مدیر کل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: تعداد معتادان از عدد دو میلیون و ۸۰۰هزار نفر به سه میلیون و ۳۵۰ هزار نفر می‌رسد.

سلامت نیوز:مدیر کل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با موادمخدر گفت: تعداد معتادان از عدد دو میلیون و ۸۰۰هزار نفر به سه میلیون و ۳۵۰ هزار نفر می‌رسد.

حمید صرامی در نشست تخصصی بررسی و تدوین سیاست‌های ستاد مبارزه با مواد مخدر در حوزه تحقیقات و پژوهش بیان کرد: اگر وضعیت اقتصاد مواد مخدر و شیوع مصرف مواد مخدر را مورد بررسی قرار دهیم و بخواهیم آینده کشور را متناسب با این داده‌ها پیش‌بینی کنیم، در مولفه‌های فراسیستمی و تاثیر این مولفه‌ها بر اعتیاد کشور با چند روند تا سال ۱۴۰۴ مواجه خواهیم شد.

کاهش سطح گفت‌وگو در خانواده‌ها

به گزارش سلامت نیوز به نقل از آرمان  ،مدیر کل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر عنوان کرد: اولین روند مدنظر، روند اجتماعی است. در حال حاضر مساله بیکاری به ویژه در طبقه تحصیل‌ کرده، کاهش سطح تعاملات به ویژه در خانواده‌ها که اکنون به میزان ۲۵ تا ۳۰ دقیقه در شبانه‌روز رسیده، افزایش حضور زنان در بازارها و کمرنگ شدن حضور آنها در نظام خانواده که موجبات کمرنگ شدن نقش عاطفی آنان را فراهم خواهد کرد، افزایش میزان مهاجرت‌ها و افزایش استرس‌های اجتماعی ناشی از عدم توانایی در تعاملات اجتماعی نشان می‌دهد که ما در آینده شاهد افزایش مصرف مواد مخدر در کشور خواهیم بود. صرامی اضافه کرد: دیگر روند مورد نظر، روند بی‌ثباتی اقتصادی در کشور است که با افزایش نابرابری‌های اقتصادی مواجه هستیم و اکنون جامعه بدل به یک جامعه دو قطبی فقیر- ثروتمند تبدیل شده است، چون نظام اقتصادی چندان مطلوب کار نمی‌کند، زمینه‌هایی چون پول‌شویی، گسترش تجارت مواد مخدر دامن خواهد زد. این اتفاق نیز معضلات اجتماعی جدید را برای ما به وجود خواهد آورد.

۵۶درصد دانش‌آموزان دچار بحران هویت هستند

مدیر کل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: روند سوم تغییر سبک زندگی ایرانی تا سال ۱۴۰۴ است و این تغییر تبعاتی نیز برای جامعه ایرانی به همراه دارد. با تغییر سبک زندگی مساله بحران هویت به صورت هویت‌های دنباله‌رو و هویت‌های بحران‌زده را خواهیم داشت. بنا به تحقیقی که از دانش‌آموزان تهرانی صورت گرفته، ۵۶ درصد دچار چنین نقیصه‌های هویتی هستند. در این تغییر سبک زندگی، افزایش فردگرایی‌ها، افزایش لذت‌جویی‌های افراطی، نبود محلی برای تخلیه هیجانات، شکل‌گیری باورهای جدید مبتنی بر خرافات و شکاف گسست نسلی شرایط را برای افزایش میزان مصرف‌کنندگان مواد مخدر افزایش خواهد داد.

بروز مشکلات باقانونی‌شدن مصرف ماری‌جوانا درسایر کشورها

مدیر کل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر تاکید کرد: روند دیگر بحث روند امنیتی است. آنچه در سال ۲۰۱۹ شاهد خواهیم بود، بسیاری از کشورها به دنبال قانونی‌سازی مصرف ماری‌جوآنا هستند و این قانونی‌سازی برای ما مشکلات جدیدی رقم خواهد زد. صرامی ادامه داد: روند دیگر افزایش دسترسی‌های چشمگیر به مواد مخدر خواهد بود. افغانستان بر اساس گزارش ۲۰۱۸ سالیانه ۱۰۱۸ تن مواد مخدر تولید می‌کند و این افزایش سرسام‌آور تولید مواد مخدر با برخی از تغییرات ژنتیکی ممکن است، این میزان تولید را به ۱۵ هزار تن برساند و موجبات ارزانی مواد مخدر را نیز فراهم کند.

پیش‌بینی افزایش میزان مصرف موادمخدر بین زنان

مدیر کل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: روند افزایش مصرف آخرین روند مورد بحث است و طبق پیش‌بینی‌ها تا سال ۱۴۰۴ شاهد افزایش میزان مصرف مواد مخدر در میان زنان و دختران خواهیم بود که در دانش‌آموزان، در دانشجویان و جمعیت عمومی از ابتدای دهه هشتاد شاهد افزایش مصرف بوده‌ایم. صرامی افزود: از سوی دیگر در میان جوانان و نوجوانان نیز شاهد افزایش مصرف خواهیم بود، چرا که اکنون مصرف مواد مخدر بدل به کلاس و هویت برای جوانان شده است.

شیوع چند مصرفی در میان جامعه

مدیر کل دفتر تحقیقات و آموزش ستاد مبارزه با مواد مخدر اظهار کرد: از سوی دیگر با توجه به شیوع چند مصرفی در میان جامعه، روندهای درمانی را مختل می‌کند و برای مصرف ترکیبی و چند ماده‌ای در هیچ جای جهان پروتکلی درمانی وجود ندارد و این مساله کار درمانگران ایرانی را سخت کرده است. این روندها به ما نشان خواهد داد که شرایط دانشگاه‌ها در آینده پیچیده‌تر می‌شود. صرامی ادامه داد: باید برای مقابله با این شرایط دانشگاه‌ها به فعالیت مستمر و مداوم در این زمینه روی بیاورند. آمارها در چند سال گذشته این مساله را چندان نشان نداده‌اند. اگر ضعف در این قسمت وجود داشته باشد به اعتماد اجتماعی ضربه می‌زند. او بیان کرد: دانشگاه همچنان تا جایگاه خود برای رسیدگی به دغدغه اعتیاد جای کار دارند. امیدوارم که با تلاش‌های گسترده به جایگاه خوبی برسیم و باید در پایان‌نامه‌ها به موضوع و دغدغه‌های مبارزه با اعتیاد بیشتر پرداخته شود و پژوهش‌ها بتوانند یاری‌رسان باشند. به گزارش ایسنا، صرامی گفت: اگر قرار باشد مانند بسیاری از کشورها با واگذاری موضوع به مردم مشکل اعتیاد را حل و فصل کنند، ما همچنان هیچ مدلی کاربردی برای انجام این راهکار نداریم. طبق نظرسنجی‌ها، ۶۹ درصد مردم اعلام کردند که حاضرند با جدیت برای مقابله با اعتیاد به فعالیت بپردازند. بر اساس کدام مدل باید مردم وارد این جریان کنیم؟، آگاهی نداریم و باید دانشگاه‌ها این وظیفه را انجام دهند.

رشد 3 برابری آمار اعتیاد زنان

معاون سازمان امور اجتماعی وزارت کشور وضعیت آسیب‌های اجتماعی در کشور را نگران کننده خواند و تاکید کرد که آسیب‌های اجتماعی به سمت زنانه شدن پیش می‌رود. رضا محبوبی با بیان اینکه در حال حاضر درگیر جنگ بزرگی هستیم که همان وضعیت آسیب‌های اجتماعی است که به شکل خاموش همه کشور را فرا گرفته است، گفت: یک و نیم تا دو سال طول کشید تا گزارش جامع آسیب‌های اجتماعی جمع آوری شد و تصویری نسبتا جامع از وضعیت اجتماعی به ویژه آسیب‌های اجتماعی را ارائه داد و اکنون باید گفت که وضعیت آسیب‌های اجتماعی نگران کننده است. محبوبی از وجود ١۵ میلیون پرونده قضائی در کشور خبر داد و افزود: سه میلیون و ٢٠٠ هزار زن سرپرست خانوار، سالانه ٣٠ هزار معلول قطع نخاع و عضو و هزاران آسیب دیگر در کشور داریم، وقتی این تابلو را مرور می‌کنیم، نشان می‌دهد که اوضاع وخیم و واجد توجهات ویژه است.

او با بیان اینکه آسیب‌های اجتماعی به سمت زنانه شدن پیش می‌رود، تصریح کرد: جمعیت زنان درگیر مواد مخدر و اعتیاد در چند سال گذشته بیش از سه برابر شده است و بیش از ۵٠ درصد موارد شناسایی شده مبتلایان به ایدز از طریق رابطه جنسی بوده‌اند. از جمعیت ٧٠ هزار نفری افراد مبتلا به ایدز ۴٧ درصد نیز زنان هستند. معاون امور آسیب‌ها و مسائل اجتماعی سازمان امور اجتماعی وزارت کشور با اشاره به اینکه باید به زودی منتظر سونامی ایدز باشیم، اظهار کرد: آمار زنان سرپرست خانوار که قرار بود در سناریوی بدبینانه در سال ٩۵ دو میلیون و ١۵٠ نفر پیش‌بینی شود، اما به رقم سه میلیون و ٢٠٠ هزار زن سرپرست خانوار رسید. او توضیح داد: در علت‌یابی کلیت مساله آسیب‌های اجتماعی در تغییرات نوع این آسیب‌ها به علت‌ها رسیده‌ایم که برخی از آسیب‌ها به فقر، بیکاری، ناموزونی توسعه، بی‌عدالتی و توزیع نامناسب منابع مربوط می‌شود. از ١۵ میلیون پرونده قضائی ٨٠٠ هزار پرونده مربوط به سرقت است، آیا اگر مردم شغل داشته باشند، این مشکلات حل می‌شود؟ اینکه برخی معتقدند طلاق‌ها و اعتیاد به دلیل فقر و بیکاری است، درست است؟ اما ما جامعه‌شناسان به این موضوعات ارجاع نمی‌دهیم، گرچه ضعف برنامه‌ریزی موجب توسعه نابرابر شده و شکاف طبقاتی بین اقشار مختلف موجب آسیب‌های اجتماعی می‌شود.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha