سلامت نیوز : دکتر چنگیز خلیلی، عضو هیات مدیره انجمن متخصصین علوم آزمایشگاهی ایران در گفتگو با روابط عمومی سازمان نظام پزشکی، درباره وضعیت دانش علوم آزمایشگاهی در کشور در مقایسه با دنیا و کشورهای منطقه می‌گوید:
خوشبختانه با توجه به پیشرفت وسایل و ابزارهای ارتباطی و راههای دسترسی متنوع به منابع علمی روز دنیا، در بخث آموزش و دانش علوم آزمایشگاهی کشور و بروز شدن آنها مشکلی وجود ندارد در عین حال به نظر من در حال حاضر نیازمند نوعی بازنگری در آموزش دانشگاهی رشته های مختلف علوم آزمایشگاهی با توجه به نیازهای روز این علم و پیشرفت حاصل شده در آن هستیم.
وی می‌افزاید: از نظر تجهیزات و مواد مصرفی آزمایشگاهی نیز علیرغم اینکه گاهی موانع وسایلی بر علیه کشور ایجاد شده، اما بطور  کلی مشکلی در تامین آنها وجود نداشته است.
عضو هیات مدیره انجمن متخصصان علوم آزمایشگاهی، با اشاره به نقش تعیین تعرفه های واقعی در کیفیت خدمات علوم آزمایشگاهی، اظهار می‌کند: وضعیت تعرفه ها همیشه در ارائه جواب صحیح آزمایشگاه ها مؤثر است. اما متاسفانه در حوزه تعرفه های علوم آزمایشگاهی هیچگاه بدون مشکل نبوده ایم.
وی اضافه می‌کند: مشکل بزرگ آزمایشگاه ها در حوزه تعرفه ها ، بی ثباتی و نوسان شدید قیمت کیت ها و مواد مصرفی آزمایشگاه ها در طول سال است، در حالیکه پس از تعیین و اعلام تعرفه های آزمایشگاهی در ابتدای هر سال، هیچگونه تغییری متناسب با نوسان قیمت مواد ایجاد نمی‌شود و در بسیاری از موارد آزمایشگاهها هزینه های ناشی از مابه التفاوت این نوسان قیمت را تا پایان سال به سختی تحمل می‌کنند: به گفته دکتر خلیلی، جامعه آزمایشگاهیان کشور انتظار دارد که تعرفه تعیین شده در ابتدای سال، افزایش قیمتهای مواد مصرفی آزمایشگاهها را در طول سال در نظر بگیرند و یا تعرفه مورد نظر به اندازه کافی قابل انعطاف و تعدیل باشد.
وی ادامه می‌دهد که اخیرا برخی دستگاه های ویژه آزمایشگاههای طبی مانند اتو آنالیزورها به کشور وارد شده اند که تنها با کیتهای ویژه کمپانی سازنده دستگاه کار می‌کند در حالیکه این کیت ها در بازار قیمت بسیار بالایی دارند.
دکتر خلیلی اضافه می‌کند: در تمامی کشورها از جمله کشورهای منطقه این دستگاه ها بصورت رایگان و به عنوان یک کالای تبلیغاتی به آزمایشگاه ها ارایه می‌شود تا آنها ترغیب شوند که از کیت های آزمایشگاهی شرکت مذکور استفاده کنند.
به اعتقاد وی نظارت و کنترل واردات و تولیدات تجهیزات و مواد مصرفی آزمایشگاهی باید دقیق تر و جدی تر صورت گیرد تا از نوسانات و افزایش قیمت های کاذب و ناگهانی مواد مصرفی آزمایشگاه در طول سال جلوگیری شود.
