معضل آلودگی هوا، هر چند یک مسأله ملی است و این روزها اکثر کلان شهرها را درگیر کرده است، اما اینکه چرا تا این حد از آلودگی تهران صحبت می‌شود دلایل خودش را دارد، تهران پایتخت سیاسی و اداری کشور است که جمعیت زیادی را هم در دل خود جای داده است.

مسوولان پاسخگو نیستند

سلامت نیوز:معضل آلودگی هوا، هر چند یک مسأله ملی است و این روزها اکثر کلان شهرها را درگیر کرده است، اما اینکه چرا تا این حد از آلودگی تهران صحبت می‌شود دلایل خودش را دارد، تهران پایتخت سیاسی و اداری کشور است که جمعیت زیادی را هم در دل خود جای داده است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه صبح نو، به همین خاطر است این معضل ملی در این شهر کشور ما بیشتر به چشم می‌آید. در هفته اخیر اعضای شورای شهر خواستار تعطیلی تهران شدند تا قدری ذرات معلق در هوا کاسته شود، اما رحمانی‌فضلی، وزیر کشور تأکید کرد که تصمیم‌گیری در مورد تعطیلی پایتخت به عهده کارگروهی است که قانون هوای پاک مشخص می‌کند.

این روزها رییس سازمان بازرسی کل کشور، رییس قوه‌قضاییه هم پایشان به مسأله آلودگی هوا باز شده است و البته روز گذشته شهردار تهران شانه از بار مسوولیت خالی کرد. قاضی سراج‌، رییس وقت سازمان بازرسی کل کشور 11‌تیر‌96 در گزارشی اعلام کرد:«گزارش آلودگی هوا برای  همه سران قوا ارسال شده است.» چند روز پیش هم حجت‌الاسلام حسن درویشیان، رییس فعلی سازمان بازرسی کل کشور درباره آلودگی هوا در کلانشهرها به‌ویژه تهران اعلام کرد: «قانون هوای پاک مصوب سال‌۹۶، وظایف وزارتخانه‌ها و دستگاه‌ها را در این زمینه مشخص کرده و ما ۱۵‌علت مؤثر در این زمینه را بررسی و ترک فعل مسوولان مربوطه در انجام قانون را احصاء و به مجلس اعلام کردیم.»

حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی، رییس قوه‌قضاییه هم در واکنش به گزارش رییس سازمان بازرسی و گزارش دادستان کل کشور گفت:هوای پاک و محیط‌زیست از حقوق عامه است و در برابر نقض حقوق عامه نباید سکوت کرد و اجازه داد مردم به‌خاطر ترک فعل برخی مسوولان و عدم اجرای قانون آسیب ببینند، دادستان کل کشور باید این موضوع را از طریق معاونت حقوق عامه پی‌گیری کند. 

رئیسی در واکنش به گزارش رییس سازمان بازرسی و گزارش دادستان کل کشور در این زمینه تصریح کرد: هوای پاک و محیط‌زیست از حقوق عامه است و آلودگی هوا از معضلاتی است که کشورمان هر چند وقت یک بار در یک استان یا به صورت سراسری درگیر آن می‌شود.

رییس قوه‌قضاییه افزود: قانون هوای پاک وظایفی را برای مسوولان و دستگاه‌های مختلف مشخص کرده و معلوم می‌شود وقتی با این معضل مواجه می‌شویم مسوولی کم کاری و ترک فعل کرده است که نباید نسبت به این موضوع ملاحظه کرد، چون مردم ضرر می‌کنند.


 سهم اندک شهرداری در آلودگی هوا

در دوران مدیریت شهری قبلی محمد باقر قالیباف چندین بار عنوان کرد که سهم شهرداری در مبارزه با آلودگی هوا ناچیز است اما رقبای سیاسی اصلاح‌طلب، این موضوع را به باد انتقاد گرفته و بسیار پافشاری می‌کردند که اتفاقا  شهرداری باید نقش زیادی در این موضوع ایفا کند. اما حالا که نوبت به ایفای نقش هم حزبی‌های اصلاح‌طلبان در مدیریت شهری رسیده است، مطالبات گذشته را کاملا  فراموش کرده‌اند که مصداق یک بام و دو هواست. این در حالی است که روز گذشته پیروز حناچی گفته است: «19‌دستگاه در مقابله با آلودگی هوای پایتخت نقش دارند و سهم شهرداری در این رابطه از همه کمتر است.»

حناچی با بیان اینکه توسعه حمل‌و‌نقل عمومی برای بهبود وضعیت آلودگی هوای تهران در دستور کار شهرداری تهران قرار دارد، تصریح کرد: «توسعه مسیرهای دوچرخه و پیاده در شرایط کرونایی مورد توجه قرار گرفته و این مهم در دنیا و از سوی سازمان جهانی بهداشت (WHO) به صورت جدی توصیه می‌شود.»

وی با بیان اینکه روی پایلوت موتورهای برقی داخلی کار کردیم و به نتیجه رسیدیم، گفت: در این رابطه فاکتور اقتصاد هم مورد توجه قرار گرفته به‌گونه‌ای که افراد توان تأمین و خرید موتورسیکلت برقی را داشته باشند.شهردار تهران با بیان اینکه در زمانی که دچار وارونگی دما می‌شویم کاهش آلاینده‌ها تنها راهکار کاهش آلودگی هواست، ادامه داد: باید استفاده از خودروهای شخصی کاهش یابد؛ کارشناسان در نشست کمیته اضطرار در استانداری تاکید داشتند که در صورت کاهش یک درجه‌ای دمای موتورخانه‌ها مصرف گاز ۱۰‌درصد کاهش می‌یابد و کاهش مصرف گاز امکان دادن مازوت یا گازوییل غیراستاندارد به نیروگاه‌ها را کاهش می‌دهد.»

حناچی تعطیلی تهران در شرایط حاد را مسکنی مقطعی دانست و گفت: «هفته گذشته میزان آلاینده‌های ثابت افزایش پیدا کرد و سرعت باد به حدود یک متر در ثانیه رسید بنابراین اگر شرایط فعلی ادامه یابد تعطیلی آخرین راهکار خواهد بود.»


 آلودگی  به عهده شهرداری نیست

تعطیلی تهران منتفی است، اما آلودگی دست از سر پایتخت‌نشینان برنداشته است. سیستم حمل‌و‌نقل عمومی هم به خوبی توسعه پیدا نکرده است و یکی از راه‌ها برای کاهش آلودگی، توسعه حمل‌و‌نقل عمومی با رویکرد مترو است. البته در حال حاضر به گفته علیخانی، رییس کمیسیون حمل‌و‌نقل شورای شهر،  در خصوص آلودگی هوا ، بحث کیفیت سوخت و استفاده از سوخت مازوت و گازوئیل مطرح است که این موضوعات برعهده شهرداری نیست.


امسال 80‌درصد آلودگی‌ها مربوط به کارخانه‌هاست

قبلا  متهم اصلی برای آلودگی هوا سوخت و خودروها بودند اما به نظر می‌رسد در حال حاضر متهم اصلی تغییر کرده است و همه نگاه‌ها به سمت مازوت رفته است. سید‌نواب حسینی‌منش، مدیرعامل سابق معاینه فنی خودروی شهر تهران هم می‌گوید: «بله متهم اصلی مازوت است. سوخت نیروگاه‌ها از مازوت شده است تا برق مصرفی تولید شود، قبلا  به جای مازوت از گاز استفاده می‌شد. در حال حاضر مازوت یکی از مقصران اصلی آلودگی هواست.»

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha