فزایش میل ایرانیان به استفاده از خوراكی ها و مواد غذایی سنتی در سال های اخیر با آنكه می تواند خبر خوشایندی باشد، اما به دلیل سوء‌استفاده ها از این میل، خطرناك نیز هست.

سمِّ لبنیات سنتی!

سلامت نیوز:افزایش میل ایرانیان به استفاده از خوراكی ها و مواد غذایی سنتی در سال های اخیر با آنكه می تواند خبر خوشایندی باشد، اما به دلیل سوء‌استفاده ها از این میل، خطرناك نیز هست.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از قانون، در سال‌های اخیر، مصرف لبنیات سنتی كه چند دهه قبل جایگاه ویژه ای در سفره ایرانیان داشت، بار دیگر رواج یافته اما متاسفانه آسیب‌هایی را نیز به همراه داشته است. آن‌طور كه رییس اداره زئونوز وزارت بهداشت گفته به‌تازگی گزارش های بازرسی در بسیاری از مراکز تهیه لبنیات سنتی منتشر شده كه در آن‌ها از روغن پالم در حد افراط استفاده می‌شود؛ این درحالی است که مردم از ترس پالم به این لبنیات رجوع کرده‌اند، اما حالا به جز موارد غیربهداشتی، پالم نیز در این محصولات مشاهده می‌شود. حسین عرفانی با اشاره به هشدار رییس جامعه دامپزشکان مبنی بر شیوع تب مالت به دلیل اقبال مردم به لبنیات سنتی در پی ماجرای روغن پالم در لبنیات گفت: بحث استفاده از روغن پالم در لبنیات پاستوریزه که چندسال پیش مطرح شد، واکنش‌های افراطی از طرف مردم را به دنبال داشت. مردم با توجه به این موضوع به سمت لبنیات سنتی اقبال پیدا کردند که در همه‌جا با تبلیغات وسیعی به فروش می‌رسند. باتوجه به اینکه نظارتی بر روند تولید لبنیات سنتی وجود ندارد، این محصولات قابلیت تایید ندارند.

افزایش استفاده مردم از لبنیات سنتی، ممکن است به شکل غیرمستقیم در افزایش بیماری‌هایی مانند تب مالت که از طریق لبنیات منتقل می‌شوند، موثر باشد. ما اطلاعات موثقی داریم که نشان می‌دهد در بسیاری از مراکز تهیه لبنیات سنتی نیز از روغن پالم در حد افراط استفاده می‌شود. مردم از ترس پالم به این لبنیات رجوع کردند، اما حالا به جز موارد غیربهداشتی، پالم نیز در این محصولات مشاهده شده است.

در مجموع همچنان توصیه وزارت بهداشت مصرف لبنیات پاستوریزه با درصد چربی کم است.وی درباره آمار ابتلا به این بیماری در دو سال گذشته نیز توضیح داد و گفت: در سال ۹۵، ۱۴۹۰۰ مورد ابتلا به تب مالت در کشور ثبت شده است. این آمار در سال ۹۶، ۱۵۱۰۰ مورد گزارش شد. این دو رقم اختلاف معنی داری با یکدیگر ندارند اما با توجه به مشکلات تشخیصی، احتمال اینکه تعدادی از موارد ابتلا به بیماری ثبت نشده باشد، وجود دارد، اما این موضوع نباید مردم را نگران کند. پیش بینی نرخ این بیماری و احتمال افزایش بروز آن در سال ۹۷ نیز کاری غیرعلمی است. سازمان دامپزشکی فعالیت خود را در مورد واکسیناسیون دامی انجام می‌دهد و ما نیز به صورت پیوسته درخواست کرده‌ایم پوشش واکسیناسیون دامی را در مورد تب مالت افزایش دهد، با این وجود زحمات آن‌ها به اندازه كافی نیست.

جابه‌جایی دام و هویت نداشتن آن‌ها، مشکل را دو چندان می‌کند. قسمت عمده‌ای از دامداری ما سنتی است؛ می‌توانیم ضمن حفظ این بافت مشکلات بهداشتی آن‌ها را نیز برطرف کنیم. بنیاد مسکن انقلاب اسلامی می‌تواند بحث دامداری را در نقاط عشایری و روستایی طوری انجام دهد که ضمن رعایت استانداردهای سلامت و منتقل نشدن بیماری از دام به انسان، بحث دسترسی و دامپروری نیز ممکن باشد. وی درباره راه‌های انتقال این بیماری نیز توضیح داد و گفت: یکی از این راه‌های ابتلا به تب مالت، استفاده از لبنیات پاستوریزه و غیربهداشتی است. مردم می‌دانند که برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری، باید از محصولات پاستوریزه استفاده کنند. اگر در نقاط عشایری و روستایی، خودشان لبنیات تهیه می‌کنند، شیر حاصل از دام را حداقل به مدت دو تا سه دقیقه بجوشانند. بعد از آن می‌توانند از همین شیر برای تهیه محصولات لبنی استفاده کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha