سلامت نیوز: اهمیت مصرف میوه و گنجاندن آن در برنامه غذایی روزانه از جمله توصیههای مكرر متخصصان تغذیه است. اما مشكل اینجاست كه بهدلیل كم اطلاعی برخی كارشناسان طب سنتی در حوزه علوم غذایی و نداشتن اتفاق نظر با متخصصان تغذیه، اخبار و مطالب ضد و نقیضی در مورد میوهها در برخی كانالها و شبكههای مجازی در حال انتشار است كه ضمن نداشتن پایه علمی سبب بلاتكلیفی قشر ناآگاه جامعه شده است . برای دستیابی به پاسخ علمی و اصلاح برخی از باورهای نادرست با دكتر محمدباقر ملجایی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی گفتوگویی انجام دادیم .
میوه چقدر کالری دارد؟
دریافت روزانه میوهها به دلیل فیبر، آنتی اكسیدان، ویتامینها و مواد معدنی به خصوص پتاسیم و فسفر بسیار حائز اهمیت است، اما نكته قابل توجه اینكه هر صد گرم میوه معادل 60 كالری انرژی دارد و مصرف زیاد آن بهخصوص میوههای آبدار تابستانی همچون هندوانه، طالبی، ملون و خربزه كه اغلب برای رفع و پیشگیری از عطش به میزان زیاد استفاده میشوند و همچنین مداومت در مصرف میوههای كوچكتر مانند زردآلو، شلیل، هلو، گیلاس و آلوهای شیرین زمینه ساز چاقی و اضافه وزن خواهد بود و این باور نادرست كه میوهها كم كالری بوده یا مصرف آن پس از غذا سبب چاقی نمیشود واقعیت ندارد.
میوه، غذا را فاسد میكند؟
برخی كارشناسان طب سنتی بر این باورند كه مصرف همزمان میوه با وعدههای غذایی سبب فساد غذا در معده و بروز عوارض گوارشی میشود. دكتر ملجایی این توجیه را غیرعلمی و باور غلط و اشتباهی میداند و میگوید در زمان مصرف غذای اصلی، مواد مغذی زیادی وارد بدن میشود و اگر میوه همراه شود احتمال دارد برخی مواد مغذی جذبشان كاهش یابد به همین دلیل توصیه میشود كه میوه در میان وعدهها مصرف شود. البته اگر وعده غذایی به میزان كمتری مصرف شود، میتوان میوه را نیز در وعده اصلی استفاده كرد.
قند میوه بیضرر است ؟
بیشترین میزان قند موجود در میوهها به شكل فروكتوز است و هرچه میوه رسیدهتر باشد فروكتوز آن بیشتر میشود. در گذشته باور بر این بود كه قند فروكتوز میوهها طبیعی است و برای سلامت ضرری ندارد، اما تحقیقات نشان میدهد قند فروكتوز میتواند خطرناك باشد. این قند زمانی كه وارد بدن میشود مقدار اندكی از آن به گلوكز تبدیل و صرف تولید انرژی میشود و در عوض مقادیر قابل توجه آن بهصورت چربی در بدن ذخیره و زمینهساز بروز مشكلاتی مانند تریگلیسیرید بالا، كبد چرب، اضافه وزن و چاقی میشود و گرچه این قند در مقایسه با قندهای مصنوعی نسبتا سالمتر است، اما باید در مصرف میوههای خیلی شیرین و رسیده تابستانی و غذاهای شیرین شده با فروكتوز جانب احتیاط را رعایت كرد. البته این را هم بدانید با توجه به گرم شدن هوا و فساد پذیری میوهها اغلب باغداران بهمنظور ماندگاری بیشتر، میوههای تابستانی را پیش از رسیدن چیده و به مشتری عرضه میكنند. دكتر ملجایی میگوید، میوههای با بافت سفت و نارس میتواند افراد را دچار اختلالات گوارشی كرده و از همه مهمتر برای مبتلایان به نارسایی كلیوی
منع مصرف دارد .
میوههایی برای درمان كم خونی
باور غلطی كه برخی كانالها و گروههای مجازی و غیرواقعی طب سنتی به آن دامن زدهاند اینكه میوهها بهخصوص شیره آنها منبع غنی پروتئین و آهن هستند و شیره توت و خرما و انگور را موثرترین خوراكیها برای درمان كم خونی معرفی میكنند. در حالی كه دكتر ملجایی میوهها و شیره آنها را منبع فقیر آهن و پروتئین بهشمار میآورد و میگوید آهن میوهها بسیار ناچیز و از نوع گیاهی است و فقط 3 تا 5 درصد آن قابلیت جذب دارد در حالی كه آهن موجود در گوشت قرمز تا 15 درصد جذب میشود .
اما چرا برخی افراد با خوردن شیره و میوههای شیرین علائم كم خونیشان بهبود مییابد؟ این متخصص میگوید از علایم بارز كم خونی، انرژی پایین و خستگی و رخوت است با توجه به اینكه هر صد گرم شیره معادل 3 تا 4 عدد میوه است و كالری بالایی دارد با تامین انرژی از دست رفته بدن از ضعف فرد كاسته و بر قوت او میافزاید و فقط سبب درمان علامت كم خونی میشود. به گفته او، میوهها و شیره آنها نقش سازنده در تولید گلبولهای قرمز خون و آهن ندارند و اندازهگیری ذخیره آهن قبل و بعد از مصرف شیرهها تغییری نداشته است، ضمن اینكه میزان قند فروكتوز شیره از خود میوه بیشتر و خطرناكتر است. مصرف شیره به بیماران دچار نارسایی كلیوی، قلبی ـ عروقی، دیابتی و افراد چاق توصیه نمیشود. اما برای كودكان لاغری كه نیاز به وزنگیری دارند، گنجاندن آن در رژیم غذایی در كنار مصرف مكملهای دارویی میتواند مفید باشد. از دلایل ولع زیاد بالغان و كودكان به شیرینی ها كمبود كلسیم، آهن و منیزیم بدن است و چنانچه كمبود تغذیهای وجود نداشت باید بهتدریج از میزان مصرف شیرینیها كاسته شود .

نظر شما