مسئول آزمایشگاه تشخیص طبی بیمارستان جم، در ادامه به اثرات هدفمندی یارانه ها در هزینه های آزمایشگاهها اشاره و عنوان می‌کند: با هدفمندی یارانه ها و افزایش بهای حامل‌های انرژی نظیر برق، گاز، آب و ... طبیعی است که هزینه های آزمایشگاه ها نیز به طور فزاینده ای افزایش خواهد یافت. ضمن اینکه باید در نظر داشت که امکان صرفه جویی در میزان مصرف برخی از این حامل ها و هزینه های ناشی از آن نظیر آنچه که در منازل و امکان خانگی و اداری انجام می‌شود، وجود ندارد.
وی اضافه می‌کند: با توجه به موارد ذکر شده یا باید تسهیلات و تمهیدات ویژه ای برای جبران این هزینه از طریق اعتبارات جبرانی و همایت های دولتی از آزمایشگاه ها صورت گیرد و یا اینکه تعرفه های تعیین شده برای سال 1390 و بعد از آن با احتساب دقیق آثار هدفمندی یارانه ها در خدمات آزمایشگاهی و واقعی شدن تعرفه ها انجام شود.
دکتر خلیلی با اشاره به اینکه در یک آزمایشگاه بیمارستانی، بطور میانگین روزانه بیش از 0 نفر به عنوان پرسنل فنی فعالیت می‌کنند، خاطرنشان می‌کند که افزایش سالیانه حقوق و دستمزد این افراد نیز از مواردی است که باید با ظرافت در تعیین تعرفه های آزمایشگاه ها به عنوان تنها منبع درآمد کارکنان آن، در نظر گرفته شود و همواره باید در نظر داشت که افزایش رضایت و درآمد اقتصادی پرسنل آزمایشگاه ها تاثیر مستقیمی در میزان کیفیت خدمات آن خواهد داشت.
وی در ادامه، با ابراز تاسف عمیق از تعطیلی آزمایشگاه رفرانس تشخیص طبی، اظهار می‌کند: آزمایشگاه رفرانس در زمان آغاز به کار خود در خیابان امام خمینی (ره) تهران، یکی از آزمایشگاه های مجهز و مدرن زمان خود بود و تصور و توقع جامعه آزمایشگاهیان و آحاد جامعه علوم پزشکی این بود که تعداد این آزمایشگاه ها در کشور و در تمامی استانها تکثیر و افزایش یابد نه اینکه به تعطیلی کشیده شود.
به گفته عضو هیات مدیره انجمن متخصصین علوم آزمایشگاهی ایران، فقدان آزمایشگاه رفرانس متمرکز در بررسی کیت ها و مواد مصرفی آزمایشگاه ها پیش از انجام آزمایشات تشخیصی مشکلات و اختلالاتی را بوجود آورده است.
وی تاکید می‌کند که احیا یا تاسیس آزمایشگاه رفرانس تشخیص طبی برای نظام سلامت کشور از نان شب هم واجب تر است.
دکتر خلیلی با بیان اینکه در تمام علوم و دانش های انسانی، خطا و اشتباه وجود دارد، می‌گوید که اطلاعی از میزان خطاهای آزمایشگاه های کشور ندارد اما به برنامه هایی اشاره می‌کند که به تازگی آغاز شده و در صدد است کیفیت کاری آزمایشگاهی کشور را افزایش دهد.
وی همچنین، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی کافی به بیماران برای رعیات شرایط یک آزمایشگاه مطلوب را در کیفیت خدمات آزمایشگاه ها مهم ارزیابی می‌کند و از رسانه ها می‌خواهد که به این زمینه بیشتر از قبل بپردازند.
عضو هیات مدیره انجمن متخصصین علوم آزمایشگاهی ایران در پایان با انتقاد از عدم پرداخت به موقع مطالبات بیمارستانها و آزمایشگاه ها از سوی بیمه های درمانی، درخواست می‌کند که در سال های آینده و با توجه به افزایش هزینه ها در اثر هدفمندی یارانه ها، بیمه های درمانی به تعهدات خود به موقع عمل کنند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha