت ساخت و سازها بود، گفت: «در حال حاضر در شهر تهران ساخت ساختمان بلندمرتبه ممنوع شده است و در ارتباط با منطقه 22 كه یكی از مناطق بسیار خطرناك است، ساخت‌وسازهای بلندمرتبه در آن منطقه كنترل شده است.» او ادامه داد: «915 هزار خودروی فرسوده در سه سال اخیر از رده خارج شده است و كل خودروهای فرسوده كشور 2 میلیون و 150 هزار عدد است. همچنین سیستم ساخت و تكنولوژی موتور انژكتوری را ارتقا داده‌ایم كه به دنبال آن موتورسیكلت كاربراتوری خارج شده است.» او افزود: «اگر عامل آلودگی هوا را خودرو یا صنعت بدانیم، عامل اصلی آن در بارگذاری نادرست اینهاست. مشكلی كه ما در شهرها با آن روبه‌رو هستیم بارگذاری بیش از حد جمعیتی و صنعتی است. خوشبختانه در خصوص بارگذاری صنعتی محدوده 120 كیلومتری و 30كیلومتری شهرهای بزرگ، همچنین 50كیلومتری شهر اصفهان رعایت می‌شود. باید فعالیت‌های صنعتی و جمعیتی را به‌خصوص در اطراف شهر تهران كاهش دهیم.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